Number cake w kształcie choinki to moja propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Do świąt nawiązuje nie tylko kształtem, ale też i smakiem.
Dwa kruche, lekko korzenne blaty z przepisu na słynne ciasteczka speculoos przełożyłam delikatnym kremem śmietankowo-twarożkowym oraz konfiturą z żurawiny. Brzmi pysznie, prawda? 🙂
Górę ozdobiłam kolorowymi bezikami i ciasteczkami w kształcie gwiazdek i bombek. Powstał oryginalny i bardzo smaczny deser.
Jak zrobić świąteczne number cake w kształcie choinki?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- maty silikonowe lub papier do pieczenia
- perforowana mata silikonowa (opcjonalnie)
- listwy dystansowe o grubości 5 mm i 3 mm
- wałek do ciasta
- blaszka do pieczenia
- papierowy szablon w kształcie choinki (kliknij tutaj żeby pobrać szablon)
- małe wykrawacze do ciasteczek
- duży rękaw cukierniczy wielorazowy lub jednorazowy
- tylka z okrągłym otworem
- mikser
- waga kuchenna np. taka
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Świąteczne number cake – opis wykonania krok po kroku
Z tego przepisu przygotujesz torcik na około 6-8 porcji.
Blaty w kształcie choinki z ciasta speculoos – przepis
Z podanych proporcji upieczesz 2 blaty w kształcie choinki oraz blaszkę małych ciastek do dekoracji i pochrupania.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 140 g cukru muscovado*
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka przyprawy do ciasteczek speculoos (lub 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej)
- 4 łyżki mleka
* Cukier muscovado lubi zbijać się w trudne do wymieszania grudki dlatego należy go najpierw zmielić w młynku a następnie przesiać przez sitko.
1. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i zagnieć aż powstanie gładkie i jednolite ciasto (ciasto możesz również zagnieść ręcznie).
2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Aby ciasto było tej samej grubości w każdym miejscu zastosuj listwy dystansowe. Następnie schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
3. Ciasto wyjmij z lodówki i przyłóż do niego papierowy szablon. Następnie nożykiem wytnij dwa blaty w kształcie choinki.
4. Jeżeli masz matę perforowaną to przed pieczeniem przełóż na nią blaty. Warto to zrobić ponieważ mata perforowana równomiernie rozprowadza ciepło i przyspiesza odparowanie wilgoci. Dzięki niej wypieki są kruche i mają ładny kształt. Oczywiście, ciasto możesz też piec na papierze do pieczenia lub zwykłej macie silikonowej.
5. Piecz w 170°C w trybie góra-dół przez około 20 minut aż ciasto zarumieni się na brzegach (obserwuj ciasto podczas pieczenia aby nie spiekło się za bardzo). Następnie wyjmij z piekarnika i wystudź.
6. Pozostałe ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wytnij małe ciasteczka do dekoracji number cake. Ciasteczka piecz krócej niż duże blaty, około 12-15 minut.
Konfitura żurawinowa – przepis
Składniki:
- 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- ćwiartka jabłka, obranego i startego na dużych oczkach
- sok z połowy cytryny
- 50 g cukru
1. W garnku z grubym dnem umieść żurawinę (mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać), cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
2. Dodaj starte jabłko i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut aż całość zgęstniej, a woda odparuje.
3. Gotową konfiturę przełóż do wyparzonego słoiczka, możesz przygotować ją kilka dni wcześniej.
Krem śmietankowo-twarożkowy
Składniki:
- 300 g twarogu z wiaderka (Piątnica lub Mój ulubiony)
- 250 g śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
1. W misie miksera umieść schłodzone składniki i ubij do uzyskania sztywnego kremu.
2. Krem przełóż do dużego rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłą końcówką.
Składanie i dekoracja number cake
1. Krem śmietankowo-twarożkowy wyszprycuj na pierwszy blat, wzdłuż jego krawędzi.
2. Na środek wyłóż połowę konfitury z żurawiny.
3. Następnie konfiturę przykryj kremem twarożkowym.
4. Na górze umieść drugi blat w kształcie choinki.
5. Potem powtórz kroki 1-3.
Tak przygotowany number cake schłodź w lodówce przez kilka godzin. Ciasto delikatnie zmięknie od kremu i będzie się dobrze kroiło, ale wciąż będzie kruche. Najwcześniej ciasto możesz złożyć wieczorem i podać na drugi dzień. Po dłuższym czasie blaty speculoos staną się zbyt miękkie.
6. Number cake udekoruj tuż przed podaniem, w przeciwnym razie ozdoby takie jak bezy czy posypka cukrowa zaczną się rozpuszczać.
Czym udekorować świąteczne number cake?
Do dekoracji number cake w kształcie choinki możesz wykorzystać:
- kolorowe beziki
- makaroniki
- drobne pierniczki i ciasteczka (najwygodniej zrobić je z tego samego ciasta co blaty)
- suszone plastry pomarańczy
- przyprawy tj. laska cynamonu czy gwiazdki anyżu
- gałązki rozmarynu
- żurawinę
- kolorowe posypki
Świąteczne number cake
Number cake w kształcie choinki to pomysł, który koniecznie trzeba rozważyć planując desery na świąteczny stół. Co powiesz na taką choinkę na te Święta? 🙂
Wesołych Świąt
Magda
Przepis na ciasteczka speculoos pochodzi z bloga Belgia od kuchni.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!