Najlepsze czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym

To najlepsze czekoladowe babeczki jakie kiedykolwiek jadłam. Naprawdę! Mocno czekoladowe ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatym kremem na bazie lemon curdu. Bez wątpienia jest to jeden z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych przeze mnie deserów na wszelkiego rodzaju przyjęcia.

czekoladowe babeczki stokrotki z kremem cytrynowym

Zazwyczaj krem szprycuję tylką w kształcie gwiazdki tworząc u góry rozetki przypominające róże. Tym razem wykorzystałam tylkę sułtańską, do środka nałożyłam lemon curd i udało mi się stworzyć urocze, kremowe stokrotki. Takie słodkie kwiaty możesz podarować bliskiej osobie. Świetnie sprawdzą się zamiast tradycyjnego bukietu.

czekoladowe babeczki stokrotki z kremem cytrynowym

Jak przygotować najlepsze czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym - potrzebne narzędzia: waga kuchenna, jednorazowe rękawy cukeirnicze, rózga kuchenna, sitko, tylka sułtańska, sztywne papilotki

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym – opis wykonania krok po kroku

Czekoladowe babeczki – przepis

Z podanych proporcji przygotujesz 16 babeczek w papilotkach o średnicy 5,8 cm.  Jeżeli użyjesz większych papilotek babeczek będzie mniej.

Składniki:

  • 140 g masła
  • 50 ml mleka
  • 140 g deserowej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12%
  • 160 g jasnego brązowego cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

1. W garnuszku umieść masło i mleko. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła.

przygotwanie ciasta czekoladowego 2. Garnek zdejmij z palnika i dodaj posiekaną czekoladę. Odstaw na 2 minuty.

przygotwanie ciasta czekoladowego

3. Następnie wymieszaj aż powstanie gładka i jednolita masa. Przestudź.

przygotwanie ciasta czekoladowego

4. W misce umieść jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia.

przygotwanie ciasta czekoladowego

5. Dodaj przestudzony sos czekoladowy i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wymieszaj do połączenia.

przygotwanie ciasta czekoladowego

6. Wypełnij ciastem papilotki do 3/4 wysokości. Możesz najpierw przełożyć ciasto do jednorazowego rękawa cukierniczego, a potem dopiero wypełnić formy. Jest to duże ułatwienie ponieważ w ten sposób łatwiej odmierzyć podobną ilość ciasta i uniknąć bałaganu wokół papilotek. Ja jednak zazwyczaj przelewam ciasto bezpośrednio z miski ponieważ nie lubię brudzić kolejnych pojemników (w tym przypadku rękawa).

złote, sztywne papilotki, ciasto czekoladowe

7. Wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz w trybie góra-dół przez około 25 minut. Po włożeniu w ciasto patyczka nie powinno być na nim śladów surowego ciasta, ale może być trochę oblepiony czekoladą. Nie piecz zbyt długo bo wysuszysz babeczki. Wyjmij i wystudź.

czekoladowe babeczki

Jakie papilotki wybrać?

Od pewnego czasu babeczki piekę wyłącznie w sztywnych, foliowanych papilotkach. Lubię z nich korzystać, ponieważ ładnie wyglądają po upieczeniu, nie przesiąkają tłuszczem i nie potrzeba do nich blaszki na babeczki.

Dodatkowo są dostępne w mniejszych rozmiarach niż standardowa forma na muffiny. Jest to świetne rozwiązanie na przyjęcie, podczas którego będą serwowane również inne desery.

Użyłam papilotek, których średnica otworu wynosi 5,8 cm – jest to idealny wymiar do dekoracji zrobionej tylką sułtańską. Jeżeli upieczesz większe babeczki to “stokrotka” nie pokryje jej całej powierzchni.

Lemon curd -przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru
  • 80 g masła
  • 2 cytryny (sok i starta skórka)

1. Całe jajka, żółtka i cukier umieść w garnku i wymieszaj rózgą kuchenną.

przygotowanie lemon curdu

2. Dodaj masło, sok i skórkę z cytryny.

przygotowanie lemon curdu

3. Ustaw na kuchence i podgrzewaj na małym gazie. Cały czas mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. U mnie cały ten proces zajmuje około 10 – 15 minut.

przygotowanie lemon curdu

4. Przelej do wyparzonego słoiczka i schłodź w lodówce przez noc. Po tym czasie lemon curd zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.

lemon curd

Krem cytrynowy – przepis

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • lemon curd z przepisu powyżej

1. Cztery łyżki lemon curdu przełóż do małego rękawa cukierniczego. Odłóż na bok, będziesz potrzebowała go na samym końcu, aby wypełnić środki kwiatków.

2. W misie miksera umieść mascarpone i pozostałą część lemon curdu. Ubij krótko do uzyskania puszystego i jednolitego kremu.

ptrzygotowanie kremu cytrynowego

3. Krem przełóż do dużego rękawa cukierniczego zakończonego tylką sułtańską. Rękaw z kremem trzymaj prostopadle do babeczki. Nie dotykając tylką powierzchni ciasta, delikatnie wyciśnij odpowiednią ilość kremu. Rękaw unieś do góry dopiero gdy skończysz wyciskać krem.

dekorowanie babeczek kremem cytrynowym - tylka sułtańska, rękaw cukierniczy

4. Środki wypełnij odłożonym lemon curdem.

czekoladowe babeczki stokrotki z kremem cytrynowymczekoladowe babeczki stokrotki z kremem cytrynowymczekoladowe babeczki stokrotki z kremem cytrynowymczekoladowe babeczki stokrotki z kremem cytrynowymczekoladowe babeczki stokrotki z kremem cytrynowym

babeczki stokrotki - bukiet

Najlepsze czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym

Nie można przejść obok nich obojętnie. Jestem przekonana, że pokochasz ten przepis tak samo jak ja.

Wszystkiego słodkiego
Magda

 

Przepis (z drobnymi zmianami) zarówno na ciasto czekoladowe jak i na lemon curd pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *