Tradycyjny Eton Mess czyli bałagan z Eton jest deserem składającym się z warstw pokruszonych bez, bitej śmietany i świeżych owoców zazwyczaj malin lub truskawek. Pachnie latem, prawda? Mój Eton Mess natomiast, pachnie jesienią, ponieważ łączy w sobie takie smaki jak czekolada, cynamon i śliwki. Aromatyczne bezy czekoladowo – cynamonowe oraz mocno śliwkowy krem to prawdziwa eksplozja smaków. Koniecznie musisz wypróbować.
Jak przygotować jesienny Eton Mess? Opis wykonania krok po kroku.
Z podanych poniżej proporcji na krem przygotujesz 5 – 6 pucharków podobnych do moich (moje mają 300 ml pojemności). Natomiast bez wychodzi trochę więcej niż potrzeba (wykorzystałam 8 bez).
Tym razem nie musisz mieć wymyślnych foremek i narzędzi. 🙂 Wszystko co potrzebne powinnaś znaleźć w domu. Natomiast deser możesz przygotować w pucharkach, szklankach lub słoiczkach. Wybierz coś przezroczystego i wysokiego ponieważ warstwy deseru będą się wtedy pięknie prezentować.
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- mikser
- blender
- sitko
- waga kuchenna (np. taka)
- silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy (nie jest konieczny)
- garnki, miseczki
- wysokie i przezroczyste naczynia w których podasz deser np. pucharki, szklanki lub słoiczki
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania jesiennego Eton Mess – krok po kroku
Z poniższego przepisu wykonasz 5 – 6 deserów w pucharkach.
Czekoladowo – cynamonowe bezy – przepis
Jeżeli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu bez to zachęcam Cię do przeczytania mojego wpisu o idealnej Pavlovej. Znajdziesz tam wiele cennych wskazówek, które dotyczą wszystkich rodzajów bez.
Idealna Pavlova – jak ją zrobić? Wszystko co musisz wiedzieć.
Składniki na około 10 bez (nie wykorzystałam wszystkich):
- 120 g białka (4 białka)
- 240 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 80 g czekolady deserowej
Przygotowanie bezy
1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Miseczkę z połamaną w kostki czekoladą umieść nad garnkiem z wrzącą wodą (dno miski nie może dotykać gorącej wody). Mieszaj silikonową szpatułką do czasu aż czekolada całkowicie się roztopi. Następnie odstaw do wystudzenia. Czekoladę możesz również roztopić w mikrofalówce.
2. W misie miksera umieść białka i zacznij ubijać na średnich obrotach miksera. Powoli zwiększaj obroty.
3. Ubijaj do powstania tzw. soft peaks czyli miękkich wierzchołków (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada). Nie ubijaj zbyt długo bo możesz przebić bezę, której nie da się już uratować.
4. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce. Ubijaj na najwyższych obrotach do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści a beza będzie lśniąca i sztywna. Może to trochę potrwać, ale dobra wiadomość jest taka, że po dodaniu cukru nie ma już możliwości przebicia bezy.
5. Do ubitej bezy dodaj cynamon i krótko zmiksuj.
6. Następnie dodaj roztopioną i przestudzoną czekoladę. Wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Nie mieszaj do całkowitego połączenia. Zostaw widoczne pasma czekolady.
Formowanie i suszenie bezy
7. Tak przygotowaną bezę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Bezy nie muszą mieć idealnego kształtu ponieważ i tak będziesz je kruszyć. 🙂
8. Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 100ºC i susz przez około 1,5 godziny z funkcją termoobiegu. Suszyłam dwie blaszki równocześnie. Pamiętaj że temperatura i czas suszenia może się różnić w zależności od piekarnika.
Gotowe bezy powinny być chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące w środku i suche od spodu. Jeżeli od spodu są mokre to wydłuż czas suszenia. Pozostaw do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku.
Nie wystrasz się, gdy zobaczysz, że bezy w środku mają pustą przestrzeń. Bezy z dodatkiem czekolady tak już mają. I jest to jak najbardziej prawidłowe.
Obłędny krem śliwkowy – przepis
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- 3 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 200 g śmietany kremówki 30% lub 36%
- 180 g mascarpone
1. Umyte, odpestkowane i przekrojone na pół śliwki umieść w garnku wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Ustaw na kuchence i podgrzewaj do czasu aż owoce puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści.
2. Zmiksuj wszystko za pomocą blendera. Aby nie stępić noży w blenderze warto wcześniej przestudzić owoce.
3. Zblendowane owoce przetrzyj przez sitko aby pozbyć się skórek.
4. Śliwkowe puree przelej ponownie do garnka i umieść na gazie. Doprowadź do wrzenia i dodaj skrobię ziemniaczaną rozmieszaną w dwóch łyżkach wody. Gotuj cały czas mieszając, aż puree będzie miało konsystencję kisielu. Potem odstaw do całkowitego wystudzenia.
5. W misie miksera umieść schłodzoną śmietanę i mascarpone. Ubijaj do powstania gęstego kremu. Jednak nie za długo aby krem się nie zwarzył.
6. Masę śmietanową połącz z wystudzonym kisielem śliwkowym. Wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki aż powstanie jednolity krem. Schłodź krem w lodówce przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Składanie deseru
Bezy możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej. Krem śliwkowy zrób dzień wcześniej – moim zdaniem jest lepszy gdy się go porządnie schłodzi. Całość złóż dopiero tuż przed podaniem ponieważ, gdy zrobisz to z dużym wyprzedzeniem to krem rozpuści bezy.
Bezy pokrusz na małe kawałki. Krem śliwkowy przełóż do rękawa cukierniczego (nie jest to konieczne ale ułatwia napełnianie pucharków). Przygotuj pucharki lub słoiczki. Następnie wypełnij je naprzemiennie warstwą pokruszonych bez i kremu (zacznij od warstwy bezowej). Udekoruj ćwiartkami świeżych śliwek. Gotowe!
Zwykły słoiczek też się świetnie sprawdzi.
Jesienny Eton Mess
Czy ze śliwek można zrobić coś innego niż owoce pod kruszonką albo ucierane ciasto? Jak widać można i smakuje rewelacyjnie. Dawno nie jadłam tak aromatycznego i pysznego deseru. Wprost idealny na jesienne popołudnie.
Wszystkiego słodkiego
Magda
Przepis na bezy pochodzi od niezastąpionej Doroty Świątkowskiej.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!