fbpx

Jagoptysianki – ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia

Jagodzianki to jeden z moich ulubionych wypieków. Dlatego w sezonie przynajmniej raz muszę je upiec. Najlepsze są te z dużą ilością nadzienia i kruszonką na górze. W tym rok postawiłam na innowację i tradycyjne drożdżowe ciasto zastąpiłam ciastem parzonym. Tak właśnie powstały “jagoptysianki” czyli ptysie z kruszonką wypełnione jagodowym nadzieniem po same brzegi.

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia

Jak przygotować jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia?

Kliknij tutaj żeby pobrać listę potrzebnych narzędzi i składników.

Potrzebne narzędzia*:

*dla Twojej wygody na liście narzędzi dodałam linki do produktów z których korzystam. Nie musisz już przeszukiwać internetu w ich poszukiwaniu.

narzędzia potrzebne do przygotowania ptysi z kruszonką: blaszka, perforowana mata silikonowa, wałek do ciasta, listwy dystansowe, rękaw cukierniczy, mikser, waga, szpatułka silikonowa, okrągły wykrawacz, tylka

Kod rabatowy na zakupy!

Mamy dla Ciebie rabat na zakupy w sklepie Słodka Pasja,Miniowe Formy 3D oraz To Się Nosi.
Z kuponem rabatowym “cakeitpl” otrzymasz zniżkę na całe zamówienie!

Jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia – opis wykonania krok po kroku

Z podanych proporcji wykonasz około 16 ptysi.

Ptysie z kruszonką – przepis

Składniki na kruszonkę:

  • 40 g miękkiego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g mąki pszennej

Składniki na ciasto parzone:

  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mąki pszennej
  • 120 g jaj  (2-3 jaja)

Zacznij od przygotowania kruszonki.

1. Masło, cukier trzcinowy i mąkę umieść w misie miksera i wymieszaj. Kruszonkę możesz też zagnieść dłonią.

Przygotowanie kruszonki.

2. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma matami silikonowymi lub dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2-3 mm. Aby równo rozwałkować ciasto wykorzystaj listwy dystansowe. Tak przygotowaną kruszonkę włóż do zamrażarki na co najmniej godzinę.

przygotowanie kruszonki

3. Za pomocą okrągłego wykrawacza o średnicy 4,5 cm wytnij z ciasta krążki.

Wycinanie kółek z kruszonk. Okrągły wykrawacz do ciasta.

Przygotowanie ciasta parzonego

1. Wodę, mleko, masło, sól i cukier podgrzej w garnuszku.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

2. Zdejmij garnek z kuchenki i jednym ruchem wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj i ponownie ustaw na palniku. Podgrzewaj ciągle mieszając przez 2 minuty. Gotowe ciasto powinno być gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka.

Przygotownie ciasta parzonego na ptysie.

3. Następnie ciasto przełóż do misy miksera i mieszaj płaską końcówką na najniższych obrotach aż ciasto wystygnie do temperatury 50°C.

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie.

4. Jajka rozkłóć w osobnej miseczce. Następnie dodawaj stopniowo do ostudzonego ciasta, mieszając cały czas na niskich obrotach płaskim mieszadłem. Po dodaniu 3/4 jajka sprawdź konsystencję ciasta – na uniesionym do góry mieszadle delikatnie spływa na kształt litery V.

Dla pewności weź odrobinę ciasta między dwa palce i rozciągnij je (tak jak na filmie poniżej). Na dolnym palcu powinien utworzyć się szpic, który delikatnie opada. Jeżeli tak się nie dzieje to znaczy, że ciasto jest zbyt gęste.  W takiej sytuacji dodaj odrobinę pozostałej masy jajecznej i sprawdź konsystencję.

Jak sprawdzić prawidłową konsystencję ciasat parzonego?

6. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Za pomocą skrobki przesuń ciasto w stronę otworu tak aby pozbyć się pustych przestrzeni.

rękaw cukierniczy, tylka z okrągłą końcówką

Formowanie i pieczenie ptysi

1. Na blachę wyłożoną matą perforowaną lub papierem do pieczenia wyszprycuj ptysie o średnicy około 4,5 cm. Zachowaj odstępy ponieważ ptysie mocno urosną.

szprycowanie ptysi na macie perforowanej

Korzystałam z maty perforowanej, na której zaznaczone są już okręgi. Jeżeli masz matę bez wzoru to brzegi okrągłego wykrawacza zanurz w mące, następnie odciskaj kształt na macie. Natomiast gdy używasz papieru do pieczenia to na odwrocie narysuj okręgi.

2. Na wyszprycowanym cieście ułóż krążki z kruszonki.

przygotowanie ptysi z kruszonką

3. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C w trybie góra-dół. Po 10 minutach temperaturę obniż do 170°C i piecz przez kolejne 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ ptysie opadną. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ptysie przez około 30 minut. Potem wyjmij ptysie i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

ptysie z kruszonką

Kiedy przygotować ptysie?

Ptysie z kruszonką najlepiej smakują w dniu pieczenia. Potem, niestety, w zależności od panujących wokół warunków, szybko łapią wilgoć i miękną lub zsychają się. Zdarza mi się jednak upiec je dzień wcześniej – wtedy przechowuję puste ptysie (bez nadzienia) w zamkniętym piekarniku.

Jagodowe nadzienie – przepis

Składniki:

  •  600 g jagód (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

1. W garnku umieść jagody, sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj aż owoce puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści.

przygotowanie frużeliny jagodowej

2. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z dwoma łyżkami zimnej wody. Następnie dodaj do owoców i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty aż frużelina zgęstnieje. Przelej do słoiczka i wystudź. Przechowuj w lodówce.

przygotowanie frużeliny jagodowej

Nadziewanie ptysi jagodową frużeliną

1. Za pomocą małej tylki w kształcie gwiazdki wytnij otwory na górze każdego ptysia.

nadziewanie ptysi z kruszonką

2. Frużelinę przełóż do jednorazowego worka cukierniczego. Następnie nadziej ptysie. W każdym ptysiu powinno zmieścić się około 35-40 g jagodowego nadzienia – podczas nadziewania możesz ustawić ptysie na wadze, aby mieć kontrolę nad ilością frużeliny.

ptysie z kruszonką - nadziewanie frużeliną jagodową

3. Ptysie udekoruj bitą śmietaną (zakryje ona dziurkę, którą nadziewałaś jagoptysianki) oraz świeżymi jagodami lub borówkami.

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia Jagoptysianki - ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia Jagoptysianki - ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia

Jagoptysianki - ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia

Jagoptysianki czyli ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia

Jeżeli, tak jak ja, nie wyobrażasz sobie lata bez jagodzianek, a do tego uwielbiasz ptysie z kruszonką to ten przepis jest dla Ciebie. Koniecznie wypróbuj to połączenie.

Smacznego
Magda

 

Zostaw komentarz

Skorzystałaś z mojego wpisu? To koniecznie daj mi znać w komentarzu i podziel się zdjęciem bo uwielbiam je oglądać! Możesz też oznaczyć mnie w swoim poście na facebooku wpisując @cakeitpl lub na Instagramie @cakeit_pl. Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało – chętnie pomogę.

_____________
Część zawartych w tym wpisie linków, to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli klikając w nie, dokonasz zakupu, to my otrzymamy z tego tytułu drobną prowizję. W żaden sposób nie wpływa to na cenę, którą Ty zapłacisz, ale dla nas będzie sygnałem, że cenisz nasze rekomendacje.

4 Replies to “Jagoptysianki – ptysie z kruszonką pełne jagodowego nadzienia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *