Migdałowo-kakaowy torcik dacquoise z czekoladą i wiśniami jest niezwykłym deserem. Choć czekolada z wiśniami nie jest żadnym odkryciem, to uważam, że to wciąż jedno z najlepszych połączeń smakowych. Sama często wybieram go do swoich tortów czy deserów.
Kakaowo-migdałowe blaty bezowe czyli tzw. dacquoise w porównaniu do zwykłego biszkoptu to prawdziwy “game changer”. Blaty są wilgotne, aromatyczne i idealnie pasują do mocno czekoladowego kremu i wiśni z amaretto.
Jak zrobić migdałowy tort dacquoise z czekoladą i wiśniami?
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- 2 okrągłe ranty o średnicy 18 cm
- blaszka, na której ustawisz ranty z ciastem
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy jednorazowy lub wielorazowy
- dowolna duża tylka w kształcie gwiazdki
- silikonowa szpatułka
- rózga kuchenna
- waga kuchenna (np. taka)
- termometr cukierniczy
- misa, sito, garnuszek
- mikser
- blender
- złota posypka Słodki Bufet Old Gold Crispies Large oraz Old Gold Chocoballs
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Migdałowy tort dacquoise z czekoladą i wiśniami – opis wykonania krok po kroku
Z podanych proporcji przygotujesz okrągły torcik o średnicy 18 cm.
Migdałowo-kakaowa beza dacquoise – przepis
Z tego przepisu przygotujesz 2 blaty o średnicy 18 cm.
Jeżeli nie masz 2 rantów/tortownic podziel poniższe proporcje na 2 części i każdy blat przygotuj osobno. Ubita beza nie może czekać w misie, aż upieczesz pierwszy blat bezowy.
Składniki:
- 200 g białek (6 białek z jaj o rozmiarze L)
- 200 g drobnego cukru
- 50 g cukru pudru
- 200 g mąki migdałowej
- 30 g kakao
1. Do miski przesiej cukier puder, mąkę migdałową i kakao. Następnie wymieszaj i odstaw na bok.
2. Białka umieść w metalowej lub szklanej misie. Miska musi być czysta i sucha, a białka powinny być dobrze oddzielone od żółtek.
3. Zacznij ubijanie białek od średnich obrotów miksera. Gdy powstaną tzw. soft peaks czyli miękkie wierzchołki (piana na mieszadle utworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada), nie przerywając ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier drobny.
4. Zwiększ obroty miksera i ubijaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Może to zająć około 10 minut. Sprawdź czy cukier się rozpuścił rozcierając odrobinę piany między palcami.
5. Do ubitej bezy dodaj przesiane suche składniki, w dwóch turach.
6. Delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia.
7. Masę bezową przełóż do dwóch okrągłych rantów o średnicy 18 cm. Rantów nie trzeba zabezpieczać od spodu – wystarczy położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i piecz przez około 25-30 minut.
8. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź. Następnie blaty bezowe oddziel delikatnie od rantu.
Krem czekoladowy (crèmeux) – przepis
Składniki:
- 3 jajka L (około 165 g)
- 300 g śmietanki 36%
- 150 g mleka 3,2
- 15 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 400 g czekolady deserowej 50%
1. W garnuszku umieść jajka, śmietankę, mleko i cukier. Następnie, cały czas mieszając rózgą kuchenną, podgrzewaj w kąpieli wodnej (garnuszek umieść nad garnkiem z gotującą się wodą, tak żeby nie dotykał powierzchni wody) do uzyskania temperatury 75°C.
2. Dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj dokładnie szpatułką lub zblenduj do uzyskania gładkiej masy.
3. Przykryj folią w kontakcie (folia powinna dotykać powierzchni kremu) przestudź, następnie schłodź w lodówce przez noc.
4. Po schłodzeniu krem jest gotowy do użycia. Nie ubijaj go, tylko przełóż od razu do rękawa cukierniczego i szprycuj.
Frużelina wiśniowa z amaretto – przepis
Składniki:
- 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + łyżka zimnej wody
1. W garnuszku umieść wiśnie, cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj do czasu, aż owoce puszczą sok a cukier się rozpuści. Następnie dodaj amaretto.
2. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody i wlej do wiśni. Zagotuj mieszając. Następnie przelej do słoiczka i wystudź.
Migdałowy tort dacquoise z czekoladą i wiśniami – składanie
1. Na pierwszy blat dacquoise wyłóż połowę frużeliny wiśniowej. Nie rozprowadzaj frużeliny do krawędzi ciasta – pozostaw około 1,5 – 2 cm marginesu.
2. Na górę wyłóż połowę cremeux czekoladowego. Najpierw wyszprycuj rozetki wokół krawędzi ciasta, następnie wypełnij kremem środek.
3. Jeżeli widzisz, że krem czekoladowy się ogrzał i nie jest stabilny, to włóż ciasto i resztę kremu do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ułóż na kremie drugi blat ciasta.
4. Potem wyłóż resztę frużeliny wiśniowej, podobnie jak wcześniej zachowaj odstęp od brzegu ciasta.
5. Wyszprycuj resztę kremu na górze i schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.
6. Przed podaniem udekoruj złotą posypką – wykorzystałam złote kule od Słodki Bufet Old Gold Crispies Large oraz Old Gold Chocoballs.
Migdałowy tort dacquoise z czekoladą i wiśniami
Migdałowy tort dacquoise z kremem czekoladowym i wiśniami z amaretto to prawdziwy sztos. Idealnie sprawdzi się podczas świętowania ważnych uroczystości.
Wszystkiego słodkiego,
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!
Robiłam, świetny! Goście zachwyceni 😊
Bardzo się cieszę, że smakowało. <3