Rolada biszkoptowa z makiem i kremem mango

Rolada biszkoptowa wielu osobom może kojarzyć się ze staromodnym deserem z dużą ilością, niekoniecznie smacznej, bitej śmietany. Ale nie musi tak być! Rolada biszkoptowa pomimo swojej prostoty może zawierać zaskakujące i nowoczesne smaki.

Rolada biszkoptowa z makiem i kremem mango

Rolada, którą przygotowałam składa się z następujących elementów:

  1. Biszkopt z makiem – ziarenka maku przyjemnie chrupią podczas jedzenia, a dodatek roztopionego masła w cieście sprawia, że biszkopt jest mięciutki i elastyczny.
  2. Krem mango – aksamitny krem na bazie budyniu przygotowanego z pulpy mango (najlepiej kupić gotową pulpę dobrej jakości – w naszej strefie klimatycznej trudno trafić na odpowiednio dojrzałe i smaczne owoce) z dodatkiem soku cytrynowego. W sezonie letnim polecam na kremie ułożyć świeże maliny – będą idealnie komponowały się z resztą deseru.
  3. Krem śmietankowy z mascarpone – kremu użyłam do dekoracji, nie jest niezbędnym elementem smakowym, ale wzbogaca wygląd deseru. Roladę można posypać po prostu cukrem pudrem i wciąż będzie mega smaczna.

Rolada biszkoptowa z makiem i kremem mango

Jak zrobić roladę biszkoptową z makiem i kremem mango?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Rolada biszkoptowa z makiem i kremem mango - narzędzia: duża blacha, rękaw cukierniczy jednorazowy, papier do pieczenia, mata silikonowa, folia spożywcza, tarka microplane, rózga kuchenna, silikonowa szpatuła, mikser, waga kuchenna, tylka gwiazdka, okrągła tylka

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Rolada biszkoptowa z makiem i kremem mango. Opis wykonania krok po kroku.

Z poniższego przepisu przygotujesz roladę o długości około 38 cm (około 15 porcji). 

Biszkopt z makiem – przepis

Składniki na biszkopt o wymiarach 30×38 cm:

  • 4 jaja L (białka i żółtka oddzielnie)
  • 120 g drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 20 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 30 g maku
  • skórka otarta z 1 cytryny

1. Białka ubij na dość sztywną pianę.

ubijanie piany z białek

2. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru.

dodawanie cukru do ubitych białek

3. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników.

przygotowanie biszkoptu

4. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką.

biszkopt z makiem - przygotowanie

5. Dodaj skórkę z cytryny, mak oraz roztopione i ostudzone masło. Wymieszaj delikatnie do połączenia.

biszkopt z makiem - przygotowanie

6. Ciasto rozprowadź na dużej, płaskiej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Biszkopt powinien mieć wymiary 30×38 cm.

rolada biszkoptowa z makiem - przygotowanie

7. Piecz w temperaturze 180°C w trybie góra-dół przez około 10 minut. Biszkopt powinien się ładnie zarumienić.

rolada biszkoptowa z makiem - przygotowanie

8. Biszkopt zaraz po upieczeniu wyciągnij z piekarnika. Następnie odwróć papierem do góry i delikatnie oderwij go od ciasta.

rolada biszkoptowa z makiem - przygotowanie

9. Gorące ciasto zwiń wzdłuż dłuższego brzegu wierzchnią stroną (tą bardziej “wyboistą”) do środka. Pozostaw do wystudzenia.

rolada biszkoptowa z makiem - przygotowanie

Krem mango – przepis

Składniki:

  • 4 żółtka (80 g)
  • 80 g drobnego cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 320 g puree z mango (korzystam z pulpy w puszce firmy QF – polecam!)
  • 30 g soku z cytryny
  • 40 g masła (I)
  • 130 g miękkiego masła (II)
  • 170 g śmietanki kremówki 30%

1. W misce ubij żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę.

krem mango - przygotowanie budyniu na bazie pulpy z mango

2. Dodaj skrobię kukurydzianą i ponownie zmiksuj, aż wszystkie składniki się połączą.

krem mango - przygotowanie budyniu na bazie pulpy z mango

3. W garnku zagotuj pulpę mango z sokiem cytrynowym i masłem (I).

krem mango - przygotowanie budyniu na bazie pulpy z mango

4. 1/3 gorącej pulpy mango wlej powoli do masy jajecznej energicznie mieszając. W ten sposób zahartujesz masę jajeczną czyli zrównoważysz temperaturę obu cieczy i zapobiegniesz ścięciu się jajek.

krem mango - przygotowanie budyniu na bazie pulpy z mango

5. Przelej zahartowaną masę jajeczną do rondla z pozostałą pulpą mango. Podgrzewaj na wolnym ogniu, do czasu aż masa zgęstniej i zagotuje się. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki i krem się nie przypalił. Gotuj przez około 1 minutę. Krem będzie miał konsystencję budyniu.

krem mango - przygotowanie budyniu na bazie pulpy z mango

6. Zdejmij z palnika, przelej budyń do miski i przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się ona z powierzchnią budyniu. Od razu po przygotowaniu wstaw do lodówki na 1 godzinę.

krem mango - przygotowanie budyniu na bazie pulpy z mango

7. Schłodzony krem wymieszaj energicznie rózgą kuchenną, aż stanie się aksamitny i lekko napowietrzony.

krem mango - przygotowanie

8. W misie miksera utrzyj miękkie masło (II) na jasną i puszystą masę.

krem mango - ucieranie masła

9. Do utartego masła dodaj budyń mango w trzech turach, za każdym razem ucierając do połączenia (użyłam płaskiego mieszadła miksera).

krem mango - przygotowanie

10. Śmietankę ubij w osobnym naczyniu i dodaj do kremu mango.

krem mango - przygotowanie

11. Delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.

krem mango - przygotowanie

Krem śmietankowy – przepis

Składniki:

  • 50 g mascarpone
  • 110 g śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij do powstania sztywnego kremu. Nie mieszaj zbyt długo, bo przebijesz krem. Krem śmietankowy przygotuj bezpośrednio przed dekorowaniem rolady.

Ubijanie kremu waniliowego

Rolada biszkoptowa z mango – złożenie i dekorowanie rolady

1. Rozwiń roladę i wyłóż na nią krem mango. Rozprowadź po całej powierzchni biszkoptu.

W sezonie letnim możesz na kremie ułożyć świeże maliny – będą świetnie się komponowały smakowo i kolorystycznie.

rolada biszkoptowa z kremem mango - zwijanie rolady

2. Ponownie zwiń roladę. Następnie zabezpiecz folią spożywczą przed wysychaniem i schłodź w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.

rolada biszkoptowa z kremem mango - zwijanie rolady

3. Schłodzoną roladę oprósz cukrem pudrem i udekoruj kremem śmietankowym. Na górę możesz dodać kawałki świeżego mango.

Rolada biszkoptowa z makiem i kremem mango Rolada biszkoptowa z makiem i kremem mango Rolada biszkoptowa z makiem i kremem mango Rolada biszkoptowa z makiem i kremem mango

Rolada biszkoptowa z makiem i kremem mango

Ta rolada skradła moje serce! Na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie jeden raz.

Wszystkiego smacznego!
Magda

 

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee

Przepis na krem mango (z drobnymi modyfikacjami) pochodzi z książki “Szkoła Cukiernictwa. 1000 przepisów szafa kuchni krok po kroku.” Le Cordon Bleu.

——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *