Miodownik, to ciasto przypominające piernik, ale bez dodatku przyprawy korzennej. Zwykle łączy się go z kremami karmelowymi, waniliowymi lub na bazie kaszy mannej. Ale jeśli szukałabyś klasyków, to poszłabyś na inny blog, prawda? 😉
W mojej wersji, blaty miodowe przeplatają się z kawowym sernikiem. Dla wielu to znieważenie majestatu. A ja mówię – to jest przepyszna profanacja! 😀 Ciasto wspaniale komponuje się z wilgotnym serniczkiem.
Dla przełamania słodyczy dodałam żel wiśniowy, który z powodzeniem możesz zastąpić dżemem lub powidłami śliwkowymi.
Przygotowanie ciasta nie jest ani trudne ani specjalnie czasochłonne. Nie ma tutaj miliona warstw (tradycyjnie jest ich duuużo), więc nawet wałkowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.
Miodownik możesz przygotować 2 dni przed świętami i gwarantuję, że będzie rozpływał się w ustach. Ale jeśli nie chcesz czekać tak długo, to już po nocy w lodówce możesz pałaszować. 🙂
Jak zrobić świąteczny miodownik z kawowym sernikiem gotowanym i wiśniami?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- rant regulowany lub blaszka (użyłam wielkości 11 x 22 cm, ale możesz też zrobić większe ciasto – info w przepisie)
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- wałek do ciasta
- blaszka do pieczenia
- waga kuchenna
- wielorazowy lub jednorazowy rękaw cukierniczy (opcjonalnie)
- waga jubilerska (opcjonalnie)
- folia rantowa (opcjonalnie)
- doropatka lub szpatuła do wyrównywania (opcjonalnie)
- mikser
- blender
- garnek, sitko, nóż, linijka, pędzelek
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Świąteczny miodownik z kawowym sernikiem gotowanym i wiśniami – opis wykonania krok po kroku.
Z poniższego przepisu otrzymasz ok. 7 porcji ciasta.
Podaję przepis na małe ciasto o wymiarach 11 x 22 cm.
Jeśli chcesz przygotować dużą blachę, to potrzebujesz 4 razy więcej składników.
Miodownik – przepis na ciasto
Przyznam, że wałkowanie tego ciasta nie należy do przyjemnych, ale żaden inny miodownik nie smakuje tak dobrze. A próbowałam wielu przepisów. 😉
Składniki:
- 1 średnie jajko, w temperaturze pokojowej
- 90 g drobnego cukru
- 30 g miodu (ok. 1,5 łyżki)
- 190 g mąki pszennej
- 3 g kakao (ok. 1 łyżeczka)
- 4 g sody oczyszczonej (ok. 1/2 łyżeczki)
1. Jajko wraz z cukrem ubij na średnich obrotach miksera. Ubijaj do momentu, aż cały cukier się rozpuści a masa stanie się jasna i puszysta. Potrwa to 5-10 minut. Weź odrobinę masy między palce – jeśli nie czujesz kryształków, to możesz zakończyć ubijanie.
2. Do ubitego jajka dodaj miód i zmiksuj.
3. Mąkę, sodę i kakao wymieszaj.
4. Suche składniki dodaj do masy jajecznej i zmiksuj tylko do połączenia.
5. Ciasto podziel na dwie części. Każdą część oddzielnie rozwałkuj na kwadrat o wymiarach nieco większych niż 22 x 22 cm. Następnie odetnij niepotrzebne brzegi, tak aby powstał kwadrat o wymiarach 22 x 22 cm. Możesz to zrobić używając linijki i noża lub przy pomocy rantu cukierniczego.
Ciasto jest dość klejące, dlatego podczas wałkowania delikatnie podsypuj mąką.
6. Każdy blat przełóż (wraz z matą lub papierem, na którym wałkowałaś) na blaszkę do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C w ustawieniu góra-dół, przez 7 – 9 minut.
Żeby sprawdzić czy ciasto jest już gotowe naciśnij je delikatnie. Jeśli uniesie się z powrotem, to jest gotowe.
7. Ciasta wystudź. Blaty przekrój na pół. Otrzymasz 4 blaty o wymiarach 11 x 21 cm.
Jeśli chcesz zrobić dużą blaszkę ciasta, to przygotuj miodownik z poczwórnej ilości składników, podziel ciasto na 4 części i każdą rozwałkuj na wielkość formy. W takim wypadku nie przekrawaj ciasta po wystudzeniu. Użyjesz blatów w całości.
Żel wiśniowy – przepis
Zamiast żelu możesz użyć dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych.
Składniki:
- 150 g wiśni (mogą być mrożone)
- 25 ml wody
- 25 g cukru
- 3 g skrobi (ok. 1/2 łyżeczki) + 15 ml wody (ok. 1 łyżka)
- 2 g żelatyny 180 bloom (ok. 1/2 łyżeczki) + 10 g wody (ok. 2 łyżeczki)
1. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut.
2. Wiśnie zagotuj wraz z wodą i cukrem. Do momentu, aż cukier się rozpuści.
3. Wiśnie zblenduj. Dodaj skrobię wymieszaną z wodą. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zagotuje się i zgęstnieje.
4. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
5. Żel wystudź w temperaturze pokojowej i umieść w lodówce na min. 30 minut.
Kawowy sernik gotowany – przepis
W serniku użyłam twarogu Piątnica z wiaderka.
Możesz użyć zmielonego trzykrotnie twarogu w kostce.
Składniki:
- 50 g masła
- 60 g drobnego cukru
- 250 g twarogu mielonego
- 1 średnie jajko
- 40 ml mleka 3,2%
- 10 g kawy ziarnistej (ok. 1 łyżka)
- 15 g skrobi ziemniaczanej
Masło, twaróg i jaja powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Ziarna kawy lekko potłucz, żeby łatwiej było wydobyć ich smak. Kawę wsyp do mleka i zagotuj.
2. Zdejmij garnuszek z ognia i odstaw mieszankę na 30 minut. W tym czasie nastąpi infuzja, tzn. mleko nabierze smaku kawy.
3. Odcedź mleko, dokładnie odciskając ziarna na sitku, aby otrzymać jak najwięcej płynu.
4. Masło utrzyj wraz z cukrem aż zmieni kolor na biały. Użyj płaskiej końcówki do ucierania.
5. Dodaj twaróg i zmiksuj do połączenia.
6. Dodaj jajko i ponownie zmiksuj.
7. Masę twarogową przełóż do garnka. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż masa zacznie się gotować. Zdejmij i ognia.
8. Kawowe mleko wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną.
9. Do masy twarogowej dodaj kawowe mleko i dokładnie wymieszaj.
10. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając i zgarniając masę z dna garnka, żeby się nie przypaliła. Gdy zobaczysz pierwszy bąbelek powietrza (to znaczy, że masa zaczyna się gotować) zdejmij garnek z ognia.
11. Sernik gotowany staraj się wykładać na ciasto jeszcze jak jest ciepły. Wtedy masa jest luźniejsza i łatwiej ją rozprowadzić.
Miodownik – składanie deseru
Poniższa metoda składania może wydawać się dziwna. Po co odwracać blaty posmarowane żelem wiśniowym?
Chodzi o to, że trudno równo rozprowadzić sernik na żelu wiśniowym. Masa ślizga się i nie sposób jej wyrównać bez mieszania się warstw.
Starałam się, żeby warstwy w przekroju wyglądały dobrze, stąd taka metoda składania. Jeśli dla Ciebie sernik lekko wymieszany z żelem nie jest problemem, to śmiało – wykładaj masę prosto na warstwę owocową. 🙂
Składniki:
- filiżanka mocnej kawy
- 50 g polewy kakaowej do dekoracji (opcjonalnie)
1. Każdy blat miodowy nasącz delikatnie kawą z jednej strony.
2. 3 blaty posmaruj żelem wiśniowym.
3. Pierwszy blat (bez żelu wiśniowego) umieść w blaszce lub rancie.
Na ciasto wyłóż 1/3 sernika. Najłatwiej zrobić to przy pomocy rękawa cukierniczego, a później wyrównać szpatułką lub łyżeczką.
Rant możesz wyłożyć folią rantową dla ładniejszego efektu.
4. Sernik przykryj blatem posmarowanym wiśniami, w taki sposób aby żel znalazł się na spodzie. Dzięki temu łatwiej będzie wyłożyć kolejną warstwę sernika.
Znów wyłóż 1/3 sernika i przykryj blatem z wiśniami. Potem ostatnia część sernika i blat z wiśniami. Ostatni blat dodatkowo nasącz delikatnie kawą (ma tendencję do obsychania).
Całość przykryj folią lub matą silikonową i schłódź przez min. 12 godzin.
5. Na gotowe ciasto możesz wylać cienką warstwę kakaowej polewy. Rozprowadź polewę przy użyciu szpatułki. Wstaw ciasto na min. 60 minut do lodówki.
Do dekoracji użyłam tej polewy kakaowej.
Na ciasto 11 x 22 cm wystarczy ok. 50 g takiej polewy, czyli potrzebujesz:
- 30 g cukru
- 10 ml wody
- 10 g kakao
- 20 ml śmietanki 30%
- 2 g żelatyny (1/2 łyżeczki)
Przechowywanie
Ciasto można przygotować kilka dni przed świętami i przechowywać w lodówce.
Z dnia na dzień jest co raz lepsze. 🙂
Świąteczny miodownik z kawowym sernikiem gotowanym i wiśniami
Dasz mu szansę podczas tegorocznych świąt?
Wszystkiego dobrego!
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.