Mozaika z rabarbaru – letnia tarta sernikowa

Rabarbar budzi zazwyczaj skrajne emocje. Albo się go kocha albo nienawidzi. Ja należę do tej pierwszej grupy i wiosną wyczekuję zawsze aż pojawi się w sklepach i na straganach. Najbardziej lubię go oczywiście w wersji na słodko. Tym razem powstała piękna mozaika z rabarbaru czyli letnia tarta sernikowa.

mozaika z rabarbaru - letnia tarta sernikowa

Tarta sernikowa z rabarbarem jest jednym z najlepszych deserów z tym warzywem jaki kiedykolwiek jadłam. Proste połączenie kruchego ciasta, aksamitnego sernika i kwaśnego rabarbaru smakuje przepysznie. Słodkie ciasto i masa serowa równoważą cierpkość rabarbaru. Dlatego tarta smakowała nawet tym osobom, które nie przepadają za rabarbarem.

mozaika z rabarbaru - letnia tarta sernikowa

Jak przygotować tartę sernikową z rabarbarem?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam.

tarta sernikowa z rabarbarem - narzędzia: blaszka do pieczenia, mata perforowana, mata silikonowa, wałek do ciasta, listwy dystansowe, rant do tarty, mikser

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Mozaika z rabarbaru czyli letnia tarta sernikowa – opis wykonania krok po kroku.

Z podanych proporcji przygotujesz tartę z rabarbarem o średnicy 20 cm (6-8 porcji).

Kruchy spód – przepis:

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej
  • 35 g cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

1. W misie miksera umieść mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Zagniataj do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

2. Dodaj żółtko i dalej zagniataj aż powstanie gładkie ciasto.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru na grubość około 2-3 mm. Korzystam z listew dystansowych – dzięki temu ciasto jest równej grubości w każdym miejscu. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na około 20 minut.

wałkowanie ciasta na tartaletki, maty silikonowe, listwy dystansowe

4. Za pomocą rantu wytnij spód tarty i umieść wraz z obręczą na blaszce wyłożonej matą (polecam matę perforowaną, ale możesz również użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia).

przygotowanie kruchego spodu do tarty

5. Z reszty ciasta wytnij paski o szerokości około 2,5 cm i wylep nimi bok rantu perforowanego – delikatnie dociśnij do obręczy. Następnie schłodź w lodówce przez 30 minut.

przygotowanie kruchego spodu do tarty

6. Ostrym nożem odetnij ciasto wystające poza obręcz a spód nakłuj widelcem.

przygotowanie kruchego spody do tarty

7. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 15 minut w trybie góra-dół.

przygotowanie kruchego spodu do tarty

Masa serowa – przepis:

Składniki:

  • 180 g twarogu (użyłam sera Wieluń Mój Ulubiony w wiaderku)
  • 1 żółtko
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3 łodygi rabarbaru podobnej grubości, pokrojone w romby o równych bokach

1. W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową i zmiksuj krótko tylko do połączenia.

przygotowanie masy twarogowej

2. Masę serową wyłóż na podpieczony kruchy spód (może być gorący).

tarta sernikowa z rabarbarem przygotowanie

3. Na masie serowej ułóż kawałki rabarbaru. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 35 minut w trybie góra-dół

tarta sernikowa z rabarbarem - pieczenie

Mozaika z rabarbaru – jak ją zrobić?

1. Wybierz rabarbar, którego łodygi są podobnej grubości (około 2,5 cm). Rabarbar pokrój w romby o równych bokach. Wszystkie kawałki powinny mieć podobne wymiary, inaczej wzór się nie uda.

krojenie rabarbaru

2. Następnie kawałki rabarbaru ułóż na masie serowej tworząc “gwiazdki” jak na filmie poniżej. Przestrzenie przy brzegach wypełnij dociętymi skrawkami rabarbaru.

mozaika z rabarbaru - letnia tarta sernikowa mozaika z rabarbaru - letnia tarta sernikowa mozaika z rabarbaru - letnia tarta sernikowa mozaika z rabarbaru - letnia tarta sernikowa Mozaika z rabarbaru czyli letnia tarta sernikowa

Koniecznie wypróbuj ten niezwykle smaczny przepis zanim skończy się pora na rabarbar.

Dobrego dnia,
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *