Aż wstyd się przyznać, ale tartaletki pistacjowe to pierwszy deser z wykorzystaniem pistacji jaki pojawił się na naszym blogu. Orzechy te mają bardzo wyrazisty i specyficzny smak, co sprawia, że nie wszyscy je lubią – ja osobiście nie byłam nigdy do nich przekonana.
Jednak niedawno miałam okazję przygotować truskawkowo – pistacjowy tort, który wszystkim (łącznie ze mną) bardzo smakował. Tort tak bardzo przypadł mi do gustu, że od razu zaczęłam myśleć nad pistacjowym deserem, którym mogłabym się z Wami podzielić. Tak powstały tartaletki z chrupiącą masą pistacjową i kremem malinowym.
Deser składa się z trzech elementów: kruchego maślanego spodu (skorzystałam z mojego ulubionego przepisu), chrupiącej masy pistacjowej przygotowanej przez połączenie domowej praliny orzechowej z białą czekoladą oraz mocno malinowego kremu na bazie serka mascarpone.
Jak przygotować tartaletki pistacjowe z kremem malinowym?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- perforowane obręcze do kruchych spodów o średnicy 8 cm
- okrągły wykrawacz o średnicy nieco mniejszej niż średnica ringów do ciasta kruchego – korzystam z takiego zestawu wykrawaczy
- silikonowa mata perforowana, opcjonalnie możesz użyć zwykłej maty silikonowej lub papieru do pieczenia
- maty silikonowe (możesz zastąpić papierem do pieczenia)
- wałek do ciasta (np. taki)
- listwy dystansowe o grubości 2 lub 3 mm (nie są konieczne, ale dzięki nim idealnie rozwałkujesz ciasto)
- blaszka do pieczenia
- wielorazowy lub jednorazowy rękaw cukierniczy
- tylka w kształcie gwiazdki (użyłam tylki 1B)
- malakser lub urządzenie typu Thermomix
- waga kuchenna
- mikser
- kratka do studzenia
- garnek, sitko, nóż
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Tartaletki pistacjowe z kremem malinowym – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji przygotujesz 8 tartaletek
Kruche spody – przepis
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 35 g mąki migdałowej
- 95 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła (pokrojonego)
- szczypta soli
- 1 jajko (50-60 g)
1. W misie miksera umieść obie mąki, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Zagniataj do powstania ciasta o konsystencji kruszonki.
2. Dodaj jajko i dalej zagniataj aż powstanie gładkie ciasto.
3. Ciasta jest dość sporo dlatego podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru na grubość około 2-3 mm. Korzystam z listew dystansowych – dzięki temu ciasto jest równej grubości w każdym miejscu. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na około 20 minut.
4. Z ciasta wytnij paski o szerokości 2,5 cm i wyłóż nimi boki ringów. Następnie dotnij pasek nożem i sklej oba końce, tak aby podczas pieczenia ciasto nie rozdzieliło się. Delikatnie dociśnij ciasto do obręczy.
5. Formy z ciastem ustaw na blaszce wyłożonej matą perforowaną (możesz użyć również zwykłej maty lub papieru do pieczenia). Wytnij okręgi o średnicy nieco mniejszej niż średnica ringów i wyłóż nimi spody tart. Schłodź w lodówce przez 30 minut.
6. Nożem odetnij wystające ponad obręcze ciasto. Jeżeli pieczesz na papierze lub zwykłej macie bez perforacji, możesz dodatkowo nakłuć spody widelcem.
7. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 20-25 minut minut w trybie góra-dół, aż ciasto się ładnie zarumieni.
8. Upieczone kruche spody pozostaw do wystudzenia. Następnie ostrożnie wyjmij je z obręczy – wystarczy że delikatnie wypchniesz je z formy.
Kruche spody możesz przygotować kilka dni wcześniej – przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Chrupka pistacjowa – przepis
Składniki:
- 120 g pistacji niesolonych (waga orzechów po obraniu)
- 120 g cukru
- 100 g białej czekolady
- szczypta soli
1. Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia i otrzymania bursztynowego koloru. Możesz mieszać silikonową szpatułką. Na początku cukier się zbryli, ale po chwili powinien się rozpuścić i nabrać złotego koloru. Nie podgrzewaj karmelu zbyt długo bo może się przypalić, a wtedy stanie się gorzki.
2. Dodaj pistacje i wymieszaj tak, aby karmel oblepił orzechy.
3. Zawartość garnka wyłóż na matę silikonową i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
4. Pistacje zmiel za pomocą malaksera lub Thermomixu. Na początku orzechy będą przypominały piasek ale z czasem osiągną konsystencję pasty. Możesz mielić dłużej aż pralina stanie się lekko płynna. Moja pralina była dość gęsta – miała konsystencję pasty. Czas mielenia zależy od mocy urządzenia – w moim wypadku trwało to bardzo długo, musiałam robić kilka przerw żeby wystudzić urządzenie.
5. Białą czekoladę roztop w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
6. Czekoladę i szczyptę soli dodaj do praliny pistacjowej i dokładnie wymieszaj.
7. Następnie wypełnij chrupką kruche spody. Powstała masa pistacjowo – czekoladowa jest gęsta i klejąca dlatego najłatwiej nakładać ją za pomocą rękawa cukierniczego. Wstaw do lodówki na godzinę, aż chrupka stwardnieje.
Frużelina malinowa – przepis
Składniki:
- 350 g malin (mogą być mrożone)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny
1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.
2. Maliny, cukier i sok z cytryny umieść w garnku. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści a owoce zaczną puszczać sok.
3. Dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj i zagotuj całość.
4. Przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek.
5. Do gorącego puree dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do połączenia. Następnie wystudź i schłodź w lodówce.
Krem malinowy – przepis
Składniki:
- 350 g mascarpone
- frużelina malinowa (całość z przepisu powyżej)
1. W misce umieść schłodzone mascarpone i frużelinę malinową. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.
2. Krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Następnie, na zastygniętej chrupce pistacjowej, wyszprycuj spiralnie krem zaczynając od środka – powstanie wzór przypominający różę Krem nakładaj tuż przed podaniem ponieważ zmiękcza kruche ciasto i z czasem traci na wyglądzie (zsycha się i zmienia kolor na ciemniejszy).
Tartaletki pistacjowe z kremem malinowym
Tartaletki pistacjowe to świetny przepis dla miłośników pistacji. Myślę jednak, że przekonają do siebie również niejednego pistacjowego sceptyka. Mnie ten deser zachęcił do kolejnych eksperymentów z pistacjami.
Wszystkiego słodkiego,
Magda
Przepis na kruche ciasto pochodzi z tego bloga. Jest to najlepsze kruche ciasto na tartaletki jakie do tej pory przetestowałam. Bardzo dobrze się z nim pracuje.
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!