Rabarbar budzi zazwyczaj skrajne emocje. Albo się go kocha albo nienawidzi. Ja należę do tej pierwszej grupy i wiosną wyczekuję zawsze aż pojawi się w sklepach i na straganach. Najbardziej lubię go oczywiście w wersji na słodko. Tym razem powstała piękna mozaika z rabarbaru czyli letnia tarta sernikowa.
Tarta sernikowa z rabarbarem jest jednym z najlepszych deserów z tym warzywem jaki kiedykolwiek jadłam. Proste połączenie kruchego ciasta, aksamitnego sernika i kwaśnego rabarbaru smakuje przepysznie. Słodkie ciasto i masa serowa równoważą cierpkość rabarbaru. Dlatego tarta smakowała nawet tym osobom, które nie przepadają za rabarbarem.
Jak przygotować tartę sernikową z rabarbarem?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- rant perforowany do tarty o średnicy 20 cm
- 2 maty silikonowe lub papier do pieczenia
- listwy dystansowe
- mata perforowana
- blaszka do pieczenia
- wałek do ciasta np. taki
- waga kuchenna np. taka
- mikser
- nóż, deska do krojenia
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Mozaika z rabarbaru czyli letnia tarta sernikowa – opis wykonania krok po kroku.
Z podanych proporcji przygotujesz tartę z rabarbarem o średnicy 20 cm (6-8 porcji).
Kruchy spód – przepis:
Składniki:
- 140 g mąki pszennej
- 35 g cukru pudru
- 90 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
1. W misie miksera umieść mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Zagniataj do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.
2. Dodaj żółtko i dalej zagniataj aż powstanie gładkie ciasto.
3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru na grubość około 2-3 mm. Korzystam z listew dystansowych – dzięki temu ciasto jest równej grubości w każdym miejscu. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na około 20 minut.
4. Za pomocą rantu wytnij spód tarty i umieść wraz z obręczą na blaszce wyłożonej matą (polecam matę perforowaną, ale możesz również użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia).
5. Z reszty ciasta wytnij paski o szerokości około 2,5 cm i wylep nimi bok rantu perforowanego – delikatnie dociśnij do obręczy. Następnie schłodź w lodówce przez 30 minut.
6. Ostrym nożem odetnij ciasto wystające poza obręcz a spód nakłuj widelcem.
7. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 15 minut w trybie góra-dół.
Masa serowa – przepis:
Składniki:
- 180 g twarogu (użyłam sera Wieluń Mój Ulubiony w wiaderku)
- 1 żółtko
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 3 łodygi rabarbaru podobnej grubości, pokrojone w romby o równych bokach
1. W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową i zmiksuj krótko tylko do połączenia.
2. Masę serową wyłóż na podpieczony kruchy spód (może być gorący).
3. Na masie serowej ułóż kawałki rabarbaru. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 35 minut w trybie góra-dół
Mozaika z rabarbaru – jak ją zrobić?
1. Wybierz rabarbar, którego łodygi są podobnej grubości (około 2,5 cm). Rabarbar pokrój w romby o równych bokach. Wszystkie kawałki powinny mieć podobne wymiary, inaczej wzór się nie uda.
2. Następnie kawałki rabarbaru ułóż na masie serowej tworząc “gwiazdki” jak na filmie poniżej. Przestrzenie przy brzegach wypełnij dociętymi skrawkami rabarbaru.
Mozaika z rabarbaru czyli letnia tarta sernikowa
Koniecznie wypróbuj ten niezwykle smaczny przepis zanim skończy się pora na rabarbar.
Dobrego dnia,
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!