Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami

Choux au craquelin czyli ptysie z kruszonką pierwszy raz zobaczyłam kilka lat temu w jednym z kulinarnych programów telewizyjnych. Od tego czasu wiedziałam, że muszę je wypróbować. Uwielbiam wypieki przygotowane z ciasta parzonego, obojętnie czy są to ptysie, eklery czy malutkie profiterolki, dlatego byłam bardzo ciekawa ptysi z kruszonką. W końcu je zrobiłam! Od teraz nie będę już robić zwykłych ptysi tylko te z kruszonką ponieważ są wspaniałe, a kruszonka dodaje im charakteru.

Aktualizacja: 16.07.2024r. – zmienione zostały proporcje na krem fistaszkowy, a ptysie zyskały bardziej nowoczesny wygląd 🙂

Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami

Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami

Moje ptysie przygotowałam z aksamitnym kremem fistaszkowym i świeżymi malinami. Uważam, że to fantastyczna kombinacja smaków i struktur. Delikatnie słodki ale za to mocno orzechowy krem, kwaskowate maliny i ptysie z chrupiącą kruszonką stanowią połączenie godne polecenia. A poza tym takie ptysie pięknie się prezentują. Jestem pewna, że się nie zawiedziesz.

Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami

 

Jak zrobić ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

  • silikonowa mata perforowana ze wzorem lub bez (zamiennie możesz użyć zwykłej maty lub papieru do pieczenia)
  • rękawy cukiernicze wielorazowe lub jednorazowe
  • tylka z okrągłym otworem (użyłam tylki 1A)
  • tylka w kształcie gwiazdki (użyłam tylki 1B)
  • okrągły wykrawacz (użyłam takiej foremki o średnicy 4,5 cm z zestawu kółek)
  • 2 maty silikonowe lub 2 arkusze papieru do pieczenia
  • wałek do ciasta np. taki
  • listwy dystansowe (opcjonalnie)
  • waga kuchenna (np. taka)
  • drewniana łyżka
  • silikonowa szpatułka (używam szpatułki z Ikei, wytrzymuje najdłużej ze wszystkich)
  • miska, garnek
  • mikser

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do przygotowania ptysi z kruszonką: blaszka, perforowana mata silikonowa, wałek do ciasta, listwy dystansowe, rękaw cukierniczy, mikser, waga, szpatułka silikonowa, okrągły wykrawacz, tylka

Kod rabatowy!

Kupon “cakeitpl” działa w:

 

Reklama darmowego e-booka Callebaut "Słodkie stoły - baw się w słodkim stylu"

Opis wykonania ptysi z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami krok po kroku:

Z poniższego przepisu wykonasz ok. 16 ptysi.

Choux au craquelin czyli ptysie z kruszonką – przepis

Przygotowanie kruszonki

Kruszonka:

  • 40 g miękkiego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g mąki pszennej

Składniki potrzebne do przygotowania kruszonki: cukier trzcinowy, mąka pszenna, masło.

1. Masło, cukier trzcinowy i mąkę umieść w misie miksera i wymieszaj. Kruszonkę możesz też zagnieść dłonią – ja tak robię.

Przygotowanie kruszonki.

2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2-3 mm. Aby równo rozwałkować ciasto wykorzystaj listwy dystansowe. Tak przygotowaną kruszonkę włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.

przygotowanie kruszonki

3. Za pomocą okrągłego wykrawacza o średnicy 4,5 cm wytnij z ciasta krążki.

Wycinanie kółek z kruszonk. Okrągły wykrawacz do ciasta.

Przygotowanie ciasta parzonego

Składniki:

  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mąki pszennej
  • 120 g jaj  (2-3 jaja)

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta parzonego na ptysie: woda, mleko, masło, mąka pszenna, jaja, cukier, szczypta soli

1. Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnuszku.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

2. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty.

Ptysie z kruszonka, kremem fistaszkowym i malinami. Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

3. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj (najlepiej sprawdzi się drewniana łyżka). Podgrzewaj stale mieszając, aż ciasto będzie gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.

Przygotownie ciasta parzonego na ptysie.

4. Ciasto przełóż do misy miksera i odstaw na 10 minut do przestudzenia.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

5. Jajka rozkłóć w osobnej miseczce. Następnie dodawaj stopniowo do ostudzonego ciasta, mieszając cały czas na niskich obrotach płaskim mieszadłem. Po dodaniu 3/4 jajka sprawdź konsystencję ciasta – na uniesionym do góry mieszadle delikatnie spływa na kształt litery V.

Dla pewności weź odrobinę ciasta między dwa palce i rozciągnij je (tak jak na filmie poniżej). Na dolnym palcu powinien utworzyć się szpic, który delikatnie opada. Jeżeli tak się nie dzieje to znaczy, że ciasto jest zbyt gęste.  W takiej sytuacji dodaj odrobinę pozostałej masy jajecznej i sprawdź konsystencję.

Jak sprawdzić prawidłową konsystencję ciasat parzonego?

Formowanie ptysi

1. Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję, przełóż ciasto do worka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Za pomocą skrobki przesuń ciasto w stronę otworu tak aby pozbyć się pustych przestrzeni.

rękaw cukierniczy, tylka z okrągłą końcówką

2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową wyszprycuj koła o średnicy 4,5 cm. Ptysie bardzo mocno rosną podczas pieczenia dlatego zostaw spore odstępy pomiędzy ptysiami.

Korzystałam z maty perforowanej, na której zaznaczone są już okręgi. Jeżeli masz matę bez wzoru to brzegi okrągłego wykrawacza zanurz w mące, następnie odciskaj kształt na macie. Natomiast gdy używasz papieru do pieczenia to na odwrocie narysuj okręgi.

szprycowanie ptysi na macie perforowanej

 

 

3. Ułóż zamrożone krążki z kruszonki na ptysiach.

przygotowanie ptysi z kruszonką

 

Pieczenie ptysi z kruszonką

1. Wstaw ptysie z kruszonką do nagrzanego piekarnika i piecz je w 180°C z termoobiegiem lub 200°C z funkcją pieczenia góra-dół przez około 25-30 minut. Ptysie powinny się ładnie zarumienić. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia ponieważ ptysie opadną. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ptysie przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij ptysie do całkowitego wystudzenia.

ptysie z kruszonką

 

2. Wystudzone ptysie przekrój ostrym nożem.

Krojenie ptysi z kruszonką.

 

Krem fistaszkowy z malinami – przepis

Składniki:

  • 180 g mascarpone
  • 150 g masła orzechowego, gładkiego bez kawałków orzeszków
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 75 g cukru pudru
  • 250-300 g świeżych malin (4-5 malin na 1 ptysia)

Składniki potrzebne do przygotowania kremu fistaszkowego: masło orzechowe, cukeir puder, serek mascarpone, śmietana kremówka

1. Mascarpone, masło orzechowe i cukier puder umieść w misie i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.

Przygotowanie kremu fistaszkowego do przełożenia ptysi z kruszonką.

2. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę.

ubijanie śmietany do musu z białej czekolady, mikser, miska

3. Wymieszaj delikatnie masę orzechową z bitą śmietaną za pomocą silikonowej szpatułki.

Przygotowanie kremu fistaszkowego do ptysi z kruszonką.

4. Przełóż krem do worka cukierniczego zakończonego tylką z gwiazdką. Napełnij kremem przekrojone ptysie.

Przekładanie ptysi kremem fistaszkowym za pomocą silikonowego worka cukierniczego i tylki z gwiazdką.

5. Maliny przekrój na pół i ułóż je wokół ptysia delikatnie wciskając w krem.

Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami

6. Ptysiowe “czapeczki” posyp cukrem pudrem i ułóż na wierzchu kremu.

Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami

 

Kiedy przygotować ptysie?

Ptysie najlepiej upiecz w dniu podania wtedy są chrupiące i najsmaczniejsze. Jeżeli jednak chcesz przygotować je dzień wcześniej to przechowuj „suche” – bez kremu. Ptysie szybko łapią wilgoć i stają się miękkie. Przełóż kremem dopiero w dniu podania.

Większość źródeł podaje aby suche ptysie przechowywać w szczelnym pojemniku. Na początku uważałam, że to dobre rozwiązanie. Jednak za którymś razem okazało się, że w pojemniku ptysie też miękną (zaparzają się). Natomiast pozostawione bez przykrycia w zależności od tego jaka jest wilgotność powietrza w pomieszczeniu mogą zmięknąć lub lekko się zeschnąć.

Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami

Ptysie z kruszonką, kremem fistaszkowym i malinami.

Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z upieczeniem ptysi z kruszonką – są pyszne! A w połączeniu z kremem fistaszkowym i świeżymi malinami smakują obłędnie.

Smacznego! 🙂
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Reklama darmowego e-booka Callebaut "Słodkie stoły - baw się w słodkim stylu"

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *