Możliwość zrobienia bezy na bazie puree owocowego kompletnie mnie zaskoczyła. Wiedziałam, że można do bezy dodać liofilizowane owoce czy odrobinę puree, ale żeby robić bezę z taką ilością puree (100 g na 260 g gotowej bezy)?! Przecież to się nie może udać!
A jednak. Wyszły najlepsze bezy jakie w życiu jadłam!
Konsystencja klasycznej bezy a smak idealnie słodko-kwaśny. Jakbyś jadła porzeczkową chmurkę. Coś niesamowitego!

Porzeczkowe bezy? Jak to możliwe?
Sekretem jest użycie suszonych białek czyli albuminy wysokopienistej. Ale nie obawiaj się – nie ma tutaj niczego trudnego!
Albuminę możesz kupić online. Jest tańsza niż białka ze świeżych jaj.
100 g to odpowiednik 34 białek i kosztuje ok. 17 zł, a najtańsze jajka w marketach kosztują ok. 1 zł za sztukę.
Żeby zrobić bezę z suszonych białek, trzeba do nich dodać wodę w ilości (zwykle 90 g wody na 10 g albuminy). Ale zamiast wody możesz dodać np. puree porzeczkowe.
W ten sposób otrzymasz bezę o intensywnie owocowym smaku. 🙂
Albumina jest świetną alternatywą, gdy do deseru potrzebujesz samych białek. Nie musisz zastanawiać się co zrobić z żółtkami. Ma też długi termin ważności, więc zawsze możesz mieć ją pod ręką.

Nadzienia do bezy
Beziki wspaniale smakują solo, ale z nadzieniami również są świetne.
Testowałam nadzienie czekoladowe (ganache) oraz owocowe (żel porzeczkowy) i były pyszne. Poniżej podaję przepisy na oba. 🙂

Jak przygotować intensywnie porzeczkowe bezy?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- rękawy cukiernicze wielorazowe lub jednorazowe
- duża tylka w kształcie gwiazdki lub okrągła
- szpatułka silikonowa
- mikser
- waga kuchenna
- miski, garnek
- blender
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Intensywnie porzeczkowe bezy – opis wykonania krok po kroku
Z poniższego przepisu otrzymasz jedną blaszkę bez.
Intensywnie porzeczkowe bezy – przepis
Do przygotowania żelu potrzebne jest puree porzeczkowe. Polecam zakup gotowego puree, ale możesz też świeże porzeczki przetrzeć przez sitko
Jeśli używasz mrożonych owoców to podgrzej je w garnku do momentu, aż puszczą sok, a później przetrzyj.
Składniki:
- 100 g puree porzeczkowego (polecam markę Purena)
- 10 g albuminy wysokopienistej (białko w proszku)
- 160 g drobnego cukru
1. Puree dokładnie wymieszaj z albuminą, aż nie będzie grudek. Odstaw na 10 minut.

2. Ubijaj masę mikserem przez chwilę, aż kolor wyraźnie się rozjaśni. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając na średnich obrotach. Po każdym dodaniu ubijaj przez ok. 1 minutę i dodawaj kolejną partię cukru. Po dodaniu całego cukru ubijaj jeszcze przez kilka minut, do momentu aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Jeśli w bezie pozostaną niewielkie ilości nierozpuszczonego cukru, to nie przejmuj się – nie wpłynie to na efekt końcowy.
3. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki lub okrągłą.
4. Szprycuj na blaszkę wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia.
5. Susz w piekarniku nagrzanym do 90°C przez 1,5-2 godzin. Po pieczeniu pozostaw bezy w wyłączonym piekarniku, do całkowitego ostudzenia. Beziki powinny być zupełnie suche, wtedy są najlepsze. Jeśli wolisz klejące bezy to susz krócej.
Beziki przechowuj w zamkniętym piekarniku lub w szczelnym pojemniku.
Przekładanie bezików nadzieniami
Bezy możesz przekładać kremami na bazie czekolady – takimi samymi jak do makaroników. Poniżej znajdziesz przepis na ganache czekoladowe, które świetnie komponuje się z porzeczkową bezą.
Możesz też użyć żelu porzeczkowego, który jeszcze bardziej podkreśli smak. Jednak bezy przełożone żelem z czasem zaczną się rozpuszczać. Dlatego podawaj je od razu po przełożeniu lub zabezpiecz bezy czekoladą (zanurz spód bezików w roztopionej czekoladzie i odstaw do zastygnięcia).
Ganache czekoladowe – przepis
Składniki:
- 60 g śmietanki 30%
- 60 g deserowej czekolady (50%)
- 40 g mlecznej czekolady (30%)
1. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Wsyp czekoladę i odczekaj 2 minuty, żeby temperatura się wyrównała.

2. Wymieszaj czekoladę ze śmietanką, a następnie dokładnie zblenduj starając się nie napowietrzyć kremu.
3. Krem przykryj folią w kontakcie i umieść w lodówce na min. 6 godzin. Po tym czasie przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyszprycuj na bezy.
Żel porzeczkowy (coulis)
Składniki:
- 120 g puree porzeczkowego
- 20 g cukru (15 g + 5 g)
- 2 g pektyny NH
- 5 ml soku z cytryny (1 łyżeczka)
1. Pektynę wymieszaj z 5 g cukru.

2. Puree podgrzej z 15 g cukru do 40°C.

3. Cukier z pektyną powoli wsypuj do porzeczek, ciągle mieszając.
Mieszankę podgrzewaj na średnim ogniu, do zagotowania. Zmniejsz ogień na mały i podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty. Cały czas mieszaj!

4. Żel przełóż do rękawa cukierniczego. Pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Później włóż do zamrażarki na kilka-kilkanaście minut, aż żel zupełnie się wystudzi. Potem przełóż do lodówki i przechowuj tam do 2 dni.

5. Przed użyciem żel trzeba rozgładzić, żeby stał się gładki. Możesz to zrobić ręcznie ściskając żel w rękawie lub po prostu go zblendować.

Intensywnie porzeczkowe bezy – obłędnie owocowy smak! PRZEPIS
Podczas testów przygotowywałam te beziki kilka dni z rzędu i większość zjadłam sama. 😀 Nie sądziłam, że kiedykolwiek bezy będą mi aż tak smakowały. Koniecznie wpisz je na listę “do przetestowania”. 🙂
Smacznego!
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.



