Tarta wieniec świąteczny – krem cynamonowy i powidła śliwkowe

Tarta wieniec świąteczny to motyw który od jakiegoś czasu chodził mi po głowie, ale nie wiedziałam jak się za niego zabrać. Jak upiec ciasto w takim kształcie? Jakie nadzienie wybrać? Czym udekorować? W głowie miałam same pytania, ale żadnych odpowiedzi.

W końca zapytałam na Instagram Stories o ulubione smaki naszych czytelniczek i wyłoniłam zwycięzców – piernik i powidła śliwkowe. Dorzuciłam do tego krem cynamonowy i elementy układanki wskoczyły na swoje miejsca.

Tarta wieniec świąteczny - krem cynamonowy i powidła śliwkowe

Przygotowanie ciasta kruchego w kształcie wieńca okazało się niezbyt trudne, a pomysł na dekoracje gwiezdne podpatrzyłam u Agnieszki Krenc i Małgosi Nagat (z ich cudnego kursu lukrowania – zajrzyjcie koniecznie). Co prawda mnie dopadło lenistwo, więc zamiast lukru użyłam masy cukrowej, ale pomyślcie jak cudnie wyglądałyby tutaj lukrowane ciasteczka!

Tarta wieniec świąteczny - krem cynamonowy i powidła śliwkowe

Jak przygotować tartę wieniec świąteczny z kremem cynamonowym i powidłami śliwkowymi?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

tarta wieniec, ranty perforowane do pieczenia, wykrawacze gwiazdki, mata silikonowa, mata perfrowana, szpatułka cukiernicza, rękaw cukierniczy, pędzelek, barwnik spożywczy

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Tarta wieniec świąteczny – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji wykonasz tartę na ok. 6 porcji.

Kruche piernikowe spody (sable)  – przepis

Moje ciasto ma delikatnie piernikowy smak. Jeśli oczekujesz intensywniejszego aromatu to dodaj więcej przyprawy (3-4 łyżeczki).

Składniki:

  • 215 g mąki pszennej
  • 35 g mąki migdałowej
  • 20 g kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 95 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła (pokrojonego)
  • szczypta soli
  • 1 jajko M

1. W misie miksera umieść wszystkie składniki oprócz jajka i zagnieć do uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki.

Przygotowanie kruchego ciasta kakowego (sable)

2. Potem dodaj jajko i dalej zgniataj aż ciasto stanie się gładkie i jednolite.

Przygotowanie kruchego ciasta kakowego (sable)

Przygotowanie kruchego ciasta kakowego (sable)

3. Ciasto rozwałkuj na macie silikonowej na grubość około 3-4 mm. Gdyby ciasto przyklejało się do wałka to przykryj je drugą matą silikonową i wałkuj dalej.

wałkowanie kruchego piernikowego ciasta4. Żeby ciasto było jednakowej grubości użyj listew dystansowych. Włóż ciasto z matą do zamrażarki na 10 minut do zamrażarki lub na pół godziny do lodówki.

wałkowanie kruchego piernikowego ciasta, listwy dystansowe, maty silikonowe, wałek do ciasta5. Przy pomocy ringu perforowanego wytnij koło.
wykrawanie tarty z ciasta kruchego6. Wewnątrz wytnij mniejsze koło używając małego rantu.
wykrawanie tarty z ciasta kruchego7. Ciasto przełóż na matę perforowaną i ułóż ranty perforowane. Przełóż na 10 minut do zamrażarki lub na 30 minut do lodówki.
tarta wieniec - przygotowanie do pieczenia, mata perforowana, ringi perforowane, blaszka do pieczenia8. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i również schłódź.

wałkowanie kruchego piernikowego ciasta, listwy dystansowe, maty silikonowe, wałek do ciasta9. Ze schłodzonego ciasta wytnij 2 paski szersze niż wysokość rantu perforowanego.
wykrawanie tarty z ciasta kruchego, listwy dystansowe, nóż, mata silikonowa10. Pierwszy pasek umieść wewnątrz rantu i delikatnie dociśnij.
wylepianie formy, mata perforowana, ringi perforowane, blaszka do pieczenia11. To samo zrób z drugim paskiem.
wylepianie formy, mata perforowana, ringi perforowane, blaszka do pieczenia12. Na łączeniach odetnij niepotrzebne ciasto i sklej oba paski dociskając je delikatnie palcem.
docinanie ciasta do formy13. Z ciasta wytnij pasek dokładnie takiej szerokości jaka zmieści się pod mniejszy rancik (u mnie było to 1,3 cm) i umieść ciasto na rancie lekko dociskając.
wylepianie formy, mata perforowana, ringi perforowane, blaszka do pieczenia14. Odetnij niepotrzebne ciasto i połącz końce. Schłódź całość.
wylepianie formy, mata perforowana, ringi perforowane, blaszka do pieczenia15. Ostrym nożem odetnij ciasto wystające ponad rant.
docinanie ciasta do formy16. Tak przygotowaną tartę nakłuj widelcem i umieść w lodówce do czasu pieczenia.
przygotowanie tarty do pieczenia17. Z pozostałego ciasta wykrawaj gwiazdki lub dowolne inne kształty.
wykrawanie ciasteczek z kruchego ciasta piernikowego, listwy dystansowe, mata silikonowa, wykrawacze18. Duże elementy umieść na blaszce razem z tartą a małe piecz osobno, Małe ciasteczka dopieką się szybciej (potrzebują 10-15 minut w piekarniku).
https://cakeit.pl/wp-content/uploads/2022/12/tarta_wieniec_18.jpg19. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C przez 17-22 minuty.
przygotowanie tarty do pieczenia20. Zdejmij ranty perforowane delikatnie unosząc je do góry. Jeśli wewnętrzny rant nie będzie chciał wyjść to przejedź nożem między rantem a ciastem.

Upiecz pozostałe ciasteczka.

przygotowanie tarty do pieczenia

Rant do pieczenia – jaki wybrać i jak go użyć?

Zwykle używam plastikowych rantów perforowanych (takich jakie widzisz na zdjęciach), ale w przypadku tej tarty bardzo przydałby mi się mały rancik metalowy. Takie metalowe ranty nie mają tego szerokiego kołnierza co ułatwiłoby wylepienie formy ciastem oraz wyjmowanie po pieczeniu.

Próbowałam pieczenia tarty wkładając ten mały plastikowy rant od spodu (tak, że kołnierz był na dole, pod ciastem). Wylepianie tarty było łatwiejsze, ale bardzo trudno było wyjąć foremkę z upieczonego ciasta.

Prosty krem cynamonowy – przepis

Ilość kremu jest odpowiednia do wypełnienia tarty i wyrównania. Jeśli chcesz aby krem był również ponad brzegiem ciasta (np. chcesz go ładnie wyszprycować) to przygotuj podwójną ilość kremu.

Składniki:

  • 65 g śmietanki 30%
  • 65 g mascarpone
  • 10 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

1. Wszystkie składniki zmiksuj do otrzymania gęstego kremu. Nie mieszaj zbyt długo aby nie przebić śmietanki.

Ubijanie kremu waniliowego

Tarta wieniec – składanie

Składniki:

  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych (ok. 1/2 słoiczka)
  • krem cynamonowy
  • ciasteczka do dekoracji

1. Łyżeczką (lub rękawem cukierniczym) wyłóż powidła śliwkowe na ciasto.
tarta wieniec świąteczny - wypełnianie powidłami śliwkowymi2. Na górę wyszprycuj krem cynamonowy. Możesz go po prostu wyłożyć łyżką.
tarta wieniec świąteczny - wypełnianie kremem cynamonowym3. Szpatułką wyrównaj powierzchnię kremu.
tarta wieniec świąteczny - wypełnianie kremem cynamonowym4. Dowolnie udekoruj.
Tarta wieniec świąteczny - krem cynamonowy i powidła śliwkowe

 

Tarta wieniec – przygotowanie dekoracji

Ciasteczka możesz udekorować lukrem królewskim, zwykłym lukrem na wodzie i cukrze, czekoladą… Ja wybrałam masę cukrową, ponieważ była najszybszą i najczystszą opcją. 😉

1. Masę cukrową rozwałkuj cienko. Jeśli jest klejąca to odstaw ją na kilka minut żeby trochę podeschła.

wałkownie masy cukrowej2. Wykrawaczami wytnij potrzebne kształty.
wykrawanie dekoracji z masy cukrowej3. Ciasteczka posmaruj wodą, ułóż na nich masę cukrową i lekko dociśnij. Odłóż na godzinę do wyschnięcia.

naklejanie dekoracji z masy cukrowej na ciasteczka

Później możesz je pomalować barwnikiem pudrowym rozmieszanym ze spirytusem.

Tarta wieniec świąteczny - krem cynamonowy i powidła śliwkowe Tarta wieniec świąteczny - krem cynamonowy i powidła śliwkowe Tarta wieniec świąteczny - krem cynamonowy i powidła śliwkowe Tarta wieniec świąteczny - krem cynamonowy i powidła śliwkowe Tarta wieniec świąteczny - krem cynamonowy i powidła śliwkowe

Tarta wieniec świąteczny – krem cynamonowy i powidła śliwkowe

To moja prosta i efektowna propozycja na świąteczny deser. A co Ty proponujesz?

Wesołych Świąt!
Aneta

Przepis na kruche ciasto pochodzi z tego bloga.

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *