Szarlotkowe ptysie z kruszonką – koszyczki z ciasta parzonego

Pomysł na szarlotkowe ptysie z kruszonką był na naszej liście już od dawna, a dokładniej od ostatnich urodzin bloga, kiedy to w ramach wyzwania konkursowego jedna z naszych obserwatorek zaproponowała nam taki deser. Nasza realizacja różni się trochę od tej zaproponowanej przez Angelikę, ale główny smak pozostał bez zmian. Te ptysie to niebo w gębie!

Szarlotkowe ptysie z kruszonką - koszyczki z ciasta parzonego

Środek ptysi to klasyczne szarlotkowe nadzienie, do którego najlepiej użyć jabłek Szara Reneta lub Antonówka (te ładnie wyglądające jabłka z marketu, moim zdaniem, nie nadają się). Lubimy nieszablonowe rozwiązania dlatego postanowiłyśmy przygotować urocze koszyczki z ciasta parzonego. Udekorowałyśmy je malinową żelką w kształcie kulek, które przypominają malutkie jabłuszka.

Szarlotkowe ptysie z kruszonką - koszyczki z ciasta parzonego

Jak przygotować szarlotkowe ptysie z kruszonką – koszyczki z ciasta parzonego?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

szarlotkowe ptysie z kruszonką - narzędzia: mata perforowana, mata silikonowa, blaszka, waga kuchenna, wałek do ciasta, listwy dystansowe, okrągły wyjrawacz, tylka z okrągłą końcówką, rękaw cukierniczy, forma silikonowa na małe kuleczki, mikser

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

 

Reklama darmowego e-booka Callebaut "Słodkie stoły - baw się w słodkim stylu"

Szarlotkowe ptysie z kruszonką – koszyczki z ciasta parzonego. Opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji wykonasz około 16 ptysi.

Ptysie z kruszonką – przepis

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g miękkiego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Składniki na ciasto parzone:

  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mąki pszennej
  • 120 g jaj  (2-3 jaja)
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Zacznij od przygotowania kruszonki.

1. Masło, cukier trzcinowy, mąkę i cynamon umieść w misie miksera i wymieszaj. Kruszonkę możesz też zagnieść dłonią.

Przygotowanie kruszonki.

2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2-3 mm. Aby równo rozwałkować ciasto wykorzystaj listwy dystansowe. Tak przygotowaną kruszonkę włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.

przygotowanie kruszonki

3. Za pomocą okrągłego wykrawacza o średnicy 4,5 cm wytnij z ciasta krążki.

Wycinanie kółek z kruszonk. Okrągły wykrawacz do ciasta.

Przygotowanie ciasta parzonego

1. Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnuszku.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

2. Zdejmij garnek z kuchenki i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę i cynamon. Wymieszaj i ponownie ustaw na palniku. Podgrzewaj ciągle mieszając przez 2 minuty. Gotowe ciasto powinno być gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.

Przygotownie ciasta parzonego na ptysie.

3. Ciasto przełóż do misy miksera i mieszaj płaską końcówką na najniższych obrotach aż ciasto wystygnie do temperatury 50°C.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

4. Jajka rozkłóć w osobnej miseczce. Następnie dodawaj stopniowo do ostudzonego ciasta, mieszając cały czas na niskich obrotach płaskim mieszadłem. Po dodaniu 3/4 jajka sprawdź konsystencję ciasta – na uniesionym do góry mieszadle delikatnie spływa na kształt litery V.

Dla pewności weź odrobinę ciasta między dwa palce i rozciągnij je (tak jak na filmie poniżej). Na dolnym palcu powinien utworzyć się szpic, który delikatnie opada. Jeżeli tak się nie dzieje to znaczy, że ciasto jest zbyt gęste.  W takiej sytuacji dodaj odrobinę pozostałej masy jajecznej i sprawdź konsystencję.

Jak sprawdzić prawidłową konsystencję ciasat parzonego?

6. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Dwie łyżki ciasta odłóż do jednorazowego worka i odstaw na bok – będzie potrzebne później do przygotowania uchwytów. Za pomocą skrobki przesuń ciasto w stronę otworu tak, aby pozbyć się pustych przestrzeni.

rękaw cukierniczy, tylka z okrągłą końcówką

Formowanie i pieczenie ptysi

1. Na blachę wyłożoną matą perforowaną lub papierem do pieczenia wyszprycuj ptysie o średnicy około 4,5 cm. Zachowaj odstępy ponieważ ptysie mocno urosną.

szprycowanie ptysi na macie perforowanej

Korzystałam z maty perforowanej, na której zaznaczone są już okręgi. Jeżeli masz matę bez wzoru to brzegi okrągłego wykrawacza zanurz w mące, następnie odciskaj kształt na macie. Natomiast, gdy używasz papieru do pieczenia, to na odwrocie narysuj okręgi.

2. Na wyszprycowanym cieście ułóż krążki z kruszonki.

przygotowanie ptysi z kruszonką

3. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C w trybie góra-dół. Po 10 minutach temperaturę obniż do 170°C i piecz przez kolejne 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ ptysie opadną. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ptysie przez około 30 minut. Potem wyjmij ptysie i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

ptysie z kruszonką

Uchwyty  z ciasta parzonego

Ciasto na uchwyty może poczekać w rękawie cukierniczym do czasu aż upieczesz ptysie z kruszonką. Nie można ich upiec razem z ptysiami ponieważ są małe i pieką się znacznie krócej.

Odetnij końcówkę rękawa cukierniczego z resztą ciasta – otwór powinien być mały, tak aby uchwyty nie były zbyt grube (pamiętaj, że ciasto podczas pieczenia urośnie). Uformuj półokręgi o średnicy niewiele większej od średnicy formowanych wcześniej ptysi. Następnie piecz w 190°C w trybie góra-dół przez około 10-15 minut. Obserwuj ciasto, żeby się nie przypaliło.

SzarlotkoKoszyczki z ciasta parzonego - przygotowanie uchwytów, perforowana mata silkonowa, blaszka do pieczenia

Kiedy przygotować ptysie?

Ptysie z kruszonką najlepiej smakują w dniu pieczenia. Potem, niestety, w zależności od panujących wokół warunków, szybko łapią wilgoć i miękną lub zsychają się. Zdarza mi się jednak upiec je dzień wcześniej – wtedy przechowuję puste ptysie (bez nadzienia) w zamkniętym piekarniku, a nadziewam dopiero przed podaniem. Szarlotkowe nadzienie sprawia, że ptysie bardzo szybko miękną.

Nadzienie szarlotkowe – przepis

Składniki:

  • 700 g jabłek – waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych (najlepiej Antonówka lub Szara Reneta)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • woda – opcjonalnie w zależności od tego jaka odmiana jabłek została użyta

1. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę.

przygotowanie nadzienia szarlotkowego

2. W rondelku rozpuść łyżkę masła, dodaj cukier i wymieszaj.

przygotowanie nadzienia szarlotkowego

3. Wsyp połowę jabłek i oprósz przyprawami – cynamonem i gałką muszkatołową.

przygotowanie nadzienia szarlotkowego

4. Duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Jeżeli używasz mało soczystej odmiany jabłek to dolej trochę wody, aby jabłka się nie przypaliły.

przygotowanie nadzienia szarlotkowego

5. Następnie dodaj drugą połowę jabłek i dalej duś po przykryciem aż zmiękną, ale wciąż będą w kawałkach. Jeżeli będzie potrzeba to znowu dolej trochę wody.

Jabłka dodaję w dwóch turach – dzięki temu część jabłek rozpada się tworząc pyszny mus, a część wciąż pozostaje w kawałkach.

przygotowanie nadzienia szarlotkowego

6. Nadzienie szarlotkowe wystudź, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego.

przygotowanie nadzienia szarlotkowego

Malinowe jabłuszka do dekoracji koszyczków z ciasta parzonego

Z podanych proporcji przygotujesz około 64 małych, okrągłych żelek. Będziesz potrzebowała dwóch form z okrągłymi otworami lub będziesz musiała przygotować “jabłuszka” w dwóch turach.

Składniki:

  • 300 g malin (mogą być mrożone)
  • 40 g cukru
  • 8 g żelatyny (2 łyżeczki)

Żelka malinowa - mrożone maliny, cukier, żelatyna

1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. Maliny (mrożonych nie rozmrażaj wcześniej) wraz z cukrem umieść w garnku i podgrzewaj do czasu aż cukier się rozpuści a owoce staną się miękkie i rozpadną się.  przygotowanie żelki malinowej

3. Przetrzyj maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek.  przygotowanie żelki malinowej

4. Do gorącego puree owocowego dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj tak, aby całkowicie się rozpuściła.

przygotowanie żelki malinowej

5. Żelkę przelej do silikonowej formy z otworami w kształcie bardzo małych kulek. Tak przygotowaną żelkę wystudź, a następnie wstaw do zamrażarki.

żelka malinowa w formie na małe kulki

Szarlotkowe ptysie z kruszonką – składanie i nadziewanie koszyczków z ciasta parzonego

1. Od spodu każdego ptysia wytnij podłużne otwory.

Szarlotkowe ptysie z kruszonką - koszyczki z ciasta parzonego

2. Długość i szerokość otworów dopasuj do wielkości uchwytów.

Szarlotkowe ptysie z kruszonką - koszyczki z ciasta parzonego

3. Wypełnij ptysie nadzieniem jabłkowym.

Szarlotkowe ptysie z kruszonką - koszyczki z ciasta parzonego

4. Włóż do otworu uchwyty.

Szarlotkowe ptysie z kruszonką - koszyczki z ciasta parzonego

5. Na każdym koszyczku umieść kilka okrągłych żelek malinowych. Rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce niewielką ilość czekolady, przełóż do rękawa cukierniczego i wyszprycuj małe ogonki na każdym “jabłuszku”.

Szarlotkowe ptysie z kruszonką - koszyczki z ciasta parzonegoSzarlotkowe ptysie z kruszonką - koszyczki z ciasta parzonegoSzarlotkowe ptysie z kruszonką - koszyczki z ciasta parzonegoSzarlotkowe ptysie z kruszonką - koszyczki z ciasta parzonegoSzarlotkowe ptysie z kruszonką - koszyczki z ciasta parzonegoSzarlotkowe ptysie z kruszonką - koszyczki z ciasta parzonego

Szarlotkowe ptysie z kruszonką – koszyczki z ciasta parzonego

Możesz przygotować ptysie w kształcie koszyczków z “jabłuszkami” albo po prostu ptysie z kruszonką z nadzieniem szarlotkowym bez udziwnień. Wybór należy do Ciebie. Niezależnie jaką decyzję podejmiesz, zjesz niezwykle pyszny i aromatyczny deser – idealny na jesienne popołudnia.

Smacznego!
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Reklama darmowego e-booka Callebaut "Słodkie stoły - baw się w słodkim stylu"

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *