Monoporcja financier / kawa / śliwka / prażony słonecznik

Finansjery (financier) to małe, maślano-migdałowe ciasteczka pieczone zazwyczaj w foremkach przypominających kształtem sztabki złota. U mnie stanowią jeden z elementów monoporcji, dlatego postanowiłam upiec je w większej formie, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Oprócz migdałowego finansjera z palonym masłem, w monoporcji znajdziesz powidła śliwkowe, kawowy krem bawarski oraz czekoladową polewę z prażonym słonecznikiem (ziarna słonecznika w polewie zamiast orzechów to prawdziwy game changer!).

Monoporcja Financier kawa / śliwka / prażony słonecznik

Pracę nad monoporcjami najlepiej podzielić na dwa dni:

  • 1 dzień – upiecz finansjery, przygotuj krem i złóż monoporcję, mroź przez noc
  • 2 dzień – przygotuj polewę i oblej nią desery, rozmroź przed podaniem

Monoporcja Financier kawa / śliwka / prażony słonecznik

Jak przygotować monoporcję financier / kawa / śliwka / prażony słonecznik?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Narzędzia potrzebne do przygotowania monoporcji: forma silikonowa, regulowany rant prostokątny, blaszka, kratka do studzenia, waga jubilerska, termometr cukierniczy, podkłądki pod monoporcje, rózga kuchenna, szpatuła

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Monoporcja financier / kawa / śliwka / prażony słonecznik – opis wykonania krok po kroku.

Z podanych proporcji przygotujesz 9 prostokątnych monoporcji o wymiarach 8x3x3 cm 

Financier migdałowy z palonym masłem – przepis

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 40 g mąki migdałowej
  • 15 g miodu (około 1,5 łyżeczki)
  • 100 g białek
  • 40 g mąki pszennej
  • 2 g proszku do pieczenia (0,5 łyżeczki)
  • 55 g masła

Dodatkowo po upieczeniu: 100 g powideł śliwkowych

1. Masło rozpuść w rondelku, potem zwiększ płomień i poczekaj aż się zbrązowi – nie pozwól mu się przypalić.

palone masło

2. Natychmiast zdejmij z ognia i pozostaw na 5 minut. Po tym czasie przelej masło do miseczki, zostawiając w rondelku zanieczyszczenia. Ostudź masło do temperatury pokojowej.

palone masło

3. W misce wymieszaj cukier puder z mąką migdałową i miodem.

Przygotowanie financiera z palonym masłem 4. Dodaj białka w dwóch partiach i wymieszaj rózgą do połączenia.

Przygotowanie financiera z palonym masłem

5. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Przygotowanie financiera z palonym masłem

6. Dodaj przestudzone masło i ponownie wymieszaj do połączenia.

Przygotowanie financiera z palonym masłem

7. Przelej do formy o wymiarach 18 x 14 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub matą (tylko spód).

Financier migdałowy z palonym masłem

Najlepiej sprawdzi się regulowany, prostokątny rant do ciast. Poniżej zobaczysz jak zabezpieczyć spód takiego rantu.

Jak zabezpieczyć regulowany rant prostokątny?8. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 18 minut lub do suchego patyczka. Wbij patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy, to możesz zakończyć pieczenie.

Financier migdałowy z palonym masłem pieczony w prostokątnym rancie regulowanym

9. Wystudzone ciasto wykrój z formy. Pokrój na kawałki pasujące do kształtu formy silikonowej 8×3 cm. Każdy kawałek powinien mieć nie więcej niż 1,5 cm wysokości – jeżeli ciasto urosło wyższe, zetnij górę.

Financier migdałowy z palonym masłem

Kawowy krem bawarski – przepis

Składniki: 

  • 75 g mleka
  • 75 g śmietany kremówki 30% (I)
  • 20 g kawy w ziarnach
  • 30 g żółtka jaj
  • 40 g cukru
  • 4 g żelatyny + 20 g wody
  • 175 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej (II)

1. Ziarna kawy potłucz w moździerzu lub włóż do woreczka strunowego i rozgnieć wałkiem.

Rozgniatanie ziaren kawy w moździerzu 2. Do mleka i śmietanki (I) wsyp kawę i powoli podgrzej prawie do wrzenia. Potem zdejmij garnek z palnika i odstaw na 15 minut.

przygotowanie kremu kawowego namelaka, kawa, mleko, garnek

3. Odcedź ziarna kawy.przygotowanie kremu kawowego namelaka, przecedzanie kawy, sitko

4. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

5. W misie ubij żółtka z cukrem, aż masa zbieleje i zgęstnieje (możesz to zrobić rózgą kuchenną lub mikserem).

Przygotowanie kawowego kremu bawarskiego

6. W garnku zagotuj kawową mieszankę śmietankowo-mleczną.przygotowanie kokosowego kremu bawarskiego

7. Do masy jajecznej wlej ⅓ gorącej mieszanki, energicznie mieszając.

Przygotowanie kawowego kremu bawarskiego

8. Zahartowaną masę jajeczną przelej do garnka z pozostałą mieszanką śmietankowo-mleczną i gotuj na małym ogniu, bez przerwy mieszając aż krem trochę zgęstnieje i osiągnie temperaturę 82-85°C.

przygotowanie kokosowego kremu bawarskiego

9. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj. Krem wystudź i schłodź w lodówce do temperatury 30-35°C.

przygotowanie kokosowego kremu bawarskiego

10. W osobnym naczyniu ubij śmietankę (II) na 3/4 – ma mieć gęstą konsystencję ale nie powinna być sztywna.ubijanie śmietany kremówki

11. Jedną trzecią ubitej śmietany dodaj do schłodzonego kremu i energicznie ubijaj, aby spulchnić krem. Dodaj resztę śmietany i delikatnie wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego i od razu zabierz się za składanie monoporcji.

Przygotowanie kawowego kremu bawarskiego

Financier kawa / śliwka / prażony słonecznik – składanie monoporcji

1. Formę silikonową ułóż na sztywnej podkładce np. korkowej lub desce do krojenia – to ułatwi przenoszenie. Wypełnij gniazda kremem bawarskim do połowy.

Składanie monoporcji w formie silikonowej 2. Na każdy prostokątny kawałek financiera połóż 1 łyżeczkę powideł śliwkowych.

Financier z powidłami śliwkowymi

3. Na krem ułóż ciasto powidłami do spodu i lekko dociśnij.

Składanie monoporcji w formie silikonowej

4. Następnie szpatułką zbierz nadmiar kremu wystającego z formy. Formę z monoporcjami włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Składanie monoporcji w formie silikonowej

Polewa czekoladowa z prażonym słonecznikiem – przepis

Składniki: 

  • 150 g czekolady deserowej 50%
  • 50 g czekolady mlecznej 30%
  • 70 g masła kakaowego
  • 40 g słonecznika

1. Na suchej patelni upraż słonecznik. Następnie odstaw do przestudzenia.

prażony słonecznik

2. Czekoladę i masło kakaowe umieść w misce nadającej się do użycia w mikrofalówce.

rozpuszczanie czekolady i masła kakaowego do oblania monoporcji3. Podgrzewaj w seriach po 30 sekund (moc 600 W). Po każdej serii dokładnie wymieszaj zawartość miski. Gdy zobaczysz, że czekolada zaczęła się topić to przejdź na 10 sekundowe serie. Ogrzewaj i mieszaj do momentu, aż wszystko się rozpuści.

Dodaj prażony słonecznik i wymieszaj.

rozpuszczanie czekolady i masła kakaowego do oblania monoporcji

4. Wyjmij jedną lub dwie monoporcje z silikonowej formy. Pozostałe pozostaw w zamrażarce.

Wyjmowanie zamrożonej monoporcji z formy silikonowej 4. Deser umieść na kratce. Pod kratką ustaw talerz lub tacę, na którą będzie spływała polewa.

Monoporcja Financier kawa / śliwka / prażony słonecznik

5. Szybko oblej deser polewą.

Oblewanie monoporcji polewą czekoladową ze słonecznikiem

6. Szpatułką zbierz polewę, która zwisa pod deserem. Następnie przy pomocy szpatułki (lub dwóch) przenieś deser na podkładkę lub talerzyk.

W ten sam sposób oblej pozostałe monoporcje.
Jeśli podczas oblewania ostatnich deserów zabraknie polewy w pojemniczku, to przelej to co spłynęło na talerz/miskę i użyj ponownie.
Odstaw desery do lodówki do rozmrożenia na min. 4 godziny.

Monoporcja Financier kawa / śliwka / prażony słonecznik Monoporcja Financier kawa / śliwka / prażony słonecznik Monoporcja Financier kawa / śliwka / prażony słonecznik Monoporcja Financier kawa / śliwka / prażony słonecznik Monoporcja Financier kawa / śliwka / prażony słonecznik

Monoporcja Financier kawa / śliwka / prażony słonecznik

Monoporcja financier / kawa / śliwka / prażony słonecznik

Nie jest to trudny, ani bardzo czasochłonny deser, ale za to wyjątkowo smaczny i efektowny. Świetny na jesienne spotkania przy herbacie.

Wszystkiego smacznego,
Magda

 

 

Przepis na finansjery pochodzi z książki “Szkoła Cukiernictwa. 1000 przepisów szafa kuchni krok po kroku.” Le Cordon Bleu.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

 

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *