Tartaletki pistacjowe z kremem malinowym

Aż wstyd się przyznać, ale tartaletki pistacjowe to pierwszy deser z wykorzystaniem pistacji jaki pojawił się na naszym blogu. Orzechy te mają bardzo wyrazisty i specyficzny smak, co sprawia, że nie wszyscy je lubią – ja osobiście nie byłam nigdy do nich przekonana.

Jednak niedawno miałam okazję przygotować truskawkowo – pistacjowy tort, który wszystkim (łącznie ze mną) bardzo smakował. Tort tak bardzo przypadł mi do gustu, że od razu zaczęłam myśleć nad pistacjowym deserem, którym mogłabym się z Wami podzielić. Tak powstały tartaletki z chrupiącą masą pistacjową i kremem malinowym.

tartaletki pistacjowe z kremem malinowym

Deser składa się z trzech elementów: kruchego maślanego spodu (skorzystałam z mojego ulubionego przepisu), chrupiącej masy pistacjowej przygotowanej przez połączenie domowej praliny orzechowej z białą czekoladą oraz mocno malinowego kremu na bazie serka mascarpone.

tartaletki pistacjowe z kremem malinowym

Jak przygotować tartaletki pistacjowe z kremem malinowym?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

tartaletki pistacjowe z kremem malinowym - potrzebne narzędzia: blaszka, mata perforowana, wałek do ciasta, maty silikonowe, listwy dystansowe, ringi perforowane do tart, rękaw cukierniczy, tylka 1b, okrągły wykrawacz, malakser

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

Tartaletki pistacjowe z kremem malinowym – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji przygotujesz 8 tartaletek

Kruche spody – przepis

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 35 g mąki migdałowej
  • 95 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła (pokrojonego)
  • szczypta soli
  • 1 jajko (50-60 g)

1. W misie miksera umieść obie mąki, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Zagniataj do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

2. Dodaj jajko i dalej zagniataj aż powstanie gładkie ciasto.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

3. Ciasta jest dość sporo dlatego podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru na grubość około 2-3 mm. Korzystam z listew dystansowych – dzięki temu ciasto jest równej grubości w każdym miejscu. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na około 20 minut.

wałkowanie ciasta na tartaletki, maty silikonowe, listwy dystansowe

4. Z ciasta wytnij paski o szerokości 2,5 cm i wyłóż nimi boki ringów. Następnie dotnij pasek nożem i sklej oba końce, tak aby podczas pieczenia ciasto nie rozdzieliło się. Delikatnie dociśnij ciasto do obręczy.

przygotowanie kruchych tartaletek - ringi perforowane, mata perforowana

5. Formy z ciastem ustaw na blaszce wyłożonej matą perforowaną (możesz użyć również zwykłej maty lub papieru do pieczenia). Wytnij okręgi o średnicy nieco mniejszej niż średnica ringów i wyłóż nimi spody tart. Schłodź w lodówce przez 30 minut.

przygotowanie kruchych tartaletek

6. Nożem odetnij wystające ponad obręcze ciasto. Jeżeli pieczesz na papierze lub zwykłej macie bez perforacji, możesz dodatkowo nakłuć spody widelcem.

przygotowanie kruchych tartaletek - ringi perforowane, mata perforowana

7. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 20-25 minut minut w trybie góra-dół, aż ciasto się ładnie zarumieni.

przygotowanie kruchych tartaletek - ringi perforowane, mata perforowana

8. Upieczone kruche spody pozostaw do wystudzenia. Następnie ostrożnie wyjmij je z obręczy – wystarczy że delikatnie wypchniesz je z formy.

kruche spody, mini tarty

Kruche spody możesz przygotować kilka dni wcześniej – przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Chrupka pistacjowa – przepis

Składniki:

  • 120 g pistacji niesolonych (waga orzechów po obraniu)
  • 120 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • szczypta soli

1. Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia i otrzymania bursztynowego koloru. Możesz mieszać silikonową szpatułką. Na początku cukier się zbryli, ale po chwili powinien się rozpuścić i nabrać złotego koloru. Nie podgrzewaj karmelu zbyt długo bo może się przypalić, a wtedy stanie się gorzki.

karmel

2. Dodaj pistacje i wymieszaj tak, aby karmel oblepił orzechy.

przygotowanie praliny pistacjowej

3. Zawartość garnka wyłóż na matę silikonową i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

przygotowanie praliny pistacjowej

4. Pistacje zmiel za pomocą malaksera lub Thermomixu. Na początku orzechy będą przypominały piasek ale z czasem osiągną konsystencję pasty. Możesz mielić dłużej aż pralina stanie się lekko płynna. Moja pralina była dość gęsta – miała konsystencję pasty. Czas mielenia zależy od mocy urządzenia – w moim wypadku trwało to bardzo długo, musiałam robić kilka przerw żeby wystudzić urządzenie.

pralina pistacjowa

5. Białą czekoladę roztop w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.

roztapianie białej czekolady

6. Czekoladę i szczyptę soli dodaj do praliny pistacjowej i dokładnie wymieszaj.

chrupka pisatcjowa

7. Następnie wypełnij chrupką kruche spody. Powstała masa pistacjowo – czekoladowa jest gęsta i klejąca dlatego najłatwiej nakładać ją za pomocą rękawa cukierniczego. Wstaw do lodówki na godzinę, aż chrupka stwardnieje.

tartaletki pistacjowe

Frużelina malinowa – przepis

Składniki:

  • 350 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. Maliny, cukier i sok z cytryny umieść w garnku. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści a owoce zaczną puszczać sok.

Przygotowanie frużeliny malinowej

3. Dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj i zagotuj całość.

Przygotowanie frużeliny malinowej

4. Przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek.

Przygotowanie frużeliny malinowej

5. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do połączenia. Następnie wystudź i schłodź w lodówce.

Przygotowanie frużeliny malinowej

Krem malinowy – przepis

Składniki:

  • 350 g mascarpone
  • frużelina malinowa (całość z przepisu powyżej)

1. W misce umieść schłodzone mascarpone i frużelinę malinową. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.

przygotowanie kremu malinowego

2. Krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Następnie, na zastygniętej chrupce pistacjowej, wyszprycuj spiralnie krem zaczynając od środka – powstanie wzór przypominający różę  Krem nakładaj tuż przed podaniem ponieważ zmiękcza kruche ciasto i z czasem traci na wyglądzie (zsycha się i zmienia kolor na ciemniejszy).

tartaletki pistacjowe z kremem malinowym - szprycowanie kremu

tartaletki pistacjowe z kremem malinowym tartaletki pistacjowe z kremem malinowym tartaletki pistacjowe z kremem malinowym tartaletki pistacjowe z kremem malinowym tartaletki pistacjowe z kremem malinowym

Tartaletki pistacjowe z kremem malinowym

Tartaletki pistacjowe to świetny przepis dla miłośników pistacji. Myślę jednak, że przekonają do siebie również niejednego pistacjowego sceptyka. Mnie ten deser zachęcił do kolejnych eksperymentów z pistacjami.

Wszystkiego słodkiego,
Magda

Przepis na kruche ciasto pochodzi z tego bloga. Jest to najlepsze kruche ciasto na tartaletki jakie do tej pory przetestowałam. Bardzo dobrze się z nim pracuje.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *