Biszkopt ze wzorem pojawił się już na blogu 4 lata temu. Tym razem miałam tylko odświeżyć stary przepis, robiąc nowe zdjęcia i ewentualnie dodając kilka uwag. Jednak od tamtego czasu rozwinęłam się cukierniczo i tak wiele elementów musiałam zmienić, że postanowiłam dodać ten przepis w oddzielnym wpisie.
Kliknij tutaj i zobacz stary przepis – widać różnicę?
Biszkopt ze wzorem – deser czekolada/wiśnia/joconde 2.0
W deserze użyłam:
- biszkoptu joconde, który jest bardzo elastyczny i doskonale sprawdza się do tego typu deserów czy do obłożenia tortu. Ma lekko migdałowy smak i jest mięciutki.
- musu czekoladowego, który zachwyca konsystencją i smakiem
- musu wiśniowego – lekkiego, o delikatnym smaku wiśni
- żelu wiśniowego – intensywnie wiśniowego, o delikatnej konsystencji
Deser smakuje i prezentuje się jak z topowej cukierni.
Na pewno zaskoczy Twoich gości!
Jak przygotować monoporcje czekolada / wiśnie / joconde i biszkopt ze wzorem?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*
- folia rantowa o wysokości 6 cm
- szablon – użyłam Słodki Bufet Canaries (opcjonalnie)
- rękaw cukierniczy (jednorazowy lub wielorazowy)
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- waga kuchenna (np. taka)
- waga jubilerska
- mikser
- blacha z piekarnika
- garnek
- silikonowa szpatułka
- nóż
- nożyczki, linijka, taśma klejąca
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Monoporcje czekolada / wiśnie / joconde (biszkopt ze wzorem) – opis wykonania krok po kroku
Z poniższego przepisu wykonasz 10 deserków.
Przygotowanie pasty ozdobnej do wykonania wzoru na cieście
Składniki:
- 35 g miękkiego masła
- 35 g cukru pudru
- 35 g białka (1 białko z jaja M)
- 50 g mąki pszennej
- barwnik w żelu
Żeby otrzymać kakaowy wzór część mąki zamień na kakao.
1. Wszystkie składniki zblenduj lub wymieszaj mikserem.
2. Blaszkę do pieczenia wyłóż matą silikonową. Na macie ułóż szablon. Delikatnie rozprowadź masę na szablonie, przytrzymując go palcami. Szablon musi przylegać do maty żeby wzór nie rozmazał się. Najłatwiej rozprowadzać masę małą szpatułką cukierniczą.
Ja postanowiłam na każdym deserku umieścić tylko fragment wzoru, więc pomogłam sobie drugą matą osłaniając niepotrzebną część szablonu.
3. Po nałożeniu wzorów blaszkę umieść na 1-2h w lodówce. W tym czasie masło stwardnieje i będziesz mogła wyłożyć biszkopt na górę.
Przygotowanie ciasta joconde
Ciasto można zabarwić na dowolny kolor używając barwników w żelu.
Składniki:
- 2 jajka
- 60 g + 20 g cukru
- 60 g mąki migdałowej lub dokładnie zmielonych migdałów bez skórki
- 25 g mąki pszennej
- 20 g rozpuszczonego masła
- 2 białka
1. Całe jajka umieść w misie miksera i ubij wraz z 60 g cukru. Masa powinna powinna podwoić swoją objętość, być puszysta i błyszcząca. Zajmie to kilka minut. Na koniec sprawdź między palcami czy nie czujesz kryształków cukru.
2. Dodaj mąkę pszenną i migdałową. Wymieszaj delikatnie szpatułką.
3. 2 białka ubij przez chwilę do powstania pianki. Dodaj 20 g cukru i dalej ubijaj, aż piana stanie się gęsta, a kryształki cukru nie będą wyczuwalne.
4. Do masy z całych jaj dodawaj stopniowo (w trzech partiach) ubite białka. Po każdym dodaniu mieszaj delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników. Wraz z ostatnią partią białka dodaj rozpuszczone masło.
5. Masę biszkoptową wyłóż na schłodzony wzór.
6. Wyrównaj, najlepiej przy pomocy długiej szpatuły.
7. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 190ºC, w trybie góra-dół. Piecz 10-12 minut, aż ciasto stanie się lekko brązowe.
8. Delikatnie odkrój brzegi ciasta od blaszki. Posyp ciasto cukrem pudrem, połóż na nim drugą matę i odwróć ciasto wzorem do góry.
9. Delikatnie zdejmij z biszkoptu matę silikonową.
10. Odetnij brzegi biszkopt pokrój na prostokąty odpowiedniej wielkości. U mnie było to ok. 5 cm x 17 cm.
11. Folię rantową dotnij na kawałki o długość 3-5 cm większej niż długość biszkopcików.
Folię obsyp cukrem pudrem. To zapobiegnie przyklejaniu się biszkoptu do folii.
12. Na folii ułóż biszkopt. Zwiń tak żeby końce biszkoptu ściśle do siebie przylegały. Koniec folii przyklej taśmą.
13. Biszkopty umieść na macie silikonowej lub na podkładkach pod desery.
Rozmiar deseru
Starałam się dobrać wielkość deseru tak, aby każdy był jedną porcją. Użyłam biszkoptu o wymiarach 5 cm x 17 cm, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby Twoje desery miały inny wymiar. Możesz przygotować również jedno duże ciasto – biszkopt świetnie się do tego nada.
Mus czekoladowy – przepis
Składniki:
- 3 żółtka
- 1 białko
- 150 g śmietanki 30% (podzielone na 50 g i 100 g)
- 100 g deserowej czekolady (50%)
- 40 g mlecznej czekolady (30%)
- 20 g cukru (podzielone na 10 g i 10 g)
1. Żółtka utrzyj z 10g cukru na białą, puszystą masę.
2. 50 g śmietanki podgrzej niemal do wrzenia. Dodaj pokrojoną na kawałki czekoladę. Odczekaj 2 minuty i wymieszaj do rozpuszczenia.
3. Czekoladę wymieszaj z ubitymi żółtkami.
4. W drugiej misce ubij białko z 10 g cukru. Pianę z białka dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.
5. Śmietanę ubij na 3/4 (do konsystencji rozpuszczonych lodów). Delikatnie wymieszaj z masą czekoladową.
6. Mus wlej do środka biszkoptów, mniej więcej do połowy ich wysokości. Odstaw do lodówki na min. 30 minut aż mus zacznie zastygać.
Mus wiśniowy – przepis
Składniki:
- 125 g wiśni (mogą być mrożone)
- 25 g cukru
- 10 ml soku z cytryny (2 łyżeczki)
- 4 g żelatyny 180 bloom (1 płaska łyżeczka) + 20 g wody (5 łyżeczek)
- 125 g śmietanki 30 %
1. Wiśnie (mrożonych nie musisz rozmrażać) zagotuj razem z cukrem i sokiem z cytryny, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści.
2. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut.
3. Wiśnie zblenduj i dokładnie wymieszaj z żelatyną. Odstaw do wystudzenia, ale pilnuj żeby masa nie zaczęła tężeć.
4. Śmietankę ubij na 3/4. Wlej wystudzone wiśnie i szybko zmiksuj, tylko do połączenia.
5. Mus przełóż do rękawa cukierniczego i wyszprycuj do środka deserów. U góry pozostaw trochę miejsca na żelkę. Desery umieść w lodówce.
Żel wiśniowy – przepis
Składniki:
- 150 g wiśni (mogą być mrożone)
- 2 g żelatyny 180 bloom (1/2 łyżeczki) + 10 g wody (2,5 łyżeczki)
- 20 g cukru
1. Wiśnie zagotuj razem z cukrem, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.
2. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut.
3. Wiśnie zblenduj i dokładnie wymieszaj z żelatyną. Odstaw do wystudzenia i włóż do lodówki. Użyj dopiero, gdy masa zacznie lekko tężeć.
4. Żel wlej na wierzch każdego z deserów.
Desery umieść w lodówce na min. 3 godziny.
Szablony – jakie wybrać?
Użyłam szablonu Słodki Bufet i muszę przyznać, że jakościowo jest o wiele lepszy niż tanie szablony z Aliexpress. Jest bardziej elastyczny, zrobiony z wytrzymalszego materiału i stosunkowo łatwy w myciu. Do tego ma atest do kontaktu z żywnością (a to rzadkość w szablonach cukierniczych).
Szablony z Aliexpress mają dużo gorszą jakość, ale w przypadku tego ciasta sprawdzają się nieźle. Gorzej, gdy będziesz chciała użyć szablonu na torcie – wtedy sztywność materiału bardzo utrudni pracę.
Kiedyś namiętnie kupowałam tanie szablony, które teraz leżą i się kurzą. Z perspektywy czasu polecam jednak zakup 1 czy 2 porządnych szablonów niż mnóstwa tanich.
Kod rabatowy do Słodkiego Bufetu!
Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w Słodki Bufet, gdzie kupisz:
- najlepsze posypki ever
- wysokiej jakości szablony cukiernicze
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!
Czy szablony są konieczne do wykonania wzoru?
Nie. Możesz użyć rękawa cukierniczego i wyszprycować na matę dowolny wzór. Kropeczki, serduszka, zawijasy, paski – co tylko sobie wymyślisz.
Czy trzeba przygotowywać wzór?
Nie! Możesz zrezygnować ze wzoru.
Samo ciasto również wygląda dobrze. Możesz je zabarwić na dowolny kolor używając barwników w żelu.
Monoporcje czekolada / wiśnie / joconde (biszkopt ze wzorem)
Elegancki, pełen smaku deser, który możesz podać nawet na najbardziej ekskluzywnym przyjęciu. A może frywolna monoporcja ze wzorem w różowe kropki, w sam raz na dziecięce przyjęcie? To Ty decydujesz!
Smacznego
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!