Monoporcja bombka – czekolada, cynamon, wiśnie i korzenne ciastko

To cud, że ten deser powstał. Realizacja tego pomysłu ciągle przesuwała się w czasie, a na ostatniej prostej i mnie i Magdę dopadły choróbska. Po raz pierwszy, od bardzo dawna, byłam gotowa napisać, że tym razem wpis się nie pojawi.

Ale nie poddaję się tak łatwo. 🙂 Dlatego zrobiłam wszystko żeby pokazać Ci ten przepis. Bo jest tego wart.

Monoporcja bombka - czekolada, cynamon, wiśnie i korzenne ciastko

Pod warstwą jadalnego zamszu ukryłam czekoladowo-cynamonowy krem bawarski oraz kuleczkę z frużeliny wiśniowej. Deser położyłam na idealnie kruchym ciastku korzennym. Smakuje i wygląda doskonale. 🙂

Znasz krem bawarski? Może miałaś okazję go spróbować w deserze w kształcie czapki Mikołaja. To puszysty, delikatny i mazisty krem, który może zasłużyć na miano Twojego ulubionego musu czekoladowego. W moim rankingu plasuje się bardzo wysoko. 🙂

Monoporcja bombka - czekolada, cynamon, wiśnie i korzenne ciastko

Pracy przy deserach możesz ją podzielić na mniejsze etapy i wykonać w ciągu kilku dni.

Proponuję, abyś pracę nad bombkami podzieliła w następujący sposób:

  • dzień 1 – Przygotuj kruche ciastka, frużelinę wiśniową i dekoracje. Wszystkie elementy możesz przygotować nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem. Ciastka i dekoracje przechowuj w suchym pojemniku, a frużelinę w zamrażarce.
  • dzień 2 – Przygotuj krem czekoladowo-cynamonowy, złóż deser i umieść w zamrażarce
  • dzień 3 – Zaaplikuj zamsz i przyklej ozdoby.

Monoporcja bombka – jak ją przygotować?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia:*

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Monoporcja bombka - potrzebne narzędzia, forma silikonowa na duże kule, forma silikonowa na małe kulki, mata silikonowa, mata perforowana, mata samogojąca, barwnik zpożywczy, zamsz w sprayu, masa cukrowa, packa do masy cukrowej, wałek do masy cukrowej, wykrawacz okrągły, wykrawacz śnieżynka, skarpel, pędzelek, patyczek, termometr cukierniczy

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Monoporcja bombka – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji przygotujesz 8 dużych bombek.

Maślane ciastka korzenne – przepis

Z poniższego przepisu otrzymasz 2 blaszki, czyli ok. 40 ciasteczek. To oczywiście za dużo ponieważ do deseru (potrzebujesz 8 sztuk). Jednak uważam, że pieczenie tylko 8 ciastek byłoby strasznym marnotrawstwem. Tym bardziej, że są pyszne.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 żółtka z jaja M
  • 1 całe jajko M
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam Kotanyi)

W razie jednak gdybyś chciała upiec tylko 8 ciastek to użyj 50 g masła, 30 g cukru pudru, 1/2 żółtka, 1/4 jajka, 100g mąki i 3/4 łyżeczki przyprawy. 🙂

1. W misie miksera utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą i puszystą masę. przygotowanie ciastek maślanych, ucierania masła z cukrem w mikserze

2. Dodaj żółtka i całe jajko, następnie wymieszaj (na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, ale to nic nie szkodzi).  przygotowanie ciastek maślanych, ucierania masła z cukrem w mikserze

3. Dodaj przesianą mąkę i przyprawę do piernika. Zmiksuj do połączenia.przygotowanie ciastek maślanych, ucierania masła z cukrem w mikserze

4. Uformuj z ciasta kulę i zawiń w folię spożywczą lub włóż do zamykanego pojemnika. Następnie schłodź w lodówce przez 12 godzin.  ciasto na ciasteczka maślane

5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Możesz w tym celu użyć listw dystanowych dzięki czemu Twoje ciasto będzie idealnie równo rozwałkowane.

6. Za pomocą okrągłego wykrawacza wytnij ciastka i ułóż je na blaszce wyłożonej matą perforowaną (może to być mata silikonowa lub papier do pieczenia).

monoporcja bombka, pieczenie kruchych ciasteczek maślanych, mata perforowana, blaszka do pieczenia

7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 12-15 minut. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić na brzegach. Następnie wyjmij i wystudź na kratce.

spody do deseru, upieczone ciasteczka korzenne, kratka do studzenia

Ciastka możesz przechowywać przez długi czas w szczelnym pojemniku.

Monoporcja bombka - czekolada, cynamon, wiśnie i korzenne ciastko

Frużelina wiśniowa – przepis

Przygotowałam frużelinę ze zmniejszoną ilości cukru aby deser nie był zbyt słodki. Jeśli nie przepadasz za kwaśną frużeliną to możesz dodać łyżkę cukru.

Zamiast frużeliny możesz użyć dżemu wiśniowego. Jest równie smaczny, jednak nie zastyga zupełnie w zamrażarce dlatego kuleczki trudniej wyjąć z formy i nie wychodzą takie ładne.

Składniki:

  • 150 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 płaskiej łyżeczki żelatyny
  • 3/4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

1. Wiśnie (mrożonych nie musisz rozmrażać) zagotuj razem z cukrem aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.
przygotowanie frużeliny wiśniowej, podgrzewanie wiśni z cukrem, garnek

2. W czasie gotowania wiśni przygotuj żelatynę. Zalej ją niewielką ilością wody (tylko do przykrycia) i odstaw na 5 minut.

przygotowanie frużeliny wiśniowej, podgrzewanie żelatyny, garnuszek

3. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody i wlej do wiśni. Zagotuj mieszając.
przygotowanie frużeliny wiśniowej, dodanie mąki z wodą

4. Do gorących wiśni dodaj napęczniałą żelatynę i zblenduj całość.przygotowanie frużeliny wiśniowej, dodanie żelatyny

5. Przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nią 8 zagłębień w formie na małe kulki.

wypełnianie formy silikonowej frużeliną wiśniową, monoporcja bombka6. Aby frużelina dokładnie wypełniła formę (jest dość gęsta) uderz kilka razy formą o blat.
uderzanie formą silikonową o blat7. Formę, ułożoną na twardej podkładce lub desce do krojenia, umieść w zamrażarce na kilka godzin.

wypełnianie formy silikonowej frużeliną wiśniową, monoporcja bombkaCzekoladowo-cynamonowy krem bawarski – przepis

Kremu wyjdzie nieco więcej niż potrzebujesz, mniej-więcej na o 10 kul. Nie zmniejszałam ilości, ponieważ trzeba wtedy użyć połowy żółtka. Krem jest tak pyszny, że z pewnością nadwyżka nie będzie stanowiła problemu. 😉

Składniki:

  • 30 g cukru
  • 4 żółtka ze średnich jaj (ok 65 g)
  • 230 g mleka
  • 5 g żelatyny (kopiasta łyżeczka)
  • 100 g czekolady deserowej
  • 150g czekolady mlecznej
  • 370 g śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cynamonu

1. Żelatynę zalej wodą tylko do jej przykrycia. Odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. Żółtka z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę.
ubijanie żółtek na puch3. W tym czasie podgrzej mleko, prawie do wrzenia.
pogrzewanie mleka w garnku4. Do żółtek wlej powoli połowę gorącego mleka ciągle mieszając na średnich obrotach.
mieszanie masy jajecznej, mikser

5. Do mleka pozostałego w garnku przelej mieszankę mleczno-żółtkową.

łączenie masy jajecznej z mlekiem6. Dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na niewielki ogniu aż lekko zgęstnieje (nie będzie gęsta jak budyń, ponieważ nie ma tutaj skrobi). Masa powinna osiągną temperaturę 82°C – sprawdź to jeśli masz termometr. Nie podgrzewaj zbyt długo ponieważ masa się zwarzy.
mieszanie masy jajecznej, trzepaczka7. Do masy mlecznej dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Czekolady pokrój i umieść w misce.

łączenie masy jajecznej z czekoladą8. Masę przecedź przez sitko prosto do czekolady.
przecedzanie mieszanki jajecznej do czekolady, sitko9. Dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj. Odstaw na czas ubijania śmietany.
mieszanie kremu czekoladowo-cynamonowego, trzepaczka10. Śmietanę ubij mikserem. Nie musi być zupełnie sztywna, wystarczy gdy ubijesz ją na 3/4.
monoporcja bomba, ubita śmietana w misie11. Sprawdź temperaturę mieszanki czekoladowej. Gdy osiągnie 30°C jest gotowa aby dodać śmietankę. Jeśli nie ma termometru to sprawdź palcem czy jest ciepła, ale nie gorąca.
sprawdzenie temperatury kremu, termometr, miska, trzepaczka12. Śmietanę wymieszaj delikatnie z czekoladowym kremem.
mieszanie kremu czekoladowo-cynamonowego, trzepaczkamieszanie kremu czekoladowo-cynamonowego, trzepaczka

Składanie deseru

1. Krem przełóż do miski z dzióbkiem lub rękawa cukierniczego, żeby łatwiej było go wlać do formy (możesz po prostu użyć łyżki). Formę ustaw na twardej podstawce.
wypełnianie formy kremem czekoladowo-cynamonowym2. Formę wypełnij prawie do pełna. Pozostaw ok 1cm od brzegu.
wypełnianie formy kremem czekoladowo-cynamonowym3. W krem włóż zamrożoną kulkę z frużeliną i dociśnij. krem powinien przykryć kulkę i wypełnić formę. Jeśli część kremu wypłynie to zbierz go.
umieszczenie frużeliny wiśniowej w kremie czekoladowo-cynamonowym4. Wypełnioną formę umieść w zamrażarce na min. 5-6 kilka godzin (najlepiej na całą noc).
wypełnianie formy kremem czekoladowo-cynamonowym

 

Monoporcja bomba – przygotowanie dekoracji

Potrzebujesz ok 20 g masy cukrowej.

1. Masę cukrową rozwałkuj cienko na macie silikonowej.tworzenie śnieżynek z masy cukrowej, wałkowanie masy, wałek, mata silikonowa2. Wykrawaczem wytnij śnieżynki. Odłóż je do całkowitego wyschnięcia.
wycinanie śnieżynek z masy cukrowej, mata silikonowa, wykrawacz3. Z masy uformuj wałek. Aby był równy wałkuj go używając packi zamiast dłoni.
monoporcja bombka tworzenie dokoracji, masa cukrowa, packa mata samogojąca4. Pokrój wałek na ok 1cm kawałki. Wymodeluj je delikatnie jeśli trochę spłaszczyły się podczas cięcia.
monoporcie bombki, tworzenie uchwytów z masy cukrowej do bombek, nożyk5. Uformuj cieniutkie wałeczki.
monoporcie bombki, tworzenie uchwytów z masy cukrowej do bombek, nożyk6. Zwiń ich końce i odetnij nadmiar. To będą “sznureczki” to zawieszenia bombek.
monoporcie bombki, tworzenie uchwytów z masy cukrowej do bombek, nożyk7. Przy pomocy wykałaczki wepchnij “sznurek” w podstawę. Możesz najpierw zrobić w podstawie niewielką dziurkę.
monoporcie bombki, sklejanie uchwytów z masy cukrowej do bombek, patyczek8. Zawieszki pozostaw do wyschnięcia. Czas schnięcia zależy od rodzaju masy i wilgotności powietrza. Zwykle odkładam dekoracje na całą noc żeby dobrze wyschły.
monoporcie bombki, uchwyty z masy cukrowej do bombek9. Gdy dekoracje wyschną pomaluj je złoty barwnikiem. Ja zrobiłam to na sucho. Jeśli chcesz żeby bardziej błyszczały to wymieszaj barwnik z odrobiną spirytusu i taką farbką pomaluj masę.
malowanie śnieżynek z masy cukrowej, mata samogojąca, barwnik spożywczy, pędzelek

Ja wybrałam złotą masę dzięki czemu wystarczyło ją tylko delikatnie musnąć barwnikiem żeby uzyskać ładny efekt. Możesz użyć zwykłej białej masy cukrowej. Wtedy polecam Ci malowanie barwnikiem na mokro.

Monoporcja bombka - czekolada, cynamon, wiśnie i korzenne ciastko

Monoporcja bombka – zamszowanie i dekorowanie

Deser możesz ozdobić polewą lustrzaną. Będzie wyglądał niesamowicie – jak prawdziwa bombka. Ja zdecydowałam się na zamsz, ponieważ dużo szybciej się z nim pracuje.

1. Formę silikonową wyjmij z zamrażarki i wyciągnij z niej 2 kule (maksymalnie 4). Resztę włóż z powrotem do zamrażarki. Nie wyjmuj od razu wszystkich kul, ponieważ trudno Ci będzie je jednocześnie pokryć zamszem.

wyjmowanie musowych kul z formy silikonowej2. Kule ułóż na paterze obrotowej (możesz ją zabezpieczyć folią) i spryskaj zamszem. Aby warstwa zamszu była cienka i równomierna musisz jedną ręką obracać paterę, a drugą pryskać i ciągle poruszać sprayem prawo-lewo lub góra-dół. Nakładaj zamsz z odległości ok 20cm. Kule przełóż na ciasteczko przy pomocy szpatuły lub szerokiego noża.

Uwaga! Podczas zamszowania wszystko wokół również zostanie spryskane. Dlatego przygotuj sobie w tym celu duży karton, wewnątrz którego będziesz nakładała zamsz. Możesz też wstawić paterę do zmywarki – tak jak ja 😉
monoporcja bomba dekorowanie zamszem jadalnym, talerz obrotowy, zamsz w sprayu3. Rozpuść jedną kostkę białej czekolady (w mikrofalówce lub w małym garnuszki na bardzo małym ogniu). Na dekoracje nakładaj niewielką ilość czekolady i przykładaj do deseru. Pod wpływem temperatury czekolada zastygnie a ozdoby przykleją się.
monoporcja bombka mocowanie dekoracji, masa cukorwa, czekolada

Przed podaniem umieść deser na 2-3 godziny w lodówce żeby się rozmroził. Możesz go przechowywać w lodówce do 3 dni.

Monoporcja bombka - czekolada, cynamon, wiśnie i korzenne ciastko Monoporcja bombka - czekolada, cynamon, wiśnie i korzenne ciastko Monoporcja bombka - czekolada, cynamon, wiśnie i korzenne ciastko Monoporcja bombka - czekolada, cynamon, wiśnie i korzenne ciastko

Monoporcja bombka – czekolada, cynamon, wiśnie i korzenne ciastko

Mimo, iż nie jestem zadowolona z sesji zdjęciowej to uważam, że te bombki są jednym z najładniejszych deserów jakie stworzyłam. Uważam też, że są bardzo smaczne. A, uwierz, mnie nie łatwo zadowolić. 😉
Jakie masz plany na świąteczne słodkości? Może na Twoim stole znajdzie się miejsce na pyszne bombki?

Wesołych Świąt!

Aneta

Inspiracją do powstania tego wpisu były bombki w wykonaniu Gulnara Fedorova.

Przepis na krem pochodzi z przepisu marki Callebaut. Wprowadziłam w nim kilka zmian.

Przepis na ciasteczka maślane pochodzi z książki “Moje 4 pory roku” Igi Sarzyńskiej. Od siebie dodałam przyprawę do piernika.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *