Tartaletki Kinder Bueno – orzech laskowy/mleczna czekolada

Tartaletki Kinder Bueno to deser, który idealnie wpisuje się w jesienny klimat – pełen słodyczy, kremowej konsystencji i orzechowego aromatu.

Tartaletki kinder bueno - orzech laskowy / mleczna czekolada

Choć inspirowane smakiem popularnego batonika, to do ich przygotowania nie użyłam ani jednego kupnego wafelka. Intensywnie orzechowy krem to zasługa dobrej jakości pasty laskowej 100%.

Tartaletki Kinder Bueno składają się z trzech pysznych warstw:

  • kruche kakaowe spody (sable z dodatkiem mąki migdałowej)
  • obłędny krem budyniowy z pastą laskową
  • aksamitny ganache z mlecznej czekolady

Tartaletki kinder bueno - orzech laskowy / mleczna czekolada

Jak przygotować tartaletki kinder bueno?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

 

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

Reklama Słodki Klub

Tartaletki Kinder Bueno – orzech laskowy / mleczna czekolada – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji przygotujesz 8 kwadratowych tartaletek o wymiarach 8 x 8 cm i wysokości 2 cm.

Kruche spody (sable)  – przepis

Składniki:

  • 215 g mąki pszennej
  • 35 g mąki migdałowej
  • 25 g kakao
  • 95 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła (pokrojonego)
  • szczypta soli
  • 1 jajko (50-60 g)
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania tartaletek)

Przygotowanie ciasta

1. W misie miksera umieść wszystkie składniki oprócz jajka i zagnieć do uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki.

Przygotowanie kruchego ciasta kakowego (sable)

2. Dodaj jajko i dalej zgniataj, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite.

Przygotowanie kruchego ciasta kakowego (sable)

3. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2,5-3 mm (możesz wałkować również pomiędzy dwoma matami silikonowymi, wtedy unikniesz zagnieceń jak przy papierze).

Aby ciasto było tej samej grubości w każdym miejscu, do wałkowania użyj listw dystansowych. Jeżeli używasz mat silikonowych, to listwy włóż pomiędzy. Jeżeli zaś korzystasz z papieru do pieczenia to listwy ułóż na górze – przytrzymają papier.

Następnie ciasto włóż do zamrażarki na 15-20 minut lub na całą noc do lodówki. Pamiętaj, aby ciasto znajdowało się pomiędzy papierem lub matami, dzięki temu nie wyschnie.

Wałkowanie ciasta kruchego z użyciem list dystansowych

Wylepianie kwadratowych rantów perforowanych

1. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Następnie za pomocą jednego z rantów wytnij spody tartaletek.

2. Obręcze ustaw na blaszce wyłożonej matą perforowaną. Spód każdego rantu wyłóż wyciętym ciastem.

Wylepianie kwadratowych rantów perforowanych ciastem kakaowym.

3. Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości około 2,5 cm (czyli trochę wyższe niż boki obręczy). Dopasuj ciasto do konturu i delikatnie dociśnij do obręczy. Następnie schłodź w lodówce przez ok. 30 minut.

Wylepianie kwadratowych rantów perforowanych ciastem kakaowym.

4. Nożem odetnij ciasto wystające ponad obręcze.

Wylepianie kwadratowych rantów perforowanych ciastem kakaowym.

Pieczenie tartaletek

1. Schłodzone tartaletki włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 17-20 minut w trybie góra-dół.

Kwadratowe tartaletki kakaowe (sable)

2.Upieczone tartaletki (jeszcze ciepłe) wyjmij z rantów.

Kwadratowe tartaletki kakaowe (sable)3. Mieszanką żółtka i mleka wysmaruj dokładnie środek i wewnętrzne brzegi ciasta. Dzięki temu tartaletki staną się bardziej chrupiące i nie będą tak bardzo chłonęły wilgoci z nadzienia.

Trataletki kakaowe (sable) - zabezpieczanie mieszanką mleka z żółtkiem4. Tartaletki wstaw na 3-5 minut do piekarnika.

Trataletki kakaowe (sable) - zabezpieczanie mieszanką mleka z żółtkiem5. Upieczone korpusy przełóż na kratkę i pozostaw do wystudzenia.
Kruche spody możesz przygotować kilka dni wcześniej – przechowuj je w suchym miejscu.

Crème pâtissière (krem budyniowy) – przepis

Składniki:

  • 230 g mleka 3,2%
  • 100 g śmietanki 30%
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g żółtek
  • 25 g skrobi kukurydzianej

1. W garnku zagotuj mleko ze śmietanką.

Przygotowanie kremu budyniowego - crème pâtissière

2. W misce zmiksuj żółtka z cukrem na jasną masę.

Przygotowanie kremu budyniowego - crème pâtissière

3. Do żółtek dodaj skrobię kukurydzianą i ponownie zmiksuj, aż wszystkie składniki się połączą.

Przygotowanie kremu budyniowego - crème pâtissière

4. 1/4 gorącego mleka wlej powoli do masy jajecznej energicznie mieszając. W ten sposób zahartujesz masę jajeczną, czyli zrównoważysz temperaturę obu składników i zapobiegniesz ścięciu się jajek.

Przygotowanie kremu budyniowego - crème pâtissière

5. Przelej zahartowaną masę jajeczną do rondla z pozostałym mlekiem. Podgrzewaj na wolnym ogniu, do czasu, aż masa zgęstniej i zagotuje się. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki i krem się nie przypalił. Gotuj przez około 1 minutę. Krem będzie miał konsystencję budyniu i stanie się błyszczący.

Przygotowanie kremu budyniowego - crème pâtissière

6. Gotowy budyń przełóż do szerokiego naczynia lub na blachę. Im cieńsza będzie warstwa kremu tym lepiej. Przykryj folią w kontakcie (to znaczy, że folia musi dotykać całej powierzchni kremu). Włóż do zamrażarki na kilka minut.

Budyń możesz przygotować dzień wcześniej. Wtedy po szybkim schłodzeniu w zamrażarce, przełóż do lodówki. Wyjmij z lodówki godzinę przed przygotowaniem kremu orzechowego i pozostaw w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie kremu budyniowego - crème pâtissière

Krem Kinder Bueno – przepis

Składniki:

  • 400 g crème pâtissière (całość z przepisu powyżej)
  • 80 g pasty laskowej 100% (polecam Tree Nuts)
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g schłodzonej śmietanki 30%

Kod rabatowy!

Użyj kodu “cakeitpl” a otrzymasz rabat -10% na wszystkie produkty Tree Nuts.

1. Białą czekoladę roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

Przygotowanie kremu kinder bueno - roztopiona biała czekolada

2. Roztopioną czekoladę wymieszaj z pastą z orzechów laskowych.

Przygotowanie kremu kinder bueno - biała czekolada z pastą orzechową

3. Krem budyniowy w temperaturze pokojowej zmiksuj krótko, aby stał się gładki i jednolity.

Przygotowanie kremu budyniowego - crème pâtissière

4. Do budyniu dodaj masę czekoladowo-orzechową i wymieszaj trzepaczką.

Przygotowanie kremu kinder bueno

5. Następnie dodaj ubitą na 3/4 śmietankę i wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia. Krem przełóż do rękawa cukierniczego.

Przygotowanie kremu kinder bueno

Ganache z mlecznej czekolady – przepis

Składniki: 

  • 120 g mlecznej czekolady
  • 80 g śmietanki 30%

1. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Wsyp czekoladę i odczekaj 2 minuty, żeby temperatura się wyrównała.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, przygotowanie ganache czekoladowego, garnek, miska, czekolada, śmietanka

2. Wymieszaj czekoladę ze śmietanką, a następnie dokładnie zblenduj starając się nie napowietrzyć kremu.

Rozpustne kruche mini tarty z solonym karmelem i czekoladą, tartaletki, gotowe ganache czekoladowe, garnek, szpatułka

Tartaletki Kinder Bueno – składanie deseru

1. Kruche korpusy wypełnij kremem z orzechów laskowych – najłatwiej wyszprycować go z rękawa cukierniczego. Pozostaw około 3 mm miejsca u góry na ganache.

Tartaletki kinder bueno - wypełnianie tartaletek kremem z orzechów laskowych

2. Następnie wygładź powierzchnię kremu łyżeczką.

Tartaletki kinder bueno - wypełnianie tartaletek kremem z orzechów laskowych

3. Na górę wylej ganache z mlecznej czekolady wypełniając pozostałe miejsce. Włóż do lodówki na godzinę.

Tartaletki kinder bueno - wylewanie ganache z mlecznej czekolady

Sople z orzechów laskowych w karmelu

  • orzechy laskowe
  • 100 g drobnego cukru

1. Uprażone i obrane ze skórki orzechy wbij na wykałaczki.

2. Przygotuj karmel. Garnek rozgrzej na średnim ogniu. Wsyp tyle cukru aby przykryć dno. Wsyp kolejną partię cukru, gdy poprzednia roztopi się. Podgrzewaj do momentu aż cały cukier roztopi się i nabierze bursztynowego koloru.

3. Trzymając za wykałaczkę zanurz orzech w karmelu. Wyciągnij i przytrzymaj w jednej pozycji, aby karmel zaczął lekko spływać tworząc “sopel”.

4. Włóż wykałaczkę, soplem ku dołowi, pomiędzy blat kuchenny i ciężką deskę do krojenia. Pozostaw do czasu aż karmel całkowicie zastygnie.

5. Dekorację z orzechów w karmelu ułóż na tartaletkach tuż przed podaniem. Jeżeli chcesz przygotować dekorację wcześniej to orzechy w karmelu zabezpiecz lakierem jadalnym i przechowuj w suchym pojemniku.

Tartaletki kinder bueno - orzech laskowy / mleczna czekolada Tartaletki kinder bueno - orzech laskowy / mleczna czekolada Tartaletki kinder bueno - orzech laskowy / mleczna czekolada Tartaletki kinder bueno - orzech laskowy / mleczna czekolada Tartaletki kinder bueno - orzech laskowy / mleczna czekolada

Tartaletki Kinder Bueno – orzech laskowy / mleczna czekolada

Jeśli szukasz deseru, który otuli Cię smakiem i poprawi nastrój – trafiłaś idealnie.

Wszystkiego słodkiego!
Magda

 

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Reklama Słodki Klub

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *