Jagodowa panna cotta to kremowy deser, który wręcz rozpływa się w ustach. Wewnątrz miał znaleźć się jagodowy sos, który wypłynie podczas jedzenia. Ale podczas prób wyszła idealna żelka o bardzo delikatnej konsystencji, która jeszcze lepiej pasowała do tego deseru.

Letnia monoporcja - jagodowa panna cotta na kokosowym ciasteczku

Na spód wybrałam proste kokosowe ciasteczka. Smakiem przypominają połączenie kokosanek z kruchymi ciastkami. Przyjemnie chrupią i stanowią fajny kontrast dla delikatnej jagodowej panna cotty.

Letnia monoporcja - jagodowa panna cotta na kokosowym ciasteczku

Jagodowa panna cotta na kokosowym ciasteczku – jak ją przygotować?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia:*

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia do przygotowania deseru jagodowa panna cotta na kokosowym ciasteczku - mata silikonowa, mata perforowana, wałek do ciasta, wykrawacz okrągły, formy silikonowe, listwy dystansowe, sitko

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Jagodowa panna cotta na kokosowym ciasteczku– opis wykonania krok po kroku

Z poniższego przepisu wykonasz 6 monoporcji.

Deser nie wymaga dużo pracy, ale przygotowanie jest nieco rozciągnięte w czasie ze względu na etapowe chłodzenie panna cotty. Polecam Ci przygotowanie żelki tuż przed zabraniem się za panna cottę. Natomiast ciasteczka możesz przygotować nawet 1-2 tygodnie wcześniej.

Kokosowe ciasteczka – przepis

Z poniższego przepisu otrzymasz ilość ciasta potrzebną do przygotowania 6 ciasteczek. Polecam Ci przygotować podwójną porcję żeby zapełnić blaszkę. 🙂

Składniki:

  • 50 g masła
  • 55 g mąki pszennej
  • 15 g mąki kokosowej (lub zmielonych wiórek kokosowych)
  • 15 g wiórek kokosowych
  • 20 g cukru
  • 1/2 łyżki mleka

1. Wszystkie składniki szybko zagnieć ręcznie lub mikserem.

przygotowanie ciasteczek kokosowych, mieszanie składników 2. Ciasto przełóż na matę silikonową. Połóż na nim kolejną matę i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Ciasto włóż do lodówki wraz z matami silikonowymi (ciasto jest dość luźne i odchodzi od maty dopiero dobrze schłodzone). Schłódź przez 30 minut.
Żeby ciasteczka były tej samej grubości do wałkowania używam listw dystansowych.przygotowanie ciasteczek kokosowych, wałkowanie ciasta, mata silikonowa, listwy dystansowe3. Zdejmij z ciasta górną matę silikonową.

przygotowanie ciasteczek kokosowych, wałkowanie ciasta, mata silikonowa, listwy dystansowe

4. Wytnij okrągłe ciasteczka.przygotowanie ciasteczek kokosowych, wałkowanie ciasta, mata silikonowa, listwy dystansowe

5. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej matą perforowaną.przygotowanie ciasteczek kokosowych, pieczenie ciasteczek, blaszka do pieczenia, perforowana mata silikonowa

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15-18 minut, z funkcją góra-dół. przygotowanie ciasteczek kokosowych, pieczenie ciasteczek, blaszka do pieczenia, perforowana mata silikonowa

7. Tarką lekko wyrównaj brzegi ciasteczek.

wyrównywanie ciasteczek kokosowych, tarka

Ciasteczka możesz przechowywać przez 1-2 tygodnie w suchym pojemniku.

Żelka jagodowa – przepis

Składniki:

  • 80 g jagód (mogą być mrożone)
  • 15 g cukru
  • 1 g żelatyny (1/4 łyżeczki)

1. Jagody zagotuj wraz z cukrem.

przygotowanie musu jagodowego 2. Żelatynę zalej niewielką ilością wody.żelatyna

3. Jagody przetrzyj przez sitko. Możesz je najpierw zblendować.przygotowanie musu jagodowego

4. Żelatynę dodaj do gorącego puree jagodowego i dokładnie wymieszaj.

przygotowanie musu jagodowego

5. Masę przelej do 6 zagłębień formy w kształcie małych półkul.

przygotowanie jagodowego insertu, napełnianie formy silikonowej w formie małych półkul 6. Formę wstaw do zamrażarki na min. 2 godziny.

przygotowanie jagodowego insertu, napełnianie formy silikonowej w formie małych półkul

Jagodowa panna cotta – przepis

Składniki:

  • 260 g jagód
  • sok z 1/2 średniej cytryny
  • 50 g cukru
  • 9 g żelatyny (2 i 1/4 łyżeczki)
  • 260 ml śmietany 30%

1. Jagody zagotuj wraz z cukrem.

przygotowanie musu jagodowego 2. Żelatynę zalej niewielką ilością wody.żelatyna

3. Jagody przetrzyj przez sitko. Możesz je najpierw zblendować.przygotowanie musu jagodowego

4. Żelatynę dodaj do gorącego puree jagodowego i dokładnie wymieszaj.

przygotowanie musu jagodowego

5. Śmietanę podgrzej do wrzenia.przygotowanie jagodowej panna cotty, podgrzewanie śmietany6. Do śmietany dodaj jagody z żelatyną i wymieszaj. Pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny, do wystudzenia. Chłodzenie panna cotty jest istotne. Jeśli wlejesz ją od razu do foremki i włożysz do zamrażarki to deser może się zwarzyć.

przygotowanie jagodowej panna cotty

Składanie deseru

1. Żelkę jagodową wyjmij z zamrażarki i wyciągnij z formy.

wyjmowanie jagodowej żelki z formy silikonowej

2. Formę umieść na desce do krojenia lub twardej podkładce (to ułatwi przenoszenie deseru). Wlej panna cottę do formy wypełniając ją do 3/4 wysokości.

przygotowanie jagodowej panna cotty, wypełnianie form silikonowych3. Umieść żelkę na jagodowej masie.

przygotowanie jagodowej panna cotty, wypełnianie form silikonowych4. Wypełnij formę do pełna i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie przełóż do zamrażarki na kilka godzin (do momentu aż deser będzie całkowicie zamrożony).

przygotowanie jagodowej panna cotty, wypełnianie form silikonowych5. Wyjmij deser z formy i umieść na ciasteczku. Włóż do lodówki na kilka godzin, aby panna cotta się rozmroziła.wyjmowanie panna cotty jagodowej z formy silikonowej

Dekoracja deseru

Deser możesz pokryć jadalnym zamszem lub polewą lustrzaną (ale wtedy wybierz formę o innym, opływowym kształcie). Ja zrezygnowałam z tego typu dekoracji, ponieważ bardzo spodobał mi się kolor deseru i nie chciałam go ukrywać.

Do deseru warto dodać drobne dekoracje. Np. małe elementy z masy cukrowej/czekolady plastycznej, owoce, kwiatki itp. Złote akcenty będą tutaj świetnie pasowały.

Letnia monoporcja - jagodowa panna cotta na kokosowym ciasteczku Letnia monoporcja - jagodowa panna cotta na kokosowym ciasteczku Letnia monoporcja - jagodowa panna cotta na kokosowym ciasteczku Letnia monoporcja - jagodowa panna cotta na kokosowym ciasteczku Letnia monoporcja - jagodowa panna cotta na kokosowym ciasteczku

Letnia monoporcja – jagodowa panna cotta na kokosowym ciasteczku

Jeśli nie masz ochoty na przygotowywanie monoporcji to polecam Ci zrobienie samej panna cotty w pucharkach. Smakuje doskonale przy minimalnym wysiłku. 😉

Smacznego!
Aneta

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!