Laskowe tiramisu z kakaowymi biszkoptami i ganache czekoladowym

Tiramisu to w moim domu wymarzony deser. Przygotowuję go z różnych okazji, zamiast tradycyjnego tortu. Najczęściej wybieram klasyczną wersję, którą doprowadziłam już do perfekcji.

Moja rodzina polubiła również wariant pistacjowy, a laskowy uznała za jeszcze smaczniejszy. Nie wiem która wersja smakuje mi najbardziej, ale laskowa z pewnością najbardziej zaskoczyła mnie smakiem.
Choć nie powinnam się dziwić – połączenie orzechów laskowych z czekoladą zawsze jest wspaniałe. 😉

Laskowe tiramisu z kakaowymi biszkoptami i ganache czekoladowym

Czy deser jest bezpieczny?

Tiramisu bez surowych jajek to tylko kiepska imitacja. Uwierz mi, testowałam nie jeden przepis. 🙂

Dlatego w moim przepisie nie mogło zabraknąć jaj, a tym samym deser nie jest w 100 % bezpieczny. Chyba, że użyjesz naświetlanych jaj (dostępne w Makro) lub pasteryzowanych białek i żółtek (dostępne na allegro).

Jeśli używasz “zwykłych” jaj to koniecznie przelej skorupki wrzątkiem, ale musisz wiedzieć, że to nie daje 100% pewności, że salmonella zginęła. Bakteria występuje również wewnątrz jajka.

Laskowe tiramisu z kakaowymi biszkoptami i ganache czekoladowym

Jak przygotować laskowe tiramisu z kakaowymi biszkoptami i ganache czekoladowym?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia do przygotowania laskowego tiramisu - waga kuchenna, sitko, mata silikonowa, pędzel silikonowy, szklaneczki lub słoiczki, okrągłe wykrawacze

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

Laskowe tiramisu z kakaowymi biszkoptami i ganache czekoladowym – opis wykonania krok po kroku

Z poniższego przepisu otrzymasz 5 dużych deserów w słoiczkach/pucharkach o pojemności ok. 200 ml.

Możesz również przygotować tiramisu w blaszce.
W tym celu biszkopt podziel na 3 części (o wymiarach ok. 30×13,5cm) i przygotuj podwójną ilość kremu laskowego.

Kakaowe biszkopty ladyfingers – przepis

Jeśli nie chcesz przygotowywać biszkoptów to możesz użyć klasycznych biszkoptów savoiardi ze sklepu.
Przed zakupem zajrzyj do prześwietlenia składów biszkoptów z marketów.
Polecam markę Andante – są pyszne i mają doskonały skład.

Składniki:

  • 3 jajka L
  • 75 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • cukier puder do oprószenia

1. Białka ubij do powstania gęstej piany.

ubijanie piany z białek

2. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru.

dodawanie cukru do ubitych białek

3. Rozetrzyj odrobinę masy jajecznej między palcami żeby sprawdzić czy cały cukier się rozpuścił. Jeśli nie czujesz kryształków to znaczy, że możesz zakończyć ubijanie. ubijanie bezy

4. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników.

przygotowanie biszkoptu

5. Wsyp suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

przygotowanie kakaowych biszkoptów

6. Masę rozsmaruj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia na grubość 1 cm. Wymiar ciasta ok 30x40cm.

przygotowanie kakaowych biszkoptów

7. Biszkopt obsyp cukrem pudrem i odstaw na 5 minut. Piecz w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Wystudź ciasto.

przygotowanie kakaowych biszkoptów

8. Używając okrągłego wykrawacza wytnij biszkopciki wielkością odpowiadające Twoim słoiczkom/pucharkom.

składanie laskowego tiramisu

Krem laskowy – przepis

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 2 białka z jaja M
  • 3 żółtka z jaja M
  • 30 g cukru
  • 30 g cukru pudru
  • 50 g pasty laskowej 100% (polecam Tree Nuts)
  • szczypta soli

Kod rabatowy!

Użyj kodu “cakeitpl” a otrzymasz rabat -10% na wszystkie produkty Tree Nuts.

1. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.

przygotowanie kremu pistacjowego2. Dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia.
3. Dodaj pastę laskową. Zmiksuj.
przygotowanie kremu pistacjowego4. Białka ubij z cukrem (postępuj jak w krokach 1-3 przygotowania biszkoptu). Dodaj białka do masy laskowej i delikatnie wymieszaj.
przygotowanie kremu pistacjowego

Ganache z mlecznej i deserowej czekolady – przepis

Składniki:

  • 80 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 100 g śmietanki 30%

1. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Wsyp czekoladę i odczekaj 2 minuty, żeby temperatura się wyrównała.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, przygotowanie ganache czekoladowego, garnek, miska, czekolada, śmietanka

2. Wymieszaj czekoladę ze śmietanką, a następnie dokładnie zblenduj starając się nie napowietrzyć kremu.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, gotowe ganache czekoladowe, garnek, szpatułka

Laskowe tiramisu – składanie deseru

Amaretto dodaje deserowi przyjemny posmak, jednak bez niego tiramisu również będzie pyszne.

  • 150 ml kawy, wystudzonej
  • 30 ml likieru amaretto (opcjonalnie)
  • kakao do oprószenia

1. Biszkopciki nasącz delikatnie kawą z amaretto.
Ciasto łatwo chłonie płyn, więc uważaj żeby go nie przesączyć.
Jeśli używasz kupnych biszkoptów to możesz je zanurzać w kawie.

W przypadku biszkopcików przygotowanych samodzielnie (i wycinanych z dużego biszkoptu, tak jak pokazuję wyżej), nie polecam zanurzania w kawie. Ciasto momentalnie wchłonie bardzo dużo płynu i rozmięknie. Dzieje się tak dlatego, że brzegi biszkoptów nie mają zapieczonej “skorupki”.

Aby nie przesączyć użyj silikonowego pędzla i namaczaj biszkopty z obu stron tylko do momentu, aż na powierzchni nie ma suchych punktów.

składanie laskowego tiramisu

 

2. Złóż deser układając warstwowo:

  1. biszkopt nasączony kawą
  2. krem laskowy (ok. 30 g na warstwę, wykładaj łyżeczką lub rękawem cukierniczym)
  3. cienka warstwa kakao (użyj drobnego sitka)

Potem układaj kolejne warstwy w ten sam sposób.
Na samej górze zamiast kakao wylej czekoladowy ganache.

składanie laskowego tiramisu

3. Desery włóż do lodówki na minimum 6 godzin, żeby nabrały odpowiedniej konsystencji.

Laskowe tiramisu z kakaowymi biszkoptami i ganache czekoladowym Laskowe tiramisu z kakaowymi biszkoptami i ganache czekoladowym Laskowe tiramisu z kakaowymi biszkoptami i ganache czekoladowym Laskowe tiramisu z kakaowymi biszkoptami i ganache czekoladowym

Doskonałe laskowe tiramisu z kakaowymi biszkoptami – przepis

To kolejna wersja tiramisu, która, obok klasycznego i pistacjowego, podbiła moje serce. Jestem pewna, że zachwyci również Ciebie.

Wszystkiego pysznego
Aneta

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *