Bardzo chciałam żeby na blogu pojawił się przepis na jakąś prostą tartę bez pieczenia, ale nie wiedziałam z czego zrobić spód. Zwykle używa się w tym celu pokruszonych ciasteczek połączonych z masłem, ale ja za tym nie przepadam. Niedawno na blogu Nadia’s Healthy Kitchen trafiłam na tartę na spodzie z cookie dough i to była inspiracja, której potrzebowałam.
Metodą prób i błędów stworzyłam obłędne cookie dough (po polsku “jadalne surowe ciasto”, ale ta nazwa niektórych odstrasza 😉 ) z masłem orzechowym. To masa, od której trudno się oderwać. Radzę Ci od razu przygotować więcej, bo z pewnością będziesz podjadać. 😀
Masą wylepiłam formę na tartę, dodałam do tego banany, czekoladowy krem (ganache) i… to co powstało trudno opisać słowami. Musisz tego spróbować! Zwłaszcza, że przygotowanie tego deseru jest dziecinnie proste i trwa tylko chwilę.
Jak przygotować tartę cookie dough z masłem orzechowym, bananami i czekoladą?
Spis treści
Potrzebne narzędzia:*
- forma na tartę z wyjmowanym dnem (użyłam formy o wymiarach 11 x 35 cm)
- mikser
- blacha z piekarnika
- waga kuchenna (np. taka)
- łyżeczka, nóż
- deska do krojenia, garnek
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Tarta cookie dough z masłem orzechowym, bananami i ganache czekoladowym – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji przygotujesz tartę na 8-10 porcji.
Orzechowe cookie dough
Składniki:
- 150 g mąki
- 110 g masła, w temperaturze pokojowej
- 110 g masła orzechowego (gładkiego)
- 110 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- duża szczypta soli
1. Dla bezpieczeństwa podpiecz mąkę na blaszce przez 5 minut w temperaturze 175°C. Sama mąka nie stanowi zagrożenia, ale mogą się w niej zagnieździć drobnoustroje, takie jak E. coli, Salmonella czy Listeria. Spotkałam się z przepisami pomijającymi podpiekanie mąki, jednak lepiej poświęcić kilka minut, żeby Twój deser był w pełni bezpieczny.
2. Utrzyj masło, masło orzechowe i cukier puder, używając płaskiego mieszadła.
3. Dodaj mleko i sól. Zmiksuj.
4. Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia.
5. Konsystencja cookie dough zależy od masła orzechowego. Moje (Felix) było dość płynne. Przy gęstszym maśle orzechowym masa może wyjść zbyt sucha. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość mleka, aby rozluźnić konsystencję “ciasta”.
6. Masą cookie dough wylep formę. Możesz to zrobić palcami lub pomóc sobie łyżeczką. Warstwa ciasta powinna być dość gruba – wtedy jest smaczniejsza i lepiej utrzyma nadzienie. Włóż formę na pół godziny do lodówki.
7. Nożem odetnij ciasto wystające ponad formę.
Warstwa bananowa
Składniki:
- 2 banany
1. Pokrój banany na ok. 5 mm paski.
2. Ułóż banany wewnątrz tarty.
Ganache czekoladowy
Składniki:
- 200 g czekolady deserowej
- 200 g śmietanki 30%
1. Śmietanę podgrzej prawie do wrzenia. Wsyp czekoladę i odczekaj 2 minuty, żeby temperatura się wyrównała.
10. Dokładnie wymieszaj czekoladę ze śmietanką.
11. Ganache czekoladowe wlej na banany.
12. Tartę umieść w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc) żeby ganache nabrało odpowiedniej konsystencji.
13. Tartę wyjmij z formy wypychając ją od dołu.
Dekoracja
Tartę udekorowałam posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Możesz posypać tartę gruboziarnistą solą lub pozostawić bez dodatków – też będzie dobrze wyglądała.
Forma na tartę
Do tego przepisu polecam wyłącznie formy z wyjmowanym dnem. Wyjmowanie tarty jest wtedy bardzo proste. Niestety zwykłe formy się tutaj nie sprawdzą, ponieważ ciasto nie jest twarde jak w przypadku normalnych tart.
Próbowałam przygotować mini tarty w formie na babeczki i nie udało mi się wyjąć ciasta. Myślę, że można sobie wtedy pomóc wkładając formę na jakiś czas do zamrażarki, ale nie wypróbowałam tej opcji.
Tarta cookie dough z masłem orzechowym, bananami i ganache czekoladowym
Ja i moja rodzina pokochaliśmy tą tartę. Jestem przekonana, że i Ty będziesz nią zachwycona.
Wypróbuj koniecznie!
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!