Bardzo chciałam przygotować mini serniczki w innej formie niż klasyczne walce (takie jak tutaj). Do tego potrzebny był sernik na zimno, a ja za takimi nie przepadam. Dlatego wpadłam na pomysł żeby wykorzystać sernik gotowany.
Sernik gotowany – co to jest?
Taki sernik przygotowuje się gotując składniki w garnku i zagęszczając je skrobią ziemniaczaną (lub budyniem w proszku). W ten sposób uzyskujesz strukturę bardzo podobną do pieczonego sernika, a nie musisz odpalać piekarnika. Idealne rozwiązanie na gorące dni. 🙂
Na spód wykorzystałam najlepsze ciasteczka maślane, ale jeśli nie chcesz ich piec to możesz użyć dowolnych ciastek ze sklepu (maślanych, herbatników, owsianych itp.).
Mus truskawkowy smakiem i konsystencją idealnie komponuje się z sernikiem. Myślałam o zamianie na coś bardziej egzotycznego (może mango z marakują?) ale jednak truskawki wygrały. Polecam to połączenie. 🙂
Jak zrobić mini serniczki z kaktusami (sernik gotowany z musem truskawkowym)?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- forma silikonowa do mini deserków (model style 25) o pojemność formy to 6 x 110 ml
- okrągły wykrawacz (użyłam foremki o średnicy 6,5 cm z zestawu kółek)
- mata silikonowa (lub stolnica)
- silikonowa mata perforowana, opcjonalnie możesz użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia
- listwy do wałkowania (nie są konieczne, ale dzięki nim ciasteczka wychodzą idealnie równe; użyłam listw o grubości 3 mm)
- jednorazowe rękawy cukiernicze (lub rękaw wielorazowy i tylka 1)
- wałek do ciasta (np. taki)
- szpatuła lub skrobka (ewentualnie nóż)
- waga kuchenna (np. taka)
- sitko
- mikser
- blacha z piekarnika
- zamykany pojemnik lub folia spożywcza
- podkłady pod desery (opcjonalnie)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Mini serniczki kaktusy (sernik gotowany z musem truskawkowym) – opis wykonania krok po kroku
Z podanego przepisu przygotujesz 6 mini serniczków.
Maślane ciasteczka – przepis
Z poniższego przepisu wychodzi więcej ciasteczek niż będzie Ci potrzebne. Tak naprawdę wystarczy, że zrobisz ciasteczka z połowy porcji, a i tak kilka zostanie. Podaje przepis na większą ilość, ponieważ nie lubię, gdy w przepisach jest 1/2 jajka (co zrobić z resztą?), a tak byłoby w tym przypadku.
Ciasteczka są przepyszne, więc z pewnością się nie zmarnują.
Można je przechowywać w suchym pojemniku przed ok 2 tygodnie.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 400 g mąki pszennej
1. W misie miksera utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą i puszystą masę.
2. Dodaj żółtka i całe jajko, następnie wymieszaj (na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie przejmuj się tym).
3. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.
4. Uformuj z ciasta kulę i zawiń w folię spożywczą lub włóż do zamykanego pojemnika. Schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Polecam użycie listw dystansowych, bardzo ułatwiają równomierne wałkowanie.
6. Za pomocą okrągłego wykrawacza wytnij ciasteczka i ułóż je na blaszce wyłożonej silikonową matą lub papierem do pieczenia, najlepiej jednak sprawdzi się mata perforowana.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 12 minut. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić na brzegach. Następnie wyjmij i wystudź na kratce.
Sernik gotowany – przepis
Składniki:
- 500 g twarogu zmielonego trzy razy (polecam ser Wieluń Mój ulubiony)
- 100 g masła
- 140 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 25 g skrobi ziemniaczanej (lub budyniu w proszku)
- 40 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Masło utrzyj z cukrem aż zrobi się jasne. Dodaj jajka i zmiksuj.
2. Dodaj ser i zmiksuj do połączenia.
3. Tak przygotowaną masę przełóż do garnka.
4. Zagotuj masę na średnim ogniu. Cały czas mieszaj, bo łatwo się przypala.
5. Mleko wymieszaj ze skrobią i ekstraktem. Wlej do masy serowej i podgrzewaj do zagotowania.
6. Formę silikonową ułóż na sztywnej podkładce. Masą wypełnij formę niemal do pełna. Wlewaj sernik powoli, a na koniec uderz kilka razy formą o blat. To sprawi, że w serniczkach będzie mniej dziur.
7. Na górze ułóż ciastka i dociśnij.
8. Szpatułką zbierz wystający ser i wyrównaj. Formę wstaw do zamrażarki na min. 3 godzin. Dobrze zamrożony deser łatwo wyjmiesz z formy.
Mus truskawkowy – przepis
Składniki:
- 300 g truskawek (mogą być mrożone)
- 30 g cukru
- 4g żelatyny (1 łyżeczka)
1. Truskawki wraz z cukrem umieść w garnku i podgrzewaj do czasu aż owoce zaczną się rozpadać.
2. W małym garnuszku umieść żelatynę i zalej niewielką ilością wody. Odstaw na kilka minut aż napęcznieje.
3. Gorące truskawki przetrzyj przez sitko żeby pozbyć się pestek.
4. Napęczniałą żelatynę wymieszaj z przetartym musem truskawkowym. Ważne żeby mus był gorący bo tylko wtedy żelatyna się rozpuści. Ja najczęściej podgrzewam żelatynę na małym ogniu i dopiero, gdy się upłynni to dodaję ją doowoców. Wtedy mam pewność, że wszystko się połączy.
Składanie deseru:
1. Serniczki wyjmij z zamrażarki i wyciągnij z formy.
2. Możesz je od razu ułożyć na podkładkach, aby łatwej było je przenosić.
3. Serniczki wypełnij musem truskawkowym.
4. Umieść w lodówce na kilka godzin, żeby się rozmroziły.
Dekoracja mini serniczków – kaktusy z czekolady
Do wykonania kaktusów potrzebna jest temperowana czekolada. Istnieje łatwy sposób na temperowanie w mikrofalówce. Dokładnie cały proces opisałam we wpisie
zapoznaj się z nim zanim zabierzesz się za przygotowanie dekoracji.
Składniki:
- 100 g białej czekolady
- zielony barwnik do czekolady
1. 3/4 roztopionej czekolady wymieszaj z barwnikiem. Przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij jego koniec.2. Na folię wyszprycuj kształty kaktusów. Pod folię możesz podłożyć szkic kaktusa – to ułatwi osiągnięcie zamierzonego wyglądu. Zamiast folii możesz użyć papieru do pieczenia lub maty silikonowej.
3. Gdy kaktusy stężeją (możesz je na chwilę włożyć do lodówki) wykonaj na nich kropki imitujące kolce. Do tego celu użyj białej czekolady oraz bardzo małej okrągłej tylki (np. 1) albo odetnij sam koniuszek jednorazowego rękawa cukierniczego.
ułożenie dekoracji
Ciasteczka pokrusz i wsyp na wierz serniczków – będą imitować ziemię. Kaktus wbij w środek deseru – nie potrzebuje dodatkowych wsporników.
Mini serniczki z kaktusami – sernik gotowany i mus truskawkowy
Uwielbiam delikatny sernik pieczony, a ten bardzo go przypomina. Jeśli nie przygotowywałaś nigdy sernika gotowanego, to koniecznie wypróbuj. 🙂
Wszystkiego słodkiego
Aneta
Przepis na ciasteczka maślane pochodzi z książki “Moje 4 pory roku” Igi Sarzyńskiej. Bardzo polecam Ci tą książkę!
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!