Monoporcje musowe to małe dzieła sztuki. Ich urok tkwi nie tylko w smaku i teksturach, ale także w oryginalnym wyglądzie. Aby uzyskać taki ciekawy design często nie potrzeba specjalnych umiejętności… wystarczy forma mająca fantazyjny kształt.

A co znajdziesz w środku tego fikuśnego deseru?
- najlepszy mus z czarnej porzeczki, kwaskowaty i intensywnie owocowy
- czekoladowo – porzeczkowy ganache
- biszkopt kakaowy
- chrupkę czekoladową z nibsami kakaowym
Deser pokryłam fioletowym zamszem jadalnym.

Jak przygotować porzeczkowe monoporcje musowe z czekoladą i zamszem jadalnym ?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- rant regulowany lub blaszka (użyłam wielkości 13 x 19 cm)
- forma silikonowa w kształcie sześcianu w kuleczki lub inna dowolna (moja miała pojemność 6 x 150 ml)
- forma silikonowa w kształcie małych kul do przygotowania insertu
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- blaszka do pieczenia
- waga kuchenna
- waga jubilerska
- fioletowy zamsz jadalny (użyłam Modecor – ma ładny lawendowy kolor i świetnie kryje!)
- blender
- trzepaczka
- wysoki pojemnik/miska
- deska do krojenia lub sztywna podkładka pod formę silikonową
- nóż
- patera obrotowa (opcjonalnie, przydatna do zamszowania)
- podkładki pod monoporcje (opcjonalnie)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny – opis wykonania krok po kroku.
Z poniższego przepisu otrzymasz 6 monoporcji w kształcie sześcianów z kulek (pojemność formy 6 x 150 ml)
Biszkopt kakaowy – przepis
Składniki:
- 1 jajo M
- 25 g drobnego cukru
- 20 g mąki pszennej
- 8 g kakao
- 7 g roztopionego masła
1. W misie miksera umieść całe jajko wraz z cukrem. Następnie ubij na jasną i puszystą masę, która potroi swoją objętość.

2. W dwóch turach dodaj przesiane przez sitko mąkę i kakao. Delikatnie wymieszaj szpatułką.

3. Razem z drugą partią suchych składników dodaj roztopione i przestudzone masło. Ponownie delikatnie wymieszaj do połączenia.

4. Ciasto przelej do formy lub rantu cukierniczego (od spodu wyłożonego matą silikonową lub papierem do pieczenia). Wyrównaj.
5. Włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C i piecz przez ok. 12 minut w trybie góra-dół. Następnie wystudź biszkopt.

6. Po wystudzeniu wykrój z ciasta 6 kwadratów o bokach 4 cm.

Ganache czekoladowo-porzeczkowe – przepis
Składniki:
- 45 g czekolady mlecznej
- 45 g czekolady deserowej
- 30 g puree z czarnej porzeczki
- 30 g śmietanki 30%
1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

2. W garnuszku umieść puree porzeczkowe i śmietankę. Podgrzej prawie do wrzenia.

3. Wszystkie składniku przelej do wysokiego i wąskiego naczynia. Zblenduj, a następnie wymieszaj silikonową szpatułą zbierając masę dokładnie ze ścianek pojemnika.

4. Ganache przelej do formy na kulki (formę najlepiej ustawić na sztywnej podkładce lub desce). Formę z ganache umieść w zamrażarce na co najmniej 6 godzin.

Chrupka – przepis
Chrupka nie jest elementem obowiązkowym, możesz przygotować monoporcje bez niej. Jeżeli jednak masz w domu kakaowe nibsy to warto je wykorzystać.
Składniki:
- 10 g nibsów kakaowych
- 20 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka oleju
1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Następnie połącz z olejem i nibsami.

2. Rozsmaruj chrupkę na kwadratach z biszkoptu. Schłódź w lodówce przez 30 minut.

Mus z czarnej porzeczki – przepis
Składniki:
- 200 g puree z czarnej porzeczki*
- 53 g cukru
- 10 g żelatyny 180 Bloom + 50 g wody
- 265 g śmietanki 30%
*Do przygotowania musu potrzebne jest puree porzeczkowe. Polecam zakup gotowego puree, ale możesz też zblendować świeże porzeczki i dodatkowo (nie jest to konieczne) przetrzeć przez sitko. Jeśli używasz mrożonych owoców to podgrzej je w garnku do momentu, aż puszczą sok, a później przetrzyj.
1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

2. W garnku umieść puree porzeczkowe i cukier. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści, a całość się zagotuje.

3. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj dokładnie do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstaw do lekkiego przestudzenia.

4. Schłodzoną śmietankę ubij do otrzymania konsystencji rozpuszczonych lodów, czyli do momentu, aż na powierzchni zaczną być widoczne pierwsze ślady trzepaczki. Po uniesieniu trzepaczki kropla spadająca na powierzchnię jest widoczna przed 1-3 sekundy a potem się rozpływa.

5. Do śmietanki dodaj przestudzone puree porzeczkowe (temperatura puree powinna wynosić około 25°C) i wymieszaj do połączenia. Mus przełóż do rękawa cukierniczego i od razu zabierz się za składanie deseru.

Składanie i dekorowanie monoporcji
1. Foremkę silikonową ustaw na sztywnej podkładce lub desce, to ułatwi przenoszenie. Wypełnij otwory musem prawie do pełna – dokładnie wypełnij wszystkie zagłębienia w formie na dole i po bokach.
2. Do środka włóż zamrożoną kulkę z ganache porzeczkowym i lekko dociśnij.

3. Na wierzch ułóż biszkopt z chrupką (chrupką w stronę musu) i lekko dociśnij.

4. Szpatułką zbierz nadmiar musu. Następnie umieść monoporcje w zamrażarce na co najmniej 10 godzin.
Uwaga!
Ważne, aby temperatura w zamrażarce była odpowiednio niska (co najmniej -20°C). Słabo zmrożoną monoporcję trudno będzie wyjąć z tak wymagającej formy. Poza tym zamsz lepiej pokrywa dobrze zmrożony deser.

5. Zamrożone desery wyjmij ostrożnie z formy i od razu pokryj zamszem. Najlepiej wyjmuj monoporcje pojedynczo, pokryj zamszem, schowaj do lodówki, a dopiero potem wyjmij kolejną.
6. Zamrożoną monoporcję umieść na paterze obrotowej pokrytej folią spożywczą.
7. W jednej ręce trzymaj zamsz, psikaj równomiernym strumieniem i poruszaj ręką na boki. Drugą ręką kręć paterą. Puszkę z zamszem trzymaj w odległości 20-25 cm od deserów.
Uwaga! Zamsz łatwo roznosi się po całej kuchni. Żeby uniknąć późniejszego sprzątania, polecam umieszczenie patery w pustej zmywarce lub w kartonie.

8. Desery przełóż na podkładki lub talerzyki. Potem umieść w lodówce na kilka godzin, żeby mogły się całkowicie rozmrozić.

Monoporcje musowe czekolada / czarna porzeczka / zamsz jadalny
Proste monoporcje porzeczkowo – czekoladowe o fantazyjnym kształcie robią wrażenie! A do tego wspaniale smakują.
Wszystkiego słodkiego!
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.



