Monoporcja szarlotka z karmelem, kremem diplomat i kruszonką

Monoporcja szarlotka smakuje jak ciepłe jesienne popołudnie. Rozjaśnia dzień smakiem prażonych jabłek i otula kołderką z waniliowego kremu diplomat…

Ten trochę poetycki wstęp świetnie pasuje do tego deseru, bo to prawdziwa poezja smaku. 🙂 Jabłka, cynamon, karmel, kruszonka i wspaniały krem waniliowy, to połączenie, które zachwyci każdego.

Monoporcja szarlotka z karmelem, kremem diplomat i kruszonką

Istotny w tym deserze jest balans. Karmel i kruszonka są bardzo słodkie, a jabłka i krem zawierają mało cukru, dzięki czemu monoporcja nie jest za słodka.

Użyłam kremu diplomat, który wyjątkowo mi zasmakował. Jest to połączenie klasycznego kremu budyniowego (pâtissière) z bitą śmietaną (chantilly). Przypomina lekki śmietankowy krem, ale jest znacznie bardziej stabilny i smaczniejszy niż klasyczne kremy śmietanowe. Będzie świetnym dopełnieniem wielu deserów, zwłaszcza jeśli szukasz kremu, który nie przytłoczy swoją słodyczą.

Monoporcja szarlotka z karmelem, kremem diplomat i kruszonką

Jak zrobić monoporcję szarlotka z karmelem, kremem diplomat i kruszonką?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do przygotowania monoporcji szarlotka - waga kuchenna, waga jubilerska, termometr cukierniczy, forma silikonowa na półkule, trzepaczka, szpatułka silikonowa, rękaw cukierniczy, mata silikonowa, wykrawacz okrągły, blaszka do pieczenia

 

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Monoporcja szarlotka z cynamonowym karmelem, kremem diplomat i kruszonką – opis wykonania krok po kroku.

Z poniższego przepisu wykonasz 6 monoporcji.

Kruszonka z białą czekoladą

Składniki:

  • 70 g mąki pszennej
  • 45 g masła 82%
  • 25 g brązowego cukru
  • 2/3 łyżeczka cynamonu
  • 35 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego (lub innego, bezzapachowego oleju)

1. Z mąki, masła, cukru i cynamonu zagnieć kruszonkę. Możesz to zrobić ręcznie lub robotem, przy pomocy płaskiego mieszadła.
Kruszonkę wysyp na blachę wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

przygotowanie kruszonki z białą czekoladą2. Kruszonkę pozostaw na blacie na min. 1 godzinę, do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę roztop w mikrofalówce, podgrzewając ją w seriach po 20 sekund, za każdym razem dokładnie mieszając (nawet jeśli wydaje się, że czekolada wcale się jeszcze nie rozpuściła). Gdy zobaczysz, że czekolada zaczyna się topić to skróć czas podgrzewania do 10 sekund. Zakończ podgrzewanie, gdy prawie cała czekolada się roztopi, wymieszaj dokładnie a pozostałe kawałeczki stopią się.

przygotowanie kruszonki z białą czekoladą3. Dodaj olej i wymieszaj. Wsyp kruszonkę i wymieszaj dokładnie, żeby powstała wilgotna masa.

przygotowanie kruszonki z białą czekoladą4. Z masy uformuj 6 ciasteczek o średnicy 6 cm. Najłatwiej zrobić to przy użyciu wykrawacza i wyrównując łyżeczką.

przygotowanie kruszonki z białą czekoladą

5. Kruszonkowe ciasteczka schłódź w lodówce przez godzinę lub w zamrażarce przez 30 minut.

Karmel cynamonowy

Składniki:

  • 70 g cukru
  • 50 g śmietanki 30%
  • 35 g masła 82%
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

1. Garnek rozgrzej na średnim ogniu. Wsyp tyle cukru aby przykryć dno. Wsyp kolejną partię cukru, gdy poprzednia roztopi się. Podgrzewaj do momentu aż cały cukier zostanie roztopiony i nabierze bursztynowego koloru.
Możesz mieszać karmel przy pomocy silikonowej szpatułki (ale upewnij się, że nadaje się do użycia w tak wysokiej temperaturze!). Gdy ostatnia partia cukru będzie się rozpuszczać oczyść szpatułkę z kryształków cukru, zdrapując je przy pomocy noża do masła lub metalowej szpatułki.

W międzyczasie śmietankę podgrzej prawie do wrzenia.

przygotowanie praliny z orzechów laskowych

2. Zmniejsz ogień na mały. Do gorącego karmelu dodawaj partiami śmietankę, za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia. Podgrzewaj do momentu, aż cały karmel połączy się ze śmietanką i nie będzie widocznych grudek.

Karmel przełóż do wąskiego pojemnika. Dodaj masło i cynamon. Dokładnie zblenduj. Dzięki temu Twój karmel będzie aksamitny, a tłuszcz nie wytrąci się podczas chłodzenia.
przygotowanie karmelu

3. Karmel przełóż do rękawa cukierniczego i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż na min. 2 godziny do lodówki.

Następnie karmel wyszprycuj na schłodzoną kruszonkę. Około 20 g karmelu na każde ciasteczko.

szprycowanie karmelu cynamonowego4. Ciastka umieść w zamrażarce na min. 4 godziny.

Warstwa szarlotkowa

Dla podbicia smaku część jabłek zamieniłam na gruszki. Jeśli wolisz to użyj samych jabłek.

Składniki:

  • 300 g jabłek, pokrojonych w kostkę
  • 150 g gruszek, pokrojonych w kostkę
  • 30 g brązowego cukru
  • 15 g masła
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 7,5 g żelatyny 180 bloom + 37,5 g zimnej wody

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia.

żelatyna2. 150 g jabłek i 150g gruszek podgrzej w mikrofalówce lub w garnku, aż zmiękną.

przygotowanie warstwy szarlotkowej3. Zblenduj jabłka z gruszkami i sokiem z cytryny na gładki mus.
Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia (w mikrofalówce lub w garnuszku, na małym ogniu). Wymieszaj z musem.

przygotowanie warstwy szarlotkowej4. W garnku roztop masło, dodaj pozostałe 150 g jabłek i cukier. Smaż do momentu aż jabłka zmiękną, ale będą utrzymywały kształt, a sok odparuje.

przygotowanie warstwy szarlotkowej5. Wymieszaj mus z kawałkami jabłek.

przygotowanie warstwy szarlotkowej6. Formę silikonową umieść na twardej podkładce, co ułatwi przenoszenie. Wlej jabłka do 3/4 wysokości formy.

Formę włóż do lodówki na kilka minut lub pozostaw na blacie do momentu, aż mus lekko zgęstnieje. Jeśli od razu umieścisz w musie wkłady to zatopią się zamiast pozostać na górze formy.

składanie monoporcji szarlotka, forma silikonowa półkule7. Chrupkę z karmelem włóż w mus i lekko dociśnij. Chrupka powinna znaleźć się na równi z brzegiem formy, a odrobina musu ma wypłynąć z boków. Dzięki temu mus idealnie wypełni formę.

składanie monoporcji szarlotka, forma silikonowa półkule8. Szpatułką zbierz mus, który wypłynął. Formę wstaw do zamrażarki na min. 6 godzin, do całkowitego zamrożenia. Temperatura w zamrażarce nie może być wyższa niż -18°C.

składanie monoporcji szarlotka, forma silikonowa półkule9. Zamrożony deser wyjmij z formy, przełóż na talerz lub podkładki i umieść w lodówce na min. 4 godziny, do rozmrożenia.

składanie monoporcji szarlotka, forma silikonowa półkule10. Po rozmrożeniu udekoruj kremem.

Waniliowy krem diplomat (budyniowy ze śmietaną)

Testowałam ten krem ze skrobią ziemniaczaną i ani smak ani konsystencja nie były do końca takie jak być powinny. Dlatego polecam zakup skrobi kukurydzianej – nie jest droga, a w cukiernictwie często się ją stosuje.

Składniki:

  • 400 ml mleka 3,2%
  • 80 g żółtek
  • 65 g cukru pudru
  • 29 g skrobi kukurydzianej
  • 11 g żelatyny 180 bloom + 55 g zimnej wody
  • 160 g śmietanki 30%
  • ziarenka w 1 laski wanilii

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat2. Wymieszaj żółtka z cukrem pudrem i skrobią. Użyj rózgi lub miksera.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat3. Mleko z wanilią podgrzej prawie do wrzenia i zdejmij z ognia.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat4. 1/3 gorącego mleka powoli wlewaj do żółtek cały czas mieszając. W ten sposób zahartujesz mieszankę żółtek.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat5. Mleko z żółtkami przelej do garnka z pozostałym gorącym mlekiem. Włącz średni ogień i podgrzewaj cały czas mieszając. Gdy budyń zacznie się gotować podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat

6. Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia (w mikrofalówce lub w garnuszku, na małym ogniu). Dodaj do kremu i dokładnie wymieszaj.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat

7. Gotowy budyń przełóż do szerokiego naczynia lub na blachę. Im cieńsza będzie warstwa kremu tym lepiej. Przykryj folią w kontakcie (to znaczy, że folia musi dotykać całej powierzchni kremu). Włóż do zamrażarki na kilka minut.
Istotne jest szybkie schłodzenie kremu. Dzięki temu będzie miał odpowiednią konsystencję i dłuższą przydatność do spożycia.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat8. Śmietankę ubij do konsystencji rozpuszczonych lodów. Musi stać się napowietrzona (zwiększy objętość około 2 razy), ale nie sztywna. Nie potrzebujesz sztywnej śmietanki, ponieważ jej dodatek ma dodać lekkości kremowi, a nie go usztywnić. Za stabilizację i odpowiednią gęstość kremu odpowiada żelatyna i skrobia, a nie śmietanka.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat9. Gdy krem osiągnie temperaturę 30-35°C (w tej temperaturze bez problemu połączy się ze śmietanką i nie powstaną grudki) wyjmij go z zamrażarki.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat10. Krem wymieszaj szpatułką lub szybko zmiksuj aż stanie się gładki.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat11. Do kremu dodaj śmietankę i zmiksuj tylko do połączenia.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat

12. Krem przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na min. 4 godziny. W tym czasie krem ustabilizuje się. Przed szprycowaniem krem przemieszaj szpatułką.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat

Dekorowanie kremem

To najtrudniejszy etap przygotowania deseru. Szprycowanie wymaga cierpliwości i odrobiny doświadczenia. Im częściej będziesz ćwiczyć tym lepiej będzie Ci szło. Wiem, że nie jest to bułka z masłem, bo sama dopiero uczę się tej sztuki, ale jedno mogę Ci już powiedzieć – dobra konsystencja kremu wiele ułatwia. 🙂

1. Szprycowanie zacznij od przygotowania tylki i rękawa.
Jeśli używasz tylki Saint Honore to po prostu odetnij koniec rękawa i umieść w nim tylkę. Jeśli nie masz takiej tylki (tak jak ja) to odetnij końcówkę rękawa tak jak pokazałam poniżej.

2. Do rękawa przełóż ok 1/6 kremu. Nie nakładaj zbyt dużo kremu, ponieważ zacznie się ogrzewać od Twoich dłoni i konsystencja będzie zbyt luźna do szprycowania.
Lekko spłaszcz rękaw, żeby pozbyć się dużych bąbelków powietrza. Przesuń krem w kierunku tylki i zakręć koniec rękawa, żeby krem nie uciekał tyłem.

3. Tylkę (lub koniec worka, jeśli nie używasz tylki) ustaw tuż przy deserze, na wysokości ok 1 cm. Możesz ją delikatnie oprzeć o deser.
Rękaw trzymaj prostopadle do podłoża jeśli chcesz żeby krem był wyszprycowany prosto do góry. Jeśli chcesz szprycować nieco pochylone wzory, to ustaw rękaw pod kątem (np. 75°).

szprycowanie kremu diplomat 4. Wyciskaj krem, nie poruszając rękawem, aż uzyskasz pożądany kształt “łezki”. Następnie, nadal wyciskając krem, zrób szybki ruch w górę i przestań wyciskać. W ten sposób wyciskaj “łezki” jedna obok drugiej.

szprycowanie kremu diplomat

5. Następnie przesuń się z tylką 1 cm ponad wyszprycowanym kremem. Wyciskaj krem trafiając pomiędzy wyszprycowany poniżej wzór. W ten sposób zakryjesz powstałe szpary.

szprycowanie kremu diplomat

6. Pokryj kremem cały deser.

Monoporcja szarlotka z karmelem, kremem diplomat i kruszonką Monoporcja szarlotka z karmelem, kremem diplomat i kruszonką Monoporcja szarlotka z karmelem, kremem diplomat i kruszonką Monoporcja szarlotka z karmelem, kremem diplomat i kruszonką Monoporcja szarlotka z karmelem, kremem diplomat i kruszonką Monoporcja szarlotka z karmelem, kremem diplomat i kruszonką

Monoporcja szarlotka z cynamonowym karmelem, kremem diplomat i kruszonką

Jestem przekonana, że ten deser Cię zachwyci. Sama z chęcią do niego wrócę.

Wszystkiego smacznego!
Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *