fbpx

Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe – mini tarty inaczej

Jestem fanką klasycznych połączeń smakowych. Chętnie próbuję nietypowych smaków, ale zawsze ostatecznie wracam do sprawdzonych zestawień. Gdy pomyślałam “śliwki” od razu przyszła mi do głowy czekolada. I po testach stwierdzam, że to najsmaczniejsza opcja. 🙂

Choć często decyduję się na bezpieczną klasykę smaków, to lubię eksperymentować z wyglądem deserów. Pokazywałam Ci już “przewrócony” tort, więc czas na przewróconą tartaletkę. Jej niewątpliwą zaletą jest brak konieczności wylepiania foremek ciastem. 😉

Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe - mini tarty inaczej

Pomiędzy dwoma kruchymi ciasteczkami znajdziesz śliwkowe nadzienie oraz czekoladowy krem namelaka (kocham go!), a na górze krem śliwkowy. Wszystkie składowe przygotowuje się łatwo i szybko, a efekt końcowy jest doskonały. Zachwyci Cię i wizualnie i smakowo.

Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe - mini tarty inaczej

Jak przygotować przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

potrzebne narzędzia, wykrawacze, rant do żelek, rant do piezenia ciast, wykrawacz do dziurek,, mata perforowana, mata silikonowa, rękaw cukierniczy, tylko cukiernicze, listwy dystansowe do wałkowania, wałek do ciasta

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja, Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe – opis wykonania krok po kroku

Z podanego przepisu przygotujesz 7 tartaletek.

Kruche ciasto na tartaletki

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 90 g cukru pudru
  • 30 g mąki migdałowej (możesz samodzielnie zmielić migdały, ale pamiętaj aby były bez skórki)
  • 1 jajko

Przygotowanie ciasta

1. Z pomocą miksera połącz mąki, cukier puder i masło, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

2. Dodaj jajko i zagnieć do połączenia.

przygotowanie ciasta kruchego na tartaletki

3. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm.

tartaletki malinowa chmurka - przygotowanie tartaletek4. Możesz wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub między matami silikonowymi. Ja wybieram maty, ponieważ dzięki nim ciasto nie ma zagnieceń. Używam również listew dystansowych, które sprawiają, że rozwałkowane ciasto ma taką samą grubość w każdym miejscu.
wałkowanie ciasta na tartaletki, maty silikonowe, listwy dystansowe

5. Ciasto schłódź i wykrawaj ozdobnym wykrawaczem.

6. W środku ciastek wytnij wzory i przekrój ciasto na pół.
Moim zdaniem najładniej wyglądają 3 malutkie serduszka.
Zależało mi żeby przez dziurki było widać tylko żelkę śliwkową, dlatego delikatnie oznaczyłam (okrągłym wykrawaczem, którym wykrawam żelkę) na cieście miejsce w którym kończy się żelka. Nie musisz się przejmować, że będzie to widoczne na deserze – tą stronę schowasz w środku. 🙂

7. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną matą perforowaną (lub zwykłą matą silikonową, ewentualnie papierem do pieczenia). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piecz przez 15 – 20 minut (w trybie góra – dół). Ciasto powinno się delikatnie zarumienić.

Polecam użycie maty perforowanej bo ciasteczka będą idealnie proste, a na ich powierzchni utworzy się estetyczna krateczka.

pieczenie ciastka na przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe

8. Upieczone ciastka przełóż na kratkę i wystudź.

Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe - mini tarty inaczej

Żelka śliwkowa – przepis

Składniki:

  • 400 g śliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżki cukru
  • 6 g żelatyny

1. Żelatynę zalej wodą tylko do przykrycia i odstaw na kilka minut.

żelatyna

2. Śliwki zagotuj z cukrem, aż zaczną się rozpadać.

przygotowanie żelki śliwkowej, podgrzewanie śliwek z cukrem3. Zblenduj.
przygotowanie żelki śliwkowej, blendowanie śliwek4. Przetrzyj przez sitko żeby pozbyć się skórek. Możesz pominąć ten krok.
przygotowanie kremu śliwkowego, przecieranie śliwek

5. Przetarte śliwki ponownie podgrzej. Do gorących śliwek dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj aż zupełnie się rozpuści.
przygotowanie kremu śliwkowego, dodawanie żelatyny6. Sztywną podkładkę wyłóż folią i ustaw na niej rant (o średnicy 20 cm). Folię zawiń na rancie od zewnętrznej strony. To zabezpieczy żelkę przed wypływaniem.
przygotowanie żelki śliwkowej7. Żelkę wlej do rantu. Włóż do zamrażarki na godzinę.
chłodzenie żelki śliwkowej8. Z zamrożonej żelki wykrój koła o średnicy 6 cm.
wykrawanie żelki śliwkowej

Krem namelaka czekoladowy – przepis

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 6 g żelatyny
  • 100 g deserowej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 160 ml śmietanki 30%

1. Czekolady posiekaj.

krojenie czekolady do czekoladowego kremu namelaka z likierem

2. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.

żelatyna

3. Mleko podgrzej niemal do wrzenia i zdejmij z palnika.

przygotowanie czekoladowego kremu namelaka z likierem

4. Do mleka dodaj żelatyną i wymieszaj lub zblenduj aż zupełnie się rozpuści.

przygotowanie czekoladowego kremu namelaka z likierem, dodawanie żelatyny

5. Dodaj czekoladę i odstaw na chwilę. Następnie zblenduj do otrzymania jednolitej masy. Dodaj śmietankę i ponownie zblenduj.

przygotowanie czekoladowego kremu namelaka z likierem, dodawanie czekolady

6. Rant o średnicy 26 cm ustaw na sztywnej podkładce wyłożonej folią spożywczą. Folię zawiń na zewnątrz rantu (żeby krem nie wyciekł).

W środku ułóż żelkę śliwkową w taki sposób jak na zdjęciu. Później będziesz wykrawać krem razem z żelką, dlatego zwróć uwagę na odpowiednie rozmieszczenie żelek – muszą być oddalone od siebie i od brzegu rantu. Żeby ustalić odpowiednie odległości przykładałam wykrawacz o średnicy 8 cm do każdej żelki w taki sposób żeby znajdowała się w samym środku otworu.
W dalszej części wpisu pokazuję jak wykrawam żelkę razem z kremem – zajrzyj tam, bo być może ułatwi Ci to zrozumienie o co chodzi z tym ułożeniem. 🙂

przygotowanie nadzienia do przewróconych tartaletek

7. Krem wlej delikatnie pomiędzy śliwkową żelkę. Wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny.

przygotowanie nadzienia do przewróconych tartaletek

Krem śliwkowy – przepis

Składniki:

  • 100 g śliwek
  • 2 g żelatyny
  • 35 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 120 g śmietany 36%

1. Żelatynę zalej wodą tylko do przykrycia i odstaw na kilka minut.

żelatyna

2. Śliwki zagotuj z cukrem, aż zaczną się rozpadać.

przygotowanie żelki śliwkowej, podgrzewanie śliwek z cukrem3. Zblenduj.
przygotowanie żelki śliwkowej, blendowanie śliwek4. Przetrzyj przez sitko żeby pozbyć się skórek. Możesz pominąć ten krok.
przygotowanie kremu śliwkowego, przecieranie śliwek

5. Przetarte śliwki ponownie podgrzej. Dodaj skrobię rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i przez chwilę gotuj, cały czas mieszając.
przygotowanie kremu śliwkowego, zagęszczanie śliwek5. Do gorących śliwek dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż zupełnie się rozpuści. Frużelinę przestudź do temperatury pokojowej.
przygotowanie kremu śliwkowego, dodawanie żelatyny6. Śmietankę ubij na 3/4 (czyli powinna być gęsta ale nie sztywna). Szybko wymieszaj z frużeliną śliwkową.

przygotowanie kremu śliwkowego, mieszanie śmietany z ze śliwkami

7. Przełóż do rękawa cukierniczego i umieść na kilka-kilkanaście minut w lodówce. Gdy krem nabierze odpowiedniej konsystencji (czyli wyciśnięty będzie zachowywał kształt) to wyszprycuj go na deserki.

przygotowanie kremu śliwkowego
Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe – składanie

1. Wyjmij z zamrażarki rant z kremem i żelką. Wykrawaj okrągłym wykrawaczem o średnicy 8 cm w taki sposób, aby żelka znajdowała się w samym środku.
Gdyby krem był zbyt twardy do wykrawania, do ogrzej wykrawacz przy pomocy palnika lub suszarki – to ułatwi sprawę.
przygotowanie nadzienia do przewróconych tartaletek

2. Kółka przekrój na pół.

przygotowanie nadzienia do przewróconych tartaletek

3. Złóż ze sobą dwie połówki nadzienia oraz 2 półokrągłe ciasteczka (ułóż je tak aby krateczka odbita z maty perforowanej była na zewnątrz). Włóż deser na 2-3 godziny do lodówki aby się rozmroził.

składanie przewróconych tartaletek śliwkowo-czekoladowych

4. Tartaletki udekoruj kremem śliwkowym, w dowolny sposób.

dekoroowanie przewróconych tartaletek śliwkowo-czekoladowych

Metody przygotowania przewróconych tartaletek śliwkowo-czekoladowych

Metoda 1

Zanim przygotowałam te tartaletki to długo zastanawiałam się jak ugryźć ich składanie. W zwykłych mini tartach nie ma tego problemu – wszystko wlewa się do korpusów. Tutaj założyłam, że do środka każdej tartaletki włożę jedną połówkę nadzienia. Jednak okazało się, że nadzienia było zbyt mało i brakowało miejsca na wyszprycowanie kremu. Dlatego ostatecznie złożyłam w środku dwie części nadzienia. Nie musisz się obawiać, że coś się rozpadnie – żelki dobrze się do siebie przyklejają.

Metoda 2

Myślę, że można ten deser przygotować nieco inaczej. Żelkę wlać do dużo mniejszej formy – wyjdzie z niej wtedy mniej kółeczek, ale powinny być dwa razy grubsze (czyli ok. 2 cm). Rant, do którego wlejesz krem namelaka, też musi mieć mniejszą średnicę. W ten sposób otrzymasz grubsze nadzienie i nie będziesz musiała składać ze sobą dwóch części.

Metoda 3

Istnieje jeszcze prostszy sposób. Wlej żelkę do ringu, a jak zastygnie to na wierzch przełóż krem czekoladowy. Całość zmróź i wykrawaj okrągłym wykrawaczem, a potem przekrój na pół. Umieść nadzienie między dwoma ciastkami i gotowe.

Ja nie skorzystałam z tego sposobu bo zależało mi żeby przez otwory w ciastku było widać tylko żelkę śliwkową. Jeśli Tobie nie robi to różnicy, to wykorzystaj tą metodę. Jest najprostsza i najszybsza.

Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe - mini tarty inaczej Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe - mini tarty inaczej Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe - mini tarty inaczej Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe - mini tarty inaczej

Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe - mini tarty inaczej

Przewrócone tartaletki śliwkowo-czekoladowe – mini tarty inaczej

Bardzo mnie kręcą takie nietypowe formy deserowe. Mam nadzieję, że i Tobie taki kształt przypadnie do gustu.

Dobrego dnia
Aneta

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. :)

Pobierz proporcje na biszkopty od 16 do 30 cm!