Klasyczny deser Melba to połączenie świeżych brzoskwiń, lodów waniliowych i malinowego (lub truskawkowego) sosu – lekki, owocowy i wyjątkowo letni. Od dawna chodziło mi po głowie zestawienie brzoskwiń z malinami, ale nie mogłam znaleźć dla nich odpowiedniej formy. Aż w końcu – olśnienie!
Zainspirowana amerykańskimi klasykami, takimi jak apple pie czy pumpkin pie, postanowiłam stworzyć tartaletki – kruche, pachnące i pełne owoców.

Do ich przygotowania wykorzystałam kruche, listkujące się ciasto, które swoją strukturą przypomina ciasto francuskie. Przygotujesz je w mgnieniu oka. Sekret tkwi w krótkim zagniataniu ciasta, tak aby pozostały w nim widoczne kawałki masła. Natomiast nadzienie to idealne połączenie słodkich brzoskwiń z kwaskowatymi malinami.
Tartaletki możesz podać z gałką lodów waniliowych.

Jak przygotować melba mini pie czyli tartaletki brzoskwiniowo-malinowe z kratką ?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- formy na tartaletki – najlepiej z wyjmowanym dnem np. takie
- wałek
- listwy dystansowe
- okrągły wykrawacz lub mały rant do tortu (nieco większy niż średnica formy na tartaletki)
- waga kuchenna
- radełko
- pędzelek
- folia spożywcza
- nóż
- miska
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Melba mini pie czyli tartaletki brzoskwiniowo-malinowe – opis wykonania krok po kroku.
Z poniższego przepisu otrzymasz 6 tartaletek o średnicy 10 cm
Kruche ciasto – przepis
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 2 g soli (½ łyżeczki)
- 25 g drobnego cukru
- 250 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 5-8 łyżek lodowatej wody
Dodatkowo podczas składania tartaletek będziesz potrzebować 1 żółtka + 1 łyżki mleka.
1. Mąkę, sól i cukier wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagnieć szybko dłonią do momentu, aż ciasto zacznie się łączyć, ale wciąż będą w nim widoczne kawałki masła.

2. Stopniowo dodawaj lodowatą wodę (zacznij od 5 łyżek, a gdy będzie potrzeba to dodaj więcej) i krótko zagnieć.

3. Ciasto powinno mieć “marmurkową” strukturę – będzie niejednolite, z widocznymi kawałkami masła.

4. Z ciasta uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą lub włóż do zamykanego pojemnika. Schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Nadzienie brzoskwiniowo-malinowe:
Składniki:
- 800 g brzoskwiń (waga po obraniu i odpestkowaniu)
- 100 g malin
- 100 g cukru trzcinowego
- 15 ml soku z cytryny (1 łyżka)
- 1 łyżka cynamonu
- 60 g mąki pszennej
1. Brzoskwinie obierz (włóż na chwilę do garnka z wrzątkiem – dzięki temu skórka powinna łatwiej odchodzić od owocu) i usuń pestki. Następnie pokrój w małą kostkę (około 1,5 cm).

2. Dodaj pozostałe składniki (maliny, cukier, mąkę, cynamon i sok z cytryny). Wymieszaj i odstaw do lodówki na czas wylepiania foremek ciastem.
Uwaga! Nie rób nadzienia z większym wyprzedzeniem, ponieważ owoce puszczą zbyt dużo soku.

Składanie i pieczenie tartaletek
1. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj na grubość 2-2,5 cm (resztę ciasta pozostaw w lodówce). Podsyp mąką, jeżeli jest to konieczne. Możesz wykorzystać listwy dystansowe, które pomogą w równym rozwałkowaniu ciasta. Uwaga! Pracuj sprawnie, aby ciasto zbytni się nie ogrzało.

2. Za pomocą okrągłego wykrawacza, rantu lub talerza wytnij z ciasta okręgi o średnicy większej o kilka centymetrów niż średnica tartaletek. Wyciętym ciastem wylep foremki.

3. Widelcem nakłuj spody tartaletek.

4. Wylepione ciastem formy wypełnij do pełna brzoskwiniowym nadzieniem.

5. Drugą połowę ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 2 – 2,5 cm, a następnie za pomocą radełka wytnij paski o szerokości około 1,5 cm.

6. Z wyciętych pasków ułóż kratkę na wypełnionych nadzieniem tartaletkach. Wystające poza formę ciasto zagnij w dół i delikatnie dociśnij do brzegów. Nadmiar ciasta odetnij.

7. Kratkę z ciasta posmaruj za pomocą pędzelka mieszanką żółtka z mlekiem (1 żółtko + 1 łyżka mleka).

8. Tak przygotowane tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 180°C i piecz kolejne 40 minut. Ciasto powinno ładnie się zarumienić.
Uwaga! Podczas pieczenia nadzienie będzie bulgotać i może trochę wypłynąć poza foremkę – jeżeli tartaletki będą ustawione na kratce, warto pod spód wstawić blaszkę, żeby nie zabrudzić piekarnika.
9. Upieczone tartaletki wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce. Następnie wyjmij z foremek.

Melba mini pie – tartaletki brzoskwiniowo-malinowe
Letnie mini-tarty z owocowym nadzieniem, które łączą w sobie słodycz brzoskwiń z lekko kwaskowatym akcentem malin, będą idealne na piknik, do popołudniowej kawy albo jako słodki finał letniego obiadu.
Smacznego!
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.


