To niesamowite jak wiele w wypieku może zmienić jeden szczegół. Lubię ptysie, ale te z kruszonką uwielbiam. Tym razem postanowiłam zmienić jeszcze jeden element – dodać kakao. Pierwszy raz w życiu robiłam kakaowe ciasto parzone. Ciasto jest wytrawne, mocno kakaowe. Na prawdę warto wypróbować.
Kakaowe ptysie z kruszonką połączyłam z kwaskowatą frużeliną z czarnej porzeczki i słodkim kremem chałwowym. Całość udekorowałam krążkiem deserowej czekolady i porzeczkowym musem w kształcie serduszka. Co sprawia, że deser wygląda nowocześnie i bardzo elegancko.
Jak przygotować kakaowe ptysie z kruszonką, kremem chałwowym i czarną porzeczką?
Moje ptysie z kruszonką składają się z kilku elementów. Wszystkie oprócz samego ptysia przygotujesz bez problemu wcześniej.
Z kilkudniowym wyprzedzeniem możesz przygotować:
- frużelinę porzeczkową (przechowuj w lodówce)
- musowe serduszka (przechowuj w zamrażarce)
- czekoladowe krążki (pozostaw w suchym pojemniku w temperaturze pokojowej)
Dzień wcześniej przygotuj:
- krem chałwowy (przechowuj w lodówce)
W dniu podania:
- upiecz ptysie
- złóż deser
Spis treści
Potrzebne narzędzia*:
- silikonowa mata perforowana ze wzorem lub bez (zamiennie możesz użyć zwykłej maty lub papieru do pieczenia)
- rękawy cukiernicze wielorazowe lub jednorazowe
- tylka 1a z okrągłą końcówką
- tylka w kształcie gwiazdki np. taka
- okrągły wykrawacz o średnicy 4,5 cm (korzystam z takiego zestawu wykrawaczy)
- silikonowa forma na małe serduszka
- 2 maty silikonowe lub 2 arkusze papieru do pieczenia
- wałek do ciasta np. taki
- listwy dystansowe (opcjonalnie)
- folia rantowa lub folia gitarowa do czekolady
- szpatułka silikonowa, drewniana łyżka
- mikser
- waga kuchenna
- miski, garnek
- sitko
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Kakaowe ptysie z kruszonką, kremem chałwowym i czarną porzeczką – opis wykonania krok po kroku.
Z podanych proporcji przygotujesz około 10 ptysi
Kakaowe ptysie z kruszonką – przepis
Składniki:
Kruszonka
- 40 g masła
- 50 g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego)
- 40 g mąki pszennej
- 10 g kakao
Kakaowe ciasto parzone
- 60 g wody
- 60 g mleka
- 50 g masła
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 65 g mąki pszennej typ 450
- 10 g kakao
- 120 g jaj (2-3 jaja)
Przygotowanie kruszonki
1. Wszystkie składniki na kruszonkę umieść w misie miksera i wymieszaj lub zagnieć dłonią.
2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2-3 mm. Aby równo rozwałkować ciasto wykorzystaj listwy dystansowe. Tak przygotowaną kruszonkę włóż co najmniej na godzinę do zamrażarki.
3. Za pomocą okrągłego wykrawacza o średnicy 4,5 cm wytnij z ciasta krążki.
Przygotowanie kakaowego ciasta parzonego
1. Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnuszku do wrzenia.
2. Zdejmij garnek z kuchenki i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę i kakao. Wymieszaj i ponownie ustaw na palniku. Podgrzewaj ciągle mieszając przez 2 minuty. Gotowe ciasto powinno być gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.
3. Następnie ciasto przełóż do misy miksera i mieszaj płaską końcówką na najniższych obrotach aż ciasto wystygnie do temperatury 50°C.
4. Jajka rozkłóć w osobnej miseczce. Następnie dodawaj stopniowo do ostudzonego ciasta, mieszając cały czas na niskich obrotach płaskim mieszadłem.
5. Po dodaniu 3/4 jajka sprawdź konsystencję ciasta – na uniesionym do góry mieszadle delikatnie spływa na kształt litery V.
Dla pewności weź odrobinę ciasta między dwa palce i rozciągnij je (tak jak na filmie poniżej). Na dolnym palcu powinien utworzyć się szpic, który delikatnie opada. Jeżeli tak się nie dzieje to znaczy, że ciasto jest zbyt gęste. W takiej sytuacji dodaj odrobinę pozostałej masy jajecznej i sprawdź konsystencję.
6. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Za pomocą skrobki przesuń ciasto w stronę otworu tak aby pozbyć się pustych przestrzeni.
Formowanie i pieczenie ptysi
1. Na blachę wyłożoną matą perforowaną lub papierem do pieczenia wyszprycuj ptysie o średnicy około 4,5 cm. Zachowaj odstępy ponieważ ptysie mocno urosną.
Korzystałam z maty perforowanej, na której zaznaczone są już okręgi. Jeżeli masz matę bez wzoru to brzegi okrągłego wykrawacza zanurz w mące, następnie odciskaj kształt na macie. Natomiast gdy używasz papieru do pieczenia to na odwrocie narysuj okręgi.
2. Na wyszprycowanym cieście ułóż krążki z kruszonki.
3. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C w trybie góra-dół. Po 10 minutach temperaturę obniż do 170°C i piecz przez kolejne 30 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia ponieważ ptysie opadną. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ptysie przez około 30 minut. Potem wyjmij ptysie i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Krem chałwowy -przepis
Składniki:
- 170 g mascarpone
- 200 g kremówki 30%
- 140 g chałwy
1. W misie miksera umieść schłodzone mascarpone i śmietankę. Ubij do otrzymania gładkiego i sztywnego kremu.
2. Potem dodaj pokruszoną chałwę i delikatnie wymieszaj szpatułką.
3. Przykryj folią spożywczą lub przełóż do zamykanego pojemnika i włóż na noc do lodówki. Po tym czasie krem się “przegryzie” a kawałki chałwy się rozpuszczą i powstanie pyszny krem chałwowy.
Frużelina z czarnej porzeczki – przepis
Składniki:
- 150 g czarnej porzeczki (może być mrożona)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1. W garnuszku umieść porzeczkę, sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści a porzeczki puszczą sok.
2. Dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną w łyżce wody. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Przelej do słoiczka i wystudź. Przechowuj w lodówce.
Musowe serduszka z czarnej porzeczki
Z podanych proporcji przygotujesz około 20 malutkich serduszek. Nie zmniejszałam proporcji na 10 ponieważ z tak małą ilością składników nie pracuje się dobrze.
Składniki:
- 80 g czarnej porzeczki (może być mrożona)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 g żelatyny (1 łyżeczka)
- 100 g śmietany kremówki
1. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia.
2. W garnuszku umieść porzeczkę, sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści a porzeczki puszczą sok.
3. Porzeczki przetrzyj przez sitko aby pozbyć się skórek.
4. Do gorącego porzeczkowego puree dodaj napęczniała żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.
5. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na 3/4 (nie na sztywno) i wymieszaj z przestudzonym puree owocowym.
6. Masę przełóż od razu do rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę i wypełnij musem otwory w kształcie serc. Formę silikonową umieszczoną na sztywnej podkładce umieść w zamrażarce na kilka godzin.
Czekoladowe krążki
Do przygotowania dekoracji potrzebujesz 80 g zatemperowanej czekolady deserowej. Aby dowiedzieć się jak prawidłowo przygotować taką czekoladę zajrzyj do wpisu:
1. Na stole rozłóż folię rantową (dodatkowo pod folią umieściłam matę silikonową aby łatwiej zebrać czekoladę, która wyjdzie poza folię). Folia rantowa powinna być czysta dlatego tuż przed wylaniem czekolady przetrzyj ją ręcznikiem papierowym aby pozbyć się paprochów.
2. Na folię rantową wylej zatemperowaną czekoladę i rozsmaruj ją szpatułą na grubość około 1,5-2 mm.
3. Gdy czekolada zacznie zastygać ale nie będzie jeszcze zupełnie twarda metalowym wykrawaczem o średnicy 4,5 cm wytnij okręgi. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia.
4. Następnie delikatnie oddziel krążki od foli. Od dołu czekolada powinna być gładka i błyszcząca. Tak przygotowane dekoracje przechowuj w suchym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Ptysie z kruszonką – nadziewanie i składanie deseru
1. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki zrób otwór na środku, na górze każdego ptysia.
2. Zarówno krem chałwowy jak i frużelinę porzeczkową przełóż do rękawów cukierniczych. Najpierw do środka ptysia wyszprycuj trochę frużeliny, następnie dopełnij kremem chałwowym tak aby trochę wystawał.
Dla mnie problemem w nadziewaniu okazało się zachowanie odpowiednich proporcji frużeliny i kremu. Wyciskając krem do środka ptysia nie miałam nad tym kontroli i w rezultacie okazało się, że niektóre ptysie miały zbyt dużo kwaśnej frużeliny a zbyt mało kremu chałwowego. Dlatego podczas nadziewania warto ustawić ptysia na wadze dzięki temu będziesz wiedziała ile jest w nim frużeliny, a ile kremu.
Po kilku próbach okazało się że najlepiej gdy w ptysiach jest około 10 g frużeliny i 30 g kremu chałwowego.
3. Na górę ptysia połóż czekoladowy krążek – przyklei się do wychodzącego z ptysia kremu. Na środku każdego krążka ułóż musowe serduszko. Następnie włóż na godzinę do lodówki aby mus się rozmroził.
Kakaowe ptysie z kruszonką, kremem chałwowym i czarną porzeczką
Ten deser pojawił się u mnie w domu z okazji Walentynek. A Ty, na jaką okazję wypróbujesz kakaowe ptysie z kruszonką?
Wszystkiego słodkiego
Magda
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.
Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.
Już nic Cię nie ominie. :)
Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Tort od podstaw"!