Tradycyjny Eton Mess czyli bałagan z Eton jest deserem składającym się z warstw pokruszonych bez, bitej śmietany i świeżych owoców zazwyczaj malin lub truskawek. Pachnie latem, prawda? Mój Eton Mess natomiast, pachnie jesienią, ponieważ łączy w sobie takie smaki jak czekolada, cynamon i śliwki. Aromatyczne bezy czekoladowo – cynamonowe oraz  mocno śliwkowy krem to prawdziwa eksplozja smaków. Koniecznie musisz wypróbować.

jesienny eton mess z kremem śliwkowym i aromatyczną bezą

Jak przygotować jesienny Eton Mess? Opis wykonania krok po kroku.

Z podanych poniżej proporcji na krem przygotujesz 5 – 6 pucharków podobnych do moich (moje mają 300 ml pojemności). Natomiast bez wychodzi trochę więcej niż potrzeba (wykorzystałam 8 bez).

Tym razem nie musisz mieć wymyślnych foremek i narzędzi. 🙂 Wszystko co potrzebne powinnaś znaleźć w domu. Natomiast deser możesz przygotować w pucharkach, szklankach lub słoiczkach. Wybierz coś przezroczystego i wysokiego ponieważ warstwy deseru będą się wtedy pięknie prezentować.

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

  • mikser
  • blender
  • sitko
  • waga kuchenna (np. taka)
  • silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
  • mata silikonowa lub papier do pieczenia
  • rękaw cukierniczy (nie jest konieczny)
  • garnki, miseczki
  • wysokie i przezroczyste naczynia w których podasz deser np. pucharki, szklanki lub słoiczki

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

5% rabatu na zakupy w sklepie Słodka Pasja!

Musisz kupić jakieś akcesoria? Zajrzyj do sklepu Słodka Pasja!
Z kuponem rabatowym “CakeItpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

narzędzia potrzebne do przygotowania jesiennego eton mess: sitko, waga kuchenna, mikser, blender, mata silikonowa, silikonowy rękaw cukierniczy

Jak przygotować czekoladowo – cynamonowe bezy? Przepis

Jeżeli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu bez to zachęcam Cię do przeczytania mojego wpisu o idealnej Pavlovej. Znajdziesz tam wiele cennych wskazówek, które dotyczą wszystkich rodzajów bez.

Idealna Pavlova – jak ją zrobić? Wszystko co musisz wiedzieć.

Składniki na około 10 bez (nie wykorzystałam wszystkich):

  • 120 g białka (4 białka)
  • 240 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g czekolady deserowej

jesienny eton mess, składniki potrzebne do przygotowania bezy czekoladowo - cynamonowej: czekolada deserowa, cynamon, białka jaj, cukier

1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Miseczkę z połamaną w kostki czekoladą umieść nad garnkiem z wrzącą wodą (dno miski nie może dotykać gorącej wody). Mieszaj silikonową szpatułką do czasu aż czekolada całkowicie się roztopi. Następnie odstaw do wystudzenia. Czekoladę możesz również roztopić w mikrofalówce.

roztapianie czekolady w kąpieli wodnej

2. W misie miksera umieść białka i zacznij ubijać na średnich obrotach miksera. Powoli zwiększaj obroty.

Idealna pavlova, ubijanie bialek na bezę francuską

3. Ubijaj do powstania tzw. soft peaks czyli miękkich wierzchołków (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada). Nie ubijaj zbyt długo bo możesz przebić bezę, której nie da się już uratować.

Idealna pavlova, ubijanie białek na bezę francuską, soft peaks czyli miękkie wierzchołki

4. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce. Ubijaj na najwyższych obrotach do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści a beza będzie lśniąca i sztywna. Może to trochę potrwać, ale dobra wiadomość jest taka, że po dodaniu cukru nie ma już możliwości przebicia bezy.

Idealna pavlova, ubijanie bezy francuskiej

5. Do ubitej bezy dodaj cynamon i krótko zmiksuj.

dodawanie cynamonu do bezy

6. Następnie dodaj roztopioną i przestudzoną czekoladę. Wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Nie mieszaj do całkowitego połączenia. Zostaw widoczne pasma czekolady.  łączenie bezy z roztopioną czekoladą deserową

Formowanie i suszenie bezy

7. Tak przygotowaną bezę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia.  Bezy nie muszą mieć idealnego kształtu ponieważ i tak będziesz je kruszyć. 🙂 formowanie bez na blaszce wyłożonej matą silikonową

8. Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 100ºC i susz przez około 1,5 godziny z funkcją termoobiegu. Suszyłam dwie blaszki równocześnie. Pamiętaj że temperatura i czas suszenia może się różnić w zależności od piekarnika.

Gotowe bezy powinny być chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące w środku i suche od spodu. Jeżeli od spodu są mokre to wydłuż czas suszenia. Pozostaw do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku.

Nie wystrasz się, gdy zobaczysz, że bezy w środku mają pustą przestrzeń. Bezy z dodatkiem czekolady tak już mają. I jest to jak najbardziej prawidłowe.

beza czekoladowo - cynamonowa

Obłędny krem śliwkowy – przepis

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 200 g śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 180 g mascarpone

jesienny eton mess, składniki potrzebne do przygotowania kremu śliwkowego: śliwki, cukeir, skrobia ziemniaczana, sok z cytryny, serek mascarpone, śmietana kremówka

1. Umyte, odpestkowane i przekrojone na pół śliwki umieść w garnku wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Ustaw na kuchence i podgrzewaj do czasu aż owoce puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści.  przygotowanie kremu śliwkowego, gotowanie śliwek z cukrem i z sokiem cytrynowym

2. Zmiksuj wszystko za pomocą blendera. Aby nie stępić noży w blenderze warto wcześniej przestudzić owoce.  blendowanie śliwek, blender

3. Zblendowane owoce przetrzyj przez sitko aby pozbyć się skórek. przecieranie pure śliwowego przez sitko

4. Śliwkowe puree przelej ponownie do garnka i umieść na gazie. Doprowadź do wrzenia i dodaj skrobię ziemniaczaną rozmieszaną w dwóch łyżkach wody. Gotuj cały czas mieszając, aż puree będzie miało konsystencję kisielu. Potem odstaw do całkowitego wystudzenia.dodawanie skrobii do puree śliwkowego

5. W misie miksera umieść schłodzoną śmietanę i mascarpone. Ubijaj do powstania gęstego kremu. Jednak nie za długo aby krem się nie zwarzył. ubijanie śmietany z mascarpone

6. Masę śmietanową połącz z wystudzonym kisielem śliwkowym. Wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki aż powstanie jednolity krem. Schłodź krem w lodówce przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. krem śliwkowy

Składanie deseru

Bezy możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej. Krem śliwkowy zrób dzień wcześniej – moim zdaniem jest lepszy gdy się go porządnie schłodzi. Całość złóż dopiero tuż przed podaniem ponieważ, gdy zrobisz to z dużym wyprzedzeniem to krem rozpuści bezy.

jesienny eton mess: pokruszone bezy czekoladowo - cynamomnowe i krem śliwkowy

Bezy pokrusz na małe kawałki. Krem śliwkowy przełóż do rękawa cukierniczego (nie jest to konieczne ale ułatwia napełnianie pucharków). Przygotuj pucharki lub słoiczki. Następnie wypełnij  je naprzemiennie warstwą pokruszonych bez i kremu (zacznij od warstwy bezowej). Udekoruj ćwiartkami świeżych śliwek. Gotowe!

jesienny eton mess z kremem śliwkowym i aromatyczną bezą jesienny eton mess z kremem śliwkowym i aromatyczną bezą

Zwykły słoiczek też się świetnie sprawdzi. jesienny eton mess z kremem śliwkowym i aromatyczną bezą jesienny eton mess z kremem śliwkowym i aromatyczną bezą

Jesienny Eton Mess

Czy ze śliwek można zrobić coś innego niż owoce pod kruszonką albo ucierane ciasto? Jak widać można i smakuje rewelacyjnie. Dawno nie jadłam tak aromatycznego i pysznego deseru. Wprost idealny na jesienne popołudnie.

Wszystkiego słodkiego
Magda

 

Przepis na bezy pochodzi od niezastąpionej Doroty Świątkowskiej.

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać (i mogę je umieścić w galerii powyżej)! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit.pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *