Jagoptysianki – ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat

Jagodzianki to jeden z moich ulubionych wypieków. Dlatego w sezonie przynajmniej raz muszę je upiec. Najlepsze są te z dużą ilością nadzienia i kruszonką na górze. W tym rok postawiłam na innowację i tradycyjne drożdżowe ciasto zastąpiłam ciastem parzonym. Tak właśnie powstały “jagoptysianki” czyli ptysie z kruszonką wypełnione jagodowym nadzieniem po same brzegi.

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat

Aktualizacja: 30.06.2025r. – do ptysi dodałyśmy waniliowy krem diplomat. Jagoptysianki są teraz jeszcze lepsze!

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat

 

Jak przygotować jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do przygotowania ptysi z kruszonką: blaszka, perforowana mata silikonowa, wałek do ciasta, listwy dystansowe, rękaw cukierniczy, mikser, waga, szpatułka silikonowa, okrągły wykrawacz, tylka

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

Reklama Słodki Klub

Jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji wykonasz około 16 ptysi.

Ptysie z kruszonką – przepis

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g miękkiego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g mąki pszennej

Składniki na ciasto parzone:

  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mąki pszennej
  • 120 g jaj  (2-3 jaja)

Zacznij od przygotowania kruszonki.

1. Masło, cukier trzcinowy i mąkę umieść w misie miksera i wymieszaj. Kruszonkę możesz też zagnieść dłonią.

Przygotowanie kruszonki.

2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2-3 mm. Aby równo rozwałkować ciasto wykorzystaj listwy dystansowe. Tak przygotowaną kruszonkę włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.

przygotowanie kruszonki

3. Za pomocą okrągłego wykrawacza o średnicy 4,5 cm wytnij z ciasta krążki.

Wycinanie kółek z kruszonk. Okrągły wykrawacz do ciasta.

Przygotowanie ciasta parzonego

1. Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnuszku.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

2. Zdejmij garnek z kuchenki i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj i ponownie ustaw na palniku. Podgrzewaj ciągle mieszając przez 2 minuty. Gotowe ciasto powinno być gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.

Przygotownie ciasta parzonego na ptysie.

3. Następnie ciasto przełóż do misy miksera i mieszaj płaską końcówką na najniższych obrotach aż ciasto wystygnie do temperatury 50°C.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

4. Jajka rozkłóć w osobnej miseczce. Następnie dodawaj stopniowo do ostudzonego ciasta, mieszając cały czas na niskich obrotach płaskim mieszadłem. Po dodaniu 3/4 jajka sprawdź konsystencję ciasta – na uniesionym do góry mieszadle delikatnie spływa na kształt litery V.

Dla pewności weź odrobinę ciasta między dwa palce i rozciągnij je (tak jak na filmie poniżej). Na dolnym palcu powinien utworzyć się szpic, który delikatnie opada. Jeżeli tak się nie dzieje to znaczy, że ciasto jest zbyt gęste.  W takiej sytuacji dodaj odrobinę pozostałej masy jajecznej i sprawdź konsystencję.

Jak sprawdzić prawidłową konsystencję ciasat parzonego?

6. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Za pomocą skrobki przesuń ciasto w stronę otworu tak aby pozbyć się pustych przestrzeni.

rękaw cukierniczy, tylka z okrągłą końcówką

Formowanie i pieczenie ptysi

1. Na blachę wyłożoną matą perforowaną lub papierem do pieczenia wyszprycuj ptysie o średnicy około 4,5 cm. Zachowaj odstępy ponieważ ptysie mocno urosną.

szprycowanie ptysi na macie perforowanej

Korzystałam z maty perforowanej, na której zaznaczone są już okręgi. Jeżeli masz matę bez wzoru to brzegi okrągłego wykrawacza zanurz w mące, następnie odciskaj kształt na macie. Natomiast gdy używasz papieru do pieczenia to na odwrocie narysuj okręgi.

2. Na wyszprycowanym cieście ułóż krążki z kruszonki.

przygotowanie ptysi z kruszonką

3. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C w trybie góra-dół. Po 10 minutach temperaturę obniż do 170°C i piecz przez kolejne 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ ptysie opadną. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ptysie przez około 30 minut. Potem wyjmij ptysie i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

ptysie z kruszonką

Kiedy przygotować ptysie?

Ptysie z kruszonką najlepiej smakują w dniu pieczenia. Potem, niestety, w zależności od panujących wokół warunków, szybko łapią wilgoć i miękną lub zsychają się. Zdarza mi się jednak upiec je dzień wcześniej – wtedy przechowuję puste ptysie (bez nadzienia) w zamkniętym piekarniku.

Jagodowe nadzienie – przepis

Składniki:

  •  600 g jagód (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

1. W garnku umieść jagody, sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj aż owoce puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści.

przygotowanie frużeliny jagodowej

2. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z dwoma łyżkami zimnej wody. Następnie dodaj do owoców i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty aż frużelina zgęstnieje. Przelej do słoiczka i wystudź. Przechowuj w lodówce.

przygotowanie frużeliny jagodowej

Waniliowy krem diplomat (budyniowy ze śmietaną) – przepis

Składniki:

  • 300 ml mleka 3,2%
  • 60 g żółtek
  • 45 g cukru pudru
  • 22 g skrobi kukurydzianej
  • 9,5 g żelatyny 180 bloom + 47,5 g zimnej wody
  • 120 g śmietanki 30%
  • ziarenka w 1 laski wanilii

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat2. Wymieszaj żółtka z cukrem pudrem i skrobią. Użyj rózgi lub miksera.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat3. Mleko z wanilią podgrzej prawie do wrzenia i zdejmij z ognia.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat4. 1/3 gorącego mleka powoli wlewaj do żółtek cały czas mieszając. W ten sposób zahartujesz mieszankę żółtek.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat5. Mleko z żółtkami przelej do garnka z pozostałym gorącym mlekiem. Włącz średni ogień i podgrzewaj cały czas mieszając. Gdy budyń zacznie się gotować podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat

6. Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia (w mikrofalówce lub w garnuszku, na małym ogniu). Dodaj do kremu i dokładnie wymieszaj.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat

7. Gotowy budyń przełóż do szerokiego naczynia lub na blachę. Im cieńsza będzie warstwa kremu tym lepiej. Przykryj folią w kontakcie (to znaczy, że folia musi dotykać całej powierzchni kremu). Włóż do zamrażarki na kilka minut.
Istotne jest szybkie schłodzenie kremu. Dzięki temu będzie miał odpowiednią konsystencję i dłuższą przydatność do spożycia.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat8. Śmietankę ubij do konsystencji rozpuszczonych lodów. Musi stać się napowietrzona (zwiększy objętość około 2 razy), ale nie sztywna. Nie potrzebujesz sztywnej śmietanki, ponieważ jej dodatek ma dodać lekkości kremowi, a nie go usztywnić. Za stabilizację i odpowiednią gęstość kremu odpowiada żelatyna i skrobia, a nie śmietanka.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat9. Gdy krem osiągnie temperaturę 30-35°C (w tej temperaturze bez problemu połączy się ze śmietanką i nie powstaną grudki) wyjmij go z zamrażarki.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat10. Krem wymieszaj szpatułką lub szybko zmiksuj aż stanie się gładki.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat11. Do kremu dodaj śmietankę i zmiksuj tylko do połączenia.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat

12. Krem przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na min. 4 godziny. W tym czasie krem ustabilizuje się. Przed szprycowaniem krem przemieszaj szpatułką.

przygotowanie waniliowego kremu diplomat

Nadziewanie i dekorowanie ptysi

1. Za pomocą małej tylki w kształcie gwiazdki wytnij otwory na górze każdego ptysia.

nadziewanie ptysi z kruszonką

2. Frużelinę przełóż do jednorazowego worka cukierniczego. Następnie nadziej ptysie. W każdym ptysiu powinno zmieścić się około 35-40 g jagodowego nadzienia – podczas nadziewania możesz ustawić ptysie na wadze, aby mieć kontrolę nad ilością frużeliny.

ptysie z kruszonką - nadziewanie frużeliną jagodową

3. Waniliowy krem diplomat przełóż do rękawa zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Udekoruj ptysie kremem i świeżymi jagodami lub borówkami.

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat Jagoptysianki - ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat Jagoptysianki - ptysie z kruszonką, jagodami i kremem diplomat

 

 

Jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia

Jeżeli, tak jak ja, nie wyobrażasz sobie lata bez jagodzianek, a do tego uwielbiasz ptysie z kruszonką to ten przepis jest dla Ciebie. Koniecznie wypróbuj to połączenie.

Smacznego
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Reklama Słodki Klub

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *