Intensywnie porzeczkowe bezy – obłędnie owocowy smak! PRZEPIS

Możliwość zrobienia bezy na bazie puree owocowego kompletnie mnie zaskoczyła. Wiedziałam, że można do bezy dodać liofilizowane owoce czy odrobinę puree, ale żeby robić bezę z taką ilością puree (100 g na 260 g gotowej bezy)?! Przecież to się nie może udać!

A jednak. Wyszły najlepsze bezy jakie w życiu jadłam!

Konsystencja klasycznej bezy a smak idealnie słodko-kwaśny. Jakbyś jadła porzeczkową chmurkę. Coś niesamowitego!

Intensywnie porzeczkowe bezy - obłędnie owocowy smak! PRZEPIS

Porzeczkowe bezy? Jak to możliwe?

Sekretem jest użycie suszonych białek czyli albuminy wysokopienistej. Ale nie obawiaj się – nie ma tutaj niczego trudnego!

Albuminę możesz kupić online. Jest tańsza niż białka ze świeżych jaj.
100 g to odpowiednik 34 białek i kosztuje ok. 17 zł, a najtańsze jajka w marketach kosztują ok. 1 zł za sztukę.

Żeby zrobić bezę z suszonych białek, trzeba do nich dodać wodę w ilości (zwykle 90 g wody na 10 g albuminy). Ale zamiast wody możesz dodać np. puree porzeczkowe.
W ten sposób otrzymasz bezę o intensywnie owocowym smaku. 🙂

Albumina jest świetną alternatywą, gdy do deseru potrzebujesz samych białek. Nie musisz zastanawiać się co zrobić z żółtkami. Ma też długi termin ważności, więc zawsze możesz mieć ją pod ręką.

Intensywnie porzeczkowe bezy - obłędnie owocowy smak! PRZEPIS

Nadzienia do bezy

Beziki wspaniale smakują solo, ale z nadzieniami również są świetne.
Testowałam nadzienie czekoladowe (ganache) oraz owocowe (żel porzeczkowy) i były pyszne. Poniżej podaję przepisy na oba. 🙂

Intensywnie porzeczkowe bezy - obłędnie owocowy smak! PRZEPIS

Jak przygotować intensywnie porzeczkowe bezy?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Narzędzia potrzebne do przygotowania gniazdek bezowych: mikser, blaszka, mata silikonowa, rękaw cukierniczy, tylka w kształcie gwiazdki, waga kuchenna

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

Reklama Słodki Klub


Intensywnie porzeczkowe bezy – opis wykonania krok po kroku

Z poniższego przepisu otrzymasz jedną blaszkę bez.

Intensywnie porzeczkowe bezy – przepis

Do przygotowania żelu potrzebne jest puree porzeczkowe. Polecam zakup gotowego puree, ale możesz też świeże porzeczki przetrzeć przez sitko
Jeśli używasz mrożonych owoców to podgrzej je w garnku do momentu, aż puszczą sok, a później przetrzyj.

Składniki:

1. Puree dokładnie wymieszaj z albuminą, aż nie będzie grudek. Odstaw na 10 minut.

porzeczkowe bezy, przygotowanie bezy

2. Ubijaj masę mikserem przez chwilę, aż kolor wyraźnie się rozjaśni.  Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając na średnich obrotach. Po każdym dodaniu ubijaj przez ok. 1 minutę i dodawaj kolejną partię cukru. Po dodaniu całego cukru ubijaj jeszcze przez kilka minut, do momentu aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Jeśli w bezie pozostaną niewielkie ilości nierozpuszczonego cukru, to nie przejmuj się – nie wpłynie to na efekt końcowy.porzeczkowe bezy, przygotowanie bezy

3. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki lub okrągłą.porzeczkowe bezy szprycowanie bezy

4. Szprycuj na blaszkę wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia.porzeczkowe bezy suszenie, blaszka do pieczenia, mata silikonowa5. Susz w piekarniku nagrzanym do 90°C przez 1,5-2 godzin. Po pieczeniu pozostaw bezy w wyłączonym piekarniku, do całkowitego ostudzenia. Beziki powinny być zupełnie suche, wtedy są najlepsze. Jeśli wolisz klejące bezy to susz krócej.porzeczkowe bezy suszenie, blaszka do pieczenia, mata silikonowa

Beziki przechowuj w zamkniętym piekarniku lub w szczelnym pojemniku.

Przekładanie bezików nadzieniami

Bezy możesz przekładać kremami na bazie czekolady – takimi samymi jak do makaroników. Poniżej znajdziesz przepis na ganache czekoladowe, które świetnie komponuje się z porzeczkową bezą.

Możesz też użyć żelu porzeczkowego, który jeszcze bardziej podkreśli smak. Jednak bezy przełożone żelem z czasem zaczną się rozpuszczać. Dlatego podawaj je od razu po przełożeniu lub zabezpiecz bezy czekoladą (zanurz spód bezików w roztopionej czekoladzie i odstaw do zastygnięcia).

Ganache czekoladowe – przepis

Składniki:

  • 60 g śmietanki 30%
  • 60 g deserowej czekolady (50%)
  • 40 g mlecznej czekolady (30%)

1. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Wsyp czekoladę i odczekaj 2 minuty, żeby temperatura się wyrównała.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, przygotowanie ganache czekoladowego, garnek, miska, czekolada, śmietanka

2. Wymieszaj czekoladę ze śmietanką, a następnie dokładnie zblenduj starając się nie napowietrzyć kremu.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, gotowe ganache czekoladowe, garnek, szpatułka3. Krem przykryj folią w kontakcie i umieść w lodówce na min. 6 godzin. Po tym czasie przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyszprycuj na bezy.

Żel porzeczkowy (coulis)

Składniki:

  • 120 g puree porzeczkowego
  • 20 g cukru (15 g + 5 g)
  • 2 g pektyny NH
  • 5 ml soku z cytryny (1 łyżeczka)

1. Pektynę wymieszaj z 5 g cukru.

przygotowanie żelu malinowego

2. Puree podgrzej z 15 g cukru do 40°C.

przygotowanie żelu porzeczkowego

3. Cukier z pektyną powoli wsypuj do porzeczek, ciągle mieszając.
Mieszankę podgrzewaj na średnim ogniu, do zagotowania. Zmniejsz ogień na mały i podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty. Cały czas mieszaj!

przygotowanie żelu porzeczkowego

4. Żel przełóż do rękawa cukierniczego. Pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Później włóż do zamrażarki na kilka-kilkanaście minut, aż żel zupełnie się wystudzi. Potem przełóż do lodówki i przechowuj tam do 2 dni.

przygotowanie żelu porzeczkowego

5. Przed użyciem żel trzeba rozgładzić, żeby stał się gładki. Możesz to zrobić ręcznie ściskając żel w rękawie lub po prostu go zblendować.

Intensywnie porzeczkowe bezy - obłędnie owocowy smak! PRZEPIS Intensywnie porzeczkowe bezy - obłędnie owocowy smak! PRZEPIS

Intensywnie porzeczkowe bezy – obłędnie owocowy smak! PRZEPIS

Podczas testów przygotowywałam te beziki kilka dni z rzędu i większość zjadłam sama. 😀  Nie sądziłam, że kiedykolwiek bezy będą mi aż tak smakowały. Koniecznie wpisz je na listę “do przetestowania”. 🙂

Smacznego!
Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Reklama Słodki Klub

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *