Rolada bezowa cierpliwie czekała na mojej liście deserów do zrobienia. Mimo, że nie mam problemów z bezą to rolady trochę się obawiałam. Myślę, że niepotrzebnie bo wyszła wspaniała!
Rolada bezowa w środku ma delikatną piankę, podobną do tej, którą znajdziesz w idealnej Pavlovej. Natomiast zewnętrzna, cieniutka warstwa jest przyjemnie chrupiąca, a podczas zwijania lekko pęka, co nadaje jej ciekawego wyglądu.
Roladę wypełniłam kremem bazyliowym na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz żelem limonkowo-bazyliowym. Słodycz bezy cudownie przeplata się z orzeźwiającym kremem i kwaśnym żelem. Jestem zachwycona tym połączeniem.
Jedynym minusem rolady bezowej jest jej trwałość. Niestety nie możesz przygotować jej z wyprzedzeniem.
Tylko żel limonkowo-bazyliowy przygotuj dzień wcześniej, ponieważ nabiera odpowiedniej konsystencji dopiero po schłodzeniu.
Zarówno bezę jak i krem przygotuj w dniu podania.
Złóż najlepiej godzinę przed jedzeniem i schłodź w lodówce.
Jak przygotować roladę bezową z kremem bazyliowym i limonką?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- mikser
- metalowa lub szklana misa
- blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
- czysta, bawełniana ściereczka
- moździerz
- silikonowa łopatka
- waga jubilerska
- waga kuchenna (np. taka)
- garnek
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Rolada bezowa z kremem bazyliowym i limonką – opis wykonania krok po kroku.
Z podanych proporcji przygotujesz roladę na około 10 – 12 porcji.
Żel limonkowo-bazyliowy – przepis
Składniki:
- 0,5 g żelatyny
- 38 g soku z limonki
- 38 g wody
- 50 g drobnego cukru
- 8 g skrobi ziemniaczanej
- 13 g żółtka
- skórka otarta z 1 limonki
- 2 g świeżych listków bazylii + pół łyżeczki drobnego cukru
1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.
2. W niewielkim garnuszku umieść sok z limonki, wodę, 50 g cukru oraz skrobię ziemniaczaną. Podgrzewaj na średniej mocy palnika cały czas mieszając i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze około 1 minutę aż masa zgęstnieje (będzie miała konsystencję kisielu).
3. W miseczce roztrzep jajka i dodaj ostrożnie do gorącego żelu limonkowego, cały czas mieszając. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
4. W moździerzu rozgnieć bazylię z drobnym cukrem na papkę. Następnie dodaj do żelu limonkowego.
5. Wymieszaj i przelej do słoiczka. Wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez noc.
Krem bazyliowy – przepis
Składniki:
- 350 g śmietany kremówki 36%*
- 200 g mascarpone*
- 2 łyżki cukru pudru
- 10 g świeżych listków bazylii + łyżeczka drobnego cukru
*Śmietana i mascarpone powinny być schłodzone.
1. W misie miksera umieść schłodzoną kremówkę, mascarpone i cukier puder. Ubij do otrzymania gęstego kremu.
2. W moździerzu rozgnieć bazylię z łyżeczką cukru. Następnie dodaj do kremu śmietankowego i delikatnie wymieszaj szpatułą.
Beza – przepis
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- łyżeczka soku cytrynowego
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Ubijanie bezy
1. Białka umieść w metalowej lub szklanej misie. Miska musi być czysta i sucha, a białka powinny być dobrze oddzielone od żółtek.
2. Zacznij ubijanie białek od średnich obrotów miksera. Gdy białka lekko się spienią dodaj sok z cytryny.
3. Gdy powstaną tzw. soft peaks czyli miękkie wierzchołki (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada), nie przerywając ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Po wsypaniu jednej łyżki cukru odczekaj pół minuty zanim wsypiesz następną. Jeśli wsypiesz zbyt dużo cukru za jednym razem to piana stanie się płynna i będziesz musiała zacząć wszystko od początku.
4. Po dodaniu całego cukru zwiększ obroty miksera i ubijaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Może to zająć około 10 minut. Sprawdź czy cukier się rozpuścił rozcierając odrobinę piany między palcami.
5. Gdy beza jest lśniąca i stabilna, a cukier całkowicie się rozpuścił, dodaj skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Formowanie i suszenie
1. Bezę rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt prostokąta o wymiarach około 28 cm x 32 cm.
2. Włóż bezę do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 15 minut. Na wierzchu bezy powstanie widoczna skorupka, która będzie lekko pękać.
3. Wyjmij z piekarnika, następnie przykryj suchą i czystą ściereczką oprószoną cukrem pudrem i odwróć blat bezowy skorupką do dołu.
Możesz sobie pomóc płaską blachą lub tacą – na bezę przykrytą ściereczką delikatnie połóż blaszkę. Złap obie blaszki z bezą w środku i odwróć.
4. Ostrożnie zdejmij papier z bezy. Spód bezy może się lekko kleić. Pozostaw do wystudzenia na kilka minut.
Rolada bezowa – składanie
1. Na bezie rozsmaruj cienką warstwę żelu limonkowo-bazyliowego.
2. Wyłóż krem bazyliowy i rozprowadź po całej powierzchni bezy.
3. Roladę zwijaj wzdłuż dłuższej krawędzi. Złap za ściereczkę i zawijaj roladę do środka.
4. Ostrożnie przełóż roladę na talerz lub tacę. Rolada jest dość długa dlatego przed przełożeniem możesz przekroić ją na dwie części. Dzięki temu łatwiej będzie ją przenieść i bez problemu zmieści się na talerzu.
Schłodź w lodówce przez 30 – 60 minut.
5. Udekoruj plasterkami limonki i listkami bazylii.
Rolada bezowa z kremem bazyliowym i limonką
Połączenie lekkiej pianki bezowej z orzeźwiającym kremem bazyliowym i kwaskowatym żelem limonkowym tworzy niezwykły deser. Koniecznie wypróbuj tą niezwykłą roladę bezową.
Wszystkiego smacznego!
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!