Tiramisu to w moim domu wymarzony deser. Przygotowuję go z różnych okazji, zamiast tradycyjnego tortu. Najczęściej wybieram klasyczną wersję, którą doprowadziłam już do perfekcji.
Moja rodzina polubiła również wariant pistacjowy, a laskowy uznała za jeszcze smaczniejszy. Nie wiem która wersja smakuje mi najbardziej, ale laskowa z pewnością najbardziej zaskoczyła mnie smakiem.
Choć nie powinnam się dziwić – połączenie orzechów laskowych z czekoladą zawsze jest wspaniałe. 😉

Czy deser jest bezpieczny?
Tiramisu bez surowych jajek to tylko kiepska imitacja. Uwierz mi, testowałam nie jeden przepis. 🙂
Dlatego w moim przepisie nie mogło zabraknąć jaj, a tym samym deser nie jest w 100 % bezpieczny. Chyba, że użyjesz naświetlanych jaj (dostępne w Makro) lub pasteryzowanych białek i żółtek (dostępne na allegro).
Jeśli używasz “zwykłych” jaj to koniecznie przelej skorupki wrzątkiem, ale musisz wiedzieć, że to nie daje 100% pewności, że salmonella zginęła. Bakteria występuje również wewnątrz jajka.

Jak przygotować laskowe tiramisu z kakaowymi biszkoptami i ganache czekoladowym?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- słoiczki lub pucharki (u mnie 5 x 200ml)
- okrągłe wykrawacze (np. z takiego zestawu wykrawaczy)
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy wielorazowy lub jednorazowy (opcjonalnie)
- szpatułka silikonowa
- mikser
- pędzel silikonowy lub łyżeczka
- waga kuchenna
- blacha z piekarnika
- sitko
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Laskowe tiramisu z kakaowymi biszkoptami i ganache czekoladowym – opis wykonania krok po kroku
Z poniższego przepisu otrzymasz 5 dużych deserów w słoiczkach/pucharkach o pojemności ok. 200 ml.
Możesz również przygotować tiramisu w blaszce.
W tym celu biszkopt podziel na 3 części (o wymiarach ok. 30×13,5cm) i przygotuj podwójną ilość kremu laskowego.
Kakaowe biszkopty ladyfingers – przepis
Jeśli nie chcesz przygotowywać biszkoptów to możesz użyć klasycznych biszkoptów savoiardi ze sklepu.
Przed zakupem zajrzyj do prześwietlenia składów biszkoptów z marketów.
Polecam markę Andante – są pyszne i mają doskonały skład.
Składniki:
- 3 jajka L
- 75 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- cukier puder do oprószenia
1. Białka ubij do powstania gęstej piany.

2. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru.

3. Rozetrzyj odrobinę masy jajecznej między palcami żeby sprawdzić czy cały cukier się rozpuścił. Jeśli nie czujesz kryształków to znaczy, że możesz zakończyć ubijanie. 
4. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników.

5. Wsyp suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

6. Masę rozsmaruj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia na grubość 1 cm. Wymiar ciasta ok 30x40cm.

7. Biszkopt obsyp cukrem pudrem i odstaw na 5 minut. Piecz w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Wystudź ciasto.

8. Używając okrągłego wykrawacza wytnij biszkopciki wielkością odpowiadające Twoim słoiczkom/pucharkom.

Krem laskowy – przepis
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 2 białka z jaja M
- 3 żółtka z jaja M
- 30 g cukru
- 30 g cukru pudru
- 50 g pasty laskowej 100% (polecam Tree Nuts)
- szczypta soli
Kod rabatowy!
Użyj kodu “cakeitpl” a otrzymasz rabat -10% na wszystkie produkty Tree Nuts.
1. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
2. Dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia.
3. Dodaj pastę laskową. Zmiksuj.
4. Białka ubij z cukrem (postępuj jak w krokach 1-3 przygotowania biszkoptu). Dodaj białka do masy laskowej i delikatnie wymieszaj.

Ganache z mlecznej i deserowej czekolady – przepis
Składniki:
- 80 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 100 g śmietanki 30%
1. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Wsyp czekoladę i odczekaj 2 minuty, żeby temperatura się wyrównała.

2. Wymieszaj czekoladę ze śmietanką, a następnie dokładnie zblenduj starając się nie napowietrzyć kremu.

Laskowe tiramisu – składanie deseru
Amaretto dodaje deserowi przyjemny posmak, jednak bez niego tiramisu również będzie pyszne.
- 150 ml kawy, wystudzonej
- 30 ml likieru amaretto (opcjonalnie)
- kakao do oprószenia
1. Biszkopciki nasącz delikatnie kawą z amaretto.
Ciasto łatwo chłonie płyn, więc uważaj żeby go nie przesączyć.
Jeśli używasz kupnych biszkoptów to możesz je zanurzać w kawie.
W przypadku biszkopcików przygotowanych samodzielnie (i wycinanych z dużego biszkoptu, tak jak pokazuję wyżej), nie polecam zanurzania w kawie. Ciasto momentalnie wchłonie bardzo dużo płynu i rozmięknie. Dzieje się tak dlatego, że brzegi biszkoptów nie mają zapieczonej “skorupki”.
Aby nie przesączyć użyj silikonowego pędzla i namaczaj biszkopty z obu stron tylko do momentu, aż na powierzchni nie ma suchych punktów.

2. Złóż deser układając warstwowo:
- biszkopt nasączony kawą
- krem laskowy (ok. 30 g na warstwę, wykładaj łyżeczką lub rękawem cukierniczym)
- cienka warstwa kakao (użyj drobnego sitka)
Potem układaj kolejne warstwy w ten sam sposób.
Na samej górze zamiast kakao wylej czekoladowy ganache.

3. Desery włóż do lodówki na minimum 6 godzin, żeby nabrały odpowiedniej konsystencji.

Doskonałe laskowe tiramisu z kakaowymi biszkoptami – przepis
To kolejna wersja tiramisu, która, obok klasycznego i pistacjowego, podbiła moje serce. Jestem pewna, że zachwyci również Ciebie.
Wszystkiego pysznego
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.


