Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny

Monoporcje musowe to małe dzieła sztuki. Ich urok tkwi nie tylko w smaku i teksturach, ale także w oryginalnym wyglądzie. Aby uzyskać taki ciekawy design często nie potrzeba specjalnych umiejętności… wystarczy forma mająca fantazyjny kształt.

Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny

A co znajdziesz w środku tego fikuśnego deseru?

  • najlepszy mus z czarnej porzeczki, kwaskowaty i intensywnie owocowy
  • czekoladowo – porzeczkowy ganache
  • biszkopt kakaowy
  • chrupkę czekoladową z nibsami kakaowym

Deser pokryłam fioletowym zamszem jadalnym.

Monoporcje - mus z czarnej porzeczki, ganache czekoladowo-porzeczkowe, biszkopt kakaowy, chrupka czekoladowa z nibsami

Jak przygotować porzeczkowe monoporcje musowe z czekoladą i zamszem jadalnym ?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka - potrzebna narzędzia: formy silikonowe, blaszka, prostokątny rant regulowany, mata silikonowa, waga kuchenna, waga jubilerska, zamsz jadalny Modecor, podkładki pod monoporcje, blender, rózga kuchenna

 

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

Reklama Słodki Klub


Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny – opis wykonania krok po kroku.

Z poniższego przepisu otrzymasz 6 monoporcji w kształcie sześcianów z kulek (pojemność formy 6 x 150 ml)

Biszkopt kakaowy – przepis

Składniki:

  • 1 jajo M
  • 25 g drobnego cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 8 g kakao
  • 7 g roztopionego masła

1. W misie miksera umieść całe jajko wraz z cukrem. Następnie ubij na jasną i puszystą masę, która potroi swoją objętość.

przygotowanie biszkoptu kakaowego

2. W dwóch turach dodaj przesiane przez sitko mąkę i kakao. Delikatnie wymieszaj szpatułką.

przygotowanie biszkoptu kakaowego

3. Razem z drugą partią suchych składników dodaj roztopione i przestudzone masło. Ponownie delikatnie wymieszaj do połączenia.

przygotowanie biszkoptu kakaowego

4. Ciasto przelej do formy lub rantu cukierniczego (od spodu wyłożonego matą silikonową lub papierem do pieczenia). Wyrównaj.

przygotowanie biszkoptu kakaowego5. Włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C i piecz przez ok. 12 minut w trybie góra-dół. Następnie wystudź biszkopt.

biszkopt kakaowy do monoporcji

6. Po wystudzeniu wykrój z ciasta 6 kwadratów o bokach 4 cm.

biszkopt kakaowy do monoporcji

Ganache czekoladowo-porzeczkowe – przepis

Składniki:

1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

roztopiona mleczna czekolada

2. W garnuszku umieść puree porzeczkowe i śmietankę. Podgrzej prawie do wrzenia.

puree porzeczkowe ze śmietanką

3. Wszystkie składniku przelej do wysokiego i wąskiego naczynia. Zblenduj, a następnie wymieszaj silikonową szpatułą zbierając masę dokładnie ze ścianek pojemnika.

ganache czekoladowo-porzeczkowe

4. Ganache przelej do formy na kulki (formę najlepiej ustawić na sztywnej podkładce lub desce). Formę z ganache umieść w zamrażarce na co najmniej 6 godzin.

ganache czekoladowo-porzeczkowe, forma silikonowa a małe kule

Chrupka – przepis

Chrupka nie jest elementem obowiązkowym, możesz przygotować monoporcje bez niej.  Jeżeli jednak masz w domu kakaowe nibsy to warto je wykorzystać.

Składniki:

  • 10 g nibsów kakaowych
  • 20 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka oleju

1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Następnie połącz z olejem i nibsami.

chrupka czekoladowa z nibsami

2. Rozsmaruj chrupkę na kwadratach z biszkoptu. Schłódź w lodówce przez 30 minut.

biszkopt i chrupka czekoladowa z nibsami

Mus z czarnej porzeczki – przepis

Składniki:

*Do przygotowania musu potrzebne jest puree porzeczkowe. Polecam zakup gotowego puree, ale możesz też zblendować świeże porzeczki i dodatkowo (nie jest to konieczne) przetrzeć przez sitko. Jeśli używasz mrożonych owoców to podgrzej je w garnku do momentu, aż puszczą sok, a później przetrzyj.

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. W garnku umieść puree porzeczkowe i cukier. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści, a całość się zagotuje.

przygotowanie musu z czarnej porzeczki

3. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj dokładnie do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstaw do lekkiego przestudzenia.

przygotowanie musu z czarnej porzeczki

4. Schłodzoną śmietankę ubij do otrzymania konsystencji rozpuszczonych lodów, czyli do momentu, aż na powierzchni zaczną być widoczne pierwsze ślady trzepaczki. Po uniesieniu trzepaczki kropla spadająca na powierzchnię jest widoczna przed 1-3 sekundy a potem się rozpływa.

ubijanie śmietanki do musu

5. Do śmietanki dodaj przestudzone puree porzeczkowe (temperatura puree powinna wynosić około 25°C) i wymieszaj do połączenia. Mus przełóż do rękawa cukierniczego i od razu zabierz się za składanie deseru.

przygotowanie musu z czarnej porzeczki

Składanie i dekorowanie monoporcji

1. Foremkę silikonową ustaw na sztywnej podkładce lub desce, to ułatwi przenoszenie. Wypełnij otwory musem prawie do pełna – dokładnie wypełnij wszystkie zagłębienia w formie na dole i po bokach.

Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny - składanie deseru w formie silikonowej2. Do środka włóż zamrożoną kulkę z ganache porzeczkowym i lekko dociśnij.

Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny - składanie deseru w formie silikonowej

3. Na wierzch ułóż biszkopt z chrupką (chrupką w stronę musu) i lekko dociśnij.

Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny - składanie deseru w formie silikonowej

4. Szpatułką zbierz nadmiar musu. Następnie umieść monoporcje w zamrażarce na co najmniej 10 godzin.

Uwaga!
Ważne, aby temperatura w zamrażarce była odpowiednio niska (co najmniej -20°C). Słabo zmrożoną monoporcję trudno będzie wyjąć z tak wymagającej formy. Poza tym zamsz lepiej pokrywa dobrze zmrożony deser.

Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny - składanie deseru w formie silikonowej

5. Zamrożone desery wyjmij ostrożnie z formy i od razu pokryj zamszem. Najlepiej wyjmuj monoporcje pojedynczo, pokryj zamszem, schowaj do lodówki, a dopiero potem wyjmij kolejną.

Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny - wyjmowanie monoporcji z formy silikonowej6. Zamrożoną monoporcję umieść na paterze obrotowej pokrytej folią spożywczą.

Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka - pokrywanie zamszem jadalnym7. W jednej ręce trzymaj zamsz, psikaj równomiernym strumieniem i poruszaj ręką na boki. Drugą ręką kręć paterą. Puszkę z zamszem trzymaj w odległości 20-25 cm od deserów.
Uwaga! Zamsz łatwo roznosi się po całej kuchni. Żeby uniknąć późniejszego sprzątania, polecam umieszczenie patery w pustej zmywarce lub w kartonie.

Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka - pokrywanie zamszem jadalnym

8. Desery przełóż na podkładki lub talerzyki. Potem umieść w lodówce na kilka godzin, żeby mogły się całkowicie rozmrozić.

Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny

Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny

Proste monoporcje porzeczkowo – czekoladowe o fantazyjnym kształcie robią wrażenie! A do tego wspaniale smakują.

Wszystkiego słodkiego!
Magda

 

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Reklama Słodki Klub

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *