Jestem fanką klasycznych połączeń smakowych. Chętnie próbuję nietypowych smaków, ale zawsze ostatecznie wracam do sprawdzonych zestawień. Gdy pomyślałam “śliwki” od razu przyszła mi do głowy czekolada. I po testach stwierdzam, że to najsmaczniejsza opcja. 🙂
Choć często decyduję się na bezpieczną klasykę smaków, to lubię eksperymentować z wyglądem deserów. Pokazywałam Ci już “przewrócony” tort, więc czas na przewróconą tartaletkę. Jej niewątpliwą zaletą jest brak konieczności wylepiania foremek ciastem. 😉
Pomiędzy dwoma kruchymi ciasteczkami znajdziesz śliwkowe nadzienie oraz czekoladowy krem namelaka (kocham go!), a na górze krem śliwkowy. Wszystkie składowe przygotowuje się łatwo i szybko, a efekt końcowy jest doskonały. Zachwyci Cię i wizualnie i smakowo.
Jak przygotować przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- regulowany rant do żelek 17-24 cm (możesz użyć dowolnej formy o średnicy ok. 20 cm)
- regulowany rant do ciast 22-26 cm (możesz użyć dowolnej formy o średnicy ok. 26 cm)
- wykrawacze w różnych wielkościach (użyłam okrągłego wykrawacza 6 cm i 8 cm z takiego zestawu wykrawaczy oraz falowanego o średnicy ok 9,5 cm)
- wykrawacze do małych otworów (dziurki możesz wyciąć ręcznie lub użyć małej tylki)
- silikonowa mata perforowana, opcjonalnie możesz użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia
- maty silikonowe (możesz zastąpić papierem do pieczenia)
- wałek do ciasta (np. taki)
- listwy dystansowe o grubości 2 lub 3 mm (nie są konieczne, ale dzięki nim idealnie rozwałkujesz ciasto)
- wielorazowy lub jednorazowy rękaw cukierniczy
- dowolna tylka cukiernicza (użyłam takiej w kształcie płatka)
- waga kuchenna
- mikser
- blender
- kratka do studzenia
- garnek, sitko, nóż
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe – opis wykonania krok po kroku
Z podanego przepisu przygotujesz 7 tartaletek.
Kruche ciasto na tartaletki
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 90 g cukru pudru
- 30 g mąki migdałowej (możesz samodzielnie zmielić migdały, ale pamiętaj aby były bez skórki)
- 1 jajko
Przygotowanie ciasta
1. Z pomocą miksera połącz mąki, cukier puder i masło, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
2. Dodaj jajko i zagnieć do połączenia.
Wałkowanie i wykrawanie
1. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm.
2. Możesz wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub między matami silikonowymi. Ja wybieram maty, ponieważ dzięki nim ciasto nie ma zagnieceń. Używam również listew dystansowych, które sprawiają, że rozwałkowane ciasto ma taką samą grubość w każdym miejscu.
3. Ciasto schłódź i wykrawaj ozdobnym wykrawaczem.
4. W środku ciastek wytnij wzory i przekrój ciasto na pół.
Moim zdaniem najładniej wyglądają 3 malutkie serduszka.
Zależało mi żeby przez dziurki było widać tylko żelkę śliwkową, dlatego delikatnie oznaczyłam (okrągłym wykrawaczem, którym wykrawam żelkę) na cieście miejsce w którym kończy się żelka. Nie musisz się przejmować, że będzie to widoczne na deserze – tą stronę schowasz w środku. 🙂
Pieczenie
1. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną matą perforowaną (lub zwykłą matą silikonową, ewentualnie papierem do pieczenia). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piecz przez 15 – 20 minut (w trybie góra – dół). Ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
Polecam użycie maty perforowanej bo ciasteczka będą idealnie proste, a na ich powierzchni utworzy się estetyczna krateczka.
2. Upieczone ciastka przełóż na kratkę i wystudź.
Żelka śliwkowa – przepis
Składniki:
- 400 g śliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżki cukru
- 6 g żelatyny
1. Żelatynę zalej wodą tylko do przykrycia i odstaw na kilka minut.
2. Śliwki zagotuj z cukrem, aż zaczną się rozpadać.
3. Zblenduj.
4. Przetrzyj przez sitko żeby pozbyć się skórek. Możesz pominąć ten krok.
5. Przetarte śliwki ponownie podgrzej. Do gorących śliwek dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj aż zupełnie się rozpuści.
6. Sztywną podkładkę wyłóż folią i ustaw na niej rant (o średnicy 20 cm). Folię zawiń na rancie od zewnętrznej strony. To zabezpieczy żelkę przed wypływaniem.
7. Żelkę wlej do rantu. Włóż do zamrażarki na godzinę.
8. Z zamrożonej żelki wykrój koła o średnicy 6 cm.
Krem namelaka czekoladowy – przepis
Składniki:
- 100 ml mleka
- 6 g żelatyny
- 100 g deserowej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 160 ml śmietanki 30%
1. Czekolady posiekaj.
2. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
3. Mleko podgrzej niemal do wrzenia i zdejmij z palnika.
4. Do mleka dodaj żelatyną i wymieszaj lub zblenduj aż zupełnie się rozpuści.
5. Dodaj czekoladę i odstaw na chwilę. Następnie zblenduj do otrzymania jednolitej masy. Dodaj śmietankę i ponownie zblenduj.
6. Rant o średnicy 26 cm ustaw na sztywnej podkładce wyłożonej folią spożywczą. Folię zawiń na zewnątrz rantu (żeby krem nie wyciekł).
W środku ułóż żelkę śliwkową w taki sposób jak na zdjęciu. Później będziesz wykrawać krem razem z żelką, dlatego zwróć uwagę na odpowiednie rozmieszczenie żelek – muszą być oddalone od siebie i od brzegu rantu. Żeby ustalić odpowiednie odległości przykładałam wykrawacz o średnicy 8 cm do każdej żelki w taki sposób żeby znajdowała się w samym środku otworu.
W dalszej części wpisu pokazuję jak wykrawam żelkę razem z kremem – zajrzyj tam, bo być może ułatwi Ci to zrozumienie o co chodzi z tym ułożeniem. 🙂
7. Krem wlej delikatnie pomiędzy śliwkową żelkę. Wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny.
Krem śliwkowy – przepis
Składniki:
- 100 g śliwek
- 2 g żelatyny
- 35 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 120 g śmietany 36%
1. Żelatynę zalej wodą tylko do przykrycia i odstaw na kilka minut.
2. Śliwki zagotuj z cukrem, aż zaczną się rozpadać.
3. Zblenduj.
4. Przetrzyj przez sitko żeby pozbyć się skórek. Możesz pominąć ten krok.
5. Przetarte śliwki ponownie podgrzej. Dodaj skrobię rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i przez chwilę gotuj, cały czas mieszając.
5. Do gorących śliwek dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż zupełnie się rozpuści. Frużelinę przestudź do temperatury pokojowej.
6. Śmietankę ubij na 3/4 (czyli powinna być gęsta ale nie sztywna). Szybko wymieszaj z frużeliną śliwkową.
7. Przełóż do rękawa cukierniczego i umieść na kilka-kilkanaście minut w lodówce. Gdy krem nabierze odpowiedniej konsystencji (czyli wyciśnięty będzie zachowywał kształt) to wyszprycuj go na deserki.
Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe – składanie
1. Wyjmij z zamrażarki rant z kremem i żelką. Wykrawaj okrągłym wykrawaczem o średnicy 8 cm w taki sposób, aby żelka znajdowała się w samym środku.
Gdyby krem był zbyt twardy do wykrawania, do ogrzej wykrawacz przy pomocy palnika lub suszarki – to ułatwi sprawę.
2. Kółka przekrój na pół.
3. Złóż ze sobą dwie połówki nadzienia oraz 2 półokrągłe ciasteczka (ułóż je tak aby krateczka odbita z maty perforowanej była na zewnątrz). Włóż deser na 2-3 godziny do lodówki aby się rozmroził.
4. Tartaletki udekoruj kremem śliwkowym, w dowolny sposób.
Metody przygotowania przewróconych tartaletek śliwkowo-czekoladowych
Metoda 1
Zanim przygotowałam te tartaletki to długo zastanawiałam się jak ugryźć ich składanie. W zwykłych mini tartach nie ma tego problemu – wszystko wlewa się do korpusów. Tutaj założyłam, że do środka każdej tartaletki włożę jedną połówkę nadzienia. Jednak okazało się, że nadzienia było zbyt mało i brakowało miejsca na wyszprycowanie kremu. Dlatego ostatecznie złożyłam w środku dwie części nadzienia. Nie musisz się obawiać, że coś się rozpadnie – żelki dobrze się do siebie przyklejają.
Metoda 2
Myślę, że można ten deser przygotować nieco inaczej. Żelkę wlać do dużo mniejszej formy – wyjdzie z niej wtedy mniej kółeczek, ale powinny być dwa razy grubsze (czyli ok. 2 cm). Rant, do którego wlejesz krem namelaka, też musi mieć mniejszą średnicę. W ten sposób otrzymasz grubsze nadzienie i nie będziesz musiała składać ze sobą dwóch części.
Metoda 3
Istnieje jeszcze prostszy sposób. Wlej żelkę do ringu, a jak zastygnie to na wierzch przełóż krem czekoladowy. Całość zmróź i wykrawaj okrągłym wykrawaczem, a potem przekrój na pół. Umieść nadzienie między dwoma ciastkami i gotowe.
Ja nie skorzystałam z tego sposobu bo zależało mi żeby przez otwory w ciastku było widać tylko żelkę śliwkową. Jeśli Tobie nie robi to różnicy, to wykorzystaj tą metodę. Jest najprostsza i najszybsza.
Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe – mini tarty inaczej
Bardzo mnie kręcą takie nietypowe formy deserowe. Mam nadzieję, że i Tobie taki kształt przypadnie do gustu.
Dobrego dnia
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!