Jesteśmy uzależnione.

Magda i Aneta czyli zespół CakeIt.pl - O nas

TOTALNIE. Babeczki, torty, ciasteczka i tarty… kręci nas wszystko co słodkie. I nie chodzi tylko o jedzenie (chociaż o to też 😉 ) ale przede wszystkim o pieczenie. Wykorzystujemy każdą okazję, żeby upichcić coś słodkiego, a weekend bez pieczenia jest dla nas stracony. Przyznamy Ci w tajemnicy, że już dwa dni po powrocie z porodówki jedna z nas piekła babeczki. Czy to nie brzmi jak uzależnienie? 🙂

Zaczęło się niewinne. Od prostych muffin, ciast typu „wsyp wszystko do miski i wymieszaj”, ale potem miałyśmy apetyt na więcej. Odkrywałyśmy co raz to nowe smaki i połączenia, a od znajomych słyszałyśmy „mmm, jakie to pyszne”. Rzeczywiście smakowo nasze wypieki wypadały co raz lepiej, za to strona wizualna – katastrofa. O ile przy zwykłych „sobotnich” ciastach nie miało to większego znaczenia, to gdy przychodziło nam zrobić tort… Starałyśmy się bardzo, gładziłyśmy, poświęcałyśmy dużo czasu żeby efekt był estetyczny. Efekt? Szkoda gadać…

Tort sprzed szkolenia
To nie jest najbrzydszy tort jaki zrobiłyśmy, ale nie mamy zdjęć naszych wcześniejszych “dzieł”. Tynk nie chciał się trzymać, nie udało się go wygładzić. Podkład z kartonu owiniętego folią aluminiową nie wymaga komentarza. 😉

Ładny tort, to nie tylko kwestia Twoich umiejętności!

Problem tkwił w naszym podejściu. Próbowałyśmy przekonać same siebie, że nóż kuchenny sprawdzi się do tynkowania równie dobrze, co skrobka cukiernicza. Brak odpowiedniego sprzętu sprawiał, że traciłyśmy wiarę we własne możliwości. Nie chciałyśmy inwestować w drogie cukiernicze „przydasie” bo myślałyśmy, że problem tkwi w naszym braku umiejętności i żadne narzędzia tego nie zmienią. Na szczęście – byłyśmy w błędzie. 🙂

W końcu trafiłyśmy na szkolenie z podstaw tortów angielskich. Nie była to żadna wiedza tajemna, tego samego dowiedziałyśmy się później obserwując grupy tortowe na fb. Jednak dopiero wtedy poczułyśmy, że coś z tego będzie. Przekonałyśmy się, że skrobki, talerz obrotowy, ranty i kilka innych rzeczy, po prostu musimy mieć żeby robić to dobrze.

Tort ze szkolenia.
Tort ze szkolenia. Nie był piękny, ale niezbędny abyśmy mogły ruszyć dalej.

Dobre akcesoria nie muszą być drogie

Mimo to nie chciałyśmy inwestować zbyt wielu pieniędzy. Wtedy odkryłyśmy Aliexpress i przepadłyśmy. 🙂 Okazało się, że nie musimy mieć samych markowych akcesoriów i wydawać milionów. Kupiłyśmy niezbędne akcesoria w bardzo niskich cenach. Choć, musimy przyznać, że ceny na Aliexpress są obecnie zbliżone do polskich, dlatego często decydujemy się na zakupy na miejscu. Są oczywiście rzeczy, których w Chinach nigdy byśmy nie kupiły. Na przykład ranty cukiernicze, dzięki którym nasze torty przestały wyglądać jak placki, zakupiłyśmy u Marcina Dorosia i nie zamienimy ich na żadne inne.

Od tego momentu było już z górki. Ozdoby wychodziły nam co raz lepiej i czas ich wykonania znacznie się skrócił. Frustracja zniknęła. Zaczęła się prawdziwa przyjemność z nauki nowych technik i testowania kolejnych mniej lub bardziej przydatnych akcesoriów.

Temat podobny – minimalistyczny tort z niebieskim topperem.
Który wybierasz?

Pokażemy Ci jak osiągnąć efekt o jakim marzysz

Spojrzenie wstecz, na naszą drogę od muffin po eleganckie torty, zainspirowało nas do stworzenia tego bloga. Chcemy pokazać jak łatwo możesz wykonać wiele efektownych dekoracji, z którymi poradzisz sobie nawet jeśli dopiero zaczynasz. W każdym wpisie szczegółowo opiszemy i pokażemy na zdjęciach, jak uzyskać oczekiwany efekt oraz jakie akcesoria będą potrzebne. To jest właśnie to czego nam brakowało. W internecie jest mnóstwo przepisów na torty czy tynki, ale nikt dokładnie nie opisuje jakich narzędzi trzeba użyć. Dzięki tej wiedzy już nic Cię nie zaskoczy, a Twoje wypieki w końcu otrzymają oprawę o jakiej marzyłaś.

Pozwolisz nam poprowadzić się przez ten słodki świat? 🙂

Magdalena Buchalik i Aneta Weiner

PS. Zajrzyj na nasz profil na Facebooku i Instagramie. Zapraszamy 🙂

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!