To cud, że ten deser powstał. Realizacja tego pomysłu ciągle przesuwała się w czasie, a na ostatniej prostej i mnie i Magdę dopadły choróbska. Po raz pierwszy, od bardzo dawna, byłam gotowa napisać, że tym razem wpis się nie pojawi.
Ale nie poddaję się tak łatwo. 🙂 Dlatego zrobiłam wszystko żeby pokazać Ci ten przepis. Bo jest tego wart.
Pod warstwą jadalnego zamszu ukryłam czekoladowo-cynamonowy krem bawarski oraz kuleczkę z frużeliny wiśniowej. Deser położyłam na idealnie kruchym ciastku korzennym. Smakuje i wygląda doskonale. 🙂
Znasz krem bawarski? Może miałaś okazję go spróbować w deserze w kształcie czapki Mikołaja. To puszysty, delikatny i mazisty krem, który może zasłużyć na miano Twojego ulubionego musu czekoladowego. W moim rankingu plasuje się bardzo wysoko. 🙂
Pracy przy deserach możesz ją podzielić na mniejsze etapy i wykonać w ciągu kilku dni.
Proponuję, abyś pracę nad bombkami podzieliła w następujący sposób:
- dzień 1 – Przygotuj kruche ciastka, frużelinę wiśniową i dekoracje. Wszystkie elementy możesz przygotować nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem. Ciastka i dekoracje przechowuj w suchym pojemniku, a frużelinę w zamrażarce.
- dzień 2 – Przygotuj krem czekoladowo-cynamonowy, złóż deser i umieść w zamrażarce
- dzień 3 – Zaaplikuj zamsz i przyklej ozdoby.
Monoporcja bombka – jak ją przygotować?
Spis treści
Potrzebne narzędzia:*
- silikonowa forma z otworami w kształcie małych kulek (pojemność tej formy to 15 x 18 ml, każda kulka ma średnicę 3 cm)
- silikonowa forma z otworami w kształcie dużych kulek (pojemność tej formy to 8 x 90 ml, każda kulka ma średnicę 5 cm)
- mata perforowana (lub zwykła silikonowa, ewentualnie papier do pieczenia), możesz ją również kupić taniej tutaj
- listwy dystansowe do wałkowania
- zamsz w sprayu (opcjonalnie, możesz oblać desery polewą lustrzaną)
- złoty barwnik w proszku
- masa cukrowa (użyłam złotej, ale możesz użyć białej)
- szpatuła lub szeroki nóż
- termometr cukierniczy
- patera obrotowa (do zamszowania)
- wałek do masy cukrowej
- mata silikonowa
- mata samogojąca
- nożyk
- wykałaczka
- wykrawacz w kształcie śnieżynki lub gwiazdki (np. taki)
- okrągły wykrawacz o średnicy ok 6,5 cm (np. z tego zestawu)
- packa do masy cukrowej
- wałek do ciasta (np. taki)
- waga kuchenna (np. taka)
- mikser, trzepaczka
- garnki, miseczki
- kratka do studzenia
- silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
- sitko
- deska do krojenia
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Monoporcja bombka – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji przygotujesz 8 dużych bombek.
Maślane ciastka korzenne – przepis
Z poniższego przepisu otrzymasz 2 blaszki, czyli ok. 40 ciasteczek. To oczywiście za dużo ponieważ do deseru (potrzebujesz 8 sztuk). Jednak uważam, że pieczenie tylko 8 ciastek byłoby strasznym marnotrawstwem. Tym bardziej, że są pyszne.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 2 żółtka z jaja M
- 1 całe jajko M
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam Kotanyi)
W razie jednak gdybyś chciała upiec tylko 8 ciastek to użyj 50 g masła, 30 g cukru pudru, 1/2 żółtka, 1/4 jajka, 100g mąki i 3/4 łyżeczki przyprawy. 🙂
1. W misie miksera utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą i puszystą masę.
2. Dodaj żółtka i całe jajko, następnie wymieszaj (na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, ale to nic nie szkodzi).
3. Dodaj przesianą mąkę i przyprawę do piernika. Zmiksuj do połączenia.
4. Uformuj z ciasta kulę i zawiń w folię spożywczą lub włóż do zamykanego pojemnika. Następnie schłodź w lodówce przez 12 godzin.
5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Możesz w tym celu użyć listw dystanowych dzięki czemu Twoje ciasto będzie idealnie równo rozwałkowane.
6. Za pomocą okrągłego wykrawacza wytnij ciastka i ułóż je na blaszce wyłożonej matą perforowaną (może to być mata silikonowa lub papier do pieczenia).
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 12-15 minut. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić na brzegach. Następnie wyjmij i wystudź na kratce.
Ciastka możesz przechowywać przez długi czas w szczelnym pojemniku.
Frużelina wiśniowa – przepis
Przygotowałam frużelinę ze zmniejszoną ilości cukru aby deser nie był zbyt słodki. Jeśli nie przepadasz za kwaśną frużeliną to możesz dodać łyżkę cukru.
Zamiast frużeliny możesz użyć dżemu wiśniowego. Jest równie smaczny, jednak nie zastyga zupełnie w zamrażarce dlatego kuleczki trudniej wyjąć z formy i nie wychodzą takie ładne.
Składniki:
- 150 g wiśni (mogą być mrożone)
- 1 łyżka cukru
- 3/4 płaskiej łyżeczki żelatyny
- 3/4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1. Wiśnie (mrożonych nie musisz rozmrażać) zagotuj razem z cukrem aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.
2. W czasie gotowania wiśni przygotuj żelatynę. Zalej ją niewielką ilością wody (tylko do przykrycia) i odstaw na 5 minut.
3. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody i wlej do wiśni. Zagotuj mieszając.
4. Do gorących wiśni dodaj napęczniałą żelatynę i zblenduj całość.
5. Przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nią 8 zagłębień w formie na małe kulki.
6. Aby frużelina dokładnie wypełniła formę (jest dość gęsta) uderz kilka razy formą o blat.
7. Formę, ułożoną na twardej podkładce lub desce do krojenia, umieść w zamrażarce na kilka godzin.
Czekoladowo-cynamonowy krem bawarski – przepis
Kremu wyjdzie nieco więcej niż potrzebujesz, mniej-więcej na o 10 kul. Nie zmniejszałam ilości, ponieważ trzeba wtedy użyć połowy żółtka. Krem jest tak pyszny, że z pewnością nadwyżka nie będzie stanowiła problemu. 😉
Składniki:
- 30 g cukru
- 4 żółtka ze średnich jaj (ok 65 g)
- 230 g mleka
- 5 g żelatyny (kopiasta łyżeczka)
- 100 g czekolady deserowej
- 150g czekolady mlecznej
- 370 g śmietany 36%
- 1 łyżeczka cynamonu
1. Żelatynę zalej wodą tylko do jej przykrycia. Odstaw do napęcznienia.
2. Żółtka z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę.
3. W tym czasie podgrzej mleko, prawie do wrzenia.
4. Do żółtek wlej powoli połowę gorącego mleka ciągle mieszając na średnich obrotach.
5. Do mleka pozostałego w garnku przelej mieszankę mleczno-żółtkową.
6. Dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na niewielki ogniu aż lekko zgęstnieje (nie będzie gęsta jak budyń, ponieważ nie ma tutaj skrobi). Masa powinna osiągną temperaturę 82°C – sprawdź to jeśli masz termometr. Nie podgrzewaj zbyt długo ponieważ masa się zwarzy.
7. Do masy mlecznej dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Czekolady pokrój i umieść w misce.
8. Masę przecedź przez sitko prosto do czekolady.
9. Dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj. Odstaw na czas ubijania śmietany.
10. Śmietanę ubij mikserem. Nie musi być zupełnie sztywna, wystarczy gdy ubijesz ją na 3/4.
11. Sprawdź temperaturę mieszanki czekoladowej. Gdy osiągnie 30°C jest gotowa aby dodać śmietankę. Jeśli nie ma termometru to sprawdź palcem czy jest ciepła, ale nie gorąca.
12. Śmietanę wymieszaj delikatnie z czekoladowym kremem.
Składanie deseru
1. Krem przełóż do miski z dzióbkiem lub rękawa cukierniczego, żeby łatwiej było go wlać do formy (możesz po prostu użyć łyżki). Formę ustaw na twardej podstawce.
2. Formę wypełnij prawie do pełna. Pozostaw ok 1cm od brzegu.
3. W krem włóż zamrożoną kulkę z frużeliną i dociśnij. krem powinien przykryć kulkę i wypełnić formę. Jeśli część kremu wypłynie to zbierz go.
4. Wypełnioną formę umieść w zamrażarce na min. 5-6 kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Monoporcja bomba – przygotowanie dekoracji
Potrzebujesz ok 20 g masy cukrowej.
1. Masę cukrową rozwałkuj cienko na macie silikonowej.2. Wykrawaczem wytnij śnieżynki. Odłóż je do całkowitego wyschnięcia.
3. Z masy uformuj wałek. Aby był równy wałkuj go używając packi zamiast dłoni.
4. Pokrój wałek na ok 1cm kawałki. Wymodeluj je delikatnie jeśli trochę spłaszczyły się podczas cięcia.
5. Uformuj cieniutkie wałeczki.
6. Zwiń ich końce i odetnij nadmiar. To będą “sznureczki” to zawieszenia bombek.
7. Przy pomocy wykałaczki wepchnij “sznurek” w podstawę. Możesz najpierw zrobić w podstawie niewielką dziurkę.
8. Zawieszki pozostaw do wyschnięcia. Czas schnięcia zależy od rodzaju masy i wilgotności powietrza. Zwykle odkładam dekoracje na całą noc żeby dobrze wyschły.
9. Gdy dekoracje wyschną pomaluj je złoty barwnikiem. Ja zrobiłam to na sucho. Jeśli chcesz żeby bardziej błyszczały to wymieszaj barwnik z odrobiną spirytusu i taką farbką pomaluj masę.
Ja wybrałam złotą masę dzięki czemu wystarczyło ją tylko delikatnie musnąć barwnikiem żeby uzyskać ładny efekt. Możesz użyć zwykłej białej masy cukrowej. Wtedy polecam Ci malowanie barwnikiem na mokro.
Monoporcja bombka – zamszowanie i dekorowanie
Deser możesz ozdobić polewą lustrzaną. Będzie wyglądał niesamowicie – jak prawdziwa bombka. Ja zdecydowałam się na zamsz, ponieważ dużo szybciej się z nim pracuje.
1. Formę silikonową wyjmij z zamrażarki i wyciągnij z niej 2 kule (maksymalnie 4). Resztę włóż z powrotem do zamrażarki. Nie wyjmuj od razu wszystkich kul, ponieważ trudno Ci będzie je jednocześnie pokryć zamszem.
2. Kule ułóż na paterze obrotowej (możesz ją zabezpieczyć folią) i spryskaj zamszem. Aby warstwa zamszu była cienka i równomierna musisz jedną ręką obracać paterę, a drugą pryskać i ciągle poruszać sprayem prawo-lewo lub góra-dół. Nakładaj zamsz z odległości ok 20cm. Kule przełóż na ciasteczko przy pomocy szpatuły lub szerokiego noża.
Uwaga! Podczas zamszowania wszystko wokół również zostanie spryskane. Dlatego przygotuj sobie w tym celu duży karton, wewnątrz którego będziesz nakładała zamsz. Możesz też wstawić paterę do zmywarki – tak jak ja 😉
3. Rozpuść jedną kostkę białej czekolady (w mikrofalówce lub w małym garnuszki na bardzo małym ogniu). Na dekoracje nakładaj niewielką ilość czekolady i przykładaj do deseru. Pod wpływem temperatury czekolada zastygnie a ozdoby przykleją się.
Przed podaniem umieść deser na 2-3 godziny w lodówce żeby się rozmroził. Możesz go przechowywać w lodówce do 3 dni.
Monoporcja bombka – czekolada, cynamon, wiśnie i korzenne ciastko
Mimo, iż nie jestem zadowolona z sesji zdjęciowej to uważam, że te bombki są jednym z najładniejszych deserów jakie stworzyłam. Uważam też, że są bardzo smaczne. A, uwierz, mnie nie łatwo zadowolić. 😉
Jakie masz plany na świąteczne słodkości? Może na Twoim stole znajdzie się miejsce na pyszne bombki?
Wesołych Świąt!
Aneta
Inspiracją do powstania tego wpisu były bombki w wykonaniu Gulnara Fedorova.
Przepis na krem pochodzi z przepisu marki Callebaut. Wprowadziłam w nim kilka zmian.
Przepis na ciasteczka maślane pochodzi z książki “Moje 4 pory roku” Igi Sarzyńskiej. Od siebie dodałam przyprawę do piernika.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!