Nowy Rok – nowe ptysie na blogu! I to nie byle jakie!
Ptysie pina colada smakiem nawiązują do popularnego koktajlu przyrządzanego z jasnego rumu, mleka kokosowego i soku ananasowego.
Przygotowany przeze mnie deser składa się z:
- ptysia z kruszonką
- niezwykle aksamitnego, kokosowego kremu namelaka
- karmelizowanego ananasa
Kokos z ananasem to świetne połączenie smakowe. Jestem przekonana, że taki ptyś zasmakuje nie tylko fanom znanego drinka.
Jak przygotować ptysie pina colada z kremem kokosowym i karmelizowanym ananasem?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- silikonowa mata perforowana ze wzorem lub bez (zamiennie możesz użyć zwykłej maty lub papieru do pieczenia)
- rękawy cukiernicze wielorazowe lub jednorazowe
- tylka 1a z okrągłą końcówką
- tylka w kształcie gwiazdki – do dekoracji kremem użyłam tylki 6B
- okrągły wykrawacz o średnicy 4,5 cm (korzystam z takiego zestawu wykrawaczy)
- 2 maty silikonowe lub 2 arkusze papieru do pieczenia
- wałek do ciasta np. taki
- listwy dystansowe (opcjonalnie)
- szpatułka silikonowa, drewniana łyżka
- mikser
- waga kuchenna
- miski, garnek, sitko
- ostry nóż, deska do krojenia
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Ptysie pina colada z kremem kokosowym i karmelizowanym ananasem – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji wykonasz około 16 małych ptysi.
Ptysie z kruszonką – przepis
Składniki na kruszonkę:
- 40 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki pszennej
Składniki na ciasto parzone:
- 60 ml wody
- 60 ml mleka
- 50 g masła
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 75 g mąki pszennej
- 120 g jaj (2-3 jaja)
Przygotowanie kruszonki
1. Masło, cukier i mąkę umieść w misie miksera i wymieszaj. Kruszonkę możesz też zagnieść dłonią.
2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2-3 mm. Aby równo rozwałkować ciasto wykorzystaj listwy dystansowe. Tak przygotowaną kruszonkę włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.
Przygotowanie ciasta parzonego
1. Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnuszku.
2. Zdejmij garnek z kuchenki i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj i ponownie ustaw na palniku. Podgrzewaj ciągle mieszając przez 2 minuty. Gotowe ciasto powinno być gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.
3. Następnie ciasto przełóż do misy miksera i mieszaj płaską końcówką na najniższych obrotach aż ciasto wystygnie do temperatury 50°C.
4. Jajka rozkłóć w osobnej miseczce. Następnie dodawaj stopniowo do ostudzonego ciasta, mieszając cały czas na niskich obrotach płaskim mieszadłem. Po dodaniu 3/4 jajka sprawdź konsystencję ciasta – na uniesionym do góry mieszadle delikatnie spływa na kształt litery V.
Dla pewności weź odrobinę ciasta między dwa palce i rozciągnij je (tak jak na filmie poniżej). Na dolnym palcu powinien utworzyć się szpic, który delikatnie opada. Jeżeli tak się nie dzieje to znaczy, że ciasto jest zbyt gęste. W takiej sytuacji dodaj odrobinę pozostałej masy jajecznej i sprawdź konsystencję.
5. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Za pomocą skrobki przesuń ciasto w stronę otworu tak aby pozbyć się pustych przestrzeni.
Formowanie i pieczenie ptysi
1. Na blachę wyłożoną matą perforowaną lub papierem do pieczenia wyszprycuj ptysie o średnicy około 4,5 cm. Zachowaj odstępy ponieważ ptysie mocno urosną.
Korzystałam z maty perforowanej, na której zaznaczone są już okręgi. Jeżeli masz matę bez wzoru to brzegi okrągłego wykrawacza zanurz w mące, następnie odciskaj kształt na macie. Natomiast gdy używasz papieru do pieczenia to na odwrocie narysuj okręgi.
2. Za pomocą okrągłego wykrawacza o średnicy 4,5 cm wytnij ze schłodzonego ciasta na kruszonkę krążki i ułóż je na wyszprycowanym cieście parzonym.
3.Wstaw ptysie z kruszonką do nagrzanego piekarnika i piecz je w 180°C z termoobiegiem przez około 25 minut. Ptysie powinny się ładnie zarumienić.
Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ ptysie opadną.
Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ptysie przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij ptysie do całkowitego wystudzenia.
Kiedy przygotować ptysie?
Ptysie z kruszonką najlepiej smakują w dniu pieczenia. Potem, niestety, w zależności od panujących wokół warunków, szybko łapią wilgoć i miękną lub zsychają się. Zdarza mi się jednak upiec je dzień wcześniej – wtedy przechowuję puste ptysie (bez nadzienia) w zamkniętym piekarniku.
Karmelizowany ananas – przepis
Składniki:
- 400 g świeżego ananasa pokrojonego w drobną kostkę (waga po obraniu)
- 40 g masła
- 60 g cukru trzcinowego
- 20 ml likieru kokosowego
1. Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj cukier trzcinowy i wymieszaj. Dodaj pokrojony w kostkę ananas. Smaż około 3 minuty mieszając od czasu do czasu.
2. Wlej likier kokosowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę.
3. Ananas odsącz na sitku i odstaw do wystudzenia.
Kokosowy krem namelaka – przepis
Składniki:
- 190 g śmietanki kokosowej (I)
- 6 g żelatyny + 30 g zimnej wody
- 300 g białej czekolady
- 375 g śmietanki kokosowej (II)
- 75 ml likieru kokosowego np. Malibu
Możesz użyć gotowej śmietanki kokosowej np. Krem kokosowy do ubijania firmy QF (potrzebujesz 1,5 puszki) lub mleka kokosowego o wysokiej zawartości tłuszczu, co najmniej 18%.
Mleko kokosowe należy wcześniej odpowiednio przygotować. Puszkę z mlekiem schłodź w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Po tym czasie śmietanka wyraźnie oddzieli się od wody kokosowej. Ostrożnie wybierz gęstą śmietankę, a wodę odlej (nie będzie potrzebna). Im tłustsze mleko kokosowe tym więcej śmietanki uzyskasz. Aby otrzymać ilość śmietanki odpowiednią do przygotowania kremu z tego przepisu potrzebujesz 3 puszki mleka kokosowego o zawartości tłuszczu 18%.
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
2. Śmietankę (I) podgrzej niemal do wrzenia i zdejmij z palnika.
3. Do śmietanki dodaj żelatynę i wymieszaj lub zblenduj, aż zupełnie się rozpuści.
4. Dodaj czekoladę i odstaw na chwilę. Następnie zblenduj do otrzymania jednolitej masy. Gdyby czekolada nie chciała się do końca rozpuścić to postaw garnek na minimalnych gazie i podgrzewaj przez chwilę ciągle mieszając.
5. Do masy czekoladowej dodaj likier i pozostałą śmietankę kokosową (II). Zblenduj do połączenia.
6. Gotowy krem wstaw na noc do lodówki. W tym czasie nabierze odpowiedniej konsystencji.
Ptysie pina colada – nadziewanie i dekorowanie ptysi
1. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki wytnij otwory na górze każdego ptysia. Otwory powinny być wystarczająco duże, aby zmieściły się przez nie kawałki karmelizowanego ananasa.
Kokosowy krem namelaka przełóż do dwóch rękawów – jeden bez tylki do nadziewania, a drugi z ozdobną tylką do udekorowania góry ptysia.
Uwaga! Krem szybko ogrzewa się w dłoniach, dlatego należy sprawnie nadziać i udekorować nim ptysie.
2. Najpierw za pomocą łyżeczki napełnij ptysie kawałkami karmelizowanego ananasa. Następnie dopełnij kokosowym kremem namelaka wyciskanym z rękawa cukierniczego.
3. Na górze ptysia wyszprycuj rozetkę z kokosowego kremu namelaka. W kremie zrób wgłębienie łyżeczką i wypełnij je karmelizowanym ananasem.
Lub udekoruj kwiatem suszonego ananasa.
Kwiaty z suszonego ananasa – opis wykonania dekoracji krok po kroku
1. Ananas obierz. Odkrój spód i górę owocu.
2. Małym nożykiem wykrój oka znajdujące się po bokach ananasa.
3. Następnie ananas pokrój w cienkie plastry.
4. Odciśnij nadmiar soku przykładając ręcznik papierowy.
5. Plastry ananasa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Susz w piekarniku nagrzanym do 90°C (termoobieg) przez około 1,5 – 2 godzin, aż do zarumienienia się brzegów. W trakcie suszenia (po około 1 godzinie) odwróć plastry na drugą stronę.
7. Wyłącz piekarnik i jeszcze ciepłe plastry ananasa przełóż do formy na babeczki, żeby nadać im odpowiedni kształt. Pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin.
Ptysie pina colada z kremem kokosowym i karmelizowanym ananasem
Czy wypróbujesz to niezwykłe połączenie kokosa z ananasem ukrytego w ptysiu z kruszonką?
Wszystkiego smacznego!
Magda
Przepis na karmelizowany ananas pochodzi z książki “Szkoła Cukiernictwa. 1000 przepisów szafa kuchni krok po kroku.” Le Cordon Bleu.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Czy ananas z puszki do nadzienia też będzie ok? 🙂
Czy lepiej polować na świeży?
Jeśli nie ma innej opcji to można użyć ananasa z puszki, ale smak będzie zupełnie inny. Najlepiej polować na świeży. 🙂