Tarta cookie dough bez pieczenia – fistaszki, banany i czekolada

Bardzo chciałam żeby na blogu pojawił się przepis na jakąś prostą tartę bez pieczenia, ale nie wiedziałam z czego zrobić spód. Zwykle używa się w tym celu pokruszonych ciasteczek połączonych z masłem, ale ja za tym nie przepadam. Niedawno na blogu Nadia’s Healthy Kitchen trafiłam na tartę na spodzie z cookie dough i to była inspiracja, której potrzebowałam.

tarta cookie dough bez pieczenia z masłem orzechowym, bananami i czekoladą

Metodą prób i błędów stworzyłam obłędne cookie dough (po polsku “jadalne surowe ciasto”, ale ta nazwa niektórych odstrasza 😉 ) z masłem orzechowym. To masa, od której trudno się oderwać. Radzę Ci od razu przygotować więcej, bo z pewnością będziesz podjadać. 😀

Masą wylepiłam formę na tartę, dodałam do tego banany, czekoladowy krem (ganache) i… to co powstało trudno opisać słowami. Musisz tego spróbować! Zwłaszcza, że przygotowanie tego deseru jest dziecinnie proste i trwa tylko chwilę.

tarta cookie dough bez pieczenia z masłem orzechowym, bananami i czekoladą

Jak przygotować tartę cookie dough z masłem orzechowym, bananami i czekoladą?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia:*

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia do przygotowania trty cookie dough, forma na tartę z wyjmowanych dnem, waga cukiernicza, deska do krojenia, nóż, łyżeczka

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Tarta cookie dough z masłem orzechowym, bananami i ganache czekoladowym – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji przygotujesz tartę na 8-10 porcji.

Orzechowe cookie dough

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 110 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 110 g masła orzechowego (gładkiego)
  • 110 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • duża szczypta soli

1. Dla bezpieczeństwa podpiecz mąkę na blaszce przez 5 minut w temperaturze 175°C. Sama mąka nie stanowi zagrożenia, ale mogą się w niej zagnieździć drobnoustroje, takie jak E. coli, Salmonella czy Listeria. Spotkałam się z przepisami pomijającymi podpiekanie mąki, jednak lepiej poświęcić kilka minut, żeby Twój deser był w pełni bezpieczny.

cookie dough - jadalne surowe ciasto, przygotowanie ciasta, podpiekanie mąki2. Utrzyj masło, masło orzechowe i cukier puder, używając płaskiego mieszadła.
przygotowanie cookie dough - miksowanie składników3. Dodaj mleko i sól. Zmiksuj.
przygotowanie cookie dough - miksowanie składników4. Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia.
przygotowanie cookie dough - miksowanie składników5. Konsystencja cookie dough zależy od masła orzechowego. Moje (Felix) było dość płynne. Przy gęstszym maśle orzechowym masa może wyjść zbyt sucha. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość mleka, aby rozluźnić konsystencję “ciasta”.
wykładanie formy na tartę ciastem cookie dough6. Masą cookie dough wylep formę. Możesz to zrobić palcami lub pomóc sobie łyżeczką. Warstwa ciasta powinna być dość gruba – wtedy jest smaczniejsza i lepiej utrzyma nadzienie. Włóż formę na pół godziny do lodówki.
wylepiania formy na tartę7. Nożem odetnij ciasto wystające ponad formę.
wylepiania formy na tartę

Warstwa bananowa

Składniki:

  • 2 banany

1. Pokrój banany na ok. 5 mm paski.
krojenie bananów do tarty cookie dought2. Ułóż banany wewnątrz tarty.
wypełnianie tarty cookie dough bananami

Ganache czekoladowy

Składniki:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g śmietanki 30%

1. Śmietanę podgrzej prawie do wrzenia. Wsyp czekoladę i odczekaj 2 minuty, żeby temperatura się wyrównała.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, przygotowanie ganache czekoladowego, garnek, miska, czekolada, śmietanka

10. Dokładnie wymieszaj czekoladę ze śmietanką.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, gotowe ganache czekoladowe, garnek, szpatułka

11. Ganache czekoladowe wlej na banany.
wypełnianie tarty cookie dough ganachem czekoladowym12. Tartę umieść w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc) żeby ganache nabrało odpowiedniej konsystencji.

wypełnianie tarty cookie dough ganachem czekoladowym13. Tartę wyjmij z formy wypychając ją od dołu.

Dekoracja

Tartę udekorowałam posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Możesz posypać tartę gruboziarnistą solą lub pozostawić bez dodatków – też będzie dobrze wyglądała.

Forma na tartę

Do tego przepisu polecam wyłącznie formy z wyjmowanym dnem. Wyjmowanie tarty jest wtedy bardzo proste. Niestety zwykłe formy się tutaj nie sprawdzą, ponieważ ciasto nie jest twarde jak w przypadku normalnych tart.

Próbowałam przygotować mini tarty w formie na babeczki i nie udało mi się wyjąć ciasta. Myślę, że można sobie wtedy pomóc wkładając formę na jakiś czas do zamrażarki, ale nie wypróbowałam tej opcji.

tarta cookie dough bez pieczenia z masłem orzechowym, bananami i czekoladą tarta cookie dough bez pieczenia z masłem orzechowym, bananami i czekoladą tarta cookie dough bez pieczenia z masłem orzechowym, bananami i czekoladą

tarta cookie dough bez pieczenia z masłem orzechowym, bananami i czekoladą

Tarta cookie dough z masłem orzechowym, bananami i ganache czekoladowym

Ja i moja rodzina pokochaliśmy tą tartę. Jestem przekonana, że i Ty będziesz nią zachwycona.

Wypróbuj koniecznie!
Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *