Milionerskie brownie dubajskie to moja wariacja na temat viralowej dubajskiej czekolady.
Fenomen tej czekolady zawiera się w niezwykle chrupiącym cieście, które zapewnia niezapomniane doznania podczas degustacji. Drugim istotnym elementem jest duża ilość pasty pistacjowej. To orgia smakowa dla fanów pistacji, ale mniej chętnych pistacjowych wyjadaczy taka ilość pasty potrafi przytłoczyć.
Dlatego postanowiłam przygotować deser dubajski również w wersji z pastą laskową zamiast pistacjowej. Moim zdaniem jest dużo smaczniejszy. 😉
Mój dubajski deser składa się z:
- intensywnie czekoladowego brownie, rozpływającego się w ustach
- chrupiącej warstwy dubajskiej w wersji pistacjowej lub laskowej
- aksamitnego czekoladowego kremu (ganache)
Żeby deser nie był zbyt słodki do brownie użyłam gorzkiej czekolady, a w ganache połączyłam mleczną z deserową.
Jeśli kochasz czekoladowo-orzechowe smaki tak jak ja (czyli bardzo mocno), to ten deser Cię zachwyci.
A może tabliczki dubajskiej czekolady?
Jeśli masz ochotę przygotować oryginalną dubajską czekoladę, to możesz użyć poniższego przepisu na warstwę dubajską. Sprawdzałam – taka czekolada jest pyszna!
Przygotowanie takich tabliczek nie jest trudne, o ile ogarniesz temperowanie. Informacje o temperowaniu czekolady znajdziesz w tym wpisie.
Jak zrobić milionerskie brownie dubajskie?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- rant regulowany lub blaszka (użyłam wielkości 16 x 22 cm)
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- blaszka do pieczenia
- waga kuchenna
- folia rantowa (opcjonalnie)
- doropatka lub szpatuła do wyrównywania (opcjonalnie)
- blender
- garnek
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Milionerskie brownie dubajskie pistacjowe lub laskowe – opis wykonania krok po kroku.
Z poniższego przepisu otrzymasz ok. 12 porcji ciasta.
Brownie – przepis
Jeśli chcesz otrzymać deser wyglądający jak ten ze zdjęć (z 2 warstwami brownie) to masz dwie opcje:
- Upiecz brownie zgodnie z poniższym przepisem i po schłodzeniu przekrój je wzdłuż, na 2 blaty.
- Podziel składniki na pół i upiecz dwa niższe ciasta. Wtedy czas pieczenia wynosi 15-19 minut.
Jeśli nie zależy Ci na efekcie ze zdjęć, to upiecz jedno brownie, na wierzch wyłóż warstwę dubajską, ganache i gotowe. Wygląd będzie inny, ale smak tak samo niesamowity. 🙂
Składniki:
- 120 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej 70%
- 2 jajka
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 65 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
1. W garnuszku roztop masło i zdejmij z palnika.
2. Do gorącego masła dodaj posiekaną lub połamaną w kostki czekoladę i odstaw na 2 minuty.
3. Następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy czekoladowej i przestudź do temperatury pokojowej.
4. W misce wymieszaj rózgą kuchenną jajka z cukrem. Nie ubijaj.
5. Dodaj przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj tylko do połączenia.
6. Wsyp przesianą mąkę i sól. Następnie delikatnie wymieszaj do połączenia.
7. Ciasto przelej do rantu cukierniczego o wymiarach 22x16cm zabezpieczonego od spodu matą silikonową lub papierem do pieczenia (lub użyj zwykłej formy wyłożonej papierem do pieczenia). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz bez termoobiegu przez około 25-30 minut. Patyczek włożony do ciasta może być oblepiony czekoladą jednak nie powinno być na nim surowego ciasta.
8. Wyjmij z piekarnika, całkowicie wystudź i włóż do lodówki na min. godzinę.
Dubajska warstwa pistacjowa lub laskowa
Poniżej znajdziesz przepis na warstwę dubajską w 2 wersjach smakowych.
Na liście składników są podane dwie ilości białej czekolady, Wynika to z gęstości past – pistacjowa jest gęsta, a laskowa bardziej płynna. Żeby nadać nadzieniu z orzechów laskowych właściwą konsystencję potrzeba nieco więcej czekolady.
Najlepszą pastę laskową znajdziesz u polskiego producenta – Tree Nuts.
Mają też dobre pistacje i pastę pistacjową. Bardzo dobre znajdziesz też w Deseo.
Kod rabatowy!
Użyj kodu “cakeitpl” a otrzymasz rabat -10% na wszystkie produkty Tree Nuts.
Potrzebujesz ciasta kataifi lub filo.
Filo kupisz w dużych marketach (choć jego skład nie jest najlepszy) lub online, a kataifi online lub w sklepach z grecką/turecką kuchnią.
Próbowałam przygotować ciasto kataifi i filo samodzielnie, ale mimo kilku prób nie udało mi się osiągnąć odpowiedniego efektu chrupania. Dlatego polecam zakup gotowego ciasta.
Podana poniżej ilość składników wystarczy na dwa przełożenia ciasta o wymiarach 16 x 22cm.
Jeśli chcesz wykonać ciasto pół na pół (czyli połowę ciasta w wersji laskowej i połowę w wersji pistacjowej), to przygotuj dwie masy, do każdej używając połowy składników podanych poniżej.
Składniki:
- 200 g ciasta kataifi lub filo
- 20 g masła
- 240 g pasty pistacjowej lub laskowej
- 100 g białej czekolady (do wersji pistacjowej) lub 140 g (do wersji laskowej)
1. Ciasto filo pokrój na cieniutkie paseczki.
2. Masło roztop na patelni. Wrzuć ciasto i podsmażaj przez kilka minut, do złotego koloru, często mieszając. Przestudź.
Jeśli używasz już przesmażonego/prażonego ciasta kataifi, to pomiń ten krok.
3. Czekoladę roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wymieszaj z pastą pistacjową lub laskową.
4. Dodaj przestudzone ciasto i dokładnie wymieszaj.
Ganache czekoladowy
Składniki:
- 130 g czekolady mlecznej
- 70 g czekolady deserowej
- 120 g śmietanki 30%
1. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Wsyp czekoladę i odczekaj 2 minuty, żeby temperatura się wyrównała.
2. Wymieszaj czekoladę ze śmietanką, a następnie dokładnie zblenduj starając się nie napowietrzyć kremu.
Milionerskie brownie dubajskie – składanie deseru
1. Do rantu cukierniczego włóż pierwszy blat brownie. Rant możesz wyłożyć folią rantową, dzięki czemu łatwiej będzie wyjąć gotowe ciasto.
2. Na brownie wyłóż połowę masy dubajskiej i wyrównaj.
Na zdjęciu widzisz, że przygotowałam dwa smaki (pół porcji pistacjowej i pół porcji laskowej) i wyłożyłam je obok siebie. Dzięki temu za jednym razem przygotowałam dwa smaki ciasta.
3. Przykryj drugim blatem brownie i wyłóż kolejną warstwę dubajską. Na koniec wylej ganache i schłódź deser przez min. 3 godziny.
4. Wyjmij z rantu i zimne ciasto pokrój na kawałki. Przed podaniem wyjmij ciasto na min. 30 minut z lodówki, dzięki temu nabierze odpowiedniej konsystencji.
Milionerskie brownie dubajskie pistacjowe lub laskowe
Ten deser, to doznanie jakiego jeszcze nie doświadczyłaś. Polecam Ci spróbować, choćby po to, żeby dowiedzieć się o co tyle hałasu. 😉
Smacznego!
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!