Jagoptysianki – ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia

Jagodzianki to jeden z moich ulubionych wypieków. Dlatego w sezonie przynajmniej raz muszę je upiec. Najlepsze są te z dużą ilością nadzienia i kruszonką na górze. W tym rok postawiłam na innowację i tradycyjne drożdżowe ciasto zastąpiłam ciastem parzonym. Tak właśnie powstały “jagoptysianki” czyli ptysie z kruszonką wypełnione jagodowym nadzieniem po same brzegi.

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia

Jak przygotować jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do przygotowania ptysi z kruszonką: blaszka, perforowana mata silikonowa, wałek do ciasta, listwy dystansowe, rękaw cukierniczy, mikser, waga, szpatułka silikonowa, okrągły wykrawacz, tylka

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji wykonasz około 16 ptysi.

Ptysie z kruszonką – przepis

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g miękkiego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g mąki pszennej

Składniki na ciasto parzone:

  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mąki pszennej
  • 120 g jaj  (2-3 jaja)

Zacznij od przygotowania kruszonki.

1. Masło, cukier trzcinowy i mąkę umieść w misie miksera i wymieszaj. Kruszonkę możesz też zagnieść dłonią.

Przygotowanie kruszonki.

2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2-3 mm. Aby równo rozwałkować ciasto wykorzystaj listwy dystansowe. Tak przygotowaną kruszonkę włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.

przygotowanie kruszonki

3. Za pomocą okrągłego wykrawacza o średnicy 4,5 cm wytnij z ciasta krążki.

Wycinanie kółek z kruszonk. Okrągły wykrawacz do ciasta.

Przygotowanie ciasta parzonego

1. Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnuszku.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

2. Zdejmij garnek z kuchenki i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj i ponownie ustaw na palniku. Podgrzewaj ciągle mieszając przez 2 minuty. Gotowe ciasto powinno być gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.

Przygotownie ciasta parzonego na ptysie.

3. Następnie ciasto przełóż do misy miksera i mieszaj płaską końcówką na najniższych obrotach aż ciasto wystygnie do temperatury 50°C.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

4. Jajka rozkłóć w osobnej miseczce. Następnie dodawaj stopniowo do ostudzonego ciasta, mieszając cały czas na niskich obrotach płaskim mieszadłem. Po dodaniu 3/4 jajka sprawdź konsystencję ciasta – na uniesionym do góry mieszadle delikatnie spływa na kształt litery V.

Dla pewności weź odrobinę ciasta między dwa palce i rozciągnij je (tak jak na filmie poniżej). Na dolnym palcu powinien utworzyć się szpic, który delikatnie opada. Jeżeli tak się nie dzieje to znaczy, że ciasto jest zbyt gęste.  W takiej sytuacji dodaj odrobinę pozostałej masy jajecznej i sprawdź konsystencję.

Jak sprawdzić prawidłową konsystencję ciasat parzonego?

6. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Za pomocą skrobki przesuń ciasto w stronę otworu tak aby pozbyć się pustych przestrzeni.

rękaw cukierniczy, tylka z okrągłą końcówką

Formowanie i pieczenie ptysi

1. Na blachę wyłożoną matą perforowaną lub papierem do pieczenia wyszprycuj ptysie o średnicy około 4,5 cm. Zachowaj odstępy ponieważ ptysie mocno urosną.

szprycowanie ptysi na macie perforowanej

Korzystałam z maty perforowanej, na której zaznaczone są już okręgi. Jeżeli masz matę bez wzoru to brzegi okrągłego wykrawacza zanurz w mące, następnie odciskaj kształt na macie. Natomiast gdy używasz papieru do pieczenia to na odwrocie narysuj okręgi.

2. Na wyszprycowanym cieście ułóż krążki z kruszonki.

przygotowanie ptysi z kruszonką

3. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C w trybie góra-dół. Po 10 minutach temperaturę obniż do 170°C i piecz przez kolejne 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ ptysie opadną. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ptysie przez około 30 minut. Potem wyjmij ptysie i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

ptysie z kruszonką

Kiedy przygotować ptysie?

Ptysie z kruszonką najlepiej smakują w dniu pieczenia. Potem, niestety, w zależności od panujących wokół warunków, szybko łapią wilgoć i miękną lub zsychają się. Zdarza mi się jednak upiec je dzień wcześniej – wtedy przechowuję puste ptysie (bez nadzienia) w zamkniętym piekarniku.

Jagodowe nadzienie – przepis

Składniki:

  •  600 g jagód (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

1. W garnku umieść jagody, sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj aż owoce puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści.

przygotowanie frużeliny jagodowej

2. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z dwoma łyżkami zimnej wody. Następnie dodaj do owoców i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty aż frużelina zgęstnieje. Przelej do słoiczka i wystudź. Przechowuj w lodówce.

przygotowanie frużeliny jagodowej

Nadziewanie ptysi jagodową frużeliną

1. Za pomocą małej tylki w kształcie gwiazdki wytnij otwory na górze każdego ptysia.

nadziewanie ptysi z kruszonką

2. Frużelinę przełóż do jednorazowego worka cukierniczego. Następnie nadziej ptysie. W każdym ptysiu powinno zmieścić się około 35-40 g jagodowego nadzienia – podczas nadziewania możesz ustawić ptysie na wadze, aby mieć kontrolę nad ilością frużeliny.

ptysie z kruszonką - nadziewanie frużeliną jagodową

3. Ptysie udekoruj bitą śmietaną (zakryje ona dziurkę, którą nadziewałaś jagoptysianki) oraz świeżymi jagodami lub borówkami.

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia Jagoptysianki - ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia Jagoptysianki - ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia

Jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia

Jeżeli, tak jak ja, nie wyobrażasz sobie lata bez jagodzianek, a do tego uwielbiasz ptysie z kruszonką to ten przepis jest dla Ciebie. Koniecznie wypróbuj to połączenie.

Smacznego
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *