Bûche de Noël to bożonarodzeniowa rolada udekorowana w taki sposób, aby wyglądem przypominała pień drzewa. Bardzo chciałam przygotować taki deser i w końcu mi się udało. 😉
Długo nie mogłam zdecydować jakie smaki wybrać. Ostatecznie przygotowałam roladę składającą się z:
- prostego kakaowego biszkoptu
- żelu wiśniowego
- maślanego kremu z orzechów włoskich
- ganache czekoladowego z dodatkiem masła
Do kremu orzechowego i ganache dodałam nieco rumu. Dodatek alkoholu nie jest konieczny, jednak rum świetnie współgra z całością deseru. Można nim również nasączyć biszkopt.
Poszczególne elementy deseru są proste do zrobienia, nie ma w nich wyszukanych składników, a do ich przygotowania nie potrzeba skomplikowanych narzędzi. Mimo to efekt końcowy robi wrażenie.
Jak zrobić Bûche de Noël czyli świąteczną roladę w kształcie pnia drzewa?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- duża blacha z piekarnika (ok. 30 x 36cm)
- papier do pieczenia lub mata silikonowa
- czysta bawełniana ściereczka
- folia spożywcza
- rękaw cukierniczy
- tylka do robienia płatków / listków np. taka
- waga kuchenna
- waga jubilerska
- mikser
- malakser lub inne urządzenie do mielenia orzechów
- blender
- szpatułka silikonowa
- miski, garnek
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Bûche de Noël – świąteczna rolada w kształcie pnia drzewa. Opis wykonania krok po kroku.
Z poniższego przepisu przygotujesz roladę o długości około 36 cm.
Biszkopt kakaowy – przepis
Składniki:
- 4 jaja L
- 120 g drobnego cukru
- 70 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g kakao
1. Białka ubij na dość sztywną pianę.
2. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru.
3. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników.
4. Do miski przesiej mąkę, skrobię i kakao.
6. Wsyp suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
7. Ciasto rozprowadź na dużej, płaskiej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Biszkopt powinien mieć wymiary 30×36 cm.
8. Piecz w temperaturze 180°C w trybie góra-dół przez około 12 minut.
9. Biszkopt zaraz po upieczeniu wyciągnij z piekarnika. Odwróć papierem do góry, układając na czystej ściereczce oprószonej obficie cukrem pudrem (dzięki temu gorące ciasto nie przyklei się do ściereczki).
10. Następnie delikatnie zdejmij papier.
11. Gorące ciasto zwiń wraz ze ściereczką wzdłuż dłuższego brzegu.
12. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wystudzenia.
Żel wiśniowy – przepis
Składniki:
- 200 g wiśni (mogą być mrożone)
- 40 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 4 g żelatyny 180 Bloom + 20 g wody
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
2. Wiśnie (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) umieść w garnku wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewaj do czasu aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści.
3. Owoce zblenduj i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się skórek. Przetarte owoce ponownie umieść w garnku i zagotuj.
4. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody i dodaj do gotujących się owoców. Następnie gotuj jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając.
5. Dodaj żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Następnie przelej do słoiczka i wystudź.
Krem z orzechów włoskich – przepis
Składniki:
- 200 g łuskanych orzechów włoskich
- 160 g mleka
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 40 g rumu (można pominąć)
1. Orzechy włoskie zmiel w malakserze na mąkę.
2. Zmielone orzechy i mleko umieść w garnku. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż masa zagotuje się i zgęstnieje.
3. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
4. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę.
5. Do masła dodaj mieszankę orzechową i wymieszaj do połączenia się składników. Pod koniec mieszania dodaj rum.
Ganache czekoladowy – przepis
Składniki:
- 200 g czekolady deserowej
- 250 g śmietanki 30%
- 75 g masła, w temperaturze pokojowej
- 40 g rumu (można pominąć)
1. Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki.
2. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Następnie wylej na posiekaną czekoladę.
3. Dodaj masło i rum. Wymieszaj za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Odstaw do wystudzenia. Następnie schłodź w lodówce przez kilkadziesiąt minut, mieszając od czasu do czasu i pilnując aby krem nie stwardniał.
Bûche de Noël – składanie i dekorowanie rolady
1. Nie nasączyłam biszkoptu, ale warto to zrobić. Możesz na przykład użyć kawy z rumem, a w wersji bezalkoholowej czarnej herbaty z cukrem lub soku wiśniowego.
2. Na nasączony biszkopt wyłóż żel wiśniowy i rozprowadź po całej powierzchni ciasta.
3. Na górę wyłóż krem orzechowy. Najłatwiej przełożyć krem do rękawa cukierniczego i równomiernie wyszprycować.
4. Zwiń roladę. Zabezpiecz folią spożywczą przed wysychaniem i schłodź w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
5. Po tym czasie udekoruj roladę ganache. Schłodzony krem czekoladowy przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do robienia płatków/listków (do rękawa przełóż tylko część kremu ponieważ bardzo szybko ogrzewa się w dłoniach) i wyszprycuj podłużne pasy jeden obok drugiego.
6. Roladę przechowuj w lodówce, najlepiej w zamykanym pojemniku – wtedy krem czekoladowy nie obeschnie zbyt szybko.
Bûche de Noël – świąteczna rolada w kształcie pnia drzewa
A Ty czym zaskoczysz swoich gości w te Święta? Może właśnie taką roladą przypominającą pień drzewa?
Wszystkiego smacznego,
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.