Oryginalne tynki na tortach to mój konik. Mam setki (a może nawet tysiące) zapisanych zdjęć z inspiracjami. Lubię się zastanawiać jak to wykonać i z czym połączyć. I uwielbiam rozpracowywać nowe techniki po to żeby je później przedstawić na blogu. 🙂

W tortach w stylu “origami cake” zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Technika ich wykonania okazała się dość prosta, a możliwości jej wykorzystania jest bardzo wiele. Efekt końcowy zależy od tego w jaki sposób złożysz folię. Może to być prosta harmonijka (jak w moim przypadku) lub coś dużo bardziej skomplikowanego. Po przeczytaniu tego wpisu będziesz już znała podstawy i będziesz mogła tworzyć swoje niepowtarzalne kompozycje.

Jak przygotować tort Origami Cake? Tutorial krok po kroku.

Jak przygotować tort Origami Cake?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

tort origami cake, potrzebne narzędzia, szpatułka, szpatuła, termometr cukierniczy, długopis, linkijka, packa, skrobka, folia rantowa

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja oraz Miniowe Formy 3D.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz 5% rabatu na całe zamówienie!

POBIERZ DARMOWY EBOOK

Zapisz się na newsletter Cakeit.pl, a w prezencie otrzymasz ebook "Jak działa pieczenie?", z którego dowiesz się między innymi dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę, po co przesiewać mąkę i jak uniknąć zakalca.
Wszystko stanie się jasne. 🙂

Jak przygotować tort Origami Cake? Opis wykonania krok po kroku

Tort na którym pracowałam miał średnicę 16 cm i wysokość 10 cm.

Krem maślany na bezie szwajcarskiej – przepis

Składniki:

  • 5 białek (150 g)
  • 280 g cukru
  • 415 g masła w temperaturze pokojowej

1. Białka umieść w szklanej lub metalowej misce. Dodaj cały cukier.

przygotowanie kremu maślanego na bezie szwajcarskiej

2. Do garnka wlej niewielką ilość wody, włącz palnik na średnią moc i ustaw na nim miskę z białkami. Mieszając przy pomocy trzepaczki lub miksera ręcznego doprowadź mieszankę do 55-60°C. W tej temperaturze cukier się rozpuści, a salmonella (która mogła znajdować się w jajkach) zginie.

Jeśli nie masz termometru to sprawdź czy cukier całkowicie się rozpuścił rozcierając odrobinę masy między palcami. Pamiętaj jednak, że jeśli nie doprowadzisz białek do odpowiedniej temperatury to krem nie będzie w 100% bezpieczny. W takim wypadku najlepiej użyć białek pasteryzowanych, np. takich. przygotowanie kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, podgrzewanie białek z cukrem, miska, garnek, termomemetr cukierniczy

3. Podgrzane białka przelej do misy miksera i ubijaj przez 10-15 minut na najwyższych obrotach. przygotowanie kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, ubijanie bezy

4. Beza powinna się wystudzić i być sztywna. Jeśli nadal będzie ciepła to odstaw ją na kilka minut do całkowitego ostudzenia.przygotowanie kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, ubijanie bezy

5. Zmień końcówkę robota na mieszającą (jeśli używasz miksera ręcznego to pozostań przy trzepaczkach). Do bezy dodawaj stopniowo małe kawałki masła i ucieraj. przygotowanie kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, dodawanie masła

6. Jeśli w pewnym momencie krem będzie wyglądał na zwarzony to nie przejmuj się. Po prostu ucieraj dalej, a wszystko się połączy. Możesz dodać barwnik w żelu mieszając go dokładnie z kremem.przygotowanie kremu maślanego na bezie szwajcarskiej

7. Masę należy odpowietrzyć, czyli pozbyć się jak największej ilości bąbelków powietrza. W tym celu rozcieraj krem na bokach misy używając szpatułki.

Nie zaniedbuj tego etapu! Powietrze zawarte w kremie utrudni Ci dokładne rozprowadzanie kremu po folii rantowej i z pewnością w tynku powstanie wiele dziur.przygotowanie kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, odpowietrzanie kremu

8. Pokryj tort cienką warstwą kremu. Nie musisz się specjalnie przejmować ładnym pokrywaniem boków, ponieważ nie będzie ich widać. Jednak postaraj się dobrze wyrównać wierzch tortu. Ja tego nie zrobiłam i bardzo trudno było to później naprawić.

pokrywanie tortu kremem maślanym na bezie szwajcarskiej

Ile kremu potrzeba?

Na tort o średnicy 16 cm i wysokości 10 cm zużyłam porcję kremu maślanego przygotowanego z 4 białek (120g), 225g cukru i 330g masła. Została mi tylko łyżka kremu, dlatego polecam przygotowanie kremu z 5 białek. Lepiej zamrozić to co zostanie niż kombinować, gdy zabraknie.

Przy określaniu ilości kremu istotny jest wzór jaki wybierzesz. Im szersze “ząbki” tym więcej kremu będziesz musiała użyć.

Przygotowanie faktury origami z folii rantowej

Z pewnością będziesz potrzebowała dużo więcej folii niż wynikałoby to z obwodu tortu. Aby odmierzyć potrzebną ilość folii owinęłam nią dwa razy rant (spięty na taką wielkość jak średnica tortu). Taka ilość wystarczyła do wykonania wąskiej harmonijki.

Aby tort został pokryty wzorem w całości, folia rantowa musi być od niego wyższa. Mój tort miał wysokość 10, a folia – 12 cm.

1. Na folii zaznacz długopisem miejsca, w których będziesz ją zaginała. U mnie była to odległość 1 cm. Folię oznacz z dołu i z góry – to ułatwi późniejsze składanie.

tort origami cake, przygotowanie folii rantowej, zaznaczanie odległości, folia rantowa, długopis, miarka2. Połóż skrobkę na folii w wyznaczonym miejscu. Wygnij folię układając ją na skrobce i przejedź po niej drugą skrobką. W ten sposób trwale zagniesz folię. Potem odwróć folię i powtórz czynność.

Czego lepiej użyć – folii rantowej czy papieru do pieczenia?

Składanie papieru było bardzo proste i szybkie, ale ładne ułożenie go na torcie jest wręcz niemożliwe. Harmonijka się rozkłada, a krem przemieszcza. Koszmar.

Składanie folii było trudniejsze i wymagało nieco wysiłku, jednak raz przygotowanej harmonijki mogę używać wielokrotnie. Podczas nakładania kremu nie rozwijała się sama i łatwo było ułożyć ją tak żeby każdy “ząbek” był równo rozłożony. Nakładanie folii na tort również jest dużo łatwiejsze bo jest sztywniejsza. Z odrywaniem folii nie ma żadnego problemu. Moim zdaniem to najlepsza opcja.

Wiem, że wiele dziewczyn używa do tego celu papieru technicznego. Jednak ta metoda ma swoje wady. Przede wszystkim kartka jest krótka i do obłożenia tortu będziesz potrzebowała co najmniej dwóch. Składanie dwóch kartek tak aby łączenie wyglądało dobrze jest bardzo trudne. Po drugie – nie jest to produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością. Po trzecie – czasem część papieru pozostaje na kremie i trzeba go zeskrobywać.

Tobie pozostawiam wybór metody. W tym wpisie prezentuję opcję, która u mnie sprawdziła się najlepiej, czyli folię rantową.

Użyłam folii Dorosiowe Ranty. Jest sztywna dzięki czemu idealnie utrzymywała wzór. Dostałam już sygnały od czytelniczek, że inne folie nie zawsze są tak grube i niektóre rozjeżdżają się podczas nakładania kremu.

Układanie wzoru Origami Cake na torcie

Nakładanie kremu na folię

1. Krem maślany przełóż do worka cukierniczego i rozprowadź na płasko, wypychając pozostałe pęcherzyki powietrza.tort origami cake, przygotowanie, odpowietrzanie kremu, worek cukierniczy, szpatuła, folia rantowa

2. Worek cukierniczy zepnij gumką, żeby krem nie wypływał podczas wyciskania.tort origami cake, przygotowanie, worek cukierniczy, szpatuła, folia rantowa

3. Krem wyciskaj na folię rantową dokładnie wypełniając wgłębienia.tort origami cake, przygotowanie, worek cukierniczy,, folia rantowa

4. Szpatułą wyrównaj krem. Zwróć uwagę aby folia była dokładnie nim pokryta. Żeby ułatwić sobie późniejsze nakładanie folii na tort pozostaw na końcach fragmenty niepokryte kremem  – będziesz miała za co złapać nie brudząc całych rąk. 🙂 Ja pomyślałam o tym dopiero podczas nakładaniana tort, dlatego na zdjęciach widzisz krem nałożony do brzegu folii.tort origami cake, przygotowanie, szpatuła, folia rantowa

5. Możesz delikatnie unieść folię za brzeg i zajrzeć czy z drugiej strony wszystko wygląda dobrze. Jeśli widzisz dziury to możesz je jeszcze załatać.tort origami cake, przygotowanie, folia rantowa

5. Zbierz krem znajdujący się u dołu folii. Dzięki temu, gdy położysz folię na tort, to mniej kremu pozostanie na podkładzie.tort origami cake, przygotowanie, folia rantowa

Układanie folii na torcie

1. Złap folię za brzegi i przyłóż do tortu.tort origami cake, przygotowanie, układanie wzoru na torcie

2. Owiń tort. tort origami cake, przygotowanie, układanie wzoru na torcie

3. Dokładnie przyciśnij folię do tortu z każdej strony. Nie dopuść do tego, aby powstała szczelina między tortem a kremem z folii. Zwróć uwagę czy folia dochodzi do podkładu.

Odetnij niepotrzebną część folii z jednej strony. Potem dociśnij folię z drugiej strony i odetnij nadmiar. tort origami cake, przygotowanie, układanie wzoru na torcie

4. Ręcznikiem papierowym usuń krem z podkładu. Zrób to zanim włożysz tort do lodówki, ponieważ twardy krem trudniej będzie usunąć.tort origami cake, przygotowanie, wycieranie kremu z podkładu

5. Jeśli wcześniej nie wygładziłaś odpowiednio wierchu tortu to możesz to zrobić teraz.tort origami cake, przygotowanie, wypełnianie góry tortu

6. Nałóż krem i rozprowadź go małą szpatułką. Nie jest to prosta sprawa i efekt też nie będzie idealny, dlatego jeśli tylko masz możliwość to przygotuj wierzch tortu jeszcze przed nałożeniem folii.tort origami cake, przygotowanie, wyrównanie góry tortu

7. Tak przygotowany tort włóż do lodówki na 1-2 godziny. Krem musi stwardnieć.tort origami cake, przygotowanie, wyrównanie góry tortu

8. Po tym czasie wyjmij tort z lodówki. Delikatnie odchyl folię na końcu i oderwij ją od toru. Powinna schodzić bez problemu. Jeśli masz problem ze zdjęciem folii to pozostaw jeszcze tort w lodówce i spróbuj ponownie za jakiś czas.tort origami cake, przygotowanie, ściąganie folii rantowej

9. Ostrym nożem odetnij krem wystający ponad tort. Rób to powoli i dokładnie.tort origami cake, przygotowanie, odcinanie niepotrzebnego kremu maślanego

Twój Origami Cake jest gotowy!

Czy mogę jeszcze poprawić górę tortu.

Nie polecam poprawiania wierzchu, gdy tort jest już gotowy. Możesz w ten sposób zniszczyć całą swoją pracę. Jeśli teraz nałożysz krem na wierzch, to wszystko co dostanie się na brzeg tortu będziesz musiała bardzo dokładnie usunąć.

Dlatego napiszę to jeszcze raz – zadbaj o ładne pokrycie tortu na samym początku.

Jak pozbyć się dziur?

Jeśli zdarzy się, że na tynku powstaną dziury to możesz je załatać. Nałóż bardzo małą ilość kremu na dziurę i delikatnie wygładź packą. Takie operacje wykonuj tylko na dobrze schłodzonym kremie. Jeśli dziur jest więcej to załataj kilka, schowaj tort na chwilę do lodówki i dopiero potem kontynuuj łatanie.

Jak przygotować tort Origami Cake? Tutorial krok po kroku.

Czy mogę użyć innego kremu do pokrycia tortu?

Bardzo istotne jest aby krem był twardy. Z pewnością nie sprawdzi się śmietana czy mascarpone. Możesz użyć innego kremu maślanego pod warunkiem, że porządnie twardnieje w lodówce. Przyznam, że nie testowałam innych kremów maślanych, ponieważ wydawały mi się zbyt miękkie.

Testowałam ganache z białej czekolady. Plusem takiego tynku jest to, że masa nie jest napowietrzona więc łatwiej o gładki efekt. Natomiast bardzo trudno rozprowadza się ganache na folii. Ześlizguje się i szybko gęstnieje. Można uzyskać bardzo dobry efekt pracując bardo szybko.

Wykonałam kilka testów i najlepiej sprawdził się u mnie krem maślany na bezie szwajcarskiej. Łatwo się go rozprowadza i nie zsuwa się z folii. Trzeba tylko zadbać o dobre odpowietrzenie tynku.

Jak przygotować tort Origami Cake? Tutorial krok po kroku. Jak przygotować tort Origami Cake? Tutorial krok po kroku. Jak przygotować tort Origami Cake? Tutorial krok po kroku.

Jak przygotować tort Origami Cake? Tutorial krok po kroku.

Uważam, że to jeden z najładniejszych tortów jaki zrobiłam. 🙂 A jak Tobie się podoba?

Miłego dnia!
Aneta

 

We wpisie użyłam kremu maślanego na bezie szwajcarskiej z bloga Słodki Pomysł, po moich drobnych modyfikacjach.

Inspiracją do stworzenia tego wpisu były prace Meruyert Nursila.

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

Zapisz się na newsletter!

Otrzymasz dostęp do nowych wpisów przed ich oficjalną premierą.

Już nic Cię nie ominie. :)

Po zapisie wyślemy do Ciebie darmowy ebook "Jak działa pieczenie?"!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *