Gdy z propozycją współpracy zgłosił się do nas sklep Przyjaciele Kawy, to pierwsza nasza myśl powędrowała w kierunku tiramisu. Poprosiłyśmy o przesłanie kilku kaw ziarnistych o różnych aromatach. Nie wiem czy wiesz, ale w kawach można odnaleźć mnóstwo różnych smaków, w zależności od gatunku kawy, miejsca pochodzenia czy rodzaju palenia. Można w nich odnaleźć m.in. nuty kwiatowe, cytrusowe, jagodowe, drzewne czy orzechowych. Dokładnie tak jak w czekoladzie. 🙂
Wybrałyśmy tą, która swoim aromatem podkreślała smaki znane z tiramisu. Padło na Caprissimo Fragrante – kawę o czekoladowo-orzechowych nutach. Użyłyśmy jej do przygotowania karmelu kawowego, zaromatyzowania kremu bawarskiego oraz nasączenia biszkoptów. W ten sposób powstał kawowy torcik inspirowany najsmaczniejszym włoskim deserem.
Do dekoracji użyłyśmy zamszu jadalnego oraz kakaowej polewy lustrzanej. Polewa z kakao była oczywistym wyborem przy deserze inspirowanym tiramisu. Jednak oblanie w całości deseru o takim kształcie, ciemnobrązową polewą, daje niezbyt spektakularny efekt. Za to w połączeniu z białym zamszem torcik wygląda niesamowicie. 🙂
Wpis powstał we współpracy reklamowej ze sklepem Przyjaciele Kawy. Dzięki temu mamy dla Was kupon rabatowy “CAKEIT25” -25zł przy zakupach za min. 135zł.
Jak zrobić musowy torcik kawowy pokryty polewą lustrzaną i zamszem jadalnym
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- okrągła forma silikonowa (pojemność około 1050 ml)
- tortownica lub rant cukierniczy o średnicy 15 cm
- waga kuchenna (np. taka)
- rękaw cukierniczy wielorazowy lub jednorazowy
- tylka 1a z okrągłą końcówką
- termometr cukierniczy
- zamsz jadalny (biały)
- złoty barwnik i spirytus (opcjonalnie)
- silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
- garnek, miski
- sitko
- mikser
- blacha z piekarnika
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Musowy torcik kawowy pokryty polewą lustrzaną i zamszem jadalnym – opis wykonania krok po kroku
Z poniższego przepisu wykonasz torcik na ok. 8 porcji.
Biszkopty ladyfingers- przepis
Z poniższego przepisy wychodzą 2 blaty o średnicy 15 cm oraz 4 małe biszkopciki.
Składniki:
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 50 g drobnego cukru
- 50 g mąki pszennej
- cukier puder (do posypania)
- mocna kawa (do nasączenia), użyłam kawy Caprissimo Fragrante
1. Białka ubij na dość sztywną pianę.
2. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru.
3. Rozetrzyj odrobinę masy jajecznej między palcami żeby sprawdzić czy cały cukier się rozpuścił. Jeśli nie czujesz kryształków to znaczy, że możesz zakończyć ubijanie.
4. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników.
5. Wsyp mąkę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Możesz to zrobić ręcznie przy pomocy szpatułki lub zmienić końcówkę miksera na mieszającą i zmiksować ciasto na małych obrotach.
7. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na macie silikonowej wyszprycuj 2 koła o średnicy ok. 15 cm. Ciasto, które Ci pozostanie wyciśnij obok.
8. Ciasto posyp cukrem pudrem i pozostaw na 5 minut żeby nieco przeschło.
9. Jeszcze raz oprósz cukrem pudrem i piecz w temperaturze 180ºC przez około 16-18 minut, aż będą lekko złote.
10. Przy użyciu rantu dotnij blaty do średnicy 15 cm.
11. Wystudzone blaty dokładnie nasącz kawą. Możesz to zrobić przy pomocy łyżki, pędzelka lub specjalnej butelki do nasączania. Nasączaj ostrożnie, ponieważ biszkopt bardzo szybko chłonie wilgoć i łatwo go namoczyć za bardzo.
Kawowy karmel
Do tortu wykorzystałam około 60 g karmelu (30 g na każdy blat). Z poniższego przepisu wyjdzie więcej karmelu jednak nie polecam zmniejszania ilości – trudno zapanować nad karmelizowaniem małych porcji cukru.
Składniki:
- 100 g cukru
- 45 g masła
- 60 ml śmietanki 30%
- 50 ml mocnej kawy, użyłam kawy Caprissimo Fragrante
1. Cukier umieść w garnku i podgrzewaj na średnim ogniu. Może się zbrylić, ale po chwili stanie się płynny. Możesz czasem mieszać cukier silikonową szpatułką.
2. Karmel musi nabrać bursztynowego koloru. Jednak uważaj – nie podgrzewaj go zbyt długo, bo przypalony stanie się gorzki. Jeśli karmel się przypali, to nie dodawaj do niego pozostałych składników. Uwierz – nie będziesz zadowolona z ostatecznego smaku. Po prostu zrób karmel jeszcze raz.
3. Do karmelu dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Garnek cały czas trzymaj na średnim ogniu. Uważaj – mieszanka będzie bulgotać i pienić się.
4. Dodaj śmietankę z kawą i ponownie dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez chwilę. Zdejmij garnek z kuchenki.
5. Kawowy karmel przelej do słoiczka.
Możesz go przechowywać w lodówce do 7 dni.
Kawowy krem bawarski – przepis
Składniki:
- 150 g mleka
- 150 g śmietany kremówki 30% (I)
- 40 g kawy w ziarnach, użyłam kawy Caprissimo Fragrante
- 3 żółtka (60 g)
- 80 g cukru
- 8 g żelatyny
- 350 g śmietany kremówki, schłodzonej (II)
1. Ziarna kawy potłucz. To ważne zwłaszcza w przypadku kaw średnio lub jasno palonych – spora część olejków eterycznych pozostaje wewnątrz ziarna, więc to tam kryje się najbogatszy smak.
2. Do mleka i śmietanki (I) wsyp kawę i powoli podgrzej prawie do wrzenia. Potem zdejmij garnek z palnika i odstaw na 15 minut.
3. Odcedź ziarna kawy.
4. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.
5. W misie ubij żółtka z cukrem aż masa zbieleje i zgęstnieje (możesz to zrobić rózga kuchenną lub mikserem).
6. W garnku zagotuj kawową mieszankę śmietankowo-mleczną.
7. Do masy jajecznej wlej ⅓ gorącej mieszanki, energicznie mieszając.
8. Zahartowaną masę jajeczną przelej do garnka z pozostałą mieszanką śmietankowo-mleczną i gotuj na małym ogniu, bez przerwy mieszając aż krem trochę zgęstnieje. Uwaga! Nie spodziewaj się, że krem będzie gęsty jak budyń. Nie ma w nim mąki ani skrobi, więc jego konsystencja przypomina raczej lekko zagęszczony sos.
9. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj. Krem wystudź i schłodź w lodówce, ale nie dopuść do ścięcia. Uważaj! Krem bardzo szybko tężeje.
10. W osobnym naczyniu ubij śmietankę (II) na 3/4 – ma mieć gęstą konsystencję ale nie powinna być sztywna.
11. Jedną trzecią ubitej śmietany dodaj do schłodzonego kremu i energicznie ubijaj, aby spulchnić krem. Dodaj resztę śmietany i delikatnie wymieszaj.
Kawowy torcik musowy – składanie
1. Na nasączone kawą blaty biszkoptowe wyłóż karmel.
2. Do formy silikonowej wlej połowę kremu. Na kremie ułóż biszkopt, karmelem do dołu.
3. Wlej resztę kremu i na wierzchu ułóż drugi biszkopt.
Torcik włóż do zamrażarki na kilka godzin aż zupełnie się zamrozi.
Kakaowa polewa lustrzana (mirror glaze) – przepis
Składniki:
- 150 g cukru
- 50 ml wody
- 50 g kakao
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 8 g żelatyny (2 łyżeczki)
Dodatkowo do dekoracji:
Przygotowanie polewy
1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.
2. W garnku umieść wodę z cukrem i podgrzewaj do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij garnek z palnika.
3. Dodaj śmietankę i przesiane kakao. Następnie wymieszaj delikatnie rózgą kuchenną do połączenia. Ponownie ustaw na kuchence i doprowadź do wrzenia.
4. Jeżeli powstaną grudki to przelej polewę przez sitko.
5. Do gorącej masy kakaowej dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
6. Podczas mieszania powstają pęcherzyki powietrza – aby się ich pozbyć przelej polewę przez drobne sitko. Polewę przykryj folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni polewy, aby nie powstał kożuch) i odstaw do wystudzenia do temperatury 35 – 37ºC.
Dekorowanie Torciku musowego zamszem i polewą lustrzaną
1. Paterę obrotową wyłóż folią spożywczą i ustaw na niej szeroki kubek lub kokilkę. Zamrożony torcik wyjmij z formy silikonowej i połóż kubku.
Torcik spryskaj zamszem w sprayu. Aby warstwa zamszu była cienka i równomierna musisz jedną ręką obracać paterę, a drugą pryskać i ciągle poruszać sprayem prawo-lewo lub góra-dół. Nakładaj zamsz z odległości ok 20 cm.
Uwaga! Podczas zamszowania wszystko wokół również zostanie spryskane. Dlatego przygotuj sobie w tym celu duży karton, wewnątrz którego będziesz nakładała zamsz. Możesz też wstawić paterę do zmywarki.
2. Oblej torcik polewą kakaową tylko z jednej strony. Rób to sprawnie ponieważ polewa szybko zastyga na zmrożonym torciku. Torcik przełóż od razu na talerz lub podkład i wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby środek całkowicie się rozmroził.
Dekoracja
Torcik pięknie wygląda z dekoracjami z kolorze złota.
Możesz przygotować złote ziarna kawy, którymi udekorujesz ciasto. Odrobinę złotego barwnika jadalnego w pyłku rozmieszaj ze spirytusem i pędzelkiem pomaluj ziarna.
Dobrze sprawdza się też złoto w płatkach.
Musowy torcik kawowy pokryty polewą lustrzaną i zamszem jadalnym
Połączenie zamszu z polewą bardzo mi się spodobało. Już myślę jak można wykorzystać tą technikę. Może jakiś torcik z morzem i plażą? Co o tym myślisz?
Wszystkiego słodkiego
Magda
Przepis na biszkopty ladyfingers pochodzi z bloga Moje Wypieki.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!