Monoporcje delicje – lepsze od oryginału! Przepis i tutorial

Monoporcje delicje to nowoczesna odsłona znanych biszkopcików w czekoladzie. Śmiem twierdzić, że smakują nawet lepiej od oryginału. 😉

Użyłam mojego ulubionego mięciutkiego biszkoptu i domowej galaretki pomarańczowej. Oblałam je czekoladą, która utworzyła pyszną skorupkę. To bardzo proste elementy, które doskonale do siebie pasują. Nic dodać, nic ująć.

Monoporcje delicje - lepsze od oryginału! Przepis i tutorial

Kształt deseru

Deser powstał z myślą o Dniu Kobiet, dlatego ma kształt serca, ale możesz użyć dowolnego kształtu. Podałam pojemność użytej formy (8 x 90 ml) żebyś z łatwością mogła przeliczyć ilość składników potrzebnych do Twojej formy silikonowej.

Monoporcje delicje - lepsze od oryginału! Przepis i tutorial

Wolisz inny smak delicji?

Jeśli nie przepadasz za pomarańczowymi delicjami to przygotuj malinowe czy wiśniowe. Po prostu użyj innego soku do przygotowania galaretki.

Jak zrobić monoporcje delicje?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia do przygotowania monoporcji delicji, forma silikonowa, regulowany rant do pieczenia, tarka, mata silikonowa, folia spożywcza, patera obrotowa, wykrawacz w kształcie serca, zamsz jadalny, wykrawacz w kształcie serca, złoto jadalne

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Monoporcje delicje – opis wykonania krok po kroku

Z przepisu otrzymasz 8 monoporcji.

Mięciutki biszkopt – przepis

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 80 g cukru
  • 75 g mąki pszennej

1. Białka ubij na dość sztywną pianę.

ubijanie piany z białek

2. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru.

dodawanie cukru do ubitych białek

3. Rozetrzyj odrobinę masy jajecznej między palcami żeby sprawdzić czy cały cukier się rozpuścił. Jeśli nie czujesz kryształków to znaczy, że możesz zakończyć ubijanie. ubijanie bezy

4. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników.

przygotowanie biszkoptu

 

5. Wsyp suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

przygotowanie biszkoptu idealnego

6. Masę przełóż do rantu lub formy. Biszkopt jest zwarty, więc można go piec bez formy wykładając masę równo na matę silikonową lub papier do pieczenia.

pieczenie biszkoptu do monoporcji, blaszka do pieczenia, rant do pieczenia ciast, mata silikonowa7. Piecz w temperaturze 180ºC przez 25 minut lub dłużej. Wbij patyczek w środek biszkoptu i wyjmij. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta, to możesz zakończyć pieczenie.

pieczenie biszkoptu do monoporcji, blaszka do pieczenia, rant do pieczenia ciast, mata silikaonowa8. Wystudź biszkopt i wykrój serduszka.

wycinanie serc z biszkoptu

Domowa galaretka pomarańczowa – przepis

Najsmaczniejsza galaretka to ta przygotowana ze świeżo wyciskanego soku. Możesz użyć soku w kartonie – też wyjdzie bardzo smaczna.

Składniki:

  • 600 ml soku pomarańczowego
  • 90 g cukru
  • skórka z 1 dużej pomarańczy
  • 24 g żelatyny
  • 50 ml wody

1. Sok, skórkę i cukier podgrzej niemal do wrzenia.

przygotowanie galaretki pomarańczowej, garnek2. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
rozpuszcanie żelatyny do galaretki pomarańczowej3. Żelatynę dodaj do gorącego soku i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
przygotowanie galaretki pomarańczowej, garnek

Monoporcje delicje – składanie

Podczas składania zwróć szczególną uwagę na konsystencję galaretki.

Jeśli podczas wkładania biszkoptów będzie płynna to ciasto nasiąknie płynem.

Jeśli zdąży zupełnie zastygnąć to nie uda Ci się włożyć biszkoptów do foremki. Gdyby tak się stało to wyjmij galaretki z formy, podgrzej je i jeszcze raz wlej do formy.

1. Formę silikonową ustaw na desce.
składanie monoporcji delicji, wypełnianie foremek w kształcie serca galaretką pomarańczową2. Wlej galaretkę do 3/4 wysokości formy.
składanie monoporcji delicji, wypełnianie foremek w kształcie serca galaretką pomarańczową3. Poczekaj, aż galaretka zacznie tężeć.
składanie monoporcji delicji, wkładanie biszkoptów4. Wciśnij biszkopty w galaretkę. Formę włóż na kilka godzin do zamrażarki (najlepiej na całą noc).
składanie monoporcji delicji

Oblewanie czekoladą i zamszowanie deserów

Jeśli używasz czekolady w tabliczkach to pokrój ją na małe kawałki. Polecam formę kaletek, bo to znacznie przyspiesza pracę.

Masło kakaowe jest tutaj konieczne. Sprawia, że czekolada ma większą płynność. To ułatwia ładne oblanie deserów i zapewnia cienką warstwę. Zamiast mieszania czekolady z masłem kakaowym możesz użyć specjalnej czekolady do oblewania o większej zawartości masła kakaowego.

Czekoladę, która pozostanie po oblewaniu przelej do mniejszego pojemnika lub wylej na matę silikonową i połam na kawałki, gdy zastygnie. Możesz jej użyć ponownie w przyszłości.

Składniki:

1. Czekoladę i masło kakaowe umieść w misce nadającej się do użycia w mikrofalówce.

rozpuszczanie czekolady i masła kakaowego do oblania monoporcji2. Podgrzewaj w seriach po 30 sekund (moc 600 W). Po każdej serii dokładnie wymieszaj zawartość miski. Gdy zobaczysz, że czekolada zaczęła się topić to przejdź na 10 sekundowe serie. Ogrzewaj i mieszaj do momentu aż wszystko się rozpuści.rozpuszczanie czekolady i masła kakaowego do oblania monoporcji

3. Zamrożone monoporcje wyjmij z formy silikonowej.
wyjmowanie zamrożonych monoporcji z formy

4. Wbij patyczek od strony biszkoptu. Zanurzaj w czekoladzie tak, aby pokryć ciastko z każdej strony. Warto czekoladę przelać do mniejszego pojemnika, wtedy oblewanie jest łatwiejsze.
oblewanie monoporcji czekoladą5. Wyjmij deser z czekolady, unieś i odczekaj chwilę aż czekolada ścieknie i zastygnie. Zdejmij deser z patyczka przykładając jedną rękę od spodu deseru, a drugą wykręcając i wyjmując patyczek.
oblewanie monoporcji czekoladą6. Desery odkładaj na paterę obrotową owiniętą folią spożywczą.
zamszowanie monoporcji delicji7. Paterę umieść w kartonie lub zmywarce (aby nie spryskać zamszem całej kuchni).
zamszowanie monoporcji delicji8. Trzymaj puszkę z zamszem ok 20 cm od deserów i spryskuj obracając paterę drugą ręką.
zamszowanie monoporcji delicjiGotowe desery przełóż na podkładki i umieść w lodówce na 2-3 godziny, żeby się rozmroziły.
Po rozmrożeniu możesz udekorować złotem jadalnym.

Monoporcje delicje - lepsze od oryginału! Przepis i tutorial

Czy mogę pominąć zamsz?

Desery tuż po oblaniu czekoladą wyglądają pięknie więc możesz się zastanawiać czy zamsz jest potrzebny. Niestety, później na skorupce pojawią się krople, ponieważ galaretka zawiera dużo wody. Desery z osadem nie będą estetyczne, dlatego lepiej użyć zamszu.

Monoporcje delicje - lepsze od oryginału! Przepis i tutorial Monoporcje delicje - lepsze od oryginału! Przepis i tutorial

Monoporcje delicje – lepsze od oryginału!

To kolejna propozycja efektownego deseru, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jestem przekonana, że każdy poradzi sobie z upieczeniem biszkoptu i przygotowaniem galaretki.

Oblewanie czekoladą nie jest takie straszne jak mogłoby się wydawać – odpowiednie proporcje czekolady i masła kakaowego sprawiają, że idzie gładko. Przyznam, że sama miałam obawy przed pierwszą próbą, ale teraz już myślę nad kolejnym deserem w czekoladowej skorupce.

Spróbuj bo warto. 🙂

Smacznego
Aneta

 

Przepis na biszkopt i galaretkę pomarańczową pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

2 Replies to “Monoporcje delicje – lepsze od oryginału! Przepis i tutorial

  1. Ile czasu można trzymać w zamrażarce takie monoporcje, zanim wyjmę je do oblewania czekoladą? Mogę zrobić je np. tydzień przed imprezą, a później dzień przed wyjąć z zamrażarki i oblać czekoladą? I ile można je przetrzymać w lodówce przed podaniem? Dobę?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *