Uważam, że dobrze przyrządzone tiramisu, to jeden z najlepszych deserów na świecie. Dobrze przyrządzone tzn. takie, w którym smak kawy jest wyraźny, biszkopty nie są przesączone (ich struktura powinna być wyczuwalna), a dodatek alkoholu nie dominuje.
Zainspirowałam się tym doskonałym deserem, tworząc monoporcje tiramisu, w których zamknęłam:
- delikatne biszkopty nasączone kawą
- kremowy, kawowy krem namelaka
- krem karmelowy na bazie mascarpone
- odrobinę kwaśnej, porzeczkowej konfitury
- trochę kakao
Deser jest kremowy i rozpływa się w ustach, a jednocześnie łatwo wyczuć każdy z elementów. Niewielka ilość porzeczkowej konfitury jest niczym kropka nad “i”. Sprawia, że smak monoporcji jest wyważony, nie za słodki. 😉
Trudno powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego deserku, więc polecam Ci przygotowanie od razu podwójnej porcji. Jestem pewna, że znikną zanim się obejrzysz.
Jak zrobić monoporcje tiramisu kawa/karmel/porzeczka?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- prosta forma silikonowa do mini deserków (bardzo Ci ją polecam bo jest szalenie uniwersalna), pojemność formy to 8 x 80 ml
- okrągły wykrawacz (użyłam foremki o średnicy 5 cm z zestawu kółek)
- szpatułka lub nóż
- waga kuchenna (np. taka)
- waga jubilerska
- sitko, garnek
- mikser, blender
- blacha z piekarnika
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- pędzel silikonowy lub łyżeczka
- podkładki pod monoporcje
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Monoporcje tiramisu – kawa/karmel/porzeczka – opis wykonania krok po kroku
Z poniższego przepisu wykonasz 8 monoporcji.
Biszkopty ladyfingers – przepis
Składniki:
- 2 duże jajka
- 50 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia
1. Białka ubij do powstania gęstej piany.
2. Partiami dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i ubijaj do rozpuszczenia cukru.
3. Rozetrzyj odrobinę masy jajecznej między palcami żeby sprawdzić czy cały cukier się rozpuścił. Jeśli nie czujesz kryształków to znaczy, że możesz zakończyć ubijanie.
4. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia składników.
5. Wsyp suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
6. Masę rozsmaruj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia na grubość 1-1,5cm.
Na zdjęciu biszkopt z większej porcji.
Gdy przygotowujesz ciasto z 2 jajek (według przepisu) to zajmie ono około 2/3 blaszki.
7. Biszkopt obsyp cukrem pudrem i odstaw na 5 minut.
8. Piecz w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Wbij patyczek w środek biszkoptu i wyjmij. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta, to możesz zakończyć pieczenie. Wystudź ciasto.
Przy pomocy wykrawacza wytnij okrągłe biszkopciki.
Konfitura porzeczkowa – przepis
Zamiast konfitury możesz użyć kilku łyżeczek dżemu porzeczkowego.
Konfitury wyjdzie więcej niż potrzeba, ale przygotowanie jeszcze mniejszej ilości byłoby trudne.
Składniki:
- 150 g porzeczek czarnych lub czerwonych (mogą być mrożone)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 g cukru
- 1 g pektyny NH
1. Porzeczki podgrzej z sokiem z cytryny, aż owoce zaczną się rozpadać.
2. Owoce przetrzyj przez sitko. 3. Pektynę dokładnie wymieszaj z cukrem. Przetarte owoce podgrzewaj na średnim ogniu wsypując stopniowo cukier z pektyną i cały czas mieszając. 4. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut, aż konfitura wyraźnie zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wystudź.
Krem karmel/mascarpone – przepis
Składniki:
- 50g śmietanki 30%
- 50 g czekolady karmelowej (użyłam Callebaut Gold)
- 50 g mascarpone
1. Śmietankę umieść w garnuszku i podgrzewaj prawie do wrzenia.
2. Do śmietanki dodaj karmelową czekoladę. Odstaw na 2 minuty i zblenduj.
Tak powstałe ganache wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc). W tym czasie czekolada skrystalizuje się i zagęści krem.3. Schłodzone ganache i mascarpone przełóż do misy miksera. 4. Ubij przez chwilę, aż krem stanie się gęsty. Nie ubijaj zbyt długo, żeby nie zwarzyć kremu.
Kawowy krem namelaka – przepis
Smak kremu zależy w dużej mierze od kawy jakiej użyjesz. Najlepszy krem otrzymasz używając dobrej jakości ziaren kawy. Użyłam kawy Doppio Crema & Aroma z polskiej palarni kawy Blue Orca. Bardzo Ci ją polecam, ponieważ ma delikatny, mało kwaśny smak. Wszystkie kawy pochodzące z tej palarni zawierają wysokiej jakości ziarna, które wypalane są maksymalnie 72 godziny przed wysyłką. Wspomnę jeszcze, że ceny kaw są tam naprawdę atrakcyjne.
Składniki:
- 95 ml mleka
- 15 g ziaren kawy (lub 7g kawy rozpuszczalnej)
- 4,5 g żelatyny 180 bloom (+10 g wody)
- 165 g białej czekolady, posiekanej
- 190 ml śmietanki
1. Ziarna kawy potłucz dzięki czemu szybciej zaromatyzują mleko.
2. Do mleka wsyp kawę i powoli podgrzej mleko prawie do wrzenia. Potem zdejmij garnek z palnika i odstaw na 15 minut.
3. Odcedź ziarna kawy.
4. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
5. Kawowe mleko jeszcze raz podgrzej i dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Wymieszaj dokładnie lub zblenduj.
6. Dodaj czekoladę i odstaw na chwilę. Następnie zblenduj do otrzymania jednolitej masy. Gdyby czekolada nie chciała się do końca rozpuścić to postaw garnek na minimalnym gazie i podgrzewaj przez chwilę ciągle mieszając.
7. Do masy czekoladowej dodaj śmietanę. Zblenduj do połączenia.
Monoporcje tiramisu – składanie deseru
Składniki:
- filiżanka kawy do nasączenia
- kakao do oprószenia
- wcześniej przygotowane kremy, biszkopciki i konfitura
1. 8 biszkopcików nasącz delikatnie kawą. Ciasto łatwo chłonie płyn, więc uważaj żeby go nie przesączyć.
2. Na biszkopciki wyszprycuj krem karmelowy i wyrównaj wierzch szpatułką lub nożem. 3. Kolejne 8 biszkopcików posmaruj odrobiną konfitury porzeczkowej. 4. Na biszkopcie z kremem ułóż biszkopciki, stroną posmarowaną konfiturą do dołu. Lekko dociśnij. Szpatułką lub nożem zbierz krem i wyrównaj brzegi ciasteczek. 5. Wierzch biszkoptów nasącz kawą. 6. Obsyp kakao.
Umieść w zamrażarce na 30 minut.
7. Formę silikonową umieść na desce lub twardej podkładce, ułatwi to przenoszenie. Krem kawowy wlej do formy, wypełniając ją do połowy. Włóż do lodówki na 15 minut, żeby krem nieco zgęstniał.
8. Z zamrażarki wyjmij biszkopty przełożone kremem karmelowym. Delikatnie strzepnij z nich resztki kakao. Wkładaj do formy delikatnie dociskając, żeby krem kawowy wypłynął z boków, a biszkopt był na równo z brzegiem formy. 9. Zbierz krem, który wypłynął. Tak złożone desery umieść w zamarażarce na kilka godzin, aż zamarzną. 10. Zamrożone desery wyjmij z formy, łapiąc za brzeg i wypychając od dołu. 11. Desery umieść na podkładkach lub talerzykach i włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby monoporcje mogły się odmrozić.
Dekoracje deseru
Namelaka kawowa ma ładny kolor i błyszczącą powierzchnię, więc sama w sobie jest bardzo elegancka. Zdecydowałam, że nie będę pokrywać deseru polewą lustrzaną ani zamszem, ale jeśli chcesz, to możesz ich użyć.
Postawiłam na minimalizm i do dekoracji użyłam tylko ziaren kawy.
Dobrze będą wyglądać również wszelkiego rodzaju dekoracje czekoladowe, np. mini tabliczki (tutorial znajdziesz tutaj) lub złote dekoracje (np. czekoladowe kulki Słodki Bufet).
Obłędne monoporcje tiramisu – kawa/karmel/porzeczka
Wiedziałam, że dorośli pokochają ten deser, ale obawiałam się, że nie przypadnie do gustu dzieciom (kawa to nie jest ich ulubiony napój ;)). Bardzo się myliłam. Dzieci były zachwycone i prosiły o więcej!
Z pewnością ten deser jeszcze nie raz zagości na moim stole. A Ty, co o nim myślisz?
Dobrego dnia
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
Dzień dobry, jak długo – i w jaki sposób – można przechowywać deser, żeby nie stracił na jakości?
W pojemniku w zamrażarce do 3 tygodni.