Najlepsze czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym

To najlepsze czekoladowe babeczki jakie kiedykolwiek jadłam. Naprawdę! Mocno czekoladowe ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatym kremem na bazie lemon curdu. Bez wątpienia jest to jeden z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych przeze mnie deserów na wszelkiego rodzaju przyjęcia.

czekoladowe babeczki stokrotki z kremem cytrynowym

Zazwyczaj krem szprycuję tylką w kształcie gwiazdki tworząc u góry rozetki przypominające róże. Tym razem wykorzystałam tylkę sułtańską, do środka nałożyłam lemon curd i udało mi się stworzyć urocze, kremowe stokrotki. Takie słodkie kwiaty możesz podarować bliskiej osobie. Świetnie sprawdzą się zamiast tradycyjnego bukietu.

czekoladowe babeczki stokrotki z kremem cytrynowym

Jak przygotować najlepsze czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym - potrzebne narzędzia: waga kuchenna, jednorazowe rękawy cukeirnicze, rózga kuchenna, sitko, tylka sułtańska, sztywne papilotki

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

Darmowy poradnik prezentowy dla cukierniczek i amatorek pieczenia

Czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym – opis wykonania krok po kroku

Czekoladowe babeczki – przepis

Z podanych proporcji przygotujesz 16 babeczek w papilotkach o średnicy 5,8 cm.  Jeżeli użyjesz większych papilotek babeczek będzie mniej.

Składniki:

  • 140 g masła
  • 50 ml mleka
  • 140 g deserowej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12%
  • 160 g jasnego brązowego cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

1. W garnuszku umieść masło i mleko. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła.

przygotwanie ciasta czekoladowego 2. Garnek zdejmij z palnika i dodaj posiekaną czekoladę. Odstaw na 2 minuty.

przygotwanie ciasta czekoladowego

3. Następnie wymieszaj aż powstanie gładka i jednolita masa. Przestudź.

przygotwanie ciasta czekoladowego

4. W misce umieść jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia.

przygotwanie ciasta czekoladowego

5. Dodaj przestudzony sos czekoladowy i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wymieszaj do połączenia.

przygotwanie ciasta czekoladowego

6. Wypełnij ciastem papilotki do 3/4 wysokości. Możesz najpierw przełożyć ciasto do jednorazowego rękawa cukierniczego, a potem dopiero wypełnić formy. Jest to duże ułatwienie ponieważ w ten sposób łatwiej odmierzyć podobną ilość ciasta i uniknąć bałaganu wokół papilotek. Ja jednak zazwyczaj przelewam ciasto bezpośrednio z miski ponieważ nie lubię brudzić kolejnych pojemników (w tym przypadku rękawa).

złote, sztywne papilotki, ciasto czekoladowe

7. Wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz w trybie góra-dół przez około 25 minut. Po włożeniu w ciasto patyczka nie powinno być na nim śladów surowego ciasta, ale może być trochę oblepiony czekoladą. Nie piecz zbyt długo bo wysuszysz babeczki. Wyjmij i wystudź.

czekoladowe babeczki

Jakie papilotki wybrać?

Od pewnego czasu babeczki piekę wyłącznie w sztywnych, foliowanych papilotkach. Lubię z nich korzystać, ponieważ ładnie wyglądają po upieczeniu, nie przesiąkają tłuszczem i nie potrzeba do nich blaszki na babeczki.

Dodatkowo są dostępne w mniejszych rozmiarach niż standardowa forma na muffiny. Jest to świetne rozwiązanie na przyjęcie, podczas którego będą serwowane również inne desery.

Użyłam papilotek, których średnica otworu wynosi 5,8 cm – jest to idealny wymiar do dekoracji zrobionej tylką sułtańską. Jeżeli upieczesz większe babeczki to “stokrotka” nie pokryje jej całej powierzchni.

Lemon curd -przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru
  • 80 g masła
  • 2 cytryny (sok i starta skórka)

1. Całe jajka, żółtka i cukier umieść w garnku i wymieszaj rózgą kuchenną.

przygotowanie lemon curdu

2. Dodaj masło, sok i skórkę z cytryny.

przygotowanie lemon curdu

3. Ustaw na kuchence i podgrzewaj na małym gazie. Cały czas mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. U mnie cały ten proces zajmuje około 10 – 15 minut.

przygotowanie lemon curdu

4. Przelej do wyparzonego słoiczka i schłodź w lodówce przez noc. Po tym czasie lemon curd zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.

lemon curd

Krem cytrynowy – przepis

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • lemon curd z przepisu powyżej

1. Cztery łyżki lemon curdu przełóż do małego rękawa cukierniczego. Odłóż na bok, będziesz potrzebowała go na samym końcu, aby wypełnić środki kwiatków.

2. W misie miksera umieść mascarpone i pozostałą część lemon curdu. Ubij krótko do uzyskania puszystego i jednolitego kremu.

ptrzygotowanie kremu cytrynowego

3. Krem przełóż do dużego rękawa cukierniczego zakończonego tylką sułtańską. Rękaw z kremem trzymaj prostopadle do babeczki. Nie dotykając tylką powierzchni ciasta, delikatnie wyciśnij odpowiednią ilość kremu. Rękaw unieś do góry dopiero gdy skończysz wyciskać krem.

dekorowanie babeczek kremem cytrynowym - tylka sułtańska, rękaw cukierniczy

4. Środki wypełnij odłożonym lemon curdem.

czekoladowe babeczki stokrotki z kremem cytrynowymczekoladowe babeczki stokrotki z kremem cytrynowymczekoladowe babeczki stokrotki z kremem cytrynowymczekoladowe babeczki stokrotki z kremem cytrynowymczekoladowe babeczki stokrotki z kremem cytrynowym

babeczki stokrotki - bukiet

Najlepsze czekoladowe babeczki z kremem cytrynowym

Nie można przejść obok nich obojętnie. Jestem przekonana, że pokochasz ten przepis tak samo jak ja.

Wszystkiego słodkiego
Magda

 

Przepis (z drobnymi zmianami) zarówno na ciasto czekoladowe jak i na lemon curd pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Darmowy poradnik prezentowy dla cukierniczek i amatorek pieczenia

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *