Jagoptysianki – ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat

Jagodzianki to jeden z moich ulubionych wypieków. Dlatego w sezonie przynajmniej raz muszę je upiec. Najlepsze są te z dużą ilością nadzienia i kruszonką na górze. W tym rok postawiłam na innowację i tradycyjne drożdżowe ciasto zastąpiłam ciastem parzonym. Tak właśnie powstały “jagoptysianki” czyli ptysie z kruszonką wypełnione jagodowym nadzieniem po same brzegi.

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat

Aktualizacja: 30.06.2025r. – do ptysi dodałyśmy waniliowy krem diplomat. Jagoptysianki są teraz jeszcze lepsze!

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat

 

Jak przygotować jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do przygotowania ptysi z kruszonką: blaszka, perforowana mata silikonowa, wałek do ciasta, listwy dystansowe, rękaw cukierniczy, mikser, waga, szpatułka silikonowa, okrągły wykrawacz, tylka

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

Darmowy poradnik prezentowy dla cukierniczek i amatorek pieczenia

Jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji wykonasz około 16 ptysi.

Ptysie z kruszonką – przepis

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g miękkiego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g mąki pszennej

Składniki na ciasto parzone:

  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mąki pszennej
  • 120 g jaj  (2-3 jaja)

Zacznij od przygotowania kruszonki.

1. Masło, cukier trzcinowy i mąkę umieść w misie miksera i wymieszaj. Kruszonkę możesz też zagnieść dłonią.

Przygotowanie kruszonki.

2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2-3 mm. Aby równo rozwałkować ciasto wykorzystaj listwy dystansowe. Tak przygotowaną kruszonkę włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.

przygotowanie kruszonki

3. Za pomocą okrągłego wykrawacza o średnicy 4,5 cm wytnij z ciasta krążki.

Wycinanie kółek z kruszonk. Okrągły wykrawacz do ciasta.

Przygotowanie ciasta parzonego

1. Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnuszku.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

2. Zdejmij garnek z kuchenki i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj i ponownie ustaw na palniku. Podgrzewaj ciągle mieszając przez 2 minuty. Gotowe ciasto powinno być gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.

Przygotownie ciasta parzonego na ptysie.

3. Następnie ciasto przełóż do misy miksera i mieszaj płaską końcówką na najniższych obrotach aż ciasto wystygnie do temperatury 50°C.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

4. Jajka rozkłóć w osobnej miseczce. Następnie dodawaj stopniowo do ostudzonego ciasta, mieszając cały czas na niskich obrotach płaskim mieszadłem. Po dodaniu 3/4 jajka sprawdź konsystencję ciasta – na uniesionym do góry mieszadle delikatnie spływa na kształt litery V.

Dla pewności weź odrobinę ciasta między dwa palce i rozciągnij je (tak jak na filmie poniżej). Na dolnym palcu powinien utworzyć się szpic, który delikatnie opada. Jeżeli tak się nie dzieje to znaczy, że ciasto jest zbyt gęste.  W takiej sytuacji dodaj odrobinę pozostałej masy jajecznej i sprawdź konsystencję.

Jak sprawdzić prawidłową konsystencję ciasat parzonego?

6. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Za pomocą skrobki przesuń ciasto w stronę otworu tak aby pozbyć się pustych przestrzeni.

rękaw cukierniczy, tylka z okrągłą końcówką

Formowanie i pieczenie ptysi

1. Na blachę wyłożoną matą perforowaną lub papierem do pieczenia wyszprycuj ptysie o średnicy około 4,5 cm. Zachowaj odstępy ponieważ ptysie mocno urosną.

szprycowanie ptysi na macie perforowanej

Korzystałam z maty perforowanej, na której zaznaczone są już okręgi. Jeżeli masz matę bez wzoru to brzegi okrągłego wykrawacza zanurz w mące, następnie odciskaj kształt na macie. Natomiast gdy używasz papieru do pieczenia to na odwrocie narysuj okręgi.

2. Na wyszprycowanym cieście ułóż krążki z kruszonki.

przygotowanie ptysi z kruszonką

3. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C w trybie góra-dół. Po 10 minutach temperaturę obniż do 170°C i piecz przez kolejne 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ ptysie opadną. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ptysie przez około 30 minut. Potem wyjmij ptysie i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

ptysie z kruszonką

Kiedy przygotować ptysie?

Ptysie z kruszonką najlepiej smakują w dniu pieczenia. Potem, niestety, w zależności od panujących wokół warunków, szybko łapią wilgoć i miękną lub zsychają się. Zdarza mi się jednak upiec je dzień wcześniej – wtedy przechowuję puste ptysie (bez nadzienia) w zamkniętym piekarniku.

Jagodowe nadzienie – przepis

Składniki:

  •  600 g jagód (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

1. W garnku umieść jagody, sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj aż owoce puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści.

przygotowanie frużeliny jagodowej

2. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z dwoma łyżkami zimnej wody. Następnie dodaj do owoców i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty aż frużelina zgęstnieje. Przelej do słoiczka i wystudź. Przechowuj w lodówce.

przygotowanie frużeliny jagodowej

Waniliowy krem diplomat (budyniowy ze śmietaną) – przepis

Składniki:

  • 300 ml mleka 3,2%
  • 60 g żółtek
  • 45 g cukru pudru
  • 22 g skrobi kukurydzianej
  • 9,5 g żelatyny 180 bloom + 47,5 g zimnej wody
  • 120 g śmietanki 30%
  • ziarenka w 1 laski wanilii

Kod rabatowy!

Użyj kodu “cakeitpl” a otrzymasz rabat -10% na mięsiste laski wanilii od Vanillove.

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat2. Wymieszaj żółtka z cukrem pudrem i skrobią. Użyj rózgi lub miksera.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat3. Mleko z wanilią podgrzej prawie do wrzenia i zdejmij z ognia.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat4. 1/3 gorącego mleka powoli wlewaj do żółtek cały czas mieszając. W ten sposób zahartujesz mieszankę żółtek.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat5. Mleko z żółtkami przelej do garnka z pozostałym gorącym mlekiem. Włącz średni ogień i podgrzewaj cały czas mieszając. Gdy budyń zacznie się gotować podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat

6. Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia (w mikrofalówce lub w garnuszku, na małym ogniu). Dodaj do kremu i dokładnie wymieszaj.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat

7. Gotowy budyń przełóż do szerokiego naczynia lub na blachę. Im cieńsza będzie warstwa kremu tym lepiej. Przykryj folią w kontakcie (to znaczy, że folia musi dotykać całej powierzchni kremu). Włóż do zamrażarki na kilka minut.
Istotne jest szybkie schłodzenie kremu. Dzięki temu będzie miał odpowiednią konsystencję i dłuższą przydatność do spożycia.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat8. Śmietankę ubij do konsystencji rozpuszczonych lodów. Musi stać się napowietrzona (zwiększy objętość około 2 razy), ale nie sztywna. Nie potrzebujesz sztywnej śmietanki, ponieważ jej dodatek ma dodać lekkości kremowi, a nie go usztywnić. Za stabilizację i odpowiednią gęstość kremu odpowiada żelatyna i skrobia, a nie śmietanka.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat9. Gdy krem osiągnie temperaturę 30-35°C (w tej temperaturze bez problemu połączy się ze śmietanką i nie powstaną grudki) wyjmij go z zamrażarki.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat10. Krem wymieszaj szpatułką lub szybko zmiksuj aż stanie się gładki.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat11. Do kremu dodaj śmietankę i zmiksuj tylko do połączenia.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat

12. Krem przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na min. 4 godziny. W tym czasie krem ustabilizuje się. Przed szprycowaniem krem przemieszaj szpatułką.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat

Nadziewanie i dekorowanie ptysi

1. Za pomocą małej tylki w kształcie gwiazdki wytnij otwory na górze każdego ptysia.

nadziewanie ptysi z kruszonką

2. Frużelinę przełóż do jednorazowego worka cukierniczego. Następnie nadziej ptysie. W każdym ptysiu powinno zmieścić się około 35-40 g jagodowego nadzienia – podczas nadziewania możesz ustawić ptysie na wadze, aby mieć kontrolę nad ilością frużeliny.

ptysie z kruszonką - nadziewanie frużeliną jagodową

3. Waniliowy krem diplomat przełóż do rękawa zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Udekoruj ptysie kremem i świeżymi jagodami lub borówkami.

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat Jagoptysianki - ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat Jagoptysianki - ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat

 

 

Jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia

Jeżeli, tak jak ja, nie wyobrażasz sobie lata bez jagodzianek, a do tego uwielbiasz ptysie z kruszonką to ten przepis jest dla Ciebie. Koniecznie wypróbuj to połączenie.

Smacznego
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Darmowy poradnik prezentowy dla cukierniczek i amatorek pieczenia

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *