Świąteczne number cake z ciastem speculoos i kremem twarożkowym

Number cake w kształcie choinki to moja propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Do świąt nawiązuje nie tylko kształtem, ale też i smakiem.

świąteczne number cake w kształcie choinki

Dwa kruche, lekko korzenne blaty z przepisu na słynne ciasteczka speculoos przełożyłam delikatnym kremem śmietankowo-twarożkowym oraz konfiturą z żurawiny. Brzmi pysznie, prawda? 🙂

Górę ozdobiłam kolorowymi bezikami i ciasteczkami w kształcie gwiazdek i bombek. Powstał oryginalny i bardzo smaczny deser.

świąteczne number cake z ciastem speculoos, kremem twarożkowym i żurawiną

Jak zrobić świąteczne number cake w kształcie choinki?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do przygotowania świątecznego number cake: wałek do ciasta, listwy dystansowe, mata silikonowa, mata perforowana, rękaw cukeirniczy, tylka z okrągłą końcówką, papierowy szablon choinki, wykrawacze do ciastek

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Świąteczne number cake – opis wykonania krok po kroku

Z tego przepisu przygotujesz torcik na około 6-8 porcji.

Blaty w kształcie choinki z ciasta speculoos – przepis

Z podanych proporcji upieczesz 2 blaty w kształcie choinki oraz blaszkę małych ciastek do dekoracji i pochrupania.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g cukru muscovado*
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do ciasteczek speculoos (lub 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej)
  • 4 łyżki mleka

* Cukier muscovado lubi zbijać się w trudne do wymieszania grudki dlatego należy go najpierw zmielić w młynku a następnie przesiać przez sitko.

1. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i zagnieć aż powstanie gładkie i jednolite ciasto (ciasto możesz również zagnieść ręcznie).

przygotowanie ciasta speculoos

2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Aby ciasto było tej samej grubości w każdym miejscu zastosuj listwy dystansowe. Następnie schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

wałkowanie ciasta pomiędzy dwoma matami silikonowymi

wałkowanie ciasta pomiędzy matami silikonowymi, wykorzystanie listew dystansowych

3. Ciasto wyjmij z lodówki i przyłóż do niego papierowy szablon. Następnie nożykiem wytnij dwa blaty w kształcie choinki.

wycinanie blatów z ciasta speculoos w kształcie choinek

4. Jeżeli masz matę perforowaną to przed pieczeniem przełóż na nią blaty. Warto to zrobić ponieważ mata perforowana równomiernie rozprowadza ciepło i przyspiesza odparowanie wilgoci. Dzięki niej wypieki są kruche i mają ładny kształt. Oczywiście, ciasto możesz też piec na papierze do pieczenia lub zwykłej macie silikonowej.

blaty z ciasta speculoos w kształcie choinek, pieczenie na macie perforowanej

5. Piecz w 170°C w trybie góra-dół przez około 20 minut aż ciasto zarumieni się na brzegach (obserwuj ciasto podczas pieczenia aby nie spiekło się za bardzo). Następnie wyjmij z piekarnika i wystudź.

blaty z ciasta speculoos w kształcie choinek, pieczenie na macie perforowanej

6. Pozostałe ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wytnij małe ciasteczka do dekoracji number cake. Ciasteczka piecz krócej niż duże blaty, około 12-15 minut.

ciasteczka speculoos, mata perforowana

świąteczne number cake z ciastem speculoos, kremem twarożkowym i żurawiną

Konfitura żurawinowa – przepis

Składniki:

  • 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • ćwiartka jabłka, obranego i startego na dużych oczkach
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g cukru

1. W garnku z grubym dnem umieść żurawinę (mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać), cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

przygotowanie konfitury z żurawiny

2. Dodaj starte jabłko i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut aż całość zgęstniej, a woda odparuje.

przygotowanie konfitury z żurawiny

3. Gotową konfiturę przełóż do wyparzonego słoiczka, możesz przygotować ją kilka dni wcześniej.

przygotowanie konfitury z żurawiny

Krem śmietankowo-twarożkowy

Składniki:

  • 300 g twarogu z wiaderka (Piątnica lub Mój ulubiony)
  • 250 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

1. W misie miksera umieść schłodzone składniki i ubij do uzyskania sztywnego kremu.

krem śmietankowo - twarożkowy

2. Krem przełóż do dużego rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłą końcówką.

rekaw cukierniczy z tylką o okrągłym zakończeniu

Składanie i dekoracja number cake

1. Krem śmietankowo-twarożkowy wyszprycuj na pierwszy blat, wzdłuż jego krawędzi.

składanie number cake w kształcie choinki

2. Na środek wyłóż połowę konfitury z żurawiny.

składanie number cake w kształcie choinki, krem twarożkowy, konfitura żurawinowa

3. Następnie konfiturę przykryj kremem twarożkowym.

składanie number cake w kształcie choinki

4. Na górze umieść drugi blat w kształcie choinki.

składanie number cake w kształcie choinki

5. Potem powtórz kroki 1-3.

składanie number cake w kształcie choinki

Tak przygotowany number cake schłodź w lodówce przez kilka godzin. Ciasto delikatnie zmięknie od kremu i będzie się dobrze kroiło, ale wciąż będzie kruche. Najwcześniej ciasto możesz złożyć wieczorem i podać na drugi dzień. Po dłuższym czasie blaty speculoos staną się zbyt miękkie.

6. Number cake udekoruj tuż przed podaniem, w przeciwnym razie ozdoby takie jak bezy czy posypka cukrowa zaczną się rozpuszczać.

świąteczne number cake w kształcie choinki, dekoracja z ciasteczek i kolorowych bezików

Czym udekorować świąteczne number cake?

Do dekoracji number cake w kształcie choinki możesz wykorzystać:

  • kolorowe beziki
  • makaroniki
  • drobne pierniczki i ciasteczka (najwygodniej zrobić je z tego samego ciasta co blaty)
  • suszone plastry pomarańczy
  • przyprawy tj. laska cynamonu czy gwiazdki anyżu
  • gałązki rozmarynu
  • żurawinę
  • kolorowe posypki

świąteczne number cake w kształcie choinki świąteczne number cake w kształcie choinki świąteczne number cake w kształcie choinki świąteczne number cake w kształcie choinki

Świąteczne number cake

Number cake w kształcie choinki to pomysł, który koniecznie trzeba rozważyć planując desery na świąteczny stół. Co powiesz na taką choinkę na te Święta? 🙂

Wesołych Świąt
Magda

Przepis na ciasteczka speculoos pochodzi z bloga Belgia od kuchni.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *