Miodownik to przekładane ciasto z miodowymi blatami przypominającymi nieco piernik, ale nie wymagającymi leżakowania.
Ciasto warto przygotować kilka dni przed świętami, żeby zmiękło i “przegryzło się”. Miodownik jest dobry już następnego dnia po przygotowaniu, ale kolejnego dnia jest już bardzo dobry. A trzeciego dnia – wspaniały! 🙂 Warto poczekać.
Miodownik Snickers to moja wariacja na temat ciasta o tej samej nazwie, jakie jadłam w cukierni Miodzio Iwli z Pruszcza Gdańskiego (koniecznie odwiedź to miejsce, gdy będziesz w okolicy!). Nie zapamiętałam jakie warstwy były w cieście, ale koncept pozostał w mojej głowie.

Mój miodownik składa się z:
- rozpływających się w ustach blatów miodowych
- prostego, aksamitnego kremu z orzeszków ziemnych, białej czekolady i mascarpone
- solonego karmelu z orzeszkami ziemnymi
- waniliowego kremu bawarskiego z mascarpone
- czekoladowego ganache, który wspaniale łączy wszystkie smaki
Nie jest to leciutki deser, ale baton Snickers też do takich nie należy. 😉 Starałam się, żeby ciasto nie było zbyt słodkie i myślę, że mi się to udało. Jest pysznie!
Jak zrobić miodownik Snickers orzeszki/karmel/czekolada?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- rant regulowany lub blaszka (użyłam wielkości 22 x 22 cm)
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- wałek do ciasta
- blaszka do pieczenia
- waga kuchenna
- termometr cukierniczy
- wielorazowy lub jednorazowy rękaw cukierniczy (opcjonalnie)
- waga jubilerska (opcjonalnie)
- folia rantowa (opcjonalnie)
- doropatka lub szpatuła do wyrównywania (opcjonalnie)
- mikser
- blender
- garnek, sitko, nóż, pędzelek
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Nowoczesny miodownik Snickers – opis wykonania krok po kroku.
Z poniższego przepisu otrzymasz ok. 15 porcji ciasta.
Miodownik – przepis na ciasto
Przyznam, że wałkowanie tego ciasta nie należy do przyjemnych, ale żaden inny miodownik nie smakuje tak dobrze. A próbowałam wielu przepisów. 😉
Składniki:
- 2 średnie jajka, w temperaturze pokojowej
- 180 g drobnego cukru
- 60 g miodu (ok. 3 łyżki)
- 380 g mąki pszennej
- 6 g kakao (ok. 2 łyżeczki)
- 8 g sody oczyszczonej (ok. 1 łyżeczki)
1. Jajko wraz z cukrem ubij na średnich obrotach miksera. Ubijaj do momentu, aż cały cukier się rozpuści a masa stanie się jasna i puszysta. Potrwa to 5-10 minut. Weź odrobinę masy między palce – jeśli nie czujesz kryształków, to możesz zakończyć ubijanie.

2. Do ubitego jajka dodaj miód i zmiksuj.

3. Mąkę, sodę i kakao wymieszaj.

4. Suche składniki dodaj do masy jajecznej i zmiksuj tylko do połączenia.

5. Ciasto podziel na cztery części. Każdą część oddzielnie rozwałkuj na kwadrat o wymiarach nieco większych niż 22 x 22 cm.
Potem odetnij niepotrzebne brzegi, tak aby powstał kwadrat o wymiarach 22 x 22 cm. Możesz to zrobić używając linijki i noża lub przy pomocy rantu cukierniczego.
Ciasto jest dość klejące, dlatego podczas wałkowania delikatnie podsypuj mąką.

6. Każdy blat przełóż (wraz z matą lub papierem, na którym wałkowałaś) na blaszkę do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C w ustawieniu góra-dół, przez 7 – 9 minut.
Żeby sprawdzić czy ciasto jest już gotowe naciśnij je delikatnie. Jeśli uniesie się z powrotem, to jest gotowe.

7. Ciasta wystudź.
Krem orzech ziemny – przepis
Składniki:
- 80 g białej czekolady (użyłam czekolady 25,9% – Callebaut W2)
- 120 g pasty z orzechów ziemnych 100%, bez kawałków orzechów (tzw. masła orzechowego smooth)
- 250 g serka mascarpone
- 1/4 łyżeczki soli
1. Czekoladę roztop w mikrofali lub kąpieli wodnej.

2. Wymieszaj z pastą orzechową i solą.

3. Dodaj mascarpone i dokładnie zblenduj masę.

4. Krem przełóż do worka cukierniczego i umieść w lodówce do czasu składanie deseru. Im dłużej krem pozostanie w lodówce tym gęstszy będzie. Żeby łatwo się go szprycowało postaraj się użyć go w ciągu godziny od przygotowania.

Waniliowy krem bawarski z mascarpone – przepis
Składniki:
- 100 g mleka
- 15 g śmietanki 30%
- ziarna z 1/2 laski wanilii
- 40 g żółtka jaj
- 40 g cukru
- 5 g żelatyny 180 bloom (ok. 1 1/4 łyżeczki) + 25 g wody
- 250 g serka mascarpone
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

2. Żółtka wymieszaj z cukrem.

3. Podgrzej mleko z ziarnami wanilii. Zdejmij garnek z ognia tuż przed zagotowaniem.

4. Do masy jajecznej wlej ⅓ gorącej mieszanki, energicznie mieszając.

5. Żółtka przelej do garnka z pozostałym mlekiem i gotuj na małym ogniu, bez przerwy mieszając, aż krem zacznie lekko gęstnieć i osiągnie temperaturę 82-85°C. Nie przekraczaj temperatury 85°C, bo żółtka “zetną się”.

6. Dodaj żelatynę i wymieszaj.

7. Krem schłódź w lodowce do temperatury ok. 40°C.

8. Zimne mascarpone dodaj do kremu i zblenduj.

9. Krem na tym etapie jest dość płynny, dlatego warto go nieco schłodzić przed wylaniem na ciasto. Krem przykryj folią w kontakcie (folia musi dotykać kremu, dzięki temu nie utworzy się kożuch) i odstaw do lodówki aż lekko zgęstnieje.

Karmel – przepis
Składniki:
- 210 g cukru drobnego
- 120 g śmietanki 30%
- 120 g masła
- 3 g żelatyny 180 bloom (ok. 3/4 łyżeczki) + 15 g zimnej wody
- 1/4 łyżeczki soli
Masło wyjmij z lodówki tuż przed rozpoczęciem przygotowywania karmelu.
1. Garnek rozgrzej na średnim ogniu. Wsyp tyle cukru aby przykryć dno. Wsyp kolejną partię cukru, gdy poprzednia roztopi się. Podgrzewaj do momentu, aż cały cukier zostanie roztopiony i nabierze bursztynowego koloru.
Możesz mieszać karmel przy pomocy silikonowej szpatułki (ale upewnij się, że nadaje się do użycia w tak wysokiej temperaturze!). Gdy ostatnia partia cukru będzie się rozpuszczać oczyść szpatułkę z kryształków cukru, zdrapując je przy pomocy noża lub metalowej szpatułki.
W międzyczasie śmietankę podgrzej prawie do wrzenia.

2. Zmniejsz ogień na mały. Do gorącego karmelu dodawaj partiami śmietankę, za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia. Podgrzewaj do momentu, aż cały karmel połączy się ze śmietanką i nie będzie widocznych grudek.
Karmel przełóż do wąskiego pojemnika. Dodaj masło i dokładnie zblenduj. Dzięki temu Twój karmel będzie aksamitny, a tłuszcz nie wytrąci się podczas chłodzenia.

3. Dodaj sól i żelatynę. Zbleduj.
Pozostaw na blacie na 15-20 minut. Później użyj.
Ganache czekoladowy – przepis
Składniki:
- 160 g czekolady mlecznej (użyłam czekolady 33,6% – Callebaut 823)
- 120 g czekolady deserowej (użyłam czekolady 54,5% – Callebaut 811)
- 200 g śmietanki 30%
1. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Wsyp czekolady i odczekaj 2 minuty, żeby temperatura się wyrównała.

2. Wymieszaj czekoladę ze śmietanką, a następnie dokładnie zblenduj starając się nie napowietrzyć kremu.

Ganache przygotuj tuż przed wylaniem na ciasto, dzięki temu krem będzie rzadki i pokryje ciasto równą warstwą.
Składanie miodownika Snickers
Potrzebujesz dodatkowo:
- ok. 50 g orzeszków ziemnych (najlepiej solonych)
- filiżankę mocnej kawy, wystudzonej
1. Każdy blat miodowy nasącz delikatnie kawą z jednej strony.

2. Blat umieść w rancie cukierniczym lub formie.
Jeśli używasz rantu, to możesz wyłożyć go folią rantową, ale nie jest to konieczne.

3. Na ciasto wyszprycuj krem orzechowy i wyrównaj.

4. Ułóż kolejny blat miodownika i wylej na niego waniliowy krem. Przykryj następnym blatem.

5. Wyłóż karmel i powciskaj w niego orzeszki.
Warto orzeszki najpierw pokroić na połówki lub ćwiartki – dzięki temu łatwiej będzie kroić ciasto. Ja tego nie zrobiłam i orzeszki przeszkadzały podczas krojenia.

6. Na wierzchu umieść ostatni blat miodownika (nasącz go z obu stron) i wylej ganache.
Złożone ciasto umieść w lodówce na min. 6 godzin.
Przechowywanie
Ciasto można przygotować kilka dni przed świętami i przechowywać w lodówce.
Z dnia na dzień jest co raz lepsze. 🙂


Nowoczesny miodownik Snickers orzeszki/karmel/czekolada.
Postawisz na nowoczesność w te święta?
Wszystkiego dobrego!
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.


