Są wypieki, które bardzo lubię jeść, ale przygotowywać nie bardzo. Należą do nich tartaletki. Wyklejanie foremek to jest jakiś dramat! Gdy robię to palcami, to efekt nie jest zadowalający. Jak użyję wałka i dotnę odpowiednio ciasto, to tartaletki wyglądają dużo lepiej, ale jest przy tym strasznie dużo pracy. Dlatego robię je niezwykle rzadko.

Jeśli masz tak jak ja, to pewnie też się ucieszysz – znalazłam rozwiązanie naszego problemu! Bardzo proste i tanie (kosztuje ok. 10 zł). Narzędzie do tartaletek! Dzięki niemu ładne tartaletki potrafi zrobić nawet moja 4-letnia córka (pomagam jej tylko mocniej dociskać narzędzie).

Narzędzie do tartaletek

Co to właściwie jest? Kawałek drewna, który idealnie pasuje do zagłębienia w klasycznej formie do babeczek. Wystarczy włożyć kruche ciasto do gniazda, docisnąć narzędziem, a potem odciąć wystającą części ciasta i voilà! Prościej się już nie da. 🙂 Do tego narzędzie jest dwustronne i można je wykorzystać do tartaletek wielkości standardowej muffinki lub takich maleńkich jak mini-babeczki.

tartaletki z budyniem ajerkoniakowym i żelką porzeczkową, wykonane przy pomocy narzędzia do tartaletek

Najlepszy budyń ajerkoniakowy i żelka porzeczkowa

Korzystając z okazji pokażę Ci przepis na najlepszy budyń ajerkoniakowy. W połączeniu z żelką porzeczkową i kruchym ciastem smakuje fenomenalnie. Nie jest to co prawda deser dla dzieci, ale nam też się coś od życia należy, prawda? 🙂

 

Jak zrobić tartaletki z budyniem ajerkoniakowym i żelką porzeczkową?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

  • narzędzie do tartaletek
  • metalowa forma do babeczek z 12 gniazdami
  • silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
  • mikser
  • garnek
  • waga kuchenna (np. taka)
  • sitko (do przetarcia porzeczek)
  • rękaw cukierniczy (ja najbardziej lubię silikonowe)
  • tylka z okrągłym końcem (np. taka, choć może być również inny kształt)
  • trzepaczka
  • ostry nóż

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

5% rabatu na zakupy w sklepie Słodka Pasja!

Musisz kupić jakieś akcesoria? Zajrzyj do sklepu Słodka Pasja!
Z kuponem rabatowym “CakeItpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

Składniki (na 12 tartaletek)*:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła (zimnego)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

składniki na kruche ciasto do tartaletek, jajko, żółtko, mąka, cukier puder, masło

Przygotowanie ciasta

1. Wszystkie składniki umieść w misie miksera. Użyj końcówki mieszającej. Składniki możesz również umieścić w malakserze lub zagnieść ręcznie.wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczone w misie miksera

2. Połącz dokładnie wszystkie składniki. Jeśli robisz to ręcznie to staraj się zagniatać szybko, aby zbytnio nie ogrzać ciasta.

zagniecione ciasto kruche w misie miksera

Formowanie tartaletek

1. Ciasto podziel na 12 porcji i uzupełnij nim formę na babeczki. Możesz też rozwałkować ciasto i wyciąć z niego koła o kilka centymetrów większe od gniazda na babeczkę. Myślę jednak, że bez wałkowania jest dużo szybciej, a efekt jest taki sam.

kształtowanie tartaletek, narzędzie do tartaletek, forma do muffin, miska, mąka

2. Drewniane narzędzie do tartaletek dokładnie obtocz w mące i strzepnij jej nadmiar. W ten sposób ciasto nie będzie się przyklejało do narzędzia. Jeśli ciasto przed formowaniem schłodzisz w lodówce to nie będzie potrzeby obfitego podsypywania mąką, ponieważ ciasto nie będzie takie klejące. Minusem chłodzenia jest to, że ciasto staje się twardsze i trzeba użyć sporej siły żeby docisnąć narzędzie.

kształtowanie tartaletek, narzędzie do tartaletek, forma do muffin3. Umieść narzędzie na środku gniazda na babeczkę i dociśnij.

kształtowanie tartaletek, narzędzie do tartaletek, forma do muffin, miska, mąka

4. Grubość ciasta możesz kontrolować sprawdzając jak bardzo narzędzie wystaje ponad formę. Dokładnie taką grubość będzie miał spód tartaletki.

kształtowanie tartaletek, narzędzie do tartaletek, forma do muffin

5. Narzędzie delikatnie wyciągnij z ciasta, w razie potrzeby delikatnie kręcąc narzędziem.

kształtowanie tartaletek, narzędzie do tartaletek, forma do muffin

6. Formę z uformowanymi korpusami włóż na 2 godziny do zamrażarki.

kształtowanie tartaletek, forma do muffin,

7. Foremkę wyciągnij z zamrażarki. Ostrym nożem odetnij ciasto wystające ponad formę.

kształtowanie tartaletek, forma do muffin, docinanie, nóż

8. Brzegi możesz jeszcze delikatnie wygładzić palcem. Jeśli nóż był ostry to nie będzie takiej potrzeby. Nakłuj widelcem spody ciastek aby nie wyrosły za bardzo.

gotowe do wypieku korpusy tartaletek w formie do muffin

Pieczenie tartaletek

1. Formę z kruchym ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut (u mnie wystarczyło 12 minut). Najlepsze efekty osiągniesz włączając w piekarniku opcję pieczenia “góra-dół” lub termoobieg+dół. Gdy upłynie 10 minut pieczenia zacznij obserwować ciasto. Będzie gotowe, gdy brzegi zaczną się rumienić. W razie potrzeby przedłuż nieco czas pieczenia. upieczone korpusy tartaletek w formie silikonowej

2. Po lekkim przestudzeniu delikatnie wyciągaj korpusy z formy. Bardzo łatwo wychodzą, nie trzeba do tego używać żadnych narzędzi.

upieczone korpusy tartaletek, wyciąganie z formy do muffin

Tak przygotowane kruche spody możesz przechowywać przez kilka-kilanaście dni w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.

tartaletki z budyniem ajerkoniakowym i żelką porzeczkową, wykonane przy pomocy narzędzia do tartaletek

 

Przepis na żelkę porzeczkową

Składniki:

  • 160 g porzeczek (mogą być mrożone)
  • 30 g cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

składniki na żelkę porzeczkową, porzeczki, cukier, woda, żelatyna, miski

1. Do małego garnuszka wsyp żelatynę i zalej wodą. Odstaw do na kilka minut do napęcznienia. W większym garnku umieść porzeczki (mrożonych nie musisz rozmrażać) z cukrem.

2. Porzeczki z cukrem gotuj kilka minut na średnim ogniu aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.

przygotowanie żelki porzeczkowej, garnki, rozpuszczanie żelatyny

3. Przetrzyj je przez sitko aby pozbyć się skórek.

przygotowanie żelki porzeczkowej, przecieranie przez sitko, łyżka, miska

4. Napęczniałą żelatynę podgrzewaj na małym gazie tylko do rozpuszczenia. Stale ją mieszaj i zdejmij z palnika, gdy tylko się rozpuści. Nie dopuść do zagotowanie, bo żelatyna straci właściwości żelujące.

łącznie przetarego musu porzeczkowego z rozpuszczoną żelatyną, miska, łyżka

5. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z gorącymi porzeczkami.

gotowa żelka porzeczkowa, wypełnianie korpusów tartaletek z ciasta kruchego, miska, łyżka

6. Jeszcze ciepłą mieszanką wypełnij kruche spody. Pozwól żelce wystygnąć i stężeć. Z proporcji jakie podałam wychodzi dość luźna, miękka żelka, bo zależało mi na tym aby nie była twarda. Jeśli chcesz uzyskać bardziej zwartą strukturę to dodaj więcej żelatyny.

gotowa żelka porzeczkowa, wypełnianie korpusów tartaletek z ciasta kruchego, miska, łyżka

Przygotowanie najlepszego budyniu ajerkoniakowego – przepis:

Składniki:

  • 175 ml mleka
  • 140 ml ajerkoniaku
  • 40 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka

Jeśli chcesz wszystkie tartaletki wypełnić “ślimakami” wyciskanymi z okrągłej tylki to polecam Ci wykonanie porcji z 4 lub 5 żółtek. Jeśli chcesz tylko zrobić “kleksy” to spokojnie wystarczy Ci budyniu z przepisu.

Do tego przepisu polecam ajerkoniak, który ma bardziej alkoholowy smak, taki najlepiej przebije się w budyniu. Najlepiej sprawdził się Advocaat Premium Polmos Bielsko-Biała (z kurczaczkami na etykiecie).

wykonanie budyniu ajerkoniakowego, przepis, ajerkoniak, żółtka, mąka, cukier, mleko

1. W misie miksera umieść żółtka i cukier. Ucieraj do uzyskania gęstego, jasnego kremu.

przygotowanie budyniu ajerkoniakowanego, ubijanie żółtek z cukrem, misa, mikser

2. Może to zająć kilka minut. Żółtka powinny wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej.

przygotowanie budyniu ajerkoniakowanego, żółtka utarte z cukrem na jasną masę, misa, mikser

3. Do utartych żółtek przesiej obie mąki i zmiksuj do połączenia.

przygotowanie budyniu ajerkoniakowanegp, żółtka utarte z cukrem na jasną masę, dodanie mąk, misa, mikser

4. Mleko zagotuj i zdejmij z palnika.

przygotowanie budyniu ajerkoniakowanego, łączenie gorącego mleka z ajerkoniakiem, garnek, miska, łyżka

5. Gorące mleko wymieszaj z ajerkoniakiem.

mleko wymieszane z ajerkoniankiem, garnek, łyżka

6. Do garnka dodaj pastę z żółtek i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek.

gotowanie budyniu ajerkoniakowego

7. Garnek postaw na średnim gazie i cały czas mieszaj. Doprowadź do wrzenia. Od tego momentu gotuj jeszcze przez minutę. Budyń powinien być gęsty. W tym momencie będzie Cię kusiło, żeby go spróbować, ale nie rób tego. 😉 Budyń jest tak pyszny, że nie można się powstrzymać przez kolejną łyżką i kolejną… 🙂

gotowy budyń ajerkoniakowy, korpusy tarteletek wypełnione żelką porzeczkową, łyżka, garnek

8. Przestudzony budyń przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylko i wyszprycuj na tartaletki dowolną techniką (pamiętając, że na ślimaki potrzebujesz więcej budyniu niż na kleksy).

dekorowanie tartaletek z żelką porzeczkową budyniem ajerkoniakowm, rękaw cukierniczy, tylka okrągła

Gotowe tarlaletki możesz przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku. Najlepiej w lodówce, ale poza nią też spokojnie wytrzymują ok. 3 dni.

Jak szybko zrobić piękne mini tarty? Narzędzie do tartaletek – test.

Moim zdaniem to niepozorne narzędzie zdało test śpiewająco. W końcu mogę piec tartaletki nie wkurzając się przy wylepianiu formy ciastem!

tartaletki z budyniem ajerkoniakowym i żelką porzeczkową, wykonane przy pomocy narzędzia do tartaletek

tartaletki z budyniem ajerkoniakowym i żelką porzeczkową, wykonane przy pomocy narzędzia do tartaletektartaletki z budyniem ajerkoniakowym i żelką porzeczkową, wykonane przy pomocy narzędzia do tartaletektartaletki z budyniem ajerkoniakowym i żelką porzeczkową, wykonane przy pomocy narzędzia do tartaletek

Miłego dnia 🙂
Aneta

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit.pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

*przepis na kruche ciasto pochodzi ze świetnej książki “Dziewczyny z wypiekami” Małgosi Nagat oraz Agaty Stankiewicz. Jeśli jej nie znasz to zajrzyj do mojego wpisu o najlepszych książkach cukierniczych.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą na Facebooku i Instagramie.
Już nic Cię nie ominie. 🙂

Zero spamu! Obiecujemy.