Leśny tort w kształcie pnia drzewa. Tutorial

Dla mnie oczywistym jest, że dekoracje na torcie powinny być jadalne. Jednak jadalne nie zawsze oznacza zjadliwe i smaczne, no bo kto zjadłby ze smakiem figurkę z masy cukrowej, albo żelatynowy brokat?

Leśny tort, który przygotowałam na urodziny mojej siostry jest zupełnie inny pod tym względem. Tutaj żadne ozdoby nie zostają na talerzyku. Wszystkie dekoracje są nie tylko jadalne, ale i pyszne.

Kora drzewa to połączenie czekolady deserowej z mleczną, mech to zwykły biszkopt z dodatkiem zielonego barwnika, a grzybki to małe beziki posypane kakao. Tort przygotowuje się bardzo przyjemnie i szybko, a efekt jest świetny.

leśny tort w kształcie pnia, kora z temperowanej czekolady, pokruszony biszkopt, bezowe grzybki

Jak zrobić leśny tort w kształcie pnia drzewa?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

leśny tot - potrzebne narzędzia: mata silikonowa, mikser, rękaw cukierniczy, tylka z okrągłą końcówką, duża szpatuła, papier do pieczneia, zielony barwnik spozywczy w żelu, spinki/klamerki

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w:

Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!

Jak przygotować leśny tort w kształcie pnia drzewa? Opis wykonania krok po kroku.

Opis wykonania czekoladowej kory

Do przygotowania kory będziesz potrzebowała zatemperowanej czekolady. Brzmi poważnie, jednak jest to łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że roztopisz czekoladę tak aby jej nie roztemperować. A jak to zrobić dowiesz się z innego naszego wpisu:

Łatwe temperowanie czekolady

Na tort o średnicy 18 cm i wysokości 12 cm zużyłam około 300 g czekolady. Zdecydowałam się na połączenie czekolady deserowej i mlecznej w proporcjach 2:1. Czekoladę wybierz zgodnie ze swoimi preferencjami i smakiem tortu oraz kolorem kory jaki chcesz uzyskać (mleczna czekolada jest jaśniejsza niż deserowa czy gorzka).

1. Zatemperowaną czekoladę rozprowadź szpatułą cukierniczą lub nożem równomiernie na arkuszu papieru do pieczenia (mój arkusz miał wymiary około 38 x 48 cm ). Działaj sprawnie bo czekolada szybko zastyga.

Przygotowanie kory drzewa z czekolady - rozprowadzenie zatemperowanej czekolady na papierze do pieczenia

2. Przykryj drugim arkuszem papieru i delikatnie wygładź dłonią.

Przygotowanie kory drzewa z czekolady

3. Następnie zawiń papier w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi i zapnij spinaczami aby się nie rozwijał. Potem wstaw na 30 minut do lodówki.

Przygotowanie kory drzewa z czekolady

4. Wyjmij rulon z lodówki i delikatnie rozwiń. Czekolada będzie twarda, dlatego podczas rozwijania będzie pękać, i o to nam chodzi. Prawda, że przypomina korę drzewa?

Przygotowanie kory drzewa z czekolady

5. Czekoladę dodatkowo połam na krótsze kawałki, długość dostosuj do wysokości tortu. Następnie korą obłóż tort otynkowany czekoladowym ganache. Jeżeli tynk jest miękki wystarczy, że lekko dociśniesz do niego czekoladową korę. Jeżeli jednak tort jest mocno schłodzony czekoladowe kawałki możesz doklejać za pomocą niewielkiej ilości roztopionej czekolady lub miękkiego tynku.

leśny tort w kształcie pnia drzewa

Jakiego tynku użyć?

Czekoladową korę umocujesz na każdym tynku maślanym lub ganache. Jednak ten drugi będzie lepszym rozwiązaniem. Gdy tynk będzie wystawał spomiędzy kory nie będzie to miało znaczenia ponieważ będzie tego samego koloru a całość będzie się dobrze komponowała.

W tym torcie nie musisz stresować się idealnie gładkim tynkiem ponieważ po bokach zakryjesz go całkowicie czekoladową korą, natomiast u góry możesz zrobić łyżką spiralę, a wszystkie nierówności zakryć mchem lub grzybkami.

Bezowe grzybki krok po kroku

Z podanych proporcji przygotujesz około 20 bezowych grzybków. Jest to o wiele za dużo do udekorowania jednego tortu (na moim torcie pojawiły się tylko 3 takie grzybki), ale nie lubię przygotowywać bezy z mniejszej ilości białka. Na szczęście takie beziki świetnie sprawdzają się jako samodzielny deser. Więc nic nie stoi na przeszkodzie aby położyć je na stole w miseczce tuż obok tortu, albo przygotować z nich leśną dekorację stołu.

Składniki:

  • 2 białka (około 60 g)
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka kakao

Ubijanie bezy

1. W misie miksera umieść białka i ubijaj na średnich obrotach. Gdy białka się lekko spienią dodaj sok z cytryny.

Idealna pavlova, ubijanie białek na bezę francuską

2. Ubijaj na coraz wyższych obrotach aż beza będzie prawie sztywna. Powstaną tzw „soft peaks” czyli „miękkie wierzchołki” – piana na mieszadle tworzy wierzchołek, którego końcówka powoli opada. Nie ubijaj zbyt długo ponieważ możesz “przebić” bezę. Utworzą się wtedy charakterystyczne zbite “chmurki”. Jeśli nadal będziesz ubijać to na dnie miski pojawi się płyn i niestety piana do niczego się już nie przyda.

Idealna pavlova, ubijanie białek na bezę francuską, soft peaks czyli miękkie wierzchołki

3. Nie przerywając ubijania, zacznij stopniowo dodawać cukier. Dodawaj po jednej łyżce, za każdym razem czekając aż cukier się rozpuści. Na szczęście gdy zaczniesz dodawać cukier nie ma już ryzyka „przebicia” białek.

Idealna pavlova, ubijanie bezy francuskiej

4. Ubijaj na najwyższych obrotach do czasu gdy beza stanie się gęsta i błyszcząca, a cukier całkowicie się rozpuści. Możesz to sprawdzić rozcierając odrobinę bezy pomiędzy palcami.

Idealna pavlova, ubijanie bezy francuskiej, jak sprawdzić czy cukier sie rozpuścił

5. Do ubitej bezy przesiej skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

Idealna pavlova, ubijanie białek na bezę francuską

Formowanie i suszenie

1. Ubitą bezę przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką i na blachę wyłożoną matą silikonową (lub papierem do pieczenia) wyszprycuj kapelusze i nogi grzybków.

Szprycowanie bezowych grzybków na blaszce, silikonowa mata do pieczenia

2. Następnie, bezpośrednio na bezowe kapelusze przesiej odrobinę kakao. Bezy susz w piekarniku nagrzanym do 100°C z termoobiegiem przez około 75 minut.

Przygotowanie bezowych grzybków, posypywanie kakao

Składanie grzybków

1. Nożem odetnij szpiczasty wierzchołek trzonka.

Składanie bezowych grzybków

2. Spód kapelusza posmaruj roztopioną czekoladą.

Składanie bezowych grzybków - łączenie za pomocą rozpuszczonej czekolady

3. Kapelusz umocuj na wyrównanym trzonku i pozostaw do czasu aż czekolada zastygnie (zajmie to kilka minut).

Składanie bezowych grzybków - łączenie za pomocą rozpuszczonej czekolady

4. Takie bezowe grzybki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do dwóch tygodni.

leśny tort - bezowe grzybki do dekoracji

Jadalny mech

Próbowałam kilku przepisów na jadalny mech. Zwykle przygotowuje się go w mikrofalówce, jednak nie mam takiego urządzenia i piekłam go w piekarniku. Niestety efekt mnie nie zadowolił. Ciasto miało ciekawą konsystencję, ale było niesmaczne. Ostatecznie zdecydowałam się na upieczenie tradycyjnego biszkoptu z dodatkiem zielonego barwnika spożywczego. Okazało się to strzałem w dziesiątkę!

Przepis na biszkopt znajdziesz w tym wpisie:

Biszkopt idealny do tortu

Upiekłam biszkopt z 4 jaj ponieważ potrzebowałam dużo mchu do przygotowania scenerii do sesji zdjęciowej. Do dekoracji samego tortu potrzebujesz na prawdę niewiele, biszkopt z 1 – 2 jaj wystarczy.

leśny tort w kształcie pnia drzewaleśny tort w kształcie pnia drzewaleśny tort w kształcie pnia drzewa

Leśny tort w kształcie pnia drzewa

Jak widzisz przygotowanie leśnego tortu nie jest wcale ani trudne ani czasochłonne. Za to efekt jest fantastyczny.

Miłego tortowania
Magda

Postaw nam wirtualną kawę, buy coffee——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *