Najlepsze ebooki cukiernicze – sprawdź co warto kupić

Wiedzę cukierniczą i inspiracje czerpię głównie z książek, ebooków i kursów. O najlepszych książkach cukierniczych już na blogu pisałam we wpisach:

TOP 5 najlepszych książek cukierniczych, które musisz przeczytać (część 1)

Najlepsze książki cukiernicze, które warto kupić. (część 2)

Więc teraz czas na ebooki.

Mimo, że kocham przeglądać książki cukiernicze i kolekcjonować je na półce, to używać wolę wersji elektronicznych. Odpalam plik na telefonie, ustawiam w aplikacji, żeby nie wygaszała ekranu i korzystam nie przejmując się, że ręce mam ubabrane mąką.

Mam sporo ebooków. Jedne lepsze inne gorsze. Poniżej przedstawiłam te, które z pewnością kupiłabym ponownie.

Miłej lektury.

Najlepsze ebooki cukiernicze – sprawdź co warto kupić

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Najlepsze ebooki cukiernicze po polsku

Tortowy ebook 2 – Ula Stępniak

Mój ulubiony ebook Uli. Zawiera 10 kompletnych przepisów na torty, w tym 3 na torciki musowe. Są biszkopty, musy, kremy, żelki, prażynki, konfitury, nasączenia i tynki – mnóstwo różnych wariantów. Połączenia smakowe idealnie wstrzeliły się w moje gusta. Są tam klasyki takie jak tiramisu, ale też pijana wiśnia z czekoladą, chałwa z porzeczką czy pistacja połączona z truskawką i rabarbarem.

Najlepsze ebooki cukiernicze ebook Tortowy ebook 2 Ula Stępniak

W niemal każdym torcie jest podany inny przepis na prażynkę. Najbardziej ciekawi mnie wersja sezamowa z chałwą i orzeszkami ziemnymi.

Produkty użyte w recepturach można kupić w każdym markecie. Wyjątkiem jest pektyna NH oraz gotowa prażynka – to produkty dostępne tylko w sklepach cukierniczych. Jednak w razie potrzeby pektynę można zamienić na żelatynę, a prażynkę – na płatki kukurydziane.

Bardzo lubię korzystać z przepisów Uli. Gdy zabieram się za przygotowanie tortu to przeglądam Tortowe ebooki i zawsze znajduję tam coś godnego wypróbowania.

Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 129 zł.

tortowy ebook 2.0 Ula Stępniak

Ula wydała też ebooki okazjonalne (z przepisami na Walentynki, Wielkanoc, Sylwestra, Dzień Dziecka i Boże Narodzenie) oraz Kwartalnik z podziałem na pory roku. Wszystkie mogą okazać się przydatne podczas tworzenia oferty do cukierni/pracowni cukierniczej.

Jeśli interesuje Cię rozwój własnego słodkiego biznesu czy wyceny, to w sklepie Uli znajdziesz ebooki na ten temat. Czytałam “Tajemnice Słodkiego Biznesu” i wyciągnęłam z niego kilka dobrych rad (choć wcale nie prowadzę cukierni).

Wszystkie ebooki Uli znajdziesz tutaj.

Kod rabatowy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakup ebooków Uli Stępiak.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% zniżki na wszystkie ebooki.

Instrukcja obsługi tortu – Zuzia Nowakowska-Sikora

Tytuł może sugerować, że to sucha instrukcja, a tymczasem ebook czyta się jak dobrą powieść. Żadnej innej książki cukierniczej nie czytałam z taką przyjemnością. Zuzia wie, jak przekazywać swoją wiedzę w przyjemny sposób.

Najlepsze ebooki cukiernicze - intrukcja obsługi tortu Zuzia Cake atelier

Na początku znajduje się dokładny opis wszystkich potrzebnych narzędzi. W końcu bez nich ani rusz.

Dalej są informacje o pieczeniu biszkoptu, zabezpieczeniu rantu, krojeniu, nasączaniu, przygotowaniu kremu i składaniu tortu.

Pojawiają się podstawowe przepisy na krem, biszkopt, nasączenie, a także ciekawe dodatki (żelka, słony karmel, prażynka, pralina). Jest też przepis na cały tort o smaku prosecco z pistacjami i truskawkami.

Oczywiście nie mogło zabraknąć również przygotowywania tynku i opisu tynkowania. Dowiesz się jak ładnie obłożyć tort, żeby był równy i miał ładny kancik. W ostatniej części pojawiają się proste dekoracje tj. drip cake, żywe kwiaty, ozdabianie posypkami oraz złotymi i srebrnymi barwnikami. Na koniec dowiesz się jak łatwo pokroić wysoki tort.

Ebook to kompendium wiedzy dotyczącej składania i podstawowych dekoracji tortów. Wszystko krok po kroku wraz ze zdjęciami każdego etapu. Bardzo ciekawa lektura.

Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 219 zł.

 intrukcja obsługi tortu Zuzia Cake atelier

Instrukcja dekorowania tortu – Zuzia Nowakowska-Sikora

Gdy już ogarniesz składanie tortów, to czas na najlepszą część – dekoracje! I tutaj wkracza Zuzia z kolejną częścią swojej tortowej opowieści. 🙂

Autorka poprowadzi Cię przez świat dekoracji odpowiadając na wszystkie pytania i dzieląc się swoimi trikami.

Najlepsze ebooki cukiernicze - intrukcja dekoracji tortu Zuzia Cake atelier

Dowiesz się jak stworzyć izomaltowy splash, a także kryształy (geode cake) i szkiełka. Przekonasz się jak łatwo stworzyć tynk strukturalny z użyciem gąbeczki, błyszczący cukier przypominający piasek czy dekoracje z papieru ryżowego.

Jest też coś, co uważam za jedną z piękniejszych dekoracji – malowanie na torcie. Zuzia opisuje jak z pomocą barwników i pędzelka tworzyć na torcie kwietną łąkę. Podpowiada też jak uzyskać efekt akwareli oraz jak zrobić ten mityczny czarny tynk! Dodatkowo pojawia się przepis na tort z brownie z żelką marakuja, konfiturą malinową, kremem czekoladowymi i malinowym oraz pekanami w karmelu. Brownie z orzechami smakuje wybornie – przetestowałyśmy. 🙂

Jest to pozycja dla osób, które zaczynają zabawy z dekorowaniem tortu i chcą poznać ciekawe, niezbyt trudne, ale efektowne techniki.

Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 149 zł.

intrukcja dekoracji tortu Zuzia Cake atelier

Oba ebooki zostały również wydane w formie książki “Instrukcja obsługi i dekorowania tortu”. Niestety ilość książek jest mocno ograniczona, ale być może uda Ci się jeszcze zdobyć swój egzemplarz? Zajrzyj tutaj.

Kod rabatowy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w Cake Atelier.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 10% zniżki na wszystkie ebooki oraz książkę papierową.

Eklery – Ada Lal (Ptiszu)

Piękny, doskonale przemyślany i kompleksowy ebook na temat ciasta parzonego.

Ada odczarowuje ciasto parzone opisując dokładnie co wpływa na jego wyrastanie, jak je szprycować i wypiekać. Rozpracowuje też najczęstsze problemy i daje rady jak ich uniknąć. Takie szczegółowe podejście do tematu jest mi bardzo bliskie, dlatego publikacje Ady bardzo mi się podobają.

Najlepsze ebooki cukiernicze - eklery ptiszu

Przepisy są nietuzinkowe, ciekawe smakowo i pięknie udekorowane. Oczywiście każdy jest dokładnie opisany i przedstawiony na zdjęciach. Dekoracje również.

Przeczytaj ten ebook, a poczujesz się gotowa do podjęcia eklerowych prób lub do doskonalenia swojej techniki w tym zakresie.

Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 179 zł.

eklery ptiszu eklery ptiszu

Torty – Ada Lal (Ptiszu)

Tym razem Ada wzięła na tapet torty i rozpracowała je tak dokładnie, jak wcześniej eklery.

W ebooku znajdziesz wszystko co powinnaś wiedzieć żeby tworzyć stabilne i smaczne torty w wersji PRO. Treść podzielona jest na 4 części:

  1. Część techniczna, z której dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz, jakich składników użyć (i jaki mają wpływ na efekt końcowy), jak pracować z zagęstnikami i na co zwrócić uwagę podczas przygotowania biszkoptów.
  2. Część biszkoptowa z 7 przepisami na ciasta (w wersji z glutenem i bez), informacjami o nasączeniu i krojeniu oraz składaniu tortu.
  3. Część dotycząca tynkowania.
  4. Część z przepisami na 10 różnych tortów.

 torty ptiszu

Ada jest mistrzynią w nieoczywistym łączeniu smaków. Np. żelka arbuzowo-malinowa, krem cytrynowy z miętą a do tego wkładka bezowa – brzmi doskonale, prawda?

W przepisach pojawiają się trudniej dostępne składniki tj. cukier inwertowany, pektyna czy agar. Zdarzają się również trudniejsze technicznie elementy, dlatego uważam, że ebook będzie idealny dla osób, które mają pewne doświadczenie w cukiernictwie.

Dodatkiem do ebooka jest konfigurator tortów, który pomaga w dobraniu smaków do siebie oraz przelicza ilość składników, zależnie od wielkości tortu jaki chcesz przygotować. Ciekawe narzędzie ułatwiające pracę.

Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 199 zł.

 torty ptiszu  torty ptiszu torty ptiszu

Kod rabatowy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakup ebooka eklerowego i tortowego Ptiszu.
Z kuponem rabatowym “cakeit10” otrzymasz 10% zniżki na wszystkie ebooki.

Kupon jest ważny tylko do 08.10.2023 (do północy).

Najlepsze ebooki cukiernicze po angielsku

Niestety, nadal nie wszystkie informacje można zdobyć w języku polskim, więc sięganie po zagraniczne pozycje na pewnym etapie jest nieuniknione.

Czytanie technicznych tekstów po angielsku może sprawiać problemy. Przyznam, że sama nie jestem w tym biegła. W razie trudności sięgam po Obiektyw Google, który nieźle radzi sobie z tłumaczeniem.

Chocolate tarts – Maja Vase

Najpiękniejszy ebook w całym zestawieniu. Znajdziesz w nim 30 przepisów na tarty z mocnymi akcentami czekoladowymi.

Tarty Mai stanowią dla mnie niedościgniony wzór i byłam przekonana, że muszą być trudne technicznie. Bardzo się zdziwiłam, gdy zajrzałam do przepisów. Okazało się, że są bardzo proste!

Najlepsze ebooki cukiernicze - chocolate tarts maja vase

Sporo tutaj różnego rodzaju ganache (czyli przepisów typu podgrzej i wymieszaj) czy musów (ubij śmietankę i wymieszaj ;)). Są też nieco trudniejsze elementy np. krem angielski do którego przyda się termometr. W kilku przepisach na żele owocowe pojawia się pektyna, ale jeśli nie przeszkadza Ci zmiana konsystencji to możesz ją zastąpić żelatyną.

Ten ebook to nie tylko fenomenalne smaki ale też niesamowity design. Bardzo podoba mi się, że Maja opisuje sposób przygotowania dekoracji. To umożliwia odtworzenie tart razem z ich unikalnym wyglądem. To aspekt często pomijany w tego typu publikacjach (a szkoda).

Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 129 koron duńskich.

chocolate tarts maja vase chocolate tarts maja vase

Chocolate entrement – Maja Vase

Kolejna porcja 30 przepisów na pyszności z dodatkiem czekolady. Tym razem Maja wzięła na tapet torciki musowe.

W zasadzie mogłabym o tym ebooku powiedzieć to samo co o poprzednim. Wyjątkowa dbałość o szczegóły, ciekawie skomponowane przepisy, unikalny wygląd i jasny opis przygotowania oraz dekoracji.

Najlepsze ebooki cukiernicze - chocolate entrements maja vase

Każdy deser składa się 3-4 różnych elementów (musy, ciasta, żele, praliny, chrupki) oraz polewy lustrzanej i dekoracji. Niemal wszystkie torciki przygotowane są w prostej formie silikonowej o średnicy 16 cm. To niesamowite jak wiele różnych efektów wizualnych można uzyskać używając torciku o jednym kształcie.

Znajdziesz tutaj receptury na lekkie owocowe torciki oraz ciężkie orzechowe czy kawowe smaki. W wielu przepisach czekolada nie jest elementem dominującym, występuje np. jako stabilizator owocowych musów.

Desery Mai Vase to nowoczesność w minimalistyczej formie. Zakochałam się w estetyce jej prac i nieskomplikowanych przepisach, z których wyczarowuje niesamowite pyszności.

Zachęcam Cię do zajrzenia na Instagram Mai – te zdjęcia mówią same za siebie.

Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 129 koron duńskich.

chocolate entrements maja vase

Ksenia Penkina – Recette

Ksenia to “Glazing Queen” czyli Królowa Polewy Lustrzanej. Jeśli szukasz ebooka (lub książki) z przepisami na desery musowe i dekoracje z mirror glaze, to ta pozycja bardzo Ci się spodoba.

Każdy deser składa się 3-5 różnych elementów (musy, ciasta, żele, praliny, chrupki) oraz polewy lustrzanej. Przepisy są bardzo urozmaicone, a przez to często trudniejsze w przygotowaniu. Nie jest to ebook dla osób zupełnie początkujących, ale jeśli znasz już trochę świat musowych deserów, to będzie idealny.

Najlepsze ebooki cukiernicze - recette ksenia penkina

Największym plusem są tajniki pracy z polewą lustrzaną. Ksenia opowiada jak przygotować poszczególne dekoracje. Jest m.in. spiderweb (pajęcza sieć), efekt tornada, glazura neutralna, połączenie mirror glaze z zamszem, splash, efektowne kolorowe paski i kilka innych technik, które autorka doprowadziła do perfekcji.

W ebooku często używana jest pektyna NH i gotowa chrupka typu feuilletine. Żeby przygotować te torciki niezbędne będą zakupy w sklepie cukierniczym.

Jedyny minus to ilości podane na dwa torciki zamiast jeden. Za każdym razem muszę przeliczać receptury, co bywa denerwujące. Jednak muszę przyznać, że same przepisy są niezwykle precyzyjne i wychodzi dokładnie tyle musu ile mieści się w formie.

Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 62 $

recette ksenia penkina

Ksenia Penkina – Textures

To ebook umożliwiający samodzielne komponowanie deserów musowych. Prawdziwa skarbnica przepisów!

Znajdziesz w nim:

  • 10 przepisów na musy
  • 10 przepisów na ciasta
  • 10 przepisów na kremowe inserty – ganache, namelaka cremeux itp.
  • 10 przepisów na owocowe inserty – konfitury, coulis, żele itp.
  • 10 przepisów na chrupiące warstwy
  • 10 przepisów na karmele – czekoladowe, orzechowe, kawowe i owocowe
  • 10 przepisów na polewy – m.in. karmelowa, kakaowa, neutralna, wegańska a nawet ferrero rocher

Z pomocą tych receptur możesz stworzyć dziesiątki, a nawet setki różnych deserów!

Najlepsze ebooki cukiernicze - textures ksenia penkina

Jeśli nie wiesz jak połączyć ze sobą przepisy to możesz w pierwszej kolejności skorzystać z proponowanych kombinacji (jest ich 6). Druga możliwość to użycie koła smaków zamieszczonego w ebooku. Przedstawiono na nim wszystkie przepisy z podziałem na kategorie (orzechy, czekolada i kakao, cytrusy, owoce jagodowe, owoce, nasiona i przyprawy, mleczne, karmel, kawa i herbata oraz neutralne).

Ksenia opisuje dokładnie proces składania deserów oraz przedstawia jak oblewać lub zamaczać desery w polewie lustrzanej. Do każdego przepisu dodaje dodatkowe triki i uwagi, które ułatwią przygotowanie.

Ebook możesz kupić tutaj, cena ok. 62 $

 textures ksenia penkina  textures ksenia penkina

Ksenia wydała jeszcze ebook “Theory giude“, w którym opowiada o tajnikach polewy lustrzanej i o balansowaniu receptur na musowe desery. Mam w planach zakup i jestem przekonana, że pomoże w zrozumieniu kilku technicznych aspektów, które mnie nurtują.

Najlepsze ebooki cukiernicze – sprawdź co warto kupić

Mam nadzieję, że ten wpis pomoże w podjęciu decyzji czy któryś z ebooków będzie dla Ciebie przydatny.
Która z propozycji wydaje Ci się najbardziej interesująca?

Dobrego dnia
Aneta

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

One Reply to “Najlepsze ebooki cukiernicze – sprawdź co warto kupić”

  1. Pingback: Homepage

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *