Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą

Babki zwykle kruszą się i są suche. Dobrze smakują popijane kawą lub herbatą, ale samodzielnie już niekoniecznie. A gdyby tak upiec mięciutką i wilgotną babkę?

Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą

Poszukując dobrego przepisu, trafiłam na recepturę z intrygującym dodatkiem – serkiem kremowym.
I to okazał się game changer!

Wilgotna babka kokosowa jest mięciutka i aromatyczna.
Do środka dorzuciłam jeszcze kawałki czekolady i… Ach! Jakie to jest pyszne!

Moja rodzina oszalała na punkcie tego ciasta.
Od 3 tygodni na każde moje pytanie “Co upiec?” zgodnie odpowiadają “Babkę kokosową!”.
A ja piekę, bo to świetny wybór. 🙂

Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą

Jak przygotować wilgotną babkę kokosową z serkiem kremowym i czekoladą?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.Potrzebne narzędzia*:

  • forma do babki lub babeczek (użyłam takiej formy na babeczki (doskonała jakość!) o pojemności ok. 6 x 100 ml i większej formy na babki z Pepco o pojemności 500 ml)
  • waga kuchenna np. taka
  • silikonowa szpatułka
  • robot kuchenny lub mikser
  • czekoladowe jajeczka np. z Słodki bufet – małe i duże (opcjonalnie)

potrzebne narzędzia, forma silikonowa na babkę, spatułka silikonowa, waga kuchenna, forma na mini babki

 

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

Darmowy poradnik prezentowy dla cukierniczek i amatorek pieczenia

Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą – opis wykonania krok po kroku:

Wilgotna babka kokosowa – przepis*

Składniki (na 6 babeczek lub jedną babkę o pojemności 500 ml):

  • 75 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 45 g masła 82%
  • 45 g serka kremowego (np. Piątnica Twój smak)
  • 65 g cukru
  • 1 duże jajka
  • 35 g mleka kokosowego**
  • 18 g oleju kokosowego extra virgin
  • 35 g deserowej czekolady (użyłam Fin Carre 50% kakao)

Składniki (na dużą babkę w formie 22cm, o pojemności ok. 2,1 l):

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 g masła 82%
  • 180 g serka kremowego (np. Piątnica Twój smak)
  • 270 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 135 g mleka kokosowego**
  • 75 g oleju kokosowego extra virgin
  • 130 g deserowej czekolady (użyłam Fin Carre 50% kakao)

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
**użyj mleka z puszki (moje miało 82% ekstraktu), wymieszaj je przed użyciem

1. Masło szybko ubij z serkiem.

przygotowanie babki kokosowej

2. Dodaj cukier i ubijaj aż masa stanie się płynna i jednolita.

przygotowanie babki kokosowej

3. Dodawaj po jednym jajku, ubijając po każdym dodaniu.

przygotowanie babki kokosowej

4. Dodaj mleko i olej. Zmiksuj do połączenia.

przygotowanie babki kokosowej

5. Dodaj mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia składników.

przygotowanie babki kokosowej

6. Dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj szpatułką.

przygotowanie babki kokosowej7. Przy użyciu łyżeczki lub rękawa cukierniczego wypełnij formy ciastem do 3/4 wysokości.

przygotowanie babki kokosowej

8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C (z termoobiegiem) i piecz przez 25-35 minut do suchego patyczka. Wbij patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy, to możesz zakończyć pieczenie.

W przypadku dużej formy (2,1 l) czas pieczenia to minimum 45 minut, u mnie zajęło to aż 65 minut.

przygotowanie babki kokosowej

9. Wyjmij ciasto z piekarnika. Odstaw na 10 minut i wyjmij z formy. Pozostaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą

Dodatki do babki

Możesz użyć:

  • kremu kokosowego
  • polewy z ciemnej czekolady i śmietanki lub mleka kokosowego
  • polewy z białej czekolady i śmietanki lub mleka kokosowego
  • lukru z mlekiem kokosowym
  • klasycznego lukru z wody i cukru pudru

Wypróbowałam wszystkie opcje i każda była smaczna.

Zdecydowałam się na babkę bez dodatków, bo taka smakuje mi najbardziej.
Wystarczy zaparzyć kubek dobrej kawy i nic więcej nie potrzeba. 🙂

Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą

Dekoracja babki

Jako dekoracje możesz użyć wspomnianych wyżej polew lub lukru, a także wiórek kokosowych.

Przepięknie prezentują się też czekoladowe jajeczka.
Polecam cudne jajka z wielkanocnej kolekcji Słodki Bufet, które widzisz na zdjęciach.

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w Słodki Bufet.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 10% zniżki na całe zamówienie!

Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą

Wilgotna babka kokosowa z serkiem kremowym i czekoladą

Właśnie jem kawałek babki i aż brak mi słów. Jest doskonała.
Może zagości na Twoim stole wielkanocnym lub jako dodatek do niedzielnej kawki?

Wszystkiego słodkiego,
Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee

*przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z bloga Baker by nature.

——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Darmowy poradnik prezentowy dla cukierniczek i amatorek pieczenia

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *