Uwielbiam bezy! Pasują do każdej okazji. A taka piękna gwiazda bezowa znakomicie wpasuje się w świąteczny klimat.
Połączenie słodkiej bezy i delikatnego, kawowego kremu diplomat jest zaskakująco dobre. Te dwa elementy świetnie ze sobą współgrają i tworzą kompletny deser. Nie potrzeba kwaśnego dodatku na przełamanie słodyczy – deser wcale nie jest przesłodzony. Jest idealny!

Jak przygotować gwiazdę bezową z kawowym kremem diplomat?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- mikser
- metalowa lub szklana misa
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
- waga jubilerska
- waga kuchenna (np. taka)
- tylka Saint Honore (opcjonalnie)
- jednorazowy rękaw cukierniczy
- silikonowa łopatka, rózga kuchenna
- garnek
- złote kule do dekoracji (opcjonalnie)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Gwiazda bezowa z kawowym kremem diplomat – opis wykonania krok po kroku.
Z podanych proporcji przygotujesz gwiazdę o wymiarach 21×21 cm (ok. 4-6 porcji)
Beza – przepis
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- łyżeczka soku cytrynowego
- płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Ubijanie bezy
1. Białka umieść w metalowej lub szklanej misie. Miska musi być czysta i sucha, a białka powinny być dobrze oddzielone od żółtek.

2. Zacznij ubijanie białek od średnich obrotów miksera. Gdy białka lekko się spienią dodaj sok z cytryny.

3. Gdy powstaną tzw. soft peaks czyli miękkie wierzchołki (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada), nie przerywając ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Po wsypaniu jednej łyżki cukru odczekaj pół minuty zanim wsypiesz następną. Jeśli wsypiesz zbyt dużo cukru za jednym razem to piana stanie się płynna i będziesz musiała zacząć wszystko od początku.

4. Po dodaniu całego cukru zwiększ obroty miksera i ubijaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Może to zająć około 10 minut. Sprawdź czy cukier się rozpuścił rozcierając odrobinę piany między palcami.

5. Gdy beza jest lśniąca i stabilna, a cukier całkowicie się rozpuścił, dodaj skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

Formowanie i suszenie
1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pod papier lub matę włóż kartkę z szablonem gwiazdy. Dodatkowo blaszkę możesz ustawić na paterze obrotowej, jednak nie jest to konieczne.
Szablon możesz pobrać tutaj.

2. Przygotuj rękaw i tylkę.
Jeśli używasz tylki Saint Honore to odetnij koniec rękawa i umieść w nim tylkę. Jeśli nie masz takiej tylki (tak jak ja) to odetnij końcówkę rękawa tak jak pokazałam poniżej.

3. Bezę przełóż do rękawa.
Wyciskaj bezę, nie poruszając rękawem, aż uzyskasz pożądany kształt “łezki”. Następnie przestań wyciskać i odsuń rękaw do tyłu. W ten sposób wyciskaj “łezki” jedna obok drugiej, zaczynając od wierzchołka każdego ramienia gwiazdy i przesuwaj się do środka.

Potem wyszprycuj na górze drugą warstwę – ponownie zacznij od wierzchołków, ale 1,5 cm od krawędzi pierwszej warstwy.

4. Uformowaną bezę włóż do piekarnika nagrzanego do 120°C. Po 5 minutach obniż temperaturę do 100°C i susz z funkcją termoobiegu przez około 90 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w środku do całkowitego wystudzenia. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz, zarówno u góry jak i na spodzie.

Kawowy krem diplomat – przepis
Składniki:
- 300 ml mleka 3,2% + dodatkowa ilość mleka do uzupełnienia (około 100 ml)
- 30 g kawy w ziarnach
- 60 g żółtek
- 48 g cukru pudru
- 21 g skrobi kukurydzianej
- 8 g żelatyny 180 bloom + 40 g zimnej wody
- 120 g śmietanki 30%
1. Ziarna kawy potłucz w moździerzu lub włóż do woreczka strunowego i rozgnieć wałkiem.
2. Do 300 ml mleka wsyp kawę i powoli podgrzej prawie do wrzenia. Potem zdejmij garnek z palnika i odstaw na 15 minut.

3. Odcedź ziarna kawy. Kawa wchłonie część mleka, dlatego po odcedzeniu będzie go mniej niż na początku. Odmierz ile kawowego mleka zostało i dolej brakującą ilość, tak aby znów było 300 ml. 
4. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.

5. Wymieszaj żółtka z cukrem pudrem i skrobią. Użyj rózgi lub miksera.

6. Kawowe mleko ponownie podgrzej prawie do wrzenia. Następnie 1/3 gorącego mleka powoli wlewaj do żółtek cały czas mieszając. W ten sposób zahartujesz mieszankę z żółtek.

7. Mleko z żółtkami przelej do garnka z pozostałym gorącym mlekiem. Włącz średni ogień i podgrzewaj cały czas mieszając. Gdy budyń zacznie się gotować podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.

8. Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia (w mikrofalówce lub w garnuszku, na małym ogniu). Dodaj do kremu i dokładnie wymieszaj.

9. Gotowy budyń przełóż do szerokiego naczynia lub na blachę. Im cieńsza będzie warstwa kremu tym lepiej. Przykryj folią w kontakcie (to znaczy, że folia musi dotykać całej powierzchni kremu). Włóż do zamrażarki na kilka minut.
Istotne jest szybkie schłodzenie kremu. Dzięki temu będzie miał odpowiednią konsystencję i dłuższą przydatność do spożycia.
10. Śmietankę ubij do konsystencji rozpuszczonych lodów. Musi stać się napowietrzona (zwiększy objętość około 2 razy), ale nie sztywna. Nie potrzebujesz sztywnej śmietanki, ponieważ jej dodatek ma dodać lekkości kremowi, a nie go usztywnić. Za stabilizację i odpowiednią gęstość kremu odpowiada żelatyna i skrobia, a nie śmietanka.
11. Gdy krem osiągnie temperaturę 30-35°C (w tej temperaturze bez problemu połączy się ze śmietanką i nie powstaną grudki) wyjmij go z zamrażarki.
12. Krem wymieszaj szpatułką lub szybko zmiksuj, aż stanie się gładki.
13. Do kremu dodaj śmietankę i zmiksuj tylko do połączenia.

14. Krem przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na min. 4 godziny. W tym czasie krem ustabilizuje się. Przed szprycowaniem krem dokładnie wymieszaj trzepaczką aż stanie się gładki.

Dekorowanie kremem
1. Krem szprycuj dokładnie tą samą metodą co podczas tworzenia bezowej gwiazdy. Zacznij szprycowanie ok. 1,5 cm od krawędzi bezy.

Gotowy deser możesz dowolnie udekorować. Użyłam złotych kul równiej wielkości od marki Słodki Bufet.
Kod rabatowy na zakupy!
Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w Słodki Bufet.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 10% zniżki na całe zamówienie!
Przechowywanie
Bezę możesz upiec z wyprzedzeniem – zazwyczaj blaty bezowe przygotowuję dzień wcześniej i przechowuję w zamkniętym piekarniku.
Krem diplomat musisz przygotować co najmniej kilka godzin wcześniej, aby zdążył się ustabilizować w lodówce.
Pamiętaj jednak, aby deser złożyć krótko przed podaniem ponieważ krem może rozpuścić bezę.

Gwiazda bezowa z kawowym kremem diplomat
Beza z kawowym kremem diplomat to moje najnowsze odkrycie i na pewno zagości na moim świątecznym stole. Może i Ty się na nią skusisz?
Wszystkiego słodkiego,
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Zapisz się na newsletter!
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!




