Ptysie pina colada z kremem kokosowym i karmelizowanym ananasem

Nowy Rok – nowe ptysie na blogu! I to nie byle jakie!

Ptysie pinacolada z kokosowym kremem namelaka i karmelizowanym ananasem

Ptysie pina colada smakiem nawiązują do popularnego koktajlu przyrządzanego z jasnego rumu, mleka kokosowego i soku ananasowego.

Przygotowany przeze mnie deser składa się z:

  • ptysia z kruszonką
  • niezwykle aksamitnego, kokosowego kremu namelaka
  • karmelizowanego ananasa

Kokos z ananasem to świetne połączenie smakowe. Jestem przekonana, że taki ptyś zasmakuje nie tylko fanom znanego drinka.

Ptysie pina colada z kokosowym kremem namelaka i karmelizowanym ananasem

Jak przygotować ptysie pina colada z kremem kokosowym i karmelizowanym ananasem?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Ptysie pina colada - narzędzia potrzebne do przygotowania ptysi z kruszonką: blaszka, perforowana mata silikonowa, wałek do ciasta, listwy dystansowe, rękaw cukierniczy, mikser, waga, szpatułka silikonowa, okrągły wykrawacz, tylka

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Ptysie pina colada z kremem kokosowym i karmelizowanym ananasem – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji wykonasz około 16 małych ptysi.

Ptysie z kruszonką – przepis

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki pszennej

Składniki na ciasto parzone:

  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mąki pszennej
  • 120 g jaj  (2-3 jaja)

Przygotowanie kruszonki

1. Masło, cukier i mąkę umieść w misie miksera i wymieszaj. Kruszonkę możesz też zagnieść dłonią.

Przygotowanie kruszonki.

2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2-3 mm. Aby równo rozwałkować ciasto wykorzystaj listwy dystansowe. Tak przygotowaną kruszonkę włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.

przygotowanie kruszonki

Przygotowanie ciasta parzonego

1. Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnuszku.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

2. Zdejmij garnek z kuchenki i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj i ponownie ustaw na palniku. Podgrzewaj ciągle mieszając przez 2 minuty. Gotowe ciasto powinno być gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.

Przygotownie ciasta parzonego na ptysie.

3. Następnie ciasto przełóż do misy miksera i mieszaj płaską końcówką na najniższych obrotach aż ciasto wystygnie do temperatury 50°C.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

4. Jajka rozkłóć w osobnej miseczce. Następnie dodawaj stopniowo do ostudzonego ciasta, mieszając cały czas na niskich obrotach płaskim mieszadłem. Po dodaniu 3/4 jajka sprawdź konsystencję ciasta – na uniesionym do góry mieszadle delikatnie spływa na kształt litery V.

Dla pewności weź odrobinę ciasta między dwa palce i rozciągnij je (tak jak na filmie poniżej). Na dolnym palcu powinien utworzyć się szpic, który delikatnie opada. Jeżeli tak się nie dzieje to znaczy, że ciasto jest zbyt gęste.  W takiej sytuacji dodaj odrobinę pozostałej masy jajecznej i sprawdź konsystencję.

Jak sprawdzić prawidłową konsystencję ciasat parzonego?

5. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Za pomocą skrobki przesuń ciasto w stronę otworu tak aby pozbyć się pustych przestrzeni.

rękaw cukierniczy, tylka z okrągłą końcówką

Formowanie i pieczenie ptysi

1. Na blachę wyłożoną matą perforowaną lub papierem do pieczenia wyszprycuj ptysie o średnicy około 4,5 cm. Zachowaj odstępy ponieważ ptysie mocno urosną.

szprycowanie ptysi na macie perforowanej

Korzystałam z maty perforowanej, na której zaznaczone są już okręgi. Jeżeli masz matę bez wzoru to brzegi okrągłego wykrawacza zanurz w mące, następnie odciskaj kształt na macie. Natomiast gdy używasz papieru do pieczenia to na odwrocie narysuj okręgi.

2. Za pomocą okrągłego wykrawacza o średnicy 4,5 cm wytnij ze schłodzonego ciasta na kruszonkę krążki i ułóż je na wyszprycowanym cieście parzonym.

przygotowanie ptysi z kruszonką

3.Wstaw ptysie z kruszonką do nagrzanego piekarnika i piecz je w 180°C z termoobiegiem przez około 25 minut. Ptysie powinny się ładnie zarumienić.

Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ ptysie opadną.

Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ptysie przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij ptysie do całkowitego wystudzenia.

ptysie z kruszonką

Kiedy przygotować ptysie?

Ptysie z kruszonką najlepiej smakują w dniu pieczenia. Potem, niestety, w zależności od panujących wokół warunków, szybko łapią wilgoć i miękną lub zsychają się. Zdarza mi się jednak upiec je dzień wcześniej – wtedy przechowuję puste ptysie (bez nadzienia) w zamkniętym piekarniku.

Karmelizowany ananas – przepis

Składniki:

  • 400 g świeżego ananasa pokrojonego w drobną kostkę (waga po obraniu)
  • 40 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 20 ml likieru kokosowego

1. Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj cukier trzcinowy i wymieszaj. Dodaj pokrojony w kostkę ananas. Smaż około 3 minuty mieszając od czasu do czasu.

Karmelizowany ananas - przygotowanie

2. Wlej likier kokosowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę.

3. Ananas odsącz na sitku i odstaw do wystudzenia. Karmelizowany ananas

Kokosowy krem namelaka – przepis

Składniki:

  • 190 g śmietanki kokosowej (I)
  • 6 g żelatyny + 30 g zimnej wody
  • 300 g białej czekolady
  • 375 g śmietanki kokosowej (II)
  • 75 ml likieru kokosowego np. Malibu

Możesz użyć gotowej śmietanki kokosowej np. Krem kokosowy do ubijania firmy QF (potrzebujesz 1,5 puszki) lub mleka kokosowego o wysokiej zawartości tłuszczu, co najmniej 18%.

Mleko kokosowe należy wcześniej odpowiednio przygotować. Puszkę z mlekiem schłodź w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Po tym czasie śmietanka wyraźnie oddzieli się od wody kokosowej. Ostrożnie wybierz gęstą śmietankę, a wodę odlej (nie będzie potrzebna). Im tłustsze mleko kokosowe tym więcej śmietanki uzyskasz. Aby otrzymać ilość śmietanki odpowiednią do przygotowania kremu z tego przepisu potrzebujesz 3 puszki mleka kokosowego o zawartości tłuszczu 18%.

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia.

żelatyna

2. Śmietankę (I) podgrzej niemal do wrzenia i zdejmij z palnika.

kokosowy krem namelaka - przygotowanie

3. Do śmietanki dodaj żelatynę i wymieszaj lub zblenduj, aż zupełnie się rozpuści.

kokosowy krem namelaka - przygotowanie

4. Dodaj czekoladę i odstaw na chwilę. Następnie zblenduj do otrzymania jednolitej masy. Gdyby czekolada nie chciała się do końca rozpuścić to postaw garnek na minimalnych gazie i podgrzewaj przez chwilę ciągle mieszając.

kokosowy krem namelaka - przygotowanie

5. Do masy czekoladowej dodaj likier i pozostałą śmietankę kokosową (II). Zblenduj do połączenia.

kokosowy krem namelaka - przygotowanie

6. Gotowy krem wstaw na noc do lodówki. W tym czasie nabierze odpowiedniej konsystencji.

Kokosowy krem namelaka

Ptysie pina colada – nadziewanie i dekorowanie ptysi

1. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki wytnij otwory na górze każdego ptysia. Otwory powinny być wystarczająco duże, aby zmieściły się przez nie kawałki karmelizowanego ananasa.

Kokosowy krem namelaka przełóż do dwóch rękawów – jeden bez tylki do nadziewania, a drugi z ozdobną tylką do udekorowania góry ptysia.
Uwaga! Krem szybko ogrzewa się w dłoniach, dlatego należy sprawnie nadziać i udekorować nim ptysie.

Ptysie pina colada - nadziewanie ptysi

2. Najpierw za pomocą łyżeczki napełnij ptysie kawałkami karmelizowanego ananasa. Następnie dopełnij kokosowym kremem namelaka wyciskanym z rękawa cukierniczego.

Ptysie pina colada - nadziewanie ptysi ganache z białej czekolady

3. Na górze ptysia wyszprycuj rozetkę z kokosowego kremu namelaka. W kremie zrób wgłębienie łyżeczką i wypełnij je karmelizowanym ananasem.

Ptysie pina colada z kokosowym kremem namelaka i karmelizowanym ananasem

Lub udekoruj kwiatem suszonego ananasa.

Ptysie pina colada z kokosowym kremem namelaka i karmelizowanym ananasem

Kwiaty z suszonego ananasa – opis wykonania dekoracji krok po kroku

1. Ananas obierz. Odkrój spód i górę owocu.

Kwiaty z suszonego ananasa - dekoracja deseru

2. Małym nożykiem wykrój oka znajdujące się po bokach ananasa.

Kwiaty z suszonego ananasa - dekoracja deseru

3. Następnie ananas pokrój w cienkie plastry.

Kwiaty z suszonego ananasa - dekoracja deseru

4. Odciśnij nadmiar soku przykładając ręcznik papierowy.

Kwiaty z suszonego ananasa - dekoracja deseru

5. Plastry ananasa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Kwiaty z suszonego ananasa - dekoracja deseru

6. Susz w piekarniku nagrzanym do 90°C (termoobieg) przez około 1,5 – 2 godzin, aż do zarumienienia się brzegów. W trakcie suszenia (po około 1 godzinie) odwróć plastry na drugą stronę.

Kwiaty z suszonego ananasa - dekoracja deseru

7. Wyłącz piekarnik i jeszcze ciepłe plastry ananasa przełóż do formy na babeczki, żeby nadać im odpowiedni kształt. Pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin.

Kwiaty z suszonego ananasa - dekoracja deseru

Ptysie pina colada z kokosowym kremem namelaka i karmelizowanym ananasem

Ptysie pina colada z kokosowym kremem namelaka i karmelizowanym ananasem

Ptysie pina colada z kokosowym kremem namelaka i karmelizowanym ananasem Ptysie pina colada z kokosowym kremem namelaka i karmelizowanym ananasem Ptysie pina colada z kokosowym kremem namelaka i karmelizowanym ananasem Ptysie pina colada z kokosowym kremem namelaka i karmelizowanym ananasem

Ptysie pina colada z kremem kokosowym i karmelizowanym ananasem

Czy wypróbujesz to niezwykłe połączenie kokosa z ananasem ukrytego w ptysiu z kruszonką?

Wszystkiego smacznego!
Magda

 

Przepis na karmelizowany ananas pochodzi z książki “Szkoła Cukiernictwa. 1000 przepisów szafa kuchni krok po kroku.” Le Cordon Bleu.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

2 Replies to “Ptysie pina colada z kremem kokosowym i karmelizowanym ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *