Magdalenki – francuskie ciasteczka w kształcie muszelek

Magdalenki – byłam bardzo ciekawa tych uroczych ciasteczek w kształcie muszelek. Moje imię zobowiązuje, więc w końcu je zrobiłam. 😉 Upiekłam magdalenki w dwóch smakach: cytrynowo-migdałowe w czekoladzie ruby oraz kakaowo-migdałowe w deserowej czekoladzie. Przygotowanie tych ciasteczek nie jest skomplikowane, a oryginalny kształt uzyskałam dzięki specjalnej formie.

Magdalenki to malutkie, maślane biszkopciki. Poniższe przepisy są przepisami podstawowymi, można je modyfikować, dzięki różnym dodatkom np. do cytrynowych następnym razem dodam liofilizowane maliny, a kakaowe spróbuję nadziać kremem orzechowo-czekoladowym. Magdalenki najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu, najbardziej smakowały mi, gdy były jeszcze ciepłe. 😉

Cytrynowo - migdałowe magdalenki w czekoladzie ruby

Jak przygotować magdalenki czyli francuskie ciasteczka w kształcie muszelek?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do zrobienia magdalenek - waga kuchenna, miska, forma silikonowa do magdalenek, blaszka, mikser, szpatułka silikonowa, jednorazowy worek cukierniczy

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Magdalenki czyli francuskie ciasteczka w kształcie muszelek – opis przygotowania krok po kroku.

Z podanych proporcji przygotujesz około 30 małych ciasteczek

Cytrynowo – migdałowe magdalenki – przepis

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 55 g drobnego cukru
  • 27 g mąki migdałowej
  • 55 g mąki pszennej tortowej
  • skórka otarta z jednej cytryny

Kakaowo – migdałowe magdalenki – przepis:

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 55 g drobnego cukru
  • 27 g mąki migdałowej
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g kakao

Sposób przygotowania kakaowych i cytrynowych magdalenek jest taki sam. Suche składniki dodajemy do ubitych jajek z cukrem. Na końcu dodajemy roztopione masło.

1. Masło rozpuść w rondelku, potem zwiększ płomień i poczekaj aż się zbrązowi – nie pozwól mu się przypalić.

palone masło

2. Natychmiast zdejmij z ognia i pozostaw na 5 minut. Po tym czasie przelej masło do miseczki, zostawiając w rondelku zanieczyszczenia. Ostudź masło do temperatury pokojowej.

palone masło

3. W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, mąkę migdałową i skórkę z cytryny. Odstaw na bok.

suche składniki do ciasta na magdalenki

4. Ubij całe jajka z cukrem aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to około 5 minut.

ubijanie jajek z cukrem

5. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj sypkie składniki. Wymieszaj silikonową szpatułką do połączenia.

przygotowanie ciasta na magdalenki

przygotowanie ciasta na magdalenki

6. Powoli wlej ostudzone masło i bardzo delikatnie wymieszaj. Przykryj i odstaw masę do lodówki by odpoczywała przez 2 godziny.

mieszanie ciasta z roztopionym masłem

7. Nałóż ciasto do form na magdalenki (formy ustaw wcześniej na dużej płaskiej blaszce). Jeżeli korzystasz z metalowej formy lekko natłuść i wysyp mąką otwory, jeżeli masz formę silikonową nie musisz tego robić.

magdalenki - forma silikonowa z otworami w kształcie muszelek

8. Magdalenki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 8-9 minut aż wierzch ciasteczek zarumieni się i będzie uginał się pod dotykiem.

magdalenki - forma silikonowa z otworami w kształcie muszelek

9. Wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie przez kilka minut. Następnie wyjmij z formy i wystudź na kratce. Magdalenki bez problemu wychodzą z silikonowej formy – wystarczy delikatnie odgiąć formę a ciasteczka same wyskakują.

cytrynowe magdalenki

cytrynowe i kakaowe magdalenki

Dekorowanie magdalenek czekoladą

Składniki:

  • 130 g czekolady

Do cytrynowych magdalenek użyłam czekolady ruby, natomiast to kakaowych czekolady deserowej.

Przygotuj formę

Zanim zatemperujesz czekoladę dobrze umyj i wysusz formę. Umytą formę najlepiej włożyć do rozgrzanego piekarnika na kilka minut aż wszystkie krople wody wyparują – dzięki temu forma szybko wysycha i nie pozostają na niej zacieki. Pamiętaj żeby wystudzić formę zanim wlejesz do niej czekoladę.

 

1. Zatemperuj czekoladę podgrzewając ją stopniowo w mikrofalówce – dokładny opis tej techniki znajdziesz we wpisie

Łatwe temperowanie czekolady. Jak zrobić mini tabliczki czekolady? 

2. Wypełnij otwory niewielką ilością czekolady (około 1 łyżeczka) tak jak na zdjęciu poniżej – nie musisz rozprowadzać czekolady po całej powierzchni. Możesz użyć łyżeczki, jednak o wiele łatwiej, szybciej i precyzyjniej będzie jeżeli przelejesz najpierw czekoladę do rękawa cukierniczego.

cytrynowe magdalenki w czekoladzie ruby

3. Następnie do otworów wypełnionych czekoladą włóż magdalenki i delikatnie dociśnij aż zobaczysz po bokach czekoladę. Pozostaw magdalenki w formie na kilka godzin aż czekolada całkowicie stwardnieje.

cytrynowe magdalenki w czekoladzie ruby4. Po tym czasie odegnij delikatnie formę a ciasteczka bez problemu wyskoczą.

Magdalenki - francuskie ciasteczka w kształcie muszelek Cytrynowo - migdałowe magdalenki w czekoladzie ruby Kakaowo-migdałowe magdalenki w deserowej czekoladzie Kakaowo-migdałowe magdalenki w deserowej czekoladzie Kakaowo-migdałowe magdalenki w deserowej czekoladzie

Magdalenki czyli francuskie ciasteczka w kształcie muszelek

Najbardziej smakowały mi cytrynowe magdalenki w czekoladzie ruby, natomiast moja córka zajadała się kakaowymi w deserowej czekoladzie. A Ty które przetestujesz jako pierwsze?

Wszystkiego słodkiego!
Magda(lenka)

 

Przepis na magdalenki pochodzi z książki “Desery” Gordon Ramsay, wyd. Bellona

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *