Jagodowa panna cotta to kremowy deser, który wręcz rozpływa się w ustach. Wewnątrz miał znaleźć się jagodowy sos, który wypłynie podczas jedzenia. Ale podczas prób wyszła idealna żelka o bardzo delikatnej konsystencji, która jeszcze lepiej pasowała do tego deseru.
Na spód wybrałam proste kokosowe ciasteczka. Smakiem przypominają połączenie kokosanek z kruchymi ciastkami. Przyjemnie chrupią i stanowią fajny kontrast dla delikatnej jagodowej panna cotty.
Jagodowa panna cotta na kokosowym ciasteczku – jak ją przygotować?
Spis treści
Potrzebne narzędzia:*
- silikonowa forma (pojemność tej formy to 6 x 80 ml)
- forma silikonowa z 15 otworami na małe półkule (pojemność tej formy to 15 x 18 ml, każda kulka ma średnicę 3 cm)
- mata perforowana (lub zwykła silikonowa, ewentualnie papier do pieczenia), możesz ją również kupić taniej tutaj
- okrągły wykrawacz (użyłam foremki o średnicy 7 cm z zestawu kółek)
- listwy dystansowe do wałkowania
- maty silikonowe
- wałek do ciasta (np. taki)
- waga kuchenna (np. taka)
- mikser
- garnki, miseczki
- tarka, sitko
- silikonowa szpatułka
- deska do krojenia lub twarda podkładka
- blacha do pieczenia (piekłam na takiej blaszce od Dorosiowe Ranty)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Jagodowa panna cotta na kokosowym ciasteczku– opis wykonania krok po kroku
Z poniższego przepisu wykonasz 6 monoporcji.
Deser nie wymaga dużo pracy, ale przygotowanie jest nieco rozciągnięte w czasie ze względu na etapowe chłodzenie panna cotty. Polecam Ci przygotowanie żelki tuż przed zabraniem się za panna cottę. Natomiast ciasteczka możesz przygotować nawet 1-2 tygodnie wcześniej.
Kokosowe ciasteczka – przepis
Z poniższego przepisu otrzymasz ilość ciasta potrzebną do przygotowania 6 ciasteczek. Polecam Ci przygotować podwójną porcję żeby zapełnić blaszkę. 🙂
Składniki:
- 50 g masła
- 55 g mąki pszennej
- 15 g mąki kokosowej (lub zmielonych wiórek kokosowych)
- 15 g wiórek kokosowych
- 20 g cukru
- 1/2 łyżki mleka
1. Wszystkie składniki szybko zagnieć ręcznie lub mikserem.
2. Ciasto przełóż na matę silikonową. Połóż na nim kolejną matę i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Ciasto włóż do lodówki wraz z matami silikonowymi (ciasto jest dość luźne i odchodzi od maty dopiero dobrze schłodzone). Schłódź przez 30 minut.
Żeby ciasteczka były tej samej grubości do wałkowania używam listw dystansowych.3. Zdejmij z ciasta górną matę silikonową.
4. Wytnij okrągłe ciasteczka.
5. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej matą perforowaną.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15-18 minut, z funkcją góra-dół.
7. Tarką lekko wyrównaj brzegi ciasteczek.
Ciasteczka możesz przechowywać przez 1-2 tygodnie w suchym pojemniku.
Żelka jagodowa – przepis
Składniki:
- 80 g jagód (mogą być mrożone)
- 15 g cukru
- 1 g żelatyny (1/4 łyżeczki)
1. Jagody zagotuj wraz z cukrem.
2. Żelatynę zalej niewielką ilością wody.
3. Jagody przetrzyj przez sitko. Możesz je najpierw zblendować.
4. Żelatynę dodaj do gorącego puree jagodowego i dokładnie wymieszaj.
5. Masę przelej do 6 zagłębień formy w kształcie małych półkul.
6. Formę wstaw do zamrażarki na min. 2 godziny.
Jagodowa panna cotta – przepis
Składniki:
- 260 g jagód
- sok z 1/2 średniej cytryny
- 50 g cukru
- 9 g żelatyny (2 i 1/4 łyżeczki)
- 260 ml śmietany 30%
1. Jagody zagotuj wraz z cukrem i sokiem z cytryny.
2. Żelatynę zalej niewielką ilością wody.
3. Jagody przetrzyj przez sitko. Możesz je najpierw zblendować.
4. Żelatynę dodaj do gorącego puree jagodowego i dokładnie wymieszaj.
5. Śmietanę podgrzej do wrzenia.6. Do śmietany dodaj jagody z żelatyną i wymieszaj. Pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny, do wystudzenia. Chłodzenie panna cotty jest istotne. Jeśli wlejesz ją od razu do foremki i włożysz do zamrażarki to deser może się zwarzyć.
Składanie deseru
1. Żelkę jagodową wyjmij z zamrażarki i wyciągnij z formy.
2. Formę umieść na desce do krojenia lub twardej podkładce (to ułatwi przenoszenie deseru). Wlej panna cottę do formy wypełniając ją do 3/4 wysokości.
3. Umieść żelkę na jagodowej masie.
4. Wypełnij formę do pełna i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie przełóż do zamrażarki na kilka godzin (do momentu aż deser będzie całkowicie zamrożony).
5. Wyjmij deser z formy i umieść na ciasteczku. Włóż do lodówki na kilka godzin, aby panna cotta się rozmroziła.
Dekoracja deseru
Deser możesz pokryć jadalnym zamszem lub polewą lustrzaną (ale wtedy wybierz formę o innym, opływowym kształcie). Ja zrezygnowałam z tego typu dekoracji, ponieważ bardzo spodobał mi się kolor deseru i nie chciałam go ukrywać.
Do deseru warto dodać drobne dekoracje. Np. małe elementy z masy cukrowej/czekolady plastycznej, owoce, kwiatki itp. Złote akcenty będą tutaj świetnie pasowały.
Letnia monoporcja – jagodowa panna cotta na kokosowym ciasteczku
Jeśli nie masz ochoty na przygotowywanie monoporcji to polecam Ci zrobienie samej panna cotty w pucharkach. Smakuje doskonale przy minimalnym wysiłku. 😉
Smacznego!
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
Czy można czymś zastąpić ciasteczko?
Albo może taka pana cotte odrazu na podstawkę wyłożyć? Czy nie bardzo?☺️
Można użyć kupnych ciasteczek lub położyć panna cottę prosto na podstawkę.