Najlepsze pomysły przychodzą niespodziewanie i tak właśnie było z tym deserem. Pewnego dnia robiłam coś zupełnie niezwiązanego z cukiernictwem, gdy nagle pomyślałam sobie, że forma na geometryczne półkule, którą mam już od jakiegoś czasu, wygląda dokładnie jak skorupa żółwia. A że zbliża się Dzień Dziecka to musiałam wypróbować ten pomysł i tak powstały te urocze monoporcje żółwie.
Jest to deser dedykowany dzieciom dlatego nie kombinowałam z polewą lustrzaną czy zamszem, nie chciałam też używać barwników spożywczych. Rozważałam różne opcje smakowe, ostatecznie padło na sprawdzone połączenie kokosa i mlecznej czekolady. Taki wybór smaków okazał się strzałem w dziesiątkę bo nasze małe testerki zajadały się tak, że aż uszy im się trzęsły. Starsi degustatorzy też byli zachwyceni, szczególnie musem kokosowym. Bardzo polecam Wam dodatek pasty kokosowej – jej niewielka ilość sprawia, że mus jest bajecznie kokosowy.
Jak przygotować monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- silikonowa forma geometryczna, okrągła (jej pojemność to 6 x 80 ml)
- forma silikonowa na kulki o średnicy 3 cm (15 x 18 ml)
- podłużna forma – model J-Silicone Mold (opcjonalnie)
- regulowany rant cukierniczy lub tortownica o średnicy 18 cm
- blaszka lub podkładka pod rant
- okrągły wykrawacz o średnicy 5 cm (korzystam z takiego zestawu okrągłych wykrawaczy)
- biała masa cukrowa (korzystam z Saracino)
- czarna masa cukrowa lub czarny barwnik w żelu do zabarwienia białej masy
- wałek do masy cukrowej
- tylka 1a lub wykrawaczka z okrągłym otworem o średnicy około 1,3 cm do wycięcia oczu
- deska do krojenia lub sztywna podkładka (do przenoszenia wypełnionych foremek)
- mikser
- szpatułka silikonowa
- garnek, miski, sitko
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Monoporcje żółwie – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji przygotujesz 6 monoporcji żółwi
Biszkopt kakaowy – przepis
Składniki:
- 2 jaja (białka i żółtka oddzielnie)
- 65 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 15 g kakao
1. Mąkę i kakao przesiej i odstaw na bok.
2. Białko ubij na sztywną piankę. Następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści a masa będzie lśniąca.
3. Dodaj żółtka jedno po drugim i ubij.
4. Masę jajeczną wymieszaj delikatnie z mąką i kakao.
5. Ciasto przelej do rantu lub tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Następnie wyjmij i wystudź.
6. Okrągłym wykrawaczem o średnicy 5 cm (rozmiar musi pasować do otworu w formie silikonowej) wytnij 6 krążków.
Mus z mlecznej czekolady – przepis
Składniki:
- 100 ml mleka 3,2%
- 150 g mlecznej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 8 g żelatyny
1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.
2. Do garnuszka wlej mleko i podgrzewaj prawie do wrzenia.
3. Do gorącego mleka dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
4. Do wciąż gorącego mleka dodaj połamaną w kostki czekoladę i wymieszaj do powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia, ale nie pozwól masie stężeć.
5. W osobnym naczyniu ubij na półsztywno schłodzoną śmietanę kremówkę.
6. Ubitą śmietanę dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj do połączenia.
7. Formę silikonową w kształcie geometrycznych półkul ustaw na twardej podkładce (używam podkładki korkowej). Następnie wypełnij otwory do 3/4 wysokości.
8. W każdy otwór włóż biszkoptowy krążek (przed włożeniem biszkopty możesz posmarować grubą warstwą dżemu lub konfitury – ja użyłam dżemu wiśniowego) i lekko dociśnij. Nadmiar musu zbierz łyżeczką. Tak przygotowane monoporcje włóż do zamrażarki na kilka godzin lub na całą noc.
9. Mrożenie jest konieczne ponieważ zamrożone monoporcje łatwo wyjąć z formy, nie uszkadzając ich.
Mus kokosowy – przepis
Składniki:
- 150 g białej czekolady
- 2 łyżki pasty kokosowej
- 90 ml mleka 3,2%
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 6 g żelatyny
1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.
2. Mleko i pastę kokosową podgrzej prawie do wrzenia. Wymieszaj aby pasta połączyła się z mlekiem.
3. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
4. Do wciąż gorącego mleka dodaj połamaną w kostki czekoladę i wymieszaj do powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie odstaw na chwilę do przestudzenia, ale nie pozwól masie stężeć.
5. W osobnym naczyniu ubij na półsztywno śmietanę kremówkę i dodaj ją do przestudzonego musu czekoladowego.
6. Formę silikonową z otworami w kształcie kul ustaw na twardej podstawce. Otwory napełnij musem kokosowym. Następnie wstaw do zamrażarki na kilka godzin lub na całą noc.
Nogi żółwia wykonasz przekrawając okrągłe musy na ćwiartki lub możesz wykorzystać taką podłużną formę.
W każdym z tych przypadków efekt będzie trochę inny. Zerknij na poniższe zdjęcia.
Oczy z masy cukrowej – tutorial
1. Białą masę cukrową rozwałkuj na grubość około 1 mm.
2. Za pomocą tylki z okrągłym otworem lub wykrawacza do masy cukrowej wytnij koła o średnicy około 1,3 cm.
3. Z czarnej masy cukrowej uformuj małe kuleczki i ułóż je na kółkach z masy cukrowej.
4. Następnie delikatnie rozpłaszcz je palcem.
5. Oczy ułóż na formie silikonowej w kształcie kulek i pozostaw do wysuszenia (najlepiej przygotuj je dzień wcześniej). Dzięki temu oczy będą przylegały równo do okrągłej głowy żółwia.
Monoporcje żółwie – złożenie deseru
Zamrożone musy czekoladowe i kokosowe wyjmij z formy i ułóż na talerzu.
Do wykonania jednego żółwia potrzebujesz musu czekoladowego w kształcie geometrycznej półkuli oraz dwóch kul kokosowych – jednej w całości (to będzie głowa) i jednej przekrojonej na ćwiartki (zrobisz z nich płetwy). Dodatkowo z resztek kokosowego musu możesz wyciąć malutki trójkąt, który będzie imitował ogon żółwia.
Głowę, płetwy i ogonek ułóż wokół czekoladowej skorupy. Tak uformowanego żółwia włóż do lodówki na kilka godzin aby musy się rozmroziły.
Tuż przed podaniem umocuj na głowie oczy z masy cukrowej. Nie rób tego wcześniej ponieważ masa cukrowa się roztopi.
W jaki sposób podać monoporcje żółwie?
Przygotuj turkusową galaretkę (u mnie była to galaretka gruszkowa z odrobiną niebieskiego i turkusowego barwnika spożywczego w proszku) i wylej ją na talerz. Natomiast z pokruszonych herbatników zrób plażę. Dodatkowo możesz wykonać ozdoby z masy cukrowej tj. muszle, rozgwiazdy, kraba, koralowce (pamiętaj, że na galaretce takie ozdoby roztopią się, chyba że zabezpieczysz je czekoladą lub lakierem spożywczym).
Monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka
Bardzo lubię takie kreatywne wykorzystanie form silikonowych. Gwarantuję Ci efekt WOW i uśmiech na twarzy Twojego dziecka.
Wszystkiego słodkiego!
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
One Reply to “Monoporcje żółwie czyli czekoladowo-kokosowy deser na Dzień Dziecka”