Rolada biszkoptowa wielu osobom może kojarzyć się ze staromodnym deserem z dużą ilością, niekoniecznie smacznej, bitej śmietany. Ale nie musi tak być! Rolada biszkoptowa pomimo swojej prostoty może zawierać zaskakujące i nowoczesne smaki.
Rolada, którą przygotowałam składa się z następujących elementów:
- Biszkopt z makiem – ziarenka maku przyjemnie chrupią podczas jedzenia, a dodatek roztopionego masła w cieście sprawia, że biszkopt jest mięciutki i elastyczny.
- Krem mango – aksamitny krem na bazie budyniu przygotowanego z pulpy mango (najlepiej kupić gotową pulpę dobrej jakości – w naszej strefie klimatycznej trudno trafić na odpowiednio dojrzałe i smaczne owoce) z dodatkiem soku cytrynowego. W sezonie letnim polecam na kremie ułożyć świeże maliny – będą idealnie komponowały się z resztą deseru.
- Krem śmietankowy z mascarpone – kremu użyłam do dekoracji, nie jest niezbędnym elementem smakowym, ale wzbogaca wygląd deseru. Roladę można posypać po prostu cukrem pudrem i wciąż będzie mega smaczna.
Jak zrobić roladę biszkoptową z makiem i kremem mango?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- duża blacha z piekarnika (ok. 30 x 38cm)
- papier do pieczenia lub mata silikonowa
- folia spożywcza
- rękaw cukierniczy
- tylki do dekoracji rolady – użyłam tylki w kształcie gwiazdki i tylki z okrągłym otworem 1a
- waga kuchenna
- tarka (do ścierania skórek cytrusów polecam tarkę Microplane)
- mikser
- szpatułka silikonowa, rózga kuchenna
- miski, garnek
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Rolada biszkoptowa z makiem i kremem mango. Opis wykonania krok po kroku.
Z poniższego przepisu przygotujesz roladę o długości około 38 cm (około 15 porcji).
Biszkopt z makiem – przepis
Składniki na biszkopt o wymiarach 30×38 cm:
- 4 jaja L (białka i żółtka oddzielnie)
- 120 g drobnego cukru
- 120 g mąki pszennej
- 20 g roztopionego i wystudzonego masła
- 30 g maku
- skórka otarta z 1 cytryny
1. Białka ubij na dość sztywną pianę.
2. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru.
3. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników.
4. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
5. Dodaj skórkę z cytryny, mak oraz roztopione i ostudzone masło. Wymieszaj delikatnie do połączenia.
6. Ciasto rozprowadź na dużej, płaskiej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Biszkopt powinien mieć wymiary 30×38 cm.
7. Piecz w temperaturze 180°C w trybie góra-dół przez około 10 minut. Biszkopt powinien się ładnie zarumienić.
8. Biszkopt zaraz po upieczeniu wyciągnij z piekarnika. Następnie odwróć papierem do góry i delikatnie oderwij go od ciasta.
9. Gorące ciasto zwiń wzdłuż dłuższego brzegu wierzchnią stroną (tą bardziej “wyboistą”) do środka. Pozostaw do wystudzenia.
Krem mango – przepis
Składniki:
- 4 żółtka (80 g)
- 80 g drobnego cukru
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 320 g puree z mango (korzystam z pulpy w puszce firmy QF – polecam!)
- 30 g soku z cytryny
- 40 g masła (I)
- 130 g miękkiego masła (II)
- 170 g śmietanki kremówki 30%
1. W misce ubij żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę.
2. Dodaj skrobię kukurydzianą i ponownie zmiksuj, aż wszystkie składniki się połączą.
3. W garnku zagotuj pulpę mango z sokiem cytrynowym i masłem (I).
4. 1/3 gorącej pulpy mango wlej powoli do masy jajecznej energicznie mieszając. W ten sposób zahartujesz masę jajeczną czyli zrównoważysz temperaturę obu cieczy i zapobiegniesz ścięciu się jajek.
5. Przelej zahartowaną masę jajeczną do rondla z pozostałą pulpą mango. Podgrzewaj na wolnym ogniu, do czasu aż masa zgęstniej i zagotuje się. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki i krem się nie przypalił. Gotuj przez około 1 minutę. Krem będzie miał konsystencję budyniu.
6. Zdejmij z palnika, przelej budyń do miski i przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się ona z powierzchnią budyniu. Od razu po przygotowaniu wstaw do lodówki na 1 godzinę.
7. Schłodzony krem wymieszaj energicznie rózgą kuchenną, aż stanie się aksamitny i lekko napowietrzony.
8. W misie miksera utrzyj miękkie masło (II) na jasną i puszystą masę.
9. Do utartego masła dodaj budyń mango w trzech turach, za każdym razem ucierając do połączenia (użyłam płaskiego mieszadła miksera).
10. Śmietankę ubij w osobnym naczyniu i dodaj do kremu mango.
11. Delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.
Krem śmietankowy – przepis
Składniki:
- 50 g mascarpone
- 110 g śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij do powstania sztywnego kremu. Nie mieszaj zbyt długo, bo przebijesz krem. Krem śmietankowy przygotuj bezpośrednio przed dekorowaniem rolady.
Rolada biszkoptowa z mango – złożenie i dekorowanie rolady
1. Rozwiń roladę i wyłóż na nią krem mango. Rozprowadź po całej powierzchni biszkoptu.
W sezonie letnim możesz na kremie ułożyć świeże maliny – będą świetnie się komponowały smakowo i kolorystycznie.
2. Ponownie zwiń roladę. Następnie zabezpiecz folią spożywczą przed wysychaniem i schłodź w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
3. Schłodzoną roladę oprósz cukrem pudrem i udekoruj kremem śmietankowym. Na górę możesz dodać kawałki świeżego mango.
Rolada biszkoptowa z makiem i kremem mango
Ta rolada skradła moje serce! Na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie jeden raz.
Wszystkiego smacznego!
Magda
Przepis na krem mango (z drobnymi modyfikacjami) pochodzi z książki “Szkoła Cukiernictwa. 1000 przepisów szafa kuchni krok po kroku.” Le Cordon Bleu.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.