Bûche de Noël – świąteczna rolada w kształcie pnia drzewa

Bûche de Noël to bożonarodzeniowa rolada udekorowana w taki sposób, aby wyglądem przypominała pień drzewa. Bardzo chciałam przygotować taki deser i w końcu mi się udało. 😉

Bûche de Noël - świąteczna rolada w kształcie pnia drzewa

Długo nie mogłam zdecydować jakie smaki wybrać. Ostatecznie przygotowałam roladę składającą się z:

  • prostego kakaowego biszkoptu
  • żelu wiśniowego
  • maślanego kremu z orzechów włoskich
  • ganache czekoladowego z dodatkiem masła

Bûche de Noël - świąteczna rolada w kształcie pnia drzewa

Do kremu orzechowego i ganache dodałam nieco rumu. Dodatek alkoholu nie jest konieczny, jednak rum świetnie współgra z całością deseru. Można nim również nasączyć biszkopt.

Poszczególne elementy deseru są proste do zrobienia, nie ma w nich wyszukanych składników, a do ich przygotowania nie potrzeba skomplikowanych narzędzi. Mimo to efekt końcowy robi wrażenie.

Jak zrobić Bûche de Noël czyli świąteczną roladę w kształcie pnia drzewa?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Bûche de Noël – świąteczna rolada w kształcie pnia drzewa. Opis wykonania krok po kroku.

Z poniższego przepisu przygotujesz roladę o długości około 36 cm. 

Biszkopt kakaowy – przepis

Składniki:

  • 4 jaja L
  • 120 g drobnego cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g kakao

1. Białka ubij na dość sztywną pianę.

ubijanie piany z białek

2. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru.

dodawanie cukru do ubitych białek

3. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników.

przygotowanie biszkoptu

4. Do miski przesiej mąkę, skrobię i kakao.

Przygotowanie biszkoptu

6. Wsyp suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

Przygotowanie biszkoptu

7. Ciasto rozprowadź na dużej, płaskiej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Biszkopt powinien mieć wymiary 30×36 cm.

Przygotowanie biszkoptu na roladę

8. Piecz w temperaturze 180°C w trybie góra-dół przez około 12 minut.

Przygotowanie biszkoptu na roladę

9. Biszkopt zaraz po upieczeniu wyciągnij z piekarnika. Odwróć papierem do góry, układając na czystej ściereczce oprószonej obficie cukrem pudrem (dzięki temu gorące ciasto nie przyklei się do ściereczki).

Przygotowanie biszkoptu na roladę

10. Następnie delikatnie zdejmij papier.

Przygotowanie biszkoptu na roladę

11. Gorące ciasto zwiń wraz ze ściereczką wzdłuż dłuższego brzegu.

Przygotowanie biszkoptu na roladę

12. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wystudzenia.

Przygotowanie biszkoptu na roladę

Żel wiśniowy – przepis

Składniki:

  • 200 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 40 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 4 g żelatyny 180 Bloom + 20 g wody

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

2. Wiśnie (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) umieść w garnku wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewaj do czasu aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści.

Żel wiśniowy - przygotowanie

3. Owoce zblenduj i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się skórek. Przetarte owoce ponownie umieść w garnku i zagotuj.

Żel wiśniowy - przygotowanie

4. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody i dodaj do gotujących się owoców. Następnie gotuj jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając.

Żel wiśniowy - przygotowanie

5. Dodaj żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia. Następnie przelej do słoiczka i wystudź.

Żel wiśniowy - przygotowanie

Krem z orzechów włoskich – przepis

Składniki:

  • 200 g łuskanych orzechów włoskich
  • 160 g mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 40 g rumu (można pominąć)

1. Orzechy włoskie zmiel w malakserze na mąkę.

Orzechy włoskie mielone w malakserze

2. Zmielone orzechy i mleko umieść w garnku. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż masa zagotuje się i zgęstnieje.

Przygotowanie maślanego kremu orzechowego

3. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie maślanego kremu orzechowego

4. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę.

Ubite masło

5. Do masła dodaj mieszankę orzechową i wymieszaj do połączenia się składników. Pod koniec mieszania dodaj rum.

Przygotowanie maślanego kremu orzechowego

Ganache czekoladowy – przepis

Składniki:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 250 g śmietanki 30%
  • 75 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 40 g rumu (można pominąć)

1. Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki.

Przygotowanie ganache

2. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Następnie wylej na posiekaną czekoladę.

Przygotowanie ganache

3. Dodaj masło i rum. Wymieszaj za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przygotowanie ganache

4. Odstaw do wystudzenia. Następnie schłodź w lodówce przez kilkadziesiąt minut,  mieszając od czasu do czasu i pilnując aby krem nie stwardniał.

Przygotowanie ganache

Bûche de Noël – składanie i dekorowanie rolady

1. Nie nasączyłam biszkoptu, ale warto to zrobić. Możesz na przykład użyć kawy z rumem, a w wersji bezalkoholowej czarnej herbaty z cukrem lub soku wiśniowego.

2. Na nasączony biszkopt wyłóż żel wiśniowy i rozprowadź po całej powierzchni ciasta.

Bûche de Noël - składanie rolady

3. Na górę wyłóż krem orzechowy. Najłatwiej przełożyć krem do rękawa cukierniczego i równomiernie wyszprycować.

Bûche de Noël - składanie rolady

4. Zwiń roladę. Zabezpiecz folią spożywczą przed wysychaniem i schłodź w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.

Bûche de Noël - chłodzenie rolady przed dekoracją

5. Po tym czasie udekoruj roladę ganache. Schłodzony krem czekoladowy przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do robienia płatków/listków (do rękawa przełóż tylko część kremu ponieważ bardzo szybko ogrzewa się w dłoniach) i wyszprycuj podłużne pasy jeden obok drugiego.

Bûche de Noël - świąteczna rolada w kształcie pnia drzewa - dekorowanie ganache

6. Roladę przechowuj w lodówce, najlepiej w zamykanym pojemniku – wtedy krem czekoladowy nie obeschnie zbyt szybko.

Bûche de Noël - świąteczna rolada w kształcie pnia drzewa Bûche de Noël - świąteczna rolada w kształcie pnia drzewa Bûche de Noël - świąteczna rolada w kształcie pnia drzewaBûche de Noël - świąteczna rolada w kształcie pnia drzewa

Bûche de Noël – świąteczna rolada w kształcie pnia drzewa

A Ty czym zaskoczysz swoich gości w te Święta? Może właśnie taką roladą przypominającą pień drzewa?

Wszystkiego smacznego,
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *