Jagodzianki to jeden z moich ulubionych wypieków. Dlatego w sezonie przynajmniej raz muszę je upiec. Najlepsze są te z dużą ilością nadzienia i kruszonką na górze. W tym rok postawiłam na innowację i tradycyjne drożdżowe ciasto zastąpiłam ciastem parzonym. Tak właśnie powstały “jagoptysianki” czyli ptysie z kruszonką wypełnione jagodowym nadzieniem po same brzegi.

Aktualizacja: 30.06.2025r. – do ptysi dodałyśmy waniliowy krem diplomat. Jagoptysianki są teraz jeszcze lepsze!

Jak przygotować jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- silikonowa mata perforowana ze wzorem lub bez (zamiennie możesz użyć zwykłej maty lub papieru do pieczenia)
- rękawy cukiernicze wielorazowe lub jednorazowe
- tylka 1a z okrągłą końcówką
- mała tylka w kształcie gwiazdki do zrobienia otworów w ptysiach
- duża tylka w kształcie gwiazdki do udekorowania kremem
- okrągły wykrawacz o średnicy 4,5 cm (korzystam z takiego zestawu wykrawaczy)
- 2 maty silikonowe lub 2 arkusze papieru do pieczenia
- wałek do ciasta np. taki
- listwy dystansowe (opcjonalnie)
- szpatułka silikonowa, drewniana łyżka
- mikser
- waga kuchenna
- waga jubilerska
- termometr cukierniczy
- folia spożywcza
- miski, garnek
- sitko
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji wykonasz około 16 ptysi.
Ptysie z kruszonką – przepis
Składniki na kruszonkę:
- 40 g miękkiego masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g mąki pszennej
Składniki na ciasto parzone:
- 60 ml wody
- 60 ml mleka
- 50 g masła
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 75 g mąki pszennej
- 120 g jaj (2-3 jaja)
Zacznij od przygotowania kruszonki.
1. Masło, cukier trzcinowy i mąkę umieść w misie miksera i wymieszaj. Kruszonkę możesz też zagnieść dłonią.

2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2-3 mm. Aby równo rozwałkować ciasto wykorzystaj listwy dystansowe. Tak przygotowaną kruszonkę włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.

3. Za pomocą okrągłego wykrawacza o średnicy 4,5 cm wytnij z ciasta krążki.

Przygotowanie ciasta parzonego
1. Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnuszku.

2. Zdejmij garnek z kuchenki i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj i ponownie ustaw na palniku. Podgrzewaj ciągle mieszając przez 2 minuty. Gotowe ciasto powinno być gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.

3. Następnie ciasto przełóż do misy miksera i mieszaj płaską końcówką na najniższych obrotach aż ciasto wystygnie do temperatury 50°C.

4. Jajka rozkłóć w osobnej miseczce. Następnie dodawaj stopniowo do ostudzonego ciasta, mieszając cały czas na niskich obrotach płaskim mieszadłem. Po dodaniu 3/4 jajka sprawdź konsystencję ciasta – na uniesionym do góry mieszadle delikatnie spływa na kształt litery V.
Dla pewności weź odrobinę ciasta między dwa palce i rozciągnij je (tak jak na filmie poniżej). Na dolnym palcu powinien utworzyć się szpic, który delikatnie opada. Jeżeli tak się nie dzieje to znaczy, że ciasto jest zbyt gęste. W takiej sytuacji dodaj odrobinę pozostałej masy jajecznej i sprawdź konsystencję.

6. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Za pomocą skrobki przesuń ciasto w stronę otworu tak aby pozbyć się pustych przestrzeni.

Formowanie i pieczenie ptysi
1. Na blachę wyłożoną matą perforowaną lub papierem do pieczenia wyszprycuj ptysie o średnicy około 4,5 cm. Zachowaj odstępy ponieważ ptysie mocno urosną.

Korzystałam z maty perforowanej, na której zaznaczone są już okręgi. Jeżeli masz matę bez wzoru to brzegi okrągłego wykrawacza zanurz w mące, następnie odciskaj kształt na macie. Natomiast gdy używasz papieru do pieczenia to na odwrocie narysuj okręgi.
2. Na wyszprycowanym cieście ułóż krążki z kruszonki.

3. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C w trybie góra-dół. Po 10 minutach temperaturę obniż do 170°C i piecz przez kolejne 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ ptysie opadną. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ptysie przez około 30 minut. Potem wyjmij ptysie i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Kiedy przygotować ptysie?
Ptysie z kruszonką najlepiej smakują w dniu pieczenia. Potem, niestety, w zależności od panujących wokół warunków, szybko łapią wilgoć i miękną lub zsychają się. Zdarza mi się jednak upiec je dzień wcześniej – wtedy przechowuję puste ptysie (bez nadzienia) w zamkniętym piekarniku.
Jagodowe nadzienie – przepis
Składniki:
- 600 g jagód (mogą być mrożone)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 50 g cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1. W garnku umieść jagody, sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj aż owoce puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści.

2. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z dwoma łyżkami zimnej wody. Następnie dodaj do owoców i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty aż frużelina zgęstnieje. Przelej do słoiczka i wystudź. Przechowuj w lodówce.

Waniliowy krem diplomat (budyniowy ze śmietaną) – przepis
Składniki:
- 300 ml mleka 3,2%
- 60 g żółtek
- 45 g cukru pudru
- 22 g skrobi kukurydzianej
- 9,5 g żelatyny 180 bloom + 47,5 g zimnej wody
- 120 g śmietanki 30%
- ziarenka w 1 laski wanilii
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw.
2. Wymieszaj żółtka z cukrem pudrem i skrobią. Użyj rózgi lub miksera.
3. Mleko z wanilią podgrzej prawie do wrzenia i zdejmij z ognia.
4. 1/3 gorącego mleka powoli wlewaj do żółtek cały czas mieszając. W ten sposób zahartujesz mieszankę żółtek.
5. Mleko z żółtkami przelej do garnka z pozostałym gorącym mlekiem. Włącz średni ogień i podgrzewaj cały czas mieszając. Gdy budyń zacznie się gotować podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.

6. Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia (w mikrofalówce lub w garnuszku, na małym ogniu). Dodaj do kremu i dokładnie wymieszaj.

7. Gotowy budyń przełóż do szerokiego naczynia lub na blachę. Im cieńsza będzie warstwa kremu tym lepiej. Przykryj folią w kontakcie (to znaczy, że folia musi dotykać całej powierzchni kremu). Włóż do zamrażarki na kilka minut.
Istotne jest szybkie schłodzenie kremu. Dzięki temu będzie miał odpowiednią konsystencję i dłuższą przydatność do spożycia.
8. Śmietankę ubij do konsystencji rozpuszczonych lodów. Musi stać się napowietrzona (zwiększy objętość około 2 razy), ale nie sztywna. Nie potrzebujesz sztywnej śmietanki, ponieważ jej dodatek ma dodać lekkości kremowi, a nie go usztywnić. Za stabilizację i odpowiednią gęstość kremu odpowiada żelatyna i skrobia, a nie śmietanka.
9. Gdy krem osiągnie temperaturę 30-35°C (w tej temperaturze bez problemu połączy się ze śmietanką i nie powstaną grudki) wyjmij go z zamrażarki.
10. Krem wymieszaj szpatułką lub szybko zmiksuj aż stanie się gładki.
11. Do kremu dodaj śmietankę i zmiksuj tylko do połączenia.

12. Krem przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na min. 4 godziny. W tym czasie krem ustabilizuje się. Przed szprycowaniem krem przemieszaj szpatułką.

Nadziewanie i dekorowanie ptysi
1. Za pomocą małej tylki w kształcie gwiazdki wytnij otwory na górze każdego ptysia.

2. Frużelinę przełóż do jednorazowego worka cukierniczego. Następnie nadziej ptysie. W każdym ptysiu powinno zmieścić się około 35-40 g jagodowego nadzienia – podczas nadziewania możesz ustawić ptysie na wadze, aby mieć kontrolę nad ilością frużeliny.

3. Waniliowy krem diplomat przełóż do rękawa zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Udekoruj ptysie kremem i świeżymi jagodami lub borówkami.



Jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia
Jeżeli, tak jak ja, nie wyobrażasz sobie lata bez jagodzianek, a do tego uwielbiasz ptysie z kruszonką to ten przepis jest dla Ciebie. Koniecznie wypróbuj to połączenie.
Smacznego
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Zapisz się na newsletter!
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!



