Niestety nie każdy może spróbować tradycyjnego tortu. Biszkopty zawierają gluten, kremy – laktozę, a w dodatku całość jest solidnie dosłodzona. Nie łatwo przygotować tort dla osoby z różnego rodzaju nietolerancjami czy schorzeniami układu pokarmowego. Czasem jest to po prostu niemożliwe. A przyjęcie bez tortu jest jak ptyś bez nadzienia – niby spoko, ale jednak czegoś brakuje.
Dlatego tym razem mam dla Was tort niemal dla każdego. Wegański, raw, bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, bez cukru… Można by powiedzieć, że bez niczego. 😉 A jednak ładny, słodki i pyszny. Do jego wykonania potrzebujesz arbuza i innych owoców jako dekoracji.
Tort z arbuza!
Wykonanie tortu arbuzowego i ozdoba zajmują tylko kilkanaście minut. To ogromna oszczędność czasu w porównaniu z mozolnym pieczeniem biszkoptu, przygotowywaniem kremów, składaniem, tynkowaniem i ozdabianiem tradycyjnego tortu.
Taki tort z arbuza to również świetna opcja dla dzieci. Dzieciaki spożywają obecnie zdecydowanie zbyt dużo cukru, więc warto go ograniczyć. Często rodzice chcieliby przygotować dziecku taki tort (w szczególności na pierwsze urodziny), żeby był jednocześnie smaczny i zdrowy. Teraz jest to możliwe. 🙂
Świetne jest również to, że arbuz jest bardzo soczysty, a schłodzony w lodówce zapewnia cudowne orzeźwienie podczas upalnych dni.
Spis treści
Jak przygotować tort z arbuza?
Potrzebne narzędzia*:
- cały arbuz (mój miał ok. 5 kg, wyszedł z niego torcik o średnicy ok. 18 cm i wysokości 14 cm, wystarczył na 10 sporych porcji)
- deska do krojenia
- ostry nóż
- rant cukierniczy (najlepiej regulowany, u mnie niezmiennie jest to Rant Dorosiowy)
- topper (opcjonalnie; użyłam takiego z Aliexpress, podobne produkują również Miniowe Formy)
- wykałaczki
- owoce do dekoracji (opcjonalnie)
*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.
Kod rabatowy!
Kupon “cakeitpl” działa w:
- sklep Słodka Pasja (5%) – sklep cukierniczy
- Miniowelove (10%) – toppery, wykrawacze i inne akcesoria
- Słodki Bufet (10%) – najlepsze posypki
- Tree Nuts (10%) – pyszne orzechy, pasty i mąki orzechowe
- oraz w wielu innych miejscach – pełną listę znajdziesz tutaj
Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Tort pod podstaw", z którego dowiesz się jakich narzędzi potrzebujesz do stworzenia tortu, jaki biszkopt jest najlepszy i jak go pokroić, jak złożyć tort i jak zaplanować pracę nad nim. Znajdziesz też 19 pomysłów na dekoracje tortów wraz z dokładnymi tutorialami.
W Twoje ręce trafi kompendium wiedzy o tworzeniu tortów!
Opis wykonania tortu z arbuza – przepis krok po kroku
Tort przygotuj w dniu podania, bo arbuz długo przechowywany w lodówce traci na wyglądzie i smaku.
1. Arbuza umyj i wytrzyj do sucha (żeby Twoje ręce nie ślizgały się po nim podczas krojenia).
2. Odetnij koniec arbuza. Przyjrzyj się kształtowi Twojego owocu i zdecyduj w którym miejscu wykonać cięcie. Najlepiej zacznij od wycięcia cienkiego plasterka, w razie potrzeby zawsze możesz uciąć więcej.
3. Odwróć arbuz i wykonaj cięcie z drugiej strony.
4. Postaw arbuz i sprawdź czy stoi prosto. W razie potrzeby wyrównaj go z dołu lub z góry.
5. Odetnij skórę starając się nie odcinać miąższu.
6. Nie próbuj odcinać skórki od góry do dołu bo to sprawi, że na pewno utniesz więcej niż chciałaś. Po prostu gdy odetniesz skórki z góry to odwróć arbuza i odetnij resztę.
7. Pozbądź się białych pozostałości skórki.
8. Czas na wycięcie kształtu przypominającego tort.
Ustaw rant prostopadle do podłoża. Możesz użyć poziomicy, żeby mieć pewność, że cięcie będzie odpowiednie. Dociskaj rant równomiernie z każdej strony i powoli wciskaj go w arbuz. Nie działaj zbyt szybko bo łatwo rant wbić pod kątem i uszkodzić owoc.
Użyłam do tego celu rantu cukierniczego regulowanego. Dopasowałam jego wielkość tak żeby możliwie najmniej odciąć.
Możesz to zrobić przy pomocy zwykłego noża. Jest to jednak mozolna, precyzyjna praca, a efekt nie będzie tak dobry. Być może chcesz otrzymać kwadratowy lub sześciokątny tort – wtedy nóż świetnie się sprawdzi.
9. Postaw arbuza i sprawdź w których miejscach musisz odciąć górę i dół aby otrzymać ładny kształt.
10. Odetnij brzeg z jednej strony.
11. Wykonaj cięcie również z drugiej strony. Staraj się ciąć tak aby brzegi były równoległe.
12. Postaw “tort” i sprawdź czy jest prosty i wygląda tak jak powinien. Jeśli trzeba dokonaj poprawek.
13. Tak przygotowany torcik sam w sobie jest już ładny, możesz go teraz udekorować.
14. Aby owoce umocować na torcie wbij najpierw wykałaczki, a dopiero potem nabij owoce. Tak zapobiegniesz zgnieceniu owoców podczas dekorowania.
Aby zużyć mniej wykałaczek (ja staram się nie używać produktów jednorazowych, a jeśli już ich używam to wykorzystuję je najefektywniej jak się da) możesz użyć wykałaczek przeciętych na pół. Dobrze sprawdzają się również wykałaczki wielorazowe.
Pamiętaj aby usunąć wykałaczki przed krojeniem tortu.
Dekoracje
Tutaj jest pełna dowolność. Możesz ozdabiać torcik świeżymi owocami w całości, listkami mięty, bazylii czy gałązkami rozmarynu. Świetnie wyglądają owoce pokrojone na plasterki, na przykład truskawki, kiwi, jabłka czy gruszki. Możesz zaszaleć i wykorzystać kandyzowane, kolorowe plasterki owoców. Jak przygotować kolorowe gruszki (jabłka lub pigwy) możesz przeczytać w tym wpisie.
Toppery i figurki
Na górze tortu arbuzowego świetnie wyglądają różnego rodzaju toppery. Możesz użyć gotowych topperów (mój pochodzi z Aliexpress, ale podobne produkują też polskie firmy, np. Miniowe Formy) lub pokusić się na samodzielnie wykonane ozdoby z izomaltu (na przykład splash), papieru ryżowego czy figurki z masy cukrowej. Pamiętaj jednak, że arbuz jest pełen wody i tego typu ozdoby szybko zaczną się deformować, dlatego umieszczaj je na torcie w ostatniej chwili.
Tynk
Widziałam wiele tortów arbuzowych obłożonych z zewnątrz ubitą śmietaną lub śmietaną z mascarpone. Mnie ten pomysł nie przekonuje dlatego, że nie lubię bitej śmietany. 😉
Galaretkowy tort
Fajnie wyglądają torciki, które w środku mają arbuza, a z zewnątrz jest na przykład galaretka. Żeby taki zrobić umieść dociętego arbuza w tortownicy lub rancie wyłożonym folią rantową (forma musi mieć większą średnicę niż arbuz) i zalej galaretką. Po zastygnięciu otrzymasz wielki galaretkowy tort z niespodzianką w środku.
Drip
Możesz się też pokusić na wylanie dripu na arbuza. Nie próbowałam tej metody (bo solenizant nie mógł spożywać czekolady), ale myślę, że uda się to zrobić. 🙂 Jeśli sprawdzisz tą metodę to daj mi znać – chętnie zaktualizuję ten wpis o dodatkowe informacje.
Inna forma
Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś wykonała tort piętrowy. Fajną opcją jest też pokrojenie arbuza na blaty (jak biszkopt) i przełożenie kremem czy owocami.
Możliwości jest wiele, na pewno znajdziesz coś dla siebie. 🙂
Jak zrobić tort z arbuza? Owocowy tort nie tylko dla dzieci!
Pierwszy raz nie miałam wyrzutów sumienia pozwalając córce zjeść wszystkie resztki powstałe podczas przygotowań. 😉 Od dawna chciałam go przygotować i na pewno będę jeszcze korzystała z tego przepisu tworząc słodkości dla dzieci lub jako prezent last minute. 🙂 Tobie też bardzo polecam taki deser.
Na zdrowie! 🙂
Aneta
——————————————————
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.