Nowoczesny miodownik Snickers orzeszki/karmel/czekolada. Przepis

Miodownik to przekładane ciasto z miodowymi blatami przypominającymi nieco piernik, ale nie wymagającymi leżakowania.

Ciasto warto przygotować kilka dni przed świętami, żeby zmiękło i “przegryzło się”. Miodownik jest dobry już następnego dnia po przygotowaniu, ale kolejnego dnia jest już bardzo dobry. A trzeciego dnia – wspaniały! 🙂 Warto poczekać.

Miodownik Snickers to moja wariacja na temat ciasta o tej samej nazwie, jakie jadłam w cukierni Miodzio Iwli z Pruszcza Gdańskiego (koniecznie odwiedź to miejsce, gdy będziesz w okolicy!). Nie zapamiętałam jakie warstwy były w cieście, ale koncept pozostał w mojej głowie.

Nowoczesny miodownik Snickers orzeszki/karmel/czekolada.

Mój miodownik składa się z:

  • rozpływających się w ustach blatów miodowych
  • prostego, aksamitnego kremu z orzeszków ziemnych, białej czekolady i mascarpone
  • solonego karmelu z orzeszkami ziemnymi
  • waniliowego kremu bawarskiego z mascarpone
  • czekoladowego ganache, który wspaniale łączy wszystkie smaki

Nie jest to leciutki deser, ale baton Snickers też do takich nie należy. 😉 Starałam się, żeby ciasto nie było zbyt słodkie i myślę, że mi się to udało. Jest pysznie!

Jak zrobić miodownik Snickers orzeszki/karmel/czekolada?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia do przygotowani miodownika - wałek do ciasta, blaszka do piekarnika, mata silikonowa, waga kuchenna, waga jubilerska, szpatułka cukiernicza, rant cukierniczy, rękaw cukierniczy

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

Nowoczesny miodownik Snickers – opis wykonania krok po kroku.

Z poniższego przepisu otrzymasz ok. 15 porcji ciasta.

Miodownik – przepis na ciasto

Przyznam, że wałkowanie tego ciasta nie należy do przyjemnych, ale żaden inny miodownik nie smakuje tak dobrze. A próbowałam wielu przepisów. 😉

Składniki:

  • 2 średnie jajka, w temperaturze pokojowej
  • 180 g drobnego cukru
  • 60 g miodu (ok. 3 łyżki)
  • 380 g mąki pszennej
  • 6 g kakao (ok. 2 łyżeczki)
  • 8 g sody oczyszczonej (ok. 1 łyżeczki)

1. Jajko wraz z cukrem ubij na średnich obrotach miksera. Ubijaj do momentu, aż cały cukier się rozpuści a masa stanie się jasna i puszysta. Potrwa to 5-10 minut. Weź odrobinę masy między palce – jeśli nie czujesz kryształków, to możesz zakończyć ubijanie.

przygotowanie ciasta na miodownik

2. Do ubitego jajka dodaj miód i zmiksuj.

przygotowanie ciasta na miodownik

 

3. Mąkę, sodę i kakao wymieszaj.
przygotowanie ciasta na miodownik

4. Suche składniki dodaj do masy jajecznej i zmiksuj tylko do połączenia.

przygotowanie ciasta na miodownik

5. Ciasto podziel na cztery części. Każdą część oddzielnie rozwałkuj na kwadrat o wymiarach nieco większych niż 22 x 22 cm.
Potem odetnij niepotrzebne brzegi, tak aby powstał kwadrat o wymiarach 22 x 22 cm. Możesz to zrobić używając linijki i noża lub przy pomocy rantu cukierniczego.
Ciasto jest dość klejące, dlatego podczas wałkowania delikatnie podsypuj mąką.
przygotowanie ciasta na miodownik

6. Każdy blat przełóż (wraz z matą lub papierem, na którym wałkowałaś) na blaszkę do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C w ustawieniu góra-dół, przez 7 – 9 minut.
Żeby sprawdzić czy ciasto jest już gotowe naciśnij je delikatnie. Jeśli uniesie się z powrotem, to jest gotowe.
przygotowanie ciasta na miodownik

7. Ciasta wystudź.

Krem orzech ziemny – przepis

Składniki:

  • 80 g białej czekolady (użyłam czekolady 25,9% – Callebaut W2)
  • 120 g pasty z orzechów ziemnych 100%, bez kawałków orzechów (tzw. masła orzechowego smooth)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/4 łyżeczki soli

1. Czekoladę roztop w mikrofali lub kąpieli wodnej.

przygotowanie kremu orzechowego do miodownika snickers

2. Wymieszaj z pastą orzechową i solą.

przygotowanie kremu orzechowego do miodownika snickers

3. Dodaj mascarpone i dokładnie zblenduj masę.

blendowanie kremu orzechowego do miodownika snickers

4. Krem przełóż do worka cukierniczego i umieść w lodówce do czasu składanie deseru. Im dłużej krem pozostanie w lodówce tym gęstszy będzie. Żeby łatwo się go szprycowało postaraj się użyć go w ciągu godziny od przygotowania.

przekładanie kremu orzechowego do rękawa cukierniczego

Waniliowy krem bawarski z mascarpone – przepis

Składniki: 

  • 100 g mleka
  • 15 g śmietanki 30%
  • ziarna z 1/2 laski wanilii
  • 40 g żółtka jaj
  • 40 g cukru
  • 5 g żelatyny 180 bloom (ok. 1 1/4 łyżeczki) + 25 g wody
  • 250 g serka mascarpone

1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

żelatyna

2. Żółtka wymieszaj z cukrem.

przygotowanie waniliowego kremu angielskiego z marascpone

3. Podgrzej mleko z ziarnami wanilii. Zdejmij garnek z ognia tuż przed zagotowaniem.

przygotowanie waniliowego kremu angielskiego z marascpone

4. Do masy jajecznej wlej ⅓ gorącej mieszanki, energicznie mieszając.

przygotowanie waniliowego kremu angielskiego z marascpone

5. Żółtka przelej do garnka z pozostałym mlekiem i gotuj na małym ogniu, bez przerwy mieszając, aż krem zacznie lekko gęstnieć i osiągnie temperaturę 82-85°C. Nie przekraczaj temperatury 85°C, bo żółtka “zetną się”.

przygotowanie waniliowego kremu angielskiego z marascpone

6. Dodaj żelatynę i wymieszaj.

przygotowanie waniliowego kremu angielskiego z marascpone

7. Krem schłódź w lodowce do temperatury ok. 40°C.

przygotowanie waniliowego kremu angielskiego z marascpone

8. Zimne mascarpone dodaj do kremu i zblenduj.

przygotowanie waniliowego kremu angielskiego z marascpone

9. Krem na tym etapie jest dość płynny, dlatego warto go nieco schłodzić przed wylaniem na ciasto. Krem przykryj folią w kontakcie (folia musi dotykać kremu, dzięki temu nie utworzy się kożuch) i odstaw do lodówki aż lekko zgęstnieje.

przygotowanie waniliowego kremu angielskiego z marascpone

Karmel – przepis

Składniki:

  • 210 g cukru drobnego
  • 120 g śmietanki 30%
  • 120 g masła
  • 3 g żelatyny 180 bloom (ok. 3/4 łyżeczki) + 15 g zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Masło wyjmij z lodówki tuż przed rozpoczęciem przygotowywania karmelu.

1. Garnek rozgrzej na średnim ogniu. Wsyp tyle cukru aby przykryć dno. Wsyp kolejną partię cukru, gdy poprzednia roztopi się. Podgrzewaj do momentu, aż cały cukier zostanie roztopiony i nabierze bursztynowego koloru.
Możesz mieszać karmel przy pomocy silikonowej szpatułki (ale upewnij się, że nadaje się do użycia w tak wysokiej temperaturze!). Gdy ostatnia partia cukru będzie się rozpuszczać oczyść szpatułkę z kryształków cukru, zdrapując je przy pomocy noża lub metalowej szpatułki.

W międzyczasie śmietankę podgrzej prawie do wrzenia.

przygotowanie praliny z orzechów laskowych

2. Zmniejsz ogień na mały. Do gorącego karmelu dodawaj partiami śmietankę, za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia. Podgrzewaj do momentu, aż cały karmel połączy się ze śmietanką i nie będzie widocznych grudek.

Karmel przełóż do wąskiego pojemnika. Dodaj masło i dokładnie zblenduj. Dzięki temu Twój karmel będzie aksamitny, a tłuszcz nie wytrąci się podczas chłodzenia.
przygotowanie karmelu

3. Dodaj sól i żelatynę. Zbleduj.
Pozostaw na blacie na 15-20 minut. Później użyj.


Ganache czekoladowy – przepis

Składniki:

  • 160 g czekolady mlecznej  (użyłam czekolady 33,6% – Callebaut 823)
  • 120 g czekolady deserowej (użyłam czekolady 54,5% – Callebaut 811)
  • 200 g śmietanki 30%

1. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Wsyp czekolady i odczekaj 2 minuty, żeby temperatura się wyrównała.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, przygotowanie ganache czekoladowego, garnek, miska, czekolada, śmietanka

2. Wymieszaj czekoladę ze śmietanką, a następnie dokładnie zblenduj starając się nie napowietrzyć kremu.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, gotowe ganache czekoladowe, garnek, szpatułka

Ganache przygotuj tuż przed wylaniem na ciasto, dzięki temu krem będzie rzadki i pokryje ciasto równą warstwą.

Składanie miodownika Snickers

Potrzebujesz dodatkowo:

  • ok. 50 g orzeszków ziemnych (najlepiej solonych)
  • filiżankę mocnej kawy, wystudzonej

1. Każdy blat miodowy nasącz delikatnie kawą z jednej strony.

nasączenie blatów miodowych do miodownika snickers

2. Blat umieść w rancie cukierniczym lub formie.

Jeśli używasz rantu, to możesz wyłożyć go folią rantową, ale nie jest to konieczne.

przekładanie miodownika snickers, blaszka do pieczenia, mata silikonowa, rant cukierniczy, folia rantowa

3. Na ciasto wyszprycuj krem orzechowy i wyrównaj.

przekładanie miodownika snickers, blaszka do pieczenia, mata silikonowa, rant cukierniczy, folia rantowa

4. Ułóż kolejny blat miodownika i wylej na niego waniliowy krem. Przykryj następnym blatem.

przekładanie miodownika snickers, blaszka do pieczenia, mata silikonowa, rant cukierniczy, folia rantowa

5. Wyłóż karmel i powciskaj w niego orzeszki.
Warto orzeszki najpierw pokroić na połówki lub ćwiartki – dzięki temu łatwiej będzie kroić ciasto. Ja tego nie zrobiłam i orzeszki przeszkadzały podczas krojenia.

przekładanie miodownika snickers, blaszka do pieczenia, mata silikonowa, rant cukierniczy, folia rantowa

6. Na wierzchu umieść ostatni blat miodownika (nasącz go z obu stron) i wylej ganache.

Złożone ciasto umieść w lodówce na min. 6 godzin.

Przechowywanie

Ciasto można przygotować kilka dni przed świętami i przechowywać w lodówce.
Z dnia na dzień jest co raz lepsze. 🙂

Nowoczesny miodownik Snickers orzeszki/karmel/czekolada.

Nowoczesny miodownik Snickers orzeszki/karmel/czekolada.

Nowoczesny miodownik Snickers orzeszki/karmel/czekolada.

Postawisz na nowoczesność w te święta?

Wszystkiego dobrego!
Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *